Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Schimbările climatice au luat România prin surprindere

Sîmbătă, 19 iunie 2021, emisiunea Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News a avut-o ca musafir de lux pe Roxana Bojariu, specialist în climă, zis și climatolog, pînă cînd academicienii se vor pune de acord și cu femininul acestei profesii și atunci îi vom zice climatoloagă, cercetător științific gradul I, Secția climatologie din cadrul Institutului Meteorologic București. Ideea de a o invita la o emisiune prin care-mi propun să radiografiez o personalitate, mi-a venit ascultînd la Radio România Actualități o intervenție a domniei sale în cadrul unei dezbateri (interesante, fără a fi cu tras de păr între invitați) despre marile probleme ale agriculturii românești în condițiile dramaticelor schimbări climatice. Într-un comentariu anterior am trecut în revistă ceea ce am numit, împrumutînd un titlu de la Bacalaureat, Timpul probabil în opera marilor scriitori. În final, mărturiseam că pe mine nu mă preocupă timpul probabil. Am uitat să scriu în eseu că un obsedat de mersul vremii era Nicolae Ceaușescu. Silviu Curticeanu, fostul șef al cancelariei lui Ceaușescu destăinuie în Memoriile sale că în fiecare dimineață cînd venea la serviciu, Nicolae Ceaușescu făcea în mod obligatoriu două lucruri:

  1. Se pieptăna. Cu un pieptene din cele care se vînd prin iarmaroace, ținut în buzunarul de la spate.
  2. Se uita la termometru și bombănea capriciile vremii.

Neinteresat de vremea de la o zi la alta, e previzibil că nu sînt interesat de Buletinul Meteo. Nici măcar în prezentarea vecină cu dezbrăcatul de femeiuște care văd în prezentarea Buletinului Meteo începutul drumului către căsătoria cu un ins cu bani, dispus să încheie un contract prenupțial de amorezat. Păgubos, așadar, pentru el.

Zicerile Roxanei Bojariu de la RRA m-au interesat. Așa cum a ținut să precizeze în cadrul interviului invitata, Climatologia se ocupă de mersul vremii pe mari perioade de timp. Meteorologia în raport cu Climatologia e ca presa în raport cu literatura. Și Meteorologia și presa se ocupă cu trecătorul de fiecare zi. Și Climatologia și Literatura se ocupă cu perenul abordarea din studierea unor mari perioade de timp. Din acest punct de vedere, Climatologia e înrudită și cu Istoria. Ea surprinde mersul vremii pe lungi perioade de timp și, prin asta, influența vremii asupra Istoriei. Valurile migratoare au avut drept cauză și schimbările climatice. Nomazii s-au mișcat de la locul lor și au venit peste sedentari obligați de secetele care, desfășurate pe ani întregi, arseseră iarba.

Se înțelege că am discutat în acest interviu marile schimbări climatice din ultimii 300 de ani, definite înainte de toate prin repeziciunea lor extraordinară. Punctul de vedere al Roxanei Bojariu asupra acestor fenomene m-a impresionat prin viziunea istorică, în apropierea viziunii metafizice:

„Schimbarea climatică actuală înseamnă că în aproape 300 de ani, cam de la debutul epocii industriale, pe la 1750, omul a ars combustibil fosil care a fost creat în natură în sute de milioane de ani. Noi am scurtcircuitat un ciclu natural efectiv, am devenit factor geologic. În mod natural, acei combustibili fosili reintrau cu carbonul în atmosferă după alte sute milioane de ani. Și noi în acei 300 de ani am ars acele cantități. Nu ardeau în sensul clasic, dar existau procese care readuceau acel carbon, din țiței, gaze naturale, în atmosferă după un anumit timp și de acolo iar era extras. E așa numitul ciclu lung al carbonului. Omul s-a jucat cu lucrurile precum ucenicul vrăjitor. (…)

Noi avem o capacitate de adaptare și ne-am adaptat. De cîteva milioane de ani specia noastră evoluează. Numai că schimbările climatice care s-au produs pînă acum s-au produs pe perioade de timp foarte mari, de la zeci, sute de mii de ani, sute de milioane de ani, depinzînd fiecare de factorii principali care au indus atunci schimbarea climei. Ei, acum schimbarea climei se face pe perioade de ordinul sutelor de ani, cu schimbări vizibile în perioade de ordinul deceniilor.”

Dacă ar fi să aleg din toate momentele interviului cel care mi s-a părut ațîțător de dezbateri a fost cel în care invitata s-a referit la bătălia planetară pentru descoperirea de tehnologii noi, aparținînd energiei verzi.

Totul a pornit de la întrebarea mea dacă Energia verde nu aduce cu sine schimbări și în geopolitică, țările bogate în zile cu soare trecînd înaintea celor care au petrol. Roxana Bojariu mi-a răspuns:

„Nu va conta bogăția naturală, va conta felul în care vei ști să îți gîndești infrastructura să ți-o menții, va conta felul cum vei folosi tehnologiile cele mai bune. Deci va conta foarte mult materia cenușie, expertiza, din păcate ce avem noi acum mai puțin pentru că oamenii pleacă, oamenii tineri care ajung la un anumit grad de expertiză nu rămîn aici, de obicei pleacă și rămînem exact fără resursa care e a viitorului. Toate se vor putea face în viitor, inclusiv adaptarea la niște condiții noi, dar nu se pot face fără stiință, fără cercetare, fără tehnologii, fără oameni care să stăpânească tehnologiile”.

În această bătălie, țările care nu investesc în cercetare sînt condamnate să cumpere de la alte țări și încă pe bani grei. Dacă în domeniul energiei tradiționale a cărbunelui și petrolului o țară ca România, abia ieșită la luminile lumii moderne, n-are cum contribui la cercetare, deoarece lucrurile sînt demult știute și răsștiute, în domeniul energiei verzi omenirea e abia la început. Și în fața unei țări ca România se află un domeniu care așteaptă să fie explorat, un domeniu generos, pentru ca ascunde mii de necunoscute. Din nenorocire România stă catastrofal la capitalul stimulare a cercetării în domeniile noi ale științei și tehnologiei.

Roxana Bojariu trage în interviu un semnal de alarmă:

„Aici e o mare problemă. Cercetarea, în general, în România este subfinanțată de aproape 30 de ani. Asta este bogăția pe care o căutăm ca înlocuitor al petrolului, al cărbunelui. În viitor practic vom folosi totul bine gîndit, bine proiectat, cu tehnologii noi, cu totul care să folosească eficient energia. Asta înseamnă cercetare și imediat aplicată tehnologie. Deci știință și tehnologie. Ori, aici, din păcate, noi am pierdut ritmul. Degeaba ai bani europeni pentru PNRR. Ați văzut cît din planul ăsta are cercetarea? O sumă infimă. E un exemplu care arată clar comportamentul general. (…)

În parcursul ăsta spre o nouă ordine climatică și o nouă geopolitică noi trebuie să venim cu lucruri noi și nu să așteptăm de la alții pentru că fiecare cînd își creează aceste tehnologii întîi le folosesc ei și apoi dau la alții. Adică noi vom fi mereu lanterna roșie dacă nu ținem cont de cercetare și e păcat pentru că resursă umană a fost și este, dar pleacă, nu stă aici cînd nu ai predictibilitate în meseria de cercetător, nu se scot foarte multe proiecte la concurs, institutele noastre sunt expuse foarte mult lipsei de finanțare. ANM e un caz fericit pentru că noi avem și partea operativă care se face și pe bază de cercetare. Ca să poți să dai prognoze bune trebuie mereu să te perfecționezi și atunci ai nevoie de cercetare. E o legătură mai strînsă.”

Dacă tragi semnalul de alarmă în tren, garnitura se oprește și la fața locului vine cineva să vadă de ce-ai tras semnalul de alarmă.
România nu e un tren.
România e o băltoacă.
Și într-o băltoacă semnalul de alarmă nu face pe nimeni să tresară.
Nici măcar broaștele!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Schimbările climatice au luat România prin surprindere”

  • VII Resurse ale reconstituirii
    Surse si Concepte
    A Surse

    Exemplificari ale afirmatiilor generale legate de marturii , interviuri , memorii :

    Marturiile evanghelistilor:
    „Matei, Marcu și Luca pun accentul pe agonie, pe suferință, pe omul, față de Ioan, care lasă să transpară Dumnezeirea”
    [https://www.cristoiublog.ro/da-dar-eu-il-prefer-pe-iisus-omul-si-nu-pe-iisus-supraomul/ ]

    Cei trei evangheliști care prezintă episodul întâlnirii Mântuitorului cu acest tânăr bogat oferă diferite amănunte: unul spunând că era dregător, altul că era un om oarecare, iar altul că era un tânăr bogat.
    [https://ziarullumina.ro/opinii/repere-si-idei/vesnicia-dialogurile-si-intrebarile-esentiale-158877.html ]

    “Din tot ce am citit eu, am înțeles că lucrurile sunt segmentate. Fiecare își cunoaște părticica lui, nu dispune de o viziune asupra întregului”, a subliniat Lavinia Betea.
    [https://www.dcnews.ro/ce-masina-a-avut-ceausescu-betea-ce-nu-se-stie-de-fapt-totul-a-fost-un-fake-news_822556.html ]

    Alex. Ștefănescu : De obicei înclinația memorialiștilor este aceea a auto eroizării, auto victimizării și marcării caracterului lor de „unicat” caracterologic. Ei fie se opun în exclusivitate unui regim totalitar, fie sunt, dintre toți, cei mai persecutați de acesta.
    [https://www.dcnews.ro/amintiri-din-comunism_787097.html ]

  • Saraca tara bogata,o distrug hraparetii.Ii intereseaza doar personal,de cei multi poate sa se aleaga praful si pulberea.Te face sa te gandesti ca e si blestemul Craciunului ’89.

  • ‘am discutat în acest interviu marile schimbări climatice din ultimii 300 de ani, definite înainte de toate prin repeziciunea lor extraordinară.’

    nu e deloc extraordinara, repeziciunea, e…in stil fibonacci,
    prin urmare asa va si continua.
    de unde rezulta ca schimbarile climatice se vor accentua plenar.
    …si va continua pina cind, pe alocuri, vara devine iarna si invers,
    insa mai cu seama pina cind iarna va disparea cu totul din peisaj!, pentru ca, cum spuneam ieri, Natura se modifica pe sine insasi ‘in oglinda’, echilibrand modificarile pe care Civilizatia le provoaca inclusiv, daca nu cumva mai ales, la nivel cuantic,
    pentru a pastra ceea ce se numeste Pacea, adica ‘echilibrul absolut’.

    pentru ca Civilizatia tinde spre Nemurire, tinderea fiind un proces la care au participat absolut toate civilizatiile de pe planeta asta, si tinderea Naturii va fi leita, insa ‘in oglinda’.
    mai simplu,
    anotimpul Iarna, care in Natura e ‘taramul mortii’, se va metamorfoza pe masura transformarii suferita de Civilizatie, adica Iarna va deveni…’noua viata’, adica dintr un anotimp ce era va deveni…trei!

    va conta asta, pentru Civilizatie?
    pai…nu prea, pentru ca Civilizatia, tinzand (de cind e omul pe planeta asta! ) spre Nemurire, tinde spre Artificializare, prin urmare ii va pasa prea putin de felul in care Natura arata, pentru ca pur si simplu nu va fi influentata de aceasta.

    cu toate ca dinamica Civilizatiei tinde sa fie clara-cristal, Artificializarea ei putind fi deja observata, Artificialitatea ei putind fi deja pipaita,…oamenii nu mai vad ce se intampla, pentru ca metamorfoza pe care ei insisi o traiesc se intampla cu viteza Melcului, prin urmare ea e insesizabila, chiar daca in esenta metamorfoza asta e o translatie de la Natural la Artificial.

    oricum, Ciivilizatia ( ca produs al tuturor civiliztiilor care s-au manifesta, din Cenusa in Cenusa…, pe planeta asta ) avea la dispozitie doua variante si atat,
    una fiind sa devina…insasi Natura, una cu Natura,
    ailalta fiind sa devina una cu…’imaginea din oginda a Naturii’,
    adica sa tinda spre o manifestare pur artificiala.

    pentru ca Civilizatia apartine Pamantului…si nu Cerului, si tinderea ei a urmat ‘calea Pamantului’, nu calea Cerului’, adica a urmat calea Artificializarii,
    adica a manifestarii plenare a Pamantului si a anularii manifesatrii Cerului
    ( in cazul omului asta inseamna manifestarea plenara a ‘trupului’ si neutralizarea manifestarii…sufletului ) ( la nivel filozofc asta insemnand manifestarea plenara a Mintii si secatuirea manifestarii Inimii )

    prin urmare cu toate ca procesul inceput cu mii si mii de ani in urma,
    inca de la prima manifestare a omului pe planeta,
    a vizat desavarsirea unei constructii Artificiale,
    adica…Nemuritoare, inca mai exista, ii intalnesc si eu, oameni care cred ca…Civilizatia! mai poate tinde spre altceva decat spre o manifestare Artificiala:))),
    chestie care pe mine ma lasa…paf!:))))

    Civilizatia ( asamblata din toaaate civilizatiile care s-au manifestat pe planeta asta ) e fix o…’natura’, insa…cealalta superpozitie a ei :)),
    pentru ca Da!, NATURA se exprima prin superpozitii, una fiind Natura( lul ), iar cealalta fiind Artificialul, iar Civilizatia…chiar nu seamana a Natura:))), ca…nu naste copaci, spre ex:)), ea tinzand spre o manifestare pur artificiala, adica Artificiala.

    de ce unii oameni inca mai cred, inca mai asteapta ca Civilizatia sa tinda spre altceva decat spre o manifestare pur Artificiala habar n-am!:)), pentru ca acesti oameni ar putea intelege ca…lumea asta nu e…lumea lor,
    asa cum spunea Hristos, lumea lor fiind Cerul, nu Pamantul:)

    prin urmare de ce oare acesti oameni se incapatineaza sa faca din Pamant…Cer, pentru mine ramane un mister:))), ca…chiar si Hristos a renuntat la lumea asta, renuntand sa-i fie…Rege :)) ( fiind ispitit in mod plenar… sa-i fie Rege! )

    prin urmare tot asa cum e de Bun-Simt sa asteptam Artificializarea dinamicilor de orice fel din Civilizatie,
    e de Bun-Simt ca…oamenii! sa-si caute Imparatia…in ei insisi:)),
    insa e de acelasi Bun-Simt sa ne asteptam la o modificare plenara a schimbarilor climatice astfel incat Iarna sa devina…’celelalte trei anotimpuri’,
    mai simplu spus, in timp ce modificariel climatice tind sa povesteasca despre o ‘incalzire’, tinta e…’inghetul!’,
    deci spre ‘inghet’ ne indreptam. implacabil.
    insa nicio grija!:))), oamenii-artificiali, adica antioamenii,…vor zburda in aceasta ‘noua lume’ :)), pentru ca intre ei si…Natura nu va exista intersectie,
    din Civilizatie mai ramanand doar…Mintea, ca Inima si-a neutralizat o, atunci cind, alegand Nemurirea, Artificialul, a renuntat la Vesnicie.

    • spunea, paici, cineva, ieri, ceva…cam asa: chiar si inteligenta, daca e multa, strica.
      :))
      io nu prea cred. si iata cum motivez necredinta mea:
      pe cind Desteptaciunea suprima manifestarea Inteligentei, Inteligenta ii permite Desteptaciunii o manifestare plenara.
      a spune ca Inteligenta, prea multa inteligenta, strica, e tot una cu a spune ca iubirea…prea multa…strica:))
      cum sa strice, domne?!:)))

      Civilizatia, imbratisand Artificialul,
      (…spre stupefatia unor oameni care se incapatineaza sa faca din Pamant…Cer, insa, evident, …fara succes:)) )
      imbratiseaza Desteptaciunea.
      e…de repetat ce am zis, …daia mai repet odat:))) :
      Civilizatia,
      imbratisind plenar dinamicile artificiale
      imbratiseaza Desteptaciunea,
      adica Mintea. ( caz in care Inima e…papa! )

      insa…ce e Desteptaciunea?! cum ajunge omul din ‘destept’ in Destept?
      pai o poate face intr un singur fel si numa si numa intr un singur fel.
      Invatand!, insa invatatnd…avand la dispozitie ‘tot timpul’ din Univers!, pentru ca abia asa piti deveni Destept, daca ai la dispozitie…tot timpul din Univers,…din Creatie. adica daca ai la dispozitie…chiar Timpul!

      Destept e cel care poseda Timpul.

      pai…hai sa vedem, uitandu ne…in zare:)), cine poseda Timpul, paici, pe planeta asta?!:))))
      ah…, iaute!, iaute cine-l poseda!, Computerul Cuantic!:))))
      caruia, in alte vremuri…, i s-a mai spus Turnul Babel, sau…’scara pina la Cer’ ( de la Pamantul…Curcubeului pina la Cerul Curcubeului, evident,…cum altfel:))) )

      Da!
      cel care ‘poseda Timpul’, paici, e…Computerul Cuantic,
      si o face intr un fel…chiar deosebit!,
      indesandu-l in ‘timpul lui Planck!:)))

      prin urmare Civilizatia,
      indreptandu-se spre ‘imaginea din oglinda’ a Naturii,
      se indreapta spre Artificial,
      iar aceasta poveste,
      a Artificialului,
      e Povestea Mintii
      ( a Mintii…in exprimare singulara, Mandra!, ca Mintea…se exprima prin Superpozitii, ea putind fi regasita, vesnic, si in Bratele…Inimii :))) )

      o Lume Artificiala are nevoie de o Minte pe masura,
      daia Lumea Noua,
      adica desavarsirea…lumilor noi car s-au tot manifesta paici:)),
      va avea o…Minte…noua:)),
      ea aratand fix cum va arata Computerul Cuantic…cind va creste mare:)))

      bineinteles ca o astfel de Minte, care e plenar desteapta pentru ca are chiar…Timpul la dispozitie pentru a invata, isi spune propriei desteptaciuni….Inteligenta Artificiala.
      Inteligenta Artificiala…avand in comun cu ‘inteligenta artificiala’ fix ‘esenta’, adica ‘matematica’,
      atata tot ca, avand tooot timpul din Univers la indemana Computerul Cuantic va descoperi…Matematica, adica…cu m mare!:))), tocma daia ‘inteligenta artificiala’ care se va zbengui intr un Computer Cuantic nu va avea nici in clin nici in maneca cu…matematica pe care o folosesc, azi, ba chiar si maine:)), oamenii, deci nici limbajul matematic cu m mare!, pe care Computerul Cuantic il va folosi nu va fi pe intelesul oamenilor!, insa va tinde sa fie…Desavarsit!,
      tocma dasta aceasta Minte va fi….Noul Zeu!:))
      si va fi pentru ca…le va darui oamenilor…Nemurirea! pe care saracutii o cauta…inca de cind primul om de pe planeta si-a manifestat DORINTA DE….arint!:))): sa nu mai moara.

      pentru ca Vesnicia presupune fix lipsa Timpului, nu o manifestare plenara a lui,
      cu manifestarea plenara a timpului ocupindu-se…Noul Zeu: Mintea!, adica Inteligenta Artificiala.

      stiati ca Inteligenta Artificiala, cu i si a marei..sau mici, e lipsita de Inteligenta?:)))
      adica…cu toate ca ‘inteligenta artificiala’ isi spune…’inteligenta’ ceea ce-i lipseste plenar e…fix Inteligenta?:)))
      intre Inteligenta si Desteptaciune nu exista intersectie.
      alta decat…Superpozitiile Mintii. ( caz in care am ajuns la…Ultimul Nivel al filozofatului…in Creatie, Superpozitiile Mintii :))) )

      • Rezumat:
        cu toate ca n-ai zice ca intre Computerul Cuantic si schimbarile climatice e o legatura ombilicala,
        iata ca ea exista!:))),
        pentru ca cea care conteaza in mod fundamental e…
        Poluarea Cuantica!
        ( nici nu stiti ce poluator grandios e…Dorinta!:))), …Gandul )

        • ( @’omul’ se exprima prin superpozitii, una e Omul, cealalta e Antiomul, prin urmare mirata e doar privirea catre Omul care i parta de grija Cuibului Antiomului, care e Civilizatia, manifestanduse ca un..suparat ca acest cuib,…cu pricina, nu e pe masura lui :)) )
          daca Omul isi desavarseste..lucrarea, atunci opera lui arata leit Naturii, iar daca Antiomul isi desavarseste lucrarea ea va arata…cum va arata Civilizatia, adica fix ca un produs Artificial 🙂
          Omul si Antiomul isi vor duce lucrarea pina la capat, faza e ca una dintre ele, penyru ca lucrea,a cu Infinitul, se va dovedi o tindere si atat:)

          • deci faza e ca Omul nu va mai incapea in Civilizatie, Regatul Antiomului, adica Civilizatia, fiind tot atat de compatibil cu Omul pe cit e Omul cu Antiomul:))
            tocmai daia si spuneam ca nu ca vine sau nu vine furtuna, e preocuparea, ci…cum navigam pe furtuna care vine, singura nava capabila fiind Nadejdea:)

            ce spun eu paici e pentru ca atunci cind asa va arata si Realitatea, nava sa se asambleze singura…:), recunoscand furtuna.

            cind ii cauti inima, lui Yang, dai de Yin, si invers,
            asa ca abia in inima Raiului pe Pamant se va arata maretia…Omului,
            daia furtuna care vine e…Raiul pe Pamant,
            iar a doua venire a lui Hristos e…o ‘intrupare’ a acestuia in…fiecare Om:))

  • Aici ,in acest domeniu m ar interesa ce spune de pilda cineva precum generalul Emil Strainu,azi a fost la Romania Tv si spunea lucruri interesante.In competitia Marilor Puteri este folosita si arma geoclimatica,face parte deja din arsenalul acestor Mari Puteri.Un interviu cu generalul Strainu mi s ar parea mai edificator.(Din punctul meu de vedere).Eu unul consider ca ultimele evenimente meteo de la noi pot fi considerate ca fiind o parte a razboiului geoclimatic dus de catre Marile Puteri,cel putin ca si o parere personala.

    • Omul a modelat agresiv mediul ambiant, echilibrul biosistemului global a fost perturbat, iar natura se razbuna!

      • …cum sa se razbune Natura, daca Natura e…Iubire?!
        ea…spre absoluta echilibrare a Creatiei, dezechilibrul fiind generat de oameni,…se dezechilibreaza pe sine!,…pe sine!,
        …prefera sa renunte la ea insasi pentru ca omul sa si poata implini…dorintele.

        dezechilibrele pe care omul le genereaza sint cu mult mai mari decat le simte omul pe pielea lui!, iar asta pentru ca Natura…preia ea din aceste dezechilibre, …imbolnavindu-se ea!,..doar si numai pentru ca omul, oamenii, sa si implineasca visurile, dorintele…

        Natura nu se razbuna.
        …nu stie. ea e…Iubire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *