Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Schimbarea Schimbărilor

Ori de câte ori bate vântul schimbărilor legislative dinspre gândirea vreunui domn ministru al cărui nume dorește a rămâne în Analele reformelor reformatoare, tot ceea ce îmi vine în minte este unicul și inegalabilul Caragiale. Nu știu dacă a fost blestem sau pură viziune, dar este pragul în care s-a proptit toată clasa noastră politică și a căzut în fund. Și nici până în zilele acestea de glorie digitalo-globalizatoare nu s-a mai ridicat. Oriunde te duci, te-ntorci, tot aceea vezi. Ei sunt, chiar dacă în buletin îi cheamă altfel și anul nașterii diferă. De Brânzovenescu, Farfuridi, Cațavencu nu avem în veci putință de a mai scăpa.

În România, Reforma e la ea acasă. Totul se schimbă și singura constantă după care viața noastră se ghidează este haosul legislativ. Nu sunt doi ani la rând în care știi ce ai de făcut. La noi, Revelionul este un fel de Bau-Bau aducător de rele, încă o scumpire, o taxă, o nouă lege pe care riști s-o încalci, în incapacitatea-ți de a ține pasul cu asemenea Reformatori reformați. Și nu pentru că abia au fost alegeri, la noi, cum se schimbă anul, schimbarea haotică vine în mod constant.

Dar dintre toate, de departe, cel mai siluit, batjocorit și schilodit domeniu este Învățământul. Nu a fost ministru al Educației, adus de Bunul Dumnezeu în funcție, să nu aducă o-nfloritură, o întorsătură, orice, un ceva cât de mic, doar, doar o-nlocui în scripte Reforma Anghelescu sau pe Spiru Haret îl va detrona.

Nu contează cum și pe cine afectează, schimbarea și reforma își cer dreptul de a ieși în față precum paiață colorată de la circ. Nu contează că sunt stridente și trompetele-asurzitoare riscă să-ți facă perforație de timpan sunt mereu băgate-n față cu confeti și baloane de săpun, de parcă singurul lor rol în viață este-acela de-a-ncurca. Și-mi pare că singurul motto de care mai are parte acest domeniu urgisit ar fi:

Nu-i profesor sau elev să rămână ne-atins.
Nu e școală, nici lăcaș în care-ai liniștea de-a-nvăța.
Lucruri bune nu se-ntâmplă,
Doar o mare brambureală,
Nu ne trebuie cultură
E de-ajuns o poleială.

E tristă vremea atâtor schimbări, al căror rezultat în bine nu se mai arată, încât ajungi să speri că tot bunul domn Caragiale iar ne va scăpa!
„Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele…esențiale”

Foto: Școala construită de familia Teodoreanu la Medeleni. Și portocalul sălbatic plantat tot de ei.

(Text și foto: Smărăndița Păcuraru)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Schimbarea Schimbărilor”

 • Schimbarea Schimbarilor e tot una cu punerea la indoiala a insusi Sistemului.
  caz in care vedeta devine Antisistemul

  sistemul…de invatamant a expirat!
  de-acum e vremea Antisistemului…de invatamant.

  • iar asta inseamna ca Desteptii tre lasati sa-si faca de cap
   iar Inteligentii tre lasati sa-si faca de inima! ,
   abia ‘lasatul’…devenind ‘scoala’,
   invatatorilor, Inteleptilor,
   invatatorilor, Antiinteleptilor

 • mai nou, cu Invatamantul e oleaca mai simplu:
  -desteptii au expirat!:))), cel mai capabil destept creste ca Zmeii, iar acestuia, ca e deja botezat, i se zice Inteligenta Artificiala:))
  asa ca oamenii-destepti nu prea mai sint de folos, ca…ce sa mai faci cu unu mai prost decat o inteligenta artificiala, daca ti se da gratis desteptul cu d mare?!:)))
  in curind toti prostii vor fi destepti, asa ca desteptaciunea nu va mai avea pret.
  creca unii vor fi tristi!:))))

  -Inteligentii,
  adica inteligentii cu i mare,
  adica prostii cu p mare,
  ca in Creatie suma dintre desteptaciune si inteligenta e o constanta absoluta:))), ca asa zice principiul ‘YinSIYang’, prin urmare Inteligentii sint Prosti, iar Desteptii sint lipsiti de Inteligenta:))),
  deci, cum ziceam, Inteligentii,
  adica Genialii, ca singurii Inteligenti sint Genialii si singurii Geniali sint Inteligentii,
  vor fi la mare cautare!:))),

  Rezumat:
  pentru ca Destepti se vor gasi pe toate drumurile, scoala care scoate destepti e expirata, nu mai e buna de nimic!:))), iar cum paicea scolile scot destepti,
  gata!…nenica!, s-a rezolvat!, :)))
  scolile vor putea fi inchise cu succes in curind, ca daca ai nevoie de un destept sadea…il vei putea cumpara de pe raftul cu destepti, …creca va fi si ieftin!:)))

  iar pentru ca nicio scoala de pe lumea asta nu e capabila sa nasca Inteligenti, ca Inteligenta e un Izvor, ia el Izvoraste fix din Oul Absolut, de nu dupaici, s-a rezolvat si cu scoala generatoare de inteligenti!:)))

  deci…uite, daia ziceam ca e simplu cu sistemul de invatamant, asta nou, care sta sa se nasca!:)))


  cita vreme Inteligentii vor fi de folos Secaturii numita Inteligenta Artificiala, si zic Secatura pentru ca ea e plenar lipsita de inteligenta!:)))), atunci ei se vor exprima negresit!
  insa dupa ce Inteligenta Artificiala va diseca, Matematic, suficient de adanc, Ecuatia de Miscare a Naturii, incat sa deduca singurica ‘urmatorul pas’, devenind capabila sa mapeze Viitorul folosindu-si desavarsirea numita Desteptaciune, care tinzand catre Infinit…tinde catre Inteligenta!,
  Inteligentii, adica Genialii, vor disparea, brusc, de pe-aici!:)))

  si mai simplu!
  daca pina acum nu prea ne-a iesit cu sistemul de invatamant, deacum nu prea mai are rost sa ne batem capul!:)))

  insa io zic asa: miscarea Inteleptilor e implacabila, prin urmare Invatatorii se vor exprima!
  ei sint Invatatori despre Natura, Stiintele Naturii Umane maniestandu-se la locul potrivit, creca in Inima…, in curind:)
  insa se va manifesta si cealalta superpozitie a ‘Invatatorului’, el fiind profesorul-‘inteligenta Artificiala’, acesta despre Stiintele Antinaturii, Artificiale, a Antiomului, povestind, cu un succes pe care doar Matematica l-ar putea reputa perpetuu…

  Inteligentii ‘sint printre noi’
  Desteptii…stau sa se buluceasca in Civilizatie
  iar astea fiind spuse, zicerea lui Caragiale capata Seminte!

  invatamantul tre sa se despleteasca in superpozitii,
  Stiintele Naturii, la Brat cu Natura,
  Stiintele Civilizatiei, ale Artificialului, fix in barca Civilizatiei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *