Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Scenariul maro: tablete și chipie

Începe școala, se închide școala. Cum era de prevăzut, nu neapărat în ordinea asta. Unele școli s-au închis înainte de începe cursurile. Au trecut direct la scenariul roșu. De ce? Ca să oprim virusul, desigur. Așa cum îl tot oprim și în societate, deja de luni bune, cu frână la infectări după weekend și mască la volan. Discuțiile despre eficacitatea măștilor, sensibilitatea testelor, justificarea măsurilor sanitar-polițiste și cifre reale – sau măcar complete – nu mai au nicio semnificație. S-a stabilit totul, în numele științei de partid, cu sprintenul concurs al trepădușilor medicali.

Dar ce vină au copiii? Poliția Siguranță Școlară (denumirea însăși trădează gradul scăzut de alfabetizare al inventatorilor), proaspătă ca salata de murături, a promis că „în mediul școlar va exista o prezență mult mai mare și mai activă a polițiștilor”. Frumos! Într-un sistem care produce patru sau cinci analfabeți funcțional din zece absolvenți chiar se simțea nevoia unei prezențe mai active a poliției. De asta nu reușeau tinerii să rezolve o ecuație ori să dezlege conținutul unui text: nu aveau tablete și chipie. Tablete care să mai adauge un zid între ei și lumea din jur și chipie care să le ridice o gamă nouă de probleme.
Educația gratuită din România începe să coste tot mai mult. Nu doar economic, ci și social. E deja o tradiție ca educația precară și realizările misterioase să facă parte din fișa postului de ministeriabil. E singura explicație posibilă pentru faptul că, odată ce pun mâna pe portofoliu, fruntașii capitalismului tovărășesc încep să apese pe butoane fără să aibă habar care e funcția fiecăruia și ce efecte apar.
Poate în alte domenii se vede mai puțin, dar când vine vorba de sănătate și educație efectele sunt mai costisitoare decât par la prima vedere. În ambele cazuri pauzele și distanța ucid, la propriu sau la figurat. Or, pentru fiecare dintre aceste domenii avem câte un minister care în ultima jumătate de an s-a ocupat doar de suspendarea activității, nu de rezolvarea problemelor. Zeci de mii de persoane nu au putut beneficia de servicii medicale. Ca urmare,  pe termen nu foarte lung costurile în vieți serios afectate sau pierdute o să le depășească pe ale pandemiei cu ordine de mărime. Dezvoltarea și educația a peste trei milioane de copii și tineri au fost zădărnicite cu sistemă, ceea ce înseamnă un alt supliment de vieți afectate sau pierdute.
Astăzi, când ne facem că reluăm activitatea (cel puțin în domeniul educației), avem grijă de fapt să împiedicăm repunerea în funcțiune a unor sisteme și așa defectuoase, în numele unei iluzii fabricate științific dintr-o bucățică de material biologic care e doar un biet element al unei grupe cu un număr necunoscut de membri. Desfășurarea circului pandemic trădează sărăcia capitalurilor noastre sociale și o dezarmare cognitivă mult mai răspândită decât în țările europene cu care ne place să ne comparăm. În loc să luăm măsuri pentru a repara ce se mai poate, ne încăpățânăm să-i deprindem pe tineri cu menuetul fățărniciei și cu groaza față de viață. Fiindcă exact asta facem atunci când le spunem își pot omorî bunicii și îi obligăm să stea la distanță după ce o vară întreagă s-au jucat nas în nas lângă terenuri de sport și locuri de joacă închise ori, ca liceeni, au fost cu duzina în tabere improvizate de ei prin vile închiriate la mare și la munte. La fel și când îi ținem în școală cu botniță și le dăm drumul pe stradă și la terase în grupuri compacte de câte o jumătate de clasă, fără nicio „măsură de protecție”.
Semaforul scenariilor pentru funcționarea educației nu indică nicidecum locurile în care se poate învăța sau nu cu botniță și poliție, ci voința unei clase politice decerebrate și subjugate de a fabrica omul ideal pentru Noua Normalitate: un abulic incapabil să-și pună întrebări și dresat să-și privească semenii doar ca pe niște suspecți de viață. În realitate, sistemul educațional din România se află în scenariul maro, ca mai toată țara. Iar părinții care acceptă acest scenariu sunt la fel de vinovați ca autoritățile.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii