… ȘI AVENTURISM IMPERIAL
Regimul de la Kiev, condus de un guvern pro-ucrainean rezultat din alegeri pe care OSCE, UE și alții le-au confirmat ca fiind libere și corecte (am participat personal la supravegherea internațională a acelor alegeri), trebuia înlocuit de un altul pro-occidental sau mai precis pro-american. Aceasta este viziunea obsesivă a CIA. Odată înlocuirea operată, Ucraina trebuia transformată nu într-un membru de facto al UE, situație cu care, mai ales în condițiile finlandizării și federalizării prezentate mai înainte, Rusia se putea acomoda, ci într-un membru de facto al NATO, ceea ce Rusia respingea de principiu.
Depășirea unui anumit stadiu al acestui proces însemna dezmembrarea Ucrainei; iar o asemenea dezmembrare, în condițiile în care SUA investise sume de bani și energii uriașe nu numai în armata ucraineană, ci și în economia oligarhizată ucraineană, însemna război. Președintele Putin avertizase în repetate rânduri (inclusiv într-o discuție purtată cu mine în calitate de Președinte al AP-OSCE și mai apoi în alta cu șefii delegației Grupului Socialiștilor și Democraților Europeni din Parlamentul European, din care făceam parte) asupra acestor urmări ale depășirii liniilor roșii trasate de Rusia.
Avea Rusia dreptul să dicteze Americii, SUA sau NATO politica față de Ucraina? Nu! Putea Rusia să se opună acestei politici? Da! Știau SUA, UE și NATO că insistența în încălcarea „liniilor roșii” trasate de Rusia va însemna război? Da! Știau ele că nesocotirea intereselor Rusiei va provoca Rusia să declanșeze un război local care se putea lesne internaționaliza, și un război convențional care se poate lesne nucleariza? Da!
Prea mulți „da” la un singur „nu”. Cei care au acceptat, dacă nu chiar au dorit războiul, știind că el va veni, și au socotit că îl pot câștiga, deși puteau și trebuiau să știe că va fi pierdut, se apropie acum de momentul decontului. De aceea, încearcă să prelungească lupta în așteptarea unui miracol care să îi salveze de răspundere. Și tot de aceea, încearcă să schimbe definiția victoriei și a înfrângerii.
Chiar dacă, potrivit oricărei definiții, în fapt rezultatul ar fi fost mai mult sau mai puțin același, nu poate scăpa atenției modul defectuos în care acest război a fost conceput și purtat de către planificatorii lui occidentali.
Totul era, însă, negociabil, căci nimic nu era convenit până când totul nu era convenit. Nu s-a convenit nimic. În schimb s-au întețit asalturile armate împotriva populației civile din regiunile secesioniste. Desigur, Ucraina, dar și puterile occidentale care o dirijau doreau să pună capăt secesiunii prin orice mijloace; mai ales cele de forță, atât de familiare actorilor globali
Ulterior, într-un raport privind soluționarea crizelor înghețate din fostul spațiu sovietic, pe care l-am coordonat împreună cu un expert canadian, la cererea unei fundații dedicate studiului regiunii Mării Negre și Mării Caspice din perspectivă geopolitică, am sugerat „detransnistrializarea” Republicii Moldova, ca premisă a europenizării ei. Aceasta însemna un schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina, prin care să se revină la situația de dinaintea decizei sovietice de a-i lua celei dintâi zonele de munte și de mare pentru a o ferici cu mărul otrăvit al Transnistriei. Dacă în 2015 lucrul era încă greu de înfăptuit, mai târziu, și în orice caz în 2022, când Ucraina începuse să piardă teritorii fără perspectiva de a primi ceva în schimb și totodată depindea cu totul de ajutorul occidental, pasul se putea face. Dacă ar fi fost făcut, astăzi Washingtonul, Parisul sau Londra nu ar mai fi fost atât de speriate că rușii nu vor putea fi opriți înaintea Odessei.
iii. Când „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina a început, după ce propunerile privind garanțiile de securitate de care avea nevoie Moscova spre a evita confruntarea militară fuseseră respinse fără a fi fost măcar discutate, armatei ucrainene i s-a cerut să respingă armata rusă fără să i se acorde nici o șansă referitoare la controlul spațiului aerian. Cum se putea apăra eficient Ucraina când cerul său era deschis în fața mult mai puternicei armate ruse?
Ce se poate înțelege din asta? Că de fapt SUA, NATO și UE nu au intenționat niciodată să ajute Ucraina să învingă. Ceea ce au urmărit a fost doar să atragă Rusia într-un război de uzură în care să o sufoce mai ales prin armele sancțiunilor economice.
Acest calcul s-a dovedit din nou greșit, iar astăzi, discuția privind permisiunea ca armamentul transferat de statele membre ale NATO să fie folosit pentru lovirea unor ținte militare situate pe teritoriul rus vine mult prea târziu. Ea ar fi mai degrabă menită să realizeze o presiune psihologică de natură a determina Rusia să intre în negocieri de pace, înainte ca armata rusă să treacă Niprul și să atingă linia Nistrului.
CE ÎNSEAMNĂ VICTORIA PENTRU CEI CARE NU POT CÂȘTIGA RĂZBOIUL?
În acest context, consensul privind imposibilitatea unei victorii ucrainene, care dacă, prin absurd, ar fi fost posibilă, a fost ratată din vina Occidentului, impune o nouă narațiune privind „finalul glorios” al crizei.
Astfel, azi, victorie înseamnă nu recuperarea teritoriilor pierdute și revenirea la frontiera din 1991, ci oprirea ofensivei ruse (altminteri deliberat lentă) pe undeva pe linia Niprului, precum și fluidizarea și securizarea traficului în Marea Neagră, acolo unde flota americană sub steag ucrainean este capabilă să producă mai multe daune rușilor decât o pot face tot mai puținii soldați ucraineni pe uscat.
De aici, opiniile consilierilor și planificatorilor politici ai Occidentului colectiv se despart.
Poate pentru a convinge Moscova în acest sens, state precum Franța, Polonia și țările baltice au anunțat trasarea propriilor linii roșii. Președintele Macron a lăsat să se înțeleagă că această linie ar trece pe la estul Odessei. Dacă armata rusă o va depăși, armata franceză va intra direct în luptă. Spre a pregăti această intrare primii instructori militari francezi se pare că au și ajuns la Kiev. Polonezii și balticii au anunțat cam același lucru: dacă actualele linii defensive ucrainene se prăbușesc, ei vor interveni în confruntare. (Continui să cred că state mici, precum Estonia sau Letonia, practică acest discurs nu cu convingerea că pot intimida Rusia, ci cu speranța de a o enerva, determinând-o astfel să facă un gest necugetat care să activeze articolul 5 al Tratatului de la Washington și să implice NATO într-un război pentru apărarea lor.) În Marea Britanie, entuziasmul pentru un război cu Rusia nu este foarte mare, dar printre tot mai puținii anglo-saxoni care conduc politica „perfidului Albion” sunt destui care spun că dacă Franța va alege implicarea în luptă pe teren, Regatul (încă) Unit va fi obligat să îi urmeze exemplul, în caz contrar riscând irelevanța în ordinea euro-atlantică și mondială.
Sancțiunile economico-diplomatice aplicate de BRICS Israelului ca răspuns la comportamentului acestuia în războiul din Gaza, ar trebui să atragă atenția strategilor formați la umbra vechii ordini mondiale americane, că globalizarea a devenit multipolară și că nu numai G7 este un grup de state care înțeleg să folosească economia ca instrument (geo)politic. Într-un război economic total, Rusia nu este singură, iar amenințările G7 la adresa Chinei nu vor limita parteneriatul fără limite al acesteia cu Rusia, ci îl vor întări. Cât despre ceilalți membri ai BRICS, ei se vor apropia tot mai mult de acest centru de putere al viitorului, chiar dacă virând spre est, vor mai face o vreme bezele vestului.
De aceea, Președintele Zelenski a și redus obiectivele la două de interes mai degrabă extern, plus unul melodramatic de natură a frânge inimile gospodinelor amatoare de Breaking news. Primele două privesc exportul de alimente ucrainene ieftine prin Marea Neagră și protejarea infrastructurii energetice regionale, iar cel de al treilea se referă la repatrierea copiilor „răpiți” de Rusia… pentru a fi scoși din zonele de luptă unde viața le era în pericol.
Singurul lucru bun care ar putea ieși din această conferință ar fi luarea în discuție și a unor propuneri de pace mai realiste care să fie apoi prezentate Rusiei, dar aceasta nu ar face din evenimentul elvețian altceva decât, cel mult, o întâlnire pregătitoare pentru o adevărată conferință de pace viitoare; dacă nu cumva totul se va transforma într-un alt sfat de război.
În concluzie, nici războinicii convertiți în pacifiști nu au o propunere de pace justă, fezabilă și durabilă pe care să o avanseze. Ceea ce este grav.
Dacă o nouă ofensivă ucraineană aptă a elibera teritoriile ocupate de ruși este exclusă și trebuie trecut la o concepție eminamente defensivă, Ucraina trebuie ajutată să lupte în continuare, inclusiv lovind ținte de pe teritoriul rusesc, până când rușii, sătui de această încremenire în proiect, pentru a ajunge la pace și a fi invitați din nou la ospețele occidentale, vor decide să îl înlăture pe Vladimir Putin. Înlăturarea Președintelui Rusiei devine astfel criteriul victoriei Occidentului colectiv în războiul pierdut al Ucrainei.
Și pentru că nici SUA nici Rusia, dar nici unele dintre puterile vest-europene (precum Germania) nu vor să fie angajate într-un război al NATO cu Rusia, război care ușor s-ar putea transforma într-un război nuclear mondial opunând Occidentul Colectiv Sudului Colectiv, este bine, gândesc acești strategi, ca defensiva ucraineană să fie prelungită prin implicarea unor țări din imediata vecinătate a frontului precum România. Dacă tot s-a luptat până la ultimul ucrainean, de ce nu s-ar putea lupta puterile euro-atlantice și până la ultimul român?! La urma urmelor România este o rudă culturală îndepărtată, situată la porțile Orientului.
Iată punctul în care ne găsește tabăra României: nimeni nu mai crede în victorie; unii caută pacea, dar neștiind cum să îi calculeze prețul (sau neavând curajul să îl propună), nu știu cum să o găsească; alții caută continuarea pură și simplă a războiului, după epuizarea rezistenței ucrainene, prin implicarea unor „aliați dispensabili”, până când, exasperată de creșterea prețului victoriei sale, Rusia își va schimba conducătorii de război cu conducători de pace. Din această dilemă trebuie să ieșim! Împreună cu aliații noștri, dacă se poate. Singuri, dacă este necesar.
Romania nu are aliati, are doar profitori care prin titlul de “aliati”, si-au facut mai usor intrarea aici, pentru a-si statuta si intari apoi, pozitia de stapani.
Romania, nu are prieteni, pentru ca atunci cand i-a avut i-a tradat sau i-a nesocotit (vezi Yugoslavia 1991 sau majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu/Africa de Nord)
Romania nu are dusmani, pentru ca a devenit irelevanta pe plan mondial: invatamant, cercetare, industrie, agricultura, transformate in praful si pulberea din care mai aduna si azi tiganii-fierari resturi, ca sa le vanda tot in folosul “aliatilor”-stapani.
Dusmani au cei puternici, nu muribunzii.
Sa iesim din dilema expusa de domnia voastra impreuna cu “aliatii”, e exclus, pentru ca ei n-au nici un fel de dilema iar certitudinile lor, au menirea sa ne distruga si fizic, si istoric, pe noi (printre altii).
Singuri, nu putem iesi din acea dilema, pentru ca acei romani cere-si spun “conducatorii romaniei”, din varii motive mergand de la instinctul de autoconservare pana la lacomie sau pura ticalosie, nu sunt sub nici o forma manati de sentimente nationale ci, sunt doar vectori ai “aliatilor”. Dar ei detin si conduc institutiile de forta. Si institutiile de forta, sunt formate din persoane (mi-e greu sa-I numesc “oameni”), atat de bine formate ca elemente anti-nationale, incat a astepta vreo salvare de la ele, e ca si cum am astepta ca un crocodil infometat sa devina doica de nadejde pentru un nou-nascut uman.
Intr-un stat “capitalist” cum e Romania, care pastoreste o natiune unde mai mult de 60% dintre angajatii in munca sunt platiti din bugetul statului, unde liberul acces la justitia “egala pentru toti” e dictat de art. 1 alin. (2) din OUG 80/2013, unde drepturile si libertatile individuale pot fi suspendate pe termen nelimitat de orice reprezentant al institutiilor de forta, pe baza unei suspiciuni “rezonabile” sau in temeiul ordinului unui “organ ierarhic superior”, de obicei inaccesibil, unde “democratia” e dictata de interesele partidului care are puterea, fara legatura cu necesitatile, cerintele sau optiunile “plebei”, unde economia romaniei e de fapt parte din economia altora, fara vreun real beneficiu national (ba din contra!), unde armata romaniei e subordonata de facto comandamentului armatei de uscat a SUA, la ce asteptare “de unii singuri” sperati?
Sigur, din punct de vedere strict academic, aveti dreptate! Dar rareori conditiile impuse de teorii sau cele din laborator, se suprapun celor reale. Noi insa, traim in realitate, chiar daca nivelul general de inteligenta al romanului de rand a scazut atat de mult, incat cu greu mai poate face diferenta intre realitatea obiectiva si manipularea din ce in ce mai agresiva care vine din partea “aliatilor”.
Aveti partea dumneavoastra de vina pentru mizeria in care se afunda tara din ce in ce mai mult, fiind partas la multe dintre deciziile care ne-au adus aici.
Nu e nevoie s-o recunoasteti explicit, n-ar folosi nimanui.
Poate doar propriei dumneavoastra constiinte.
Dar faptul ca scrieti cele ce scrieti, ca ganditi cele ce scrieti si ca toate sunt corecte, arata ca ati depasit perioada lipsei de constiinta (poate si de constienta).
Eu unul, prefer sa nu ma gandesc la ce-ati facut rau (infinit mai putin decat altii, oricum!) si sa analizez ce scrieti acum. Cu atat mai mult, cu cat STIU ca toate afirmatiile din articolele dumneavoastra, sunt facute in deplina cunostinta a subiectelor abordate.
Si pana la urma, faptul ca scrieti si ca o faceti asa cum o faceti, e ceva bun, chiar foarte bun, cu atat mai mult daca prin expunerile dumneavoastra, treziti macar unul din adormitii neamului!
PS Pana la un punct, ma amuza “scandalul Coldea” dar nu ma pot opri de la a ma gandi, in contextul scrierii acestor randuri, ca la un moment dat, ati picat din varful piramidei politice, exact pe reteta “Coldea”, chiar daca acolo a fost vorba de un “Coldea” britanic. Si marturisesc ca ma cam scarbeste atitudinea “prietenului” dumneavoastra, ponta, care arata cu degetul in toate partile dar fuge ca dracu’ de tamaie de la a se uita in oglinda…
NOTA: cand nu folosesc majusculele atunci cand gramatical ar trebui s-o fac, e intentionat, nu din nestiinta
Păcat că și d. Năstase si d. Severin au trebuit să treacă prin pușcărie ca să-și descopere simțul critic față de SUA…