Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Se întâmplă într-o comună din România: elevii au tablete din luna aprilie, în sălile de clasă există table inteligente și videoproiectoare

Am aflat, zilele trecute, că există o comună unde elevilor le-au fost asigurate tablete încă din luna aprilie, unde toată vara școlile au fost renovate și igienizate și că primarul de acolo a cerut, tot în acea perioadă, adaptarea normelor școlare în actualul context, cel al crizei sanitare.  Am întrebat în ce țară se întâmplă asta și am aflat că în România, în Delta Dunării, la Jurilovca. Și că de toate acestea s-a ocupat primarul Eugen Ion, care a avut și sprijinul Consiliului Local.

Am căutat date pe internet. Nu am găsit nici măcar un comentariu negativ despre el, se pare că singurul lui „păcat” este apartenența politică. I s-a terminat și al doilea mandat și acum candidează din nou și nu are emoții, deci nu este foarte interesat să apară în presă. Însă, un primar dintr-o comună „din trestii”, care a reușit să facă atât de multe pentru comunitate, ar fi păcat să nu fie mediatizat. Un primar care a adus 40 de milioane de euro din fonduri europene și guvernamentale în comună, chiar merită cunoscut.

„Nu am venit în primărie să fac bani. Muncesc în agricultură de la 17 ani. La bază sunt fermier, am muncit mult în agricultură, dar acum m-am văzut nevoit să las afacerea familiei, pentru că am venit în primărie. Şi vreau să fie clar un lucru: n-aş fi candidat dacă lucrurile mergeau bine în comună, pentru că nu mă bag în munca omului dacă acesta îşi face treaba. Dar când am văzut că oamenii din cele trei sate stăteau fără apă în plină vară (acesta fiind un singur exemplu) mi-am dat seama că localitatea Jurilovca are nevoie de o schimbare. Iar eu sunt schimbarea de care oamenii au nevoie. Iar oamenii au avut încredere în mine. Eu nu i-am dezamăgit. În doar o lună de când m-au ales primar, am reuşit să rezolv problema apei, iar acum localnicii mei beneficiază de acest serviciu, aşa cum se cuvine. Probabil acum vor fi stimulaţi să şi achite facturile la apă”, spunea Eugen Ion în 2012.

Când l-am sunat a răspuns imediat și am regăsit acel om din 2012, cu un entuziasm debordant. Și care a găsit firești lucrurile pe care le face.

Iată cum vede el situația:
Comuna Jurilovca are 5 instituții de învățământ școlar și preșcolar în cele trei localități – Jurilovca, Sălcioara și Vișina. Patru dintre ele au fost complet reabilitate în ultimele 8 luni, cu fonduri obținute din Programul Național de Dezvoltare Locală II. Intrând în săli de clasă complet renovate, elevii pot beneficia de cele mai sigure condiții de igienă în actualul context pandemic.

Cele două școli și două grădinițe au fost modernizate și au fost dotate cu cele mai bune echipamente care să asigure condiții optime de studiu în școli. Sălile de clasă sunt dotate cu table inteligente și videoproiectoare, în timp ce grupurile sanitare respectă toate normele în vigoare.

Încă din luna aprilie a acestui an, primăria Jurilovca a achiziționat 400 de tablete pentru toți elevii și cadrele didactice ale școlii, respectând dreptul elevilor de a beneficia de șanse egale la educație. Tabletele au inclus un abonament de Internet (valabil pentru un an) și au au fost achiziționate din bugetul local.

Primăria Jurilovca s-a numărat între primele administrații locale din România care au adoptat o asemenea măsură.
În aceeași perioadă (aprilie-mai 2020), în calitate de Președinte al Filialei Județene Tulcea a Asociației Comunelor din România, am inițiat o serie de demersuri pe lângă Prefectura Tulcea, solicitând adaptarea normelor privind încheierea situației școlare la noul context al școlii online. Adresele oficiale au rămas nerezolvate.

În acest moment, având în vedere că se află pe lista verde a localităților în ceea ce privește incidența cazurilor de COVID-19, în Comuna Jurilovca se aplică scenariul nr. 1 privind deschiderea școlilor – organizarea cursurilor cu prezența fizică a elevilor.

În pregătirea noului an școlar, din bugetul local au fost asigurate de la începul lunii septembrie 26.000 de măști de unică folosință, ce vor fi folosite gratuit de elevi în primul semestru de cursuri. Pe lângă acestea, Consiliul Local Jurilovca a aprobat integral sumele propuse pentru achiziționarea de dezinfectanți, echipamente și soluții speciale pentru asigurarea igienei în toate sălile de clasă din cele trei școli și două grădinițe ale comunei.

A făcut și un tabel și cu principalele proiecte:

Proiectele administrației publice locale Jurilovca

Infrastructură educațională

VALOARE
Reabilitare, modernizare, extindere și dotare ȘCOALĂ JURILOVCA

(în implementare)

3.864.448,5 lei
Reabilitare, modernizare și dotare GRĂDINIȚĂ JURILOVCA (finalizat) 1.048.629,77 lei
Reabilitare, modernizare și dotare ȘCOALĂ SĂLCIOARA (finalizat) 1.271.628,28 lei
Reabilitare, modernizare și dotare GRĂDINIȚĂ SĂLCIOARA (finalizat) 559.558,57 lei
Reabilitare, modernizare și dotare ȘCOALĂ VIȘINA (finalizat) 1.808.972,68 lei

Jurilovca este o comună în care trăiesc aproximativ 4500 de locuitori, situată în județul Tulcea.
Din 2016 până acum, comuna Jurilovca are finalizate sau în implementare proiecte de investiții de peste 40 milioane de euro din fonduri europene, fonduri guvernamentale și fonduri locale în infrastructură, educație, turism, cultură și servicii sociale.
Eugen Ion este primar cu două mandate active la Primăria Jurilovca; în 2020 candidează pentru un nou mandat din partea Partidului Social Democrat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii