Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Se mai face și dreptate. Despre condamnările în cazul Colectiv

După atât de mult timp, atât de multă bătaie de joc, atât de multă neglijență, în sfârșit se face dreptate în cazul dosarului Colectiv.[1] Din păcate, nu putem da timpul înapoi, nu putem să ne întoarcem în timp și să prevenim tragedia, nici tragedia proastei gestiuni a situației și nici pe acei oameni nu-i putem readuce la viață. Printre acei oameni puteau fi mulți prieteni de-ai mei, întrucât am multe cunoștințe care frecventează astfel de concerte în astfel de locații. La fel, puteau fi prietenii voștri sau copiii voștri. Nu, să asculți rock nu înseamnă că ești satanist, la fel cum a ține un concert în ziua de Halloween nu înseamnă o sărbătoare satanică. Erau oameni normali, tineri, care acum nu mai sunt, din cauza unor oameni neglijenți și iresponsabili.

Cu ani în urmă, vestea tragediei ajungea în aproape toată lumea, s-au făcut două documentare despre acest eveniment tragic, dar asta nu a fost de ajuns să grăbească procesul pentru tragerea la răspundere a celor implicați.

Nu știu dacă s-au făcut îmbunătățiri în ceea ce privește siguranța clienților în localuri, nu știu dacă spitalele de arși au fost aduse la stadiul necesar pentru a putea face fața unui astfel de eveniment și nu știu dacă clădirile în care încă se mai țin concerte au fost reabilitate. Când mai mergeam prin Centru Vechi, vedeam clădiri care stau să pice pe tine în timp ce dansezi, vedeam clădiri fără ieșiri de urgență, clădiri care la primul cutremur mai serios picau.

Am mai scris despre acest eveniment. Într-un articol de pe cristoiublog[2], aduceam aminte de Raed Arafat, scriind: “Este de ajuns cât îl vedem în rolul de Comandant al Acțiunii. În plus, acest om nu a fost în stare să gestioneze nici măcar dezastrul de la Colectiv (sau lumea a uitat de asta?). Și nici măcar nu este în stare să își recunoască eșecul și urmările deciziilor sale în fața părinților celor decedați, afișând o atitudine rece și sfidătoare la durerea unor oameni”. Am lăsat și niște linkuri, pe care vă îndemn să le accesați. Le găsiți la sfârșitul acestui articol. [3] [4] [5] [6]

Deși implicat în gestionarea de ugență a situației, și responsabil pentru decesele unora dintre victime (conform mai multor persoane), domnul Arafat nu a avut niciun impediment de a ajunge mai departe în carieră, și de a ocupa funcția de “Comandant al Acțiunii”, Secretar de Stat și alte funcții (o listă cu funcțiile pe care acesta le ocupa la data de 23 aprilie 2020, o puteți găsi în lista de linkuri de mai jos[7].

La fel și Piedone, care deși a fost implicat în dosar, a reușit să devina din nou primar al unui sector. Acum, în cazul lui Piedone să zicem că ar putea avea o scuză. Cum scriam într-un articol din 6 noiembrie 2015: “Vă luați de Piedone, deși nu locuiți în sectorul lui, nu l-ați cunoscut personal, nu ați lucrat alături de el sau măcar în pozitia pe care o deține ca să vedeți ce înseamnă. Piedone este doar un pion, manipulat la fel ca noi toți de alții. De asemenea, este un singur om, care are grijă de un sector întreg în care se află sute de localuri. Care-i adevărul, dacă tot vreți să luptați pentru el? A dat Piedone aprobarea pentru funcționare a clubului Colectiv când s-a deschis (acum câțiva ani) sau nu? Oamenii lui Piedone care fac controale au respectat ceea ce s-a semnat? Patronii de la Colectiv au semnat pe propria răspundere? Au respectat ceea ce au semnat? Cine știe exact?

Ce voiam să spun atunci este că un singur om cu foarte multe atribuții nu are timp să meargă personal să verifice fiecare clădire, fiecare act. Pentru asta, are o echipă pe care se bazează. S-a bazat pe o echipa de corupți și incompetenți, la fel cum se bazează acum și Băluță cu toți interlopii. La fel, putem întreba ce făcea ANPC-ul pe atunci în cazul Colectiv? Intră în atribuțiile ANPC[8]?

Știu că aceste explicații îi vor înfuria pe mulți și nu caut să fac o apologie lui Piedone, voiam să explic circumstanțele, așa cum le văd eu. Dar adevărul este că era responsabil, iar ceea ce s-a întamplat a fost din culpă. Sau nu. Cu sau fără Piedone, țara asta va continua să aibă primari corupți. Important este să nu-i mai lăsăm liberi, cu dosare deschise în timp ce ocupă funcții importante în stat.

Un lucru este bun. Toți cei implicați (în mod curios, cu excepția lui Raed Arafat) au primit condamnare, familiile îndoliate vor primi despăgubiri (cu care nu vor putea să își aducă înapoi copiii) iar supraviețuitorii vor primi, de asemenea, despăgubiri, cu care sper că vor putea să își refacă corpurile, mințile și sufletele după acea traumă de neimaginat.

Acum trebuie să ne asigurăm că astfel de scenarii nu vor mai avea loc, deși în pandemie au mai murit oameni în incendii, chiar în spitale, cât mister Arafat era șef peste tot și îi muta pe bolnavi în timpul nopții.

Trăim într-o țară blestemată, care nici nu este nevoie să fie atacată de cineva, fiindcă se distruge singură.
Sincere condoleanțe familiilor celor decedați. Mă rog să fiți puternici.


 

[1] https://www.stiripesurse.ro/presedinte-asociatiei-colectiv-nu-se-lasa-e-bine-ca-s-a-incheiat-o-prima-etapa-continuam-sa-vedem-cine-s-a-opus-transferului-ranitilor-in-strainatate_2380230.html

[2] https://www.cristoiublog.ro/despre-ineptii-si-posibile-solutii/

[3] https://stirileprotv.ro/stiri/incendiu-in-colectiv/mesaj-acuzator-la-adresa-lui-raed-arafat-de-fiecare-data-ai-fugit-de-noi-ca-un-las.html

[4] https://stirileprotv.ro/stiri/incendiu-in-colectiv/au-trecut-4-ani-si-nu-e-nimeni-vinovat-raed-arafat-citat-ca-martor-in-dosarul-colectiv.html

[5] https://stirileprotv.ro/stiri/incendiu-in-colectiv/tatal-unui-tanar-mort-la-colectiv-mesaj-pentru-arafat-ati-mintit-in-2015.html

[6] https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/curtea-de-apel-bucuresti-incepe-judecarea-apelului-in-dosarul-colectiv.html

[7] https://www.libertatea.ro/stiri/raed-arafat-are-7-functii-in-starea-de-urgenta-2967101

[8] https://anpc.ro/articol/602/atributiile-anpc-in-conformitate-cu-prevederile-hotararii-nr-700-2012-privind-organizarea-si-functionarea-autoritatii-nationale-pentru-protectia-consumatorilor


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Se mai face și dreptate. Despre condamnările în cazul Colectiv”

  • Dezamagitor articol. Pacat, ca scriati bine. Justitia a „lovit” iar. De ce nu ma mir? BTW, ati aflat ce fluture a daramat cu lovitura de aripa WTC nr 7?

  • Felicitari, Filip. Am stiut mereu ca esti un baiat sensibil si cu mult bun-simt. Ai scris exact ce trebuia si cât trebuia referitor la acest caz tragic.

    • @geo
      Cum adica a scris exact ce trebuia si cat trebuia? Adica s-a-ncadrat in normativ? Ca nu pricep. Nu era voie mai mult sau mai putin? Sau …?

      • Era un fel de a spune, din care ai înteles foarte bine (desi, nu recunosti) ca subiectul este delicat si ca cel care îl abordeaza trebuie sa se exprime în totala cunostinta de cauza si la fel de delicat.

        • Corect. Este un subiect delicat, si, cum am spus si mai jos, „Eu nu mă pot pronunța dacă este mult sau puțin, familiile celor decedați pot face asta, eu nu-mi permit. Se putea da mai mult? Da, se putea.”

  • Nu comentez, doar citez din Zoe Dantes:
    „Este cineva care a uitat geaca rosie? Este cineva care a uitat că „a trebuit să moară oameni” ca individul să aibă guvernul lui?
    Este cineva care crede vreo secundă că la Colectiv a fost doar un accident? Unde sunt vinovații? Nicidecum cei din dosar!
    Pe care justiția oarbă și presa „libera” i-a aruncat la câini. Nu contează! „.
    https://www.activenews.ro/opinii/Zoe-Dantes-CINE-SUNT-VINOVATII-174349#comentariu-207774
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Din raportul INSEMEX reiese ca viteza flacarii a fost mai mare de 3m/s, (de la 10 m/s discutam de explozie), mult mai
    rapid ca benzina.

    • Sunt de acord cu ce scrie în articol (deși, cam haotic, trecând de la una la alta), mai puțin cu ideea că ceea ce a fost la Colectiv a fost pus la cale de cineva, intenționat adică. Nu are sens. De ce ar face cineva asta, mai ales în condițiile în care i-ar fi pătat (cum s-a și întâmplat) imaginea lui Arafat?

      • Cica ar fi zis un tip ceva gen „au trebuit sa moara oameni…”. Poate d-aia!

        • De astea ce zici?
          A trebuit sa-si piarda slujba ca sa… realizeze ca nu-i placea meseria pe care si-o alesese.
          A trebuit sa-i ia foc dormitorul ca sa-si repare instalatia electrica…
          etc.
          Cib, tu le ai cu limba româna, deci nu ar trebui sa depasesti limitele, oricât te-ar fascina teoriile conspirationiste.
          Si sa nu-mi reprosezi ca tin partea cuiva, pentru ca nu am nici cea mai mica intentie. „Tipul” a decazut în ochii mei de ceva vreme.

          • @geo
            S-a dovedit din plin ca orice teorie a conspiratiei devine realitate in maxim sase luni. Uneori mai tarziu dar principiul e acelasi. Cica pe vremuri demult apuse, vaccinurile sa faceau ca preventie la boala. Acum se fac in timpul si dupa boala. Eu propun vaccinarea la branula cu vermorelu’ si pompe de alimentare a rezervoarelor ca la masini. A, sa nu uit, si cu carduri de fidelitate pentru cei cu adictie, adica dependenta. Hai salam!
            PS Alea de care ma intrebi sunt dume din cartile alea de „personal development” pe care le citesc cu nesat aia care n-au curaj sa iasa din casa fara telefon smart!

          • 😆 M-am speriat ca o iei pe ruseste cu „duma”! 😆 Dar „duma” argotica ta se refera la altceva.
            Sa fim seriosi, formularea „a trebuit sa… ca sa…” este veche de când lumea si folosita destul de des si de cei care nu au smartphone.

          • … „duma” ta argotica…

  • mici si bere
    de la Pruncu.

  • Prea putina dreptate si prea stramba. Au fost nenorociti oamenii, au murit oameni…4 ani dati unuia care a luat ceva spaguta si care a ingaduit ca intr-un loc unde incapeau 50 sa intre mult mai multi? Este dreptate?
    A fost doar Piedone? Se batea cu pumnii in piept ca xyz…ar trebui inainte de tot ,sa va ganditi ca s-a insotit cu ipocritii si mincinosii. E de-o teapa.
    Asa ca titlul ala cu dreptatea…care dreptate? Unde sunt ghilimelele?

    • Cei implicați direct au pedepse între 8 si 12 ani. Piedone doar 4. Dar măcar nu s-a mai tras de timp. Există cazuri în această țară în care criminalii ies din pușcarie după 4 ani, în loc să facă toată pedeapsa.
      Eu nu mă pot pronunța dacă este mult sau puțin, familiile celor decedați pot face asta, eu nu-mi permit. Se putea da mai mult? Da, se putea.

      • Am inteles bine ca in Romania s-au inchis deja toate institutiile care se aflau in cladiri fara toate numeroasele avize si hartoage necesare la zi? Ce bine, ma simt in siguranta!

        • Ai inteles bine, dar nu din articolul meu, pentru ca eu NU am spus ce ai spus tu mai sus. Daca recitesti articolul, am scris:

          „Nu știu dacă s-au făcut îmbunătățiri în ceea ce privește siguranța clienților în localuri, nu știu dacă spitalele de arși au fost aduse la stadiul necesar pentru a putea face fața unui astfel de eveniment și nu știu dacă clădirile în care încă se mai țin concerte au fost reabilitate. Când mai mergeam prin Centru Vechi, vedeam clădiri care stau să pice pe tine în timp ce dansezi, vedeam clădiri fără ieșiri de urgență, clădiri care la primul cutremur mai serios picau.”

          O zi buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *