Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Se amână începerea școlii pentru 1 octombrie? Profesori și părinți reacționează în exclusivitate pentru cristoiublog.ro

Într-o declarație făcută sâmbătă, ministrul Educației, Monica Anisie, spune că școlile sunt pregătite, în proporție de 80% să înceapă cursurile. Pregătite de alții, că ministerul nu a dat nici tablete, nici măști, a elaborat doar niște norme stufoase din care nimeni nu înțelege nimic. De fapt, se înțelege că școala va începe doar pentru ca elevii să învețe să se ferească unii de alții, adică se va duce la perfecțiune sintagma „distanțare socială”.

Premierul Ludovic Orban a făcut, zilele trecute, un test și a avansat ipoteza că școala ar putea începe fizic doar la 1 octombrie. Anisie spune: „Precizarea pe care făcut-o premierul ieri este una venită din propunerile pe care le-am primit la Ministerul Educaţiei, la Guvern în această perioadă. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să fim sinceri, că sunt şi părinţi îngrijoraţi care consideră că ar trebui să amânăm deschiderea anului şcolar”. Oricum, Anisie spune că până pe 7 septembrie nu se știe nimic. „Până la data de 7 septembrie cred că m-aş hazarda dacă aş spune în mod clar care este scenariul”.

În ceea ce privește temerile părinților, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, Alexandru Rafila, a venit cu o propunere: „Îngrijorarea este cauzată de incertitudini și de necunoaștere. Îngrijorarea cauzată de incertitudini trebuie lămurită de autorități, iar necunoașterea trebuie rezolvată de autoritățile locale și de cei responsabili cu funcționarea școlii la nivel local – cadre didactice, conducerea școlii.
Eu aș informa părinții, aș invita părinții înainte la școală, să vadă cum se va desfășura activitatea în școală. Asta va da încredere părinților, care vor înțelege că este esențial pentru copii să meargă la cursuri și să încerce să aibă o activitate școlară apropiată de cea normală”.

La cristoiuTv au fost prezenți, în ultimele zile, părinți și cadre didactice care au explicat că scenariile scrise din minister nu au nicio legătură cu realitatea.
I-am rugat să comenteze cum văd ei amânarea începererii școlii și declarația lui Rafila, dacă i-ar ajuta pe părinți faptul că văd cum se desfășoară pregătirile.

Nicoleta Pintilie, profesor pentru învățământul primar la Liceul de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” din Iași – clasa a IV-a, în noul an școlar:

„O eventuală decizie de amânare a începerii anului școlar cu prezența fizică a elevilor nu poate avea la bază decât un calcul politic în legătură cu alegerile din 27 septembrie. Întoarcerea celor mulți din concediu nu e decât un pretext – știau toți, dintotdeauna, când se întorc oamenii din concediu.

Sigur, în condițiile actuale – cu insuficiente dotări materiale și igienico-sanitare, lipsa măștilor promise pentru elevi și profesori, personal didactic și nedidactic insuficient, promisiuni de dotare tehnologică neonorate și mai ales când ai mai și dat-o în bară cu un Ordin comun care conține unele prevederi ”de noaptea minții”, nu ai siguranța că lucrurile vor funcționa în cele două săptămâni până la votare. E un risc imens care, politic, te poate costa enorm. Și-atunci, de ce să riști, înainte de a-ți vedea sacii în căruță? E un calcul cinic, care nu ține cont de un aspect esențial: rănirea copiilor, mai ales a celor mici, care așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu profesorii și colegii lor.

Soluția propusă de profesorul Alexandru Rafila, în legătură cu invitarea părinților în școli, nu este una rea, dar nu ar schimba semnificativ datele problemei. Oricum, părinții sunt informați de învățători și diriginți cu privire la resursele materiale și igienico-sanitare existente, la modul în care se va desfășura activitatea”.

Florentina Dănilă, cadru didactic, de 41 de ani, la Liceul Pedagogic Botoșani:

„Eu aş amâna începerea şcolii până la 1 octombrie. Pentru elevi! Cadrele au treabă. Noi am fost şi azi la şcoală. Se poate începe în online două săptămâni. În primul rând, au apărut târziu documentele care reglementează activitatea şcolară anul acesta. Apoi, să se termine cu alegerile. Deja primarii au alte treburi cu campania. În perioada aceasta să se facă angajări rapide – personal de serviciu suficient care să asigure curăţenia şi igienizarea şcolii. Este mai bine să înceapă la 1 octombrie, decât să începem şi să închidem ,,taraba” după două săptămâni. Oricum, acum toată lumea este foarte speriată. Mai ales în şcolile mari. L-am ascultat şi eu pe domnul Rafila. Mi se pare foarte echilibrat. Aşa a fost de la început. Cred că este singurul care a fost echilibrat şi nu ne-a băgat în boală. Cât priveşte intrarea părinţilor în şcoală pentru a vedea condiţiile, am rezerve. În şcoală este bine să intre cât mai puţine persoane. Mulţi părinţi au fost în concediu în această perioadă. Doar vizite foarte scurte şi rapide. Cadrele didactice nu sunt inconştiente să mintă părinţii că totul este bine. Dar s-ar putea ca unii directori să ascundă adevărul. Oricum, nu s-au dat bani pentru norme suplimentare. Vă dau un exemplu de la noi. O colegă are clasa I cu 34 de copii, toţi din cartier. Dintre aceştia, 3 sunt cu CES, unul este însoţit permanent de mamă. Colega a vrut să-i împartă în două grupe şi să lucreze în două ture, cu pauză de dezinfecţie. Nu sunt bani pentru a fi plătită suplimentar. Şi atunci va lucra cu toţi de la 8 la 12. Are şi ea acasă 2 copii şi 2 părinţi mai în vârstă.
Deci, dacă ar fi după părerea mea – 1 octombrie ar fi mai bine. Oamenii au timp să mai pună la punct problemele.

Noi am avut şedinţă cu părinţii în curtea şcolii şi toţi vor să aducă la şcoală copiii.
Cred că sunt puţini părinţi care nu vor să-şi ducă la şcoală copiii.
Personalul de serviciu – aici e marea problemă.
Poate în mediul rural, unde sunt şcoli mici, lucrurile sunt mai simple. Mai greu în şcolile mari”.

Iulian Cristache: Președinte la Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar:

„Declarația domnului Rafila este foarte bună. Oricum, cei din CA sunt la școală, mă refer la părinți, și ei trebuie sa comunice cu reprezentanții părinților la clasă.
Declarația domnului Ludovic Orban sporește haosul. Este inadmisibil să faci o astfel de declarație fără a întreba, măcar, responsabilii cu educația.
Vrea sa înceapă cu online, dar, ce sa vezi – parcă n-ar cunoaște, nu suntem pregătiți unitar cu dotarea necesară.

În aceste condiții, mai pierdem încă două săptămâni, și așa din cel mai scurt an școlar din Europa.
Probabil, ținta domnului prim-ministru este să ajungem la 50% analfabeți funcțional.
Dacă asta și-a propus, atunci să începem la 1 octombrie”.

Alina Geamănaru, mamă a trei copii, care a dat statul în judecată și a reușit să coalizeze 20 000 de părinți într-o asociație pe Facebook:

„Zilele acestea am fost cu toții martorii unui spectacol sinistru intitulat «Începerea noului an școlar». Multitudinea de informații contradictorii, bâlbâieli, minciuni și haos ne fac să simțim orice în fara de liniște și sigurantă pentru copiii noștri! Am văzut un ordin de ministru plin de inepții și aberații. La câteva zile, doamna ministru, incapabilă să își asume acele inepții, a revenit spunând că sunt «recomandări». O nouă zi, noi declarații! Domnul Rafila ne invită la școală să vedem cu ochii noștri! Să vedem ce, domnule Rafila? Să vedem cum bâjbâiti și vreți să faceți din copiii noștri niște timorați? Să discutam ce, acum în ceasul al 12-lea? Ne spuneați, zilele trecute, să se interzică cântatul. Cu tot respectul cuvenit, mai lăsați Netflixul, că vă dăunează, și nouă prin recomandările dumneavoastră, grav sănătății. Cum ne puteți cere să ne aducem copiii la școală, obligați să stea cu masca 5,6 ore, obligați să își înfrângă toate dorințele copilărești, obligați să nu mai fie copii? Vă vedem «îngrijorați» pentru sănătatea micuților noștri. Atât de îngrijorați încât veți organiza alegeri în sălile de clasă. De sănătatea și dezvoltarea lor psihologică nu văd pe nimeni îngrijorat”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii