Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Se va sparge PSD la fel ca FSN în martie 1992? Nu cred. Lipsește un Ion Iliescu al PSD-ului de acum

Vineri seara, la Găgești Deal fiind, după drumul București – Focșani, străbătut de mine ca un drum prin România panourilor electorale, m-a căutat senatorul Șerban Nicolae.
Aha, mi-am zis văzînd SMS-ul prin care-mi semnala că vrea să vorbească cu mine, are o chestie despre Congresul PSD de mîine, și vrea să-mi o semnaleze.

După încheierea intervenției la Adrian Ursu (la Radio am auzit o știre care suna cam așa „A declarat Joe Biden punînd capăt Convenției democrate din SUA”), l-am sunat pe Șerban Nicolae.
Nu mă căutase în legătură cu Congresul PSD.
Mă căutase în legătură cu comentariul publicat de mine pe cristoiublog.ro despre nenorocirea pentru gazetarul care sînt de a fi martorul unui congres ținut online. Pe parcursul textului îmi aminteam cîteva momente din postdecembrism în care am fost prezent fizic la desfășurarea lor. Unul dintre aceste momente, identificat de mine ca istoric, a fost Convenția în care s-a spart Frontul. Despre însemnările mele dedicate acestui moment, Șerban Nicolae voia să-mi spună că greșisem, Convenția n-avuse loc în 1991, ci în 1992. Avea dreptate. Cum dracu am putut să comit o asemenea greșeală. În martie 1991 nu se petrecuse Mineriada din septembrie 1991, cea care l-a debarcat din funcția de premier pe Petre Roman și în consecință Petre Roman n-avea cum să se confrunte cu Ion Iliescu. Da, în martie 1991, fusese o Convenție a FSN, dar în cadrul ei s-a prezentat o singură Moțiune. La Convenția în urma căreia s-a spart Frontul – cea desfășurată în zilele de 27, 28, 29 Martie 1992, cei 1200 de delegați reuniți la Sala polivalentă (așa se explică amintirea mea de la galerie) – s-au prezentat trei Moțiuni:

  • „Viitorul – Azi. ”
  • „Un viitor pentru România”.
  • „Pentru România de astăzi. ”

A învins „Viitorul – Azi”, Moțiune avînd cap de listă pe Petre Roman și printre semnatari pe Victor Babiuc, Traian Băsescu, Radu Berceanu, Adrian Severin, Bogdan Niculescu Duvăz.
Ca urmare a acestei victorii – în Convenție s-a discutat la un moment dat posibilitatea ca semnatarii celorlalte moțiuni să fie incluși (unii dintre ei, desigur) pe lista cîștigătoare, dar s-a opus Adrian Severin – un grup de 65 de deputaţi şi 60 de senatori, 5 miniştri şi 18 prefecţi, susţinători ai preşedintelui Iliescu, au părăsit FSN. Aceștia au înființat, o lună mai târziu, Frontul Democraţiei şi Salvării Naţionale (FDSN). Formațiunea, din care făceau parte printre alții – Oliviu Gherman, Adrian Năstase, Octav Cozmâncă, Doru Ioan Tărăcilă, Dan Mircea Popescu l-a avut drept candidat la alegerile din toamnă pe Ion Iliescu și a cîștigat parlamentarele.

Prima Conferință Națională a avut loc pe 27- 28 iunie 1992- semn că schisma se pregătea mai demult -, Convenția a fost doar un pretext. Președinte a fost ales Oliviu Gherman și asta pentru că Ion Iliescu, adevăratul șef al partidului, era președintele României.

Am ținut să fac aceste precizări nu numai pentru a corecta datele din text, la semnalarea lui Șerban Nicolae, ci și pentru a atrage atenția că sîmbătă la Congresul extraordinar al PSD, desfășurat prin reîntoarcerea la Moțiuni, se prezintă o singură Moțiune, cea a lui Marcel Ciolacu. La Convenția PD, la care a pierdut Petre Roman, din 2001, s-au confruntat trei Moțiuni.

De ce e o singură Moțiune?
Pentru că Eugen Teodorovici n-a reușit să găsească pe nimeni care să-l însoțească pe listă.

Știind importanța acestui Congres nu doar pentru istoria PSD, dar și pentru istoria noastră postdecembristă, am inițiat pe cristoiuTv o serie de interviuri botezate zbanghiu În pregătirea Congresului PSD. Inspirată din istoria dinainte de decembrie 1989, cînd Congresele PCR, erau prefațate de o campanie uriașă numită În pregătirea Congresului, inițiativa mea pornea de la un adevăr:
Congresul PSD, mai ales acum, după dezastrul celor trei ani de conducere de către Liviu Dragnea, trebuie să fie unul al confruntărilor spectaculoase în căutare răspunsului la întrebarea:

Ce facem cu partidul ăsta?
Opțiunea pentru votul pe Moțiune crea condiții pentru o astfel de confruntare mult mai bune decît votul tradițional. Așa cum am mai scris, în cazul votului pe Moțiune, importantă nu e lista susținătorilor, ci Programul asumat de cei care susțin lista. La un asemenea congres, așa cum s-a văzut din momentele amintite de mine, se confruntă viziuni diferite despre viitorul partidului și chiar al țării. Și se presupune că va cîștiga în final nu o echipă, ci un program. Nu știm nimic despre Moțiunea lui Marcel Ciolacu, deși ar fi trebuit ca ea să fi fost distribuită delegaților la Congres. Știm însă că va fi cîștigătoare. Cîștigătoare în confruntarea cu cine și mai ales cu ce?

Dacă ar fi fost mai multe Moțiuni, indiscutabil fiecare grup din partid ar fi venit în fața Congresului cu un program propriu. Acesta s-ar fi confruntat cu celelalte programe. Chiar dacă doar un program ar fi cîștigat, delegații ar fi aflat că sînt și alte puncte de vedere în legătură cu viitorul partidului.

Mă surprinde că va fi o singură Moțiune?
Evident, nu.
Mi-am amintit imediat că PSD trebuia să se reunească în Congres extraordinar pentru alegerea pe Moțiuni sîmbătă, 29 februarie 2020. Despre asta am scris pe cristoiublog.ro din 4 martie 20120 următoarele:

„Congresul PSD urmează să reintroducă în practica alegerilor din PSD, dar și din toate partidele, formula Moțiunii din FSN-ul dintre 1990-1992.
Această formulă mi-a amintit brusc de spectacolul ruperii Frontului, la care participasem în calitate de Istoric al Clipei. La Convenția FSN, care s-a desfășurat la Palatul Pionierilor, în ziua de 30 martie 1992, s-a votat pe Moțiuni.

Ce înseamnă un asemenea vot?
De regulă în toate partidele politice, inclusiv în PSD, la Congrese se votează pe funcții. Diferitele grupări negociază sîngeros, uneori chiar în timpul Congresului, pentru funcțiile puse în joc. Astfel, cel care va fi ales președinte trebuie să-și pună susținătorii să voteze pentru funcția de secretar general pe un candidat al altei grupări. Votul pe Moțiune e votul pe echipă. Cel care vine cu Moțiunea, zisă și Proiect politic, vine și cu echipa sa. Dacă Moțiunea e votată, atunci membrii echipei celui care a propus Moțiunea iau toate funcțiile din partid. La Convenția din martie 1992, au fost prezentate trei Moțiuni. Cum cea a lui Petre Roman a fost cîștigătoare, văzînd că Roman ia totul cei care veniseră cu Moțiunea Pro Iliescu au părăsit sala și s-au dus într-o altă sală pentru a înființa un nou partid. La emisiunea lui Ionuț Cristache, profitînd de intervenția prin telefon a lui Marcel Ciolacu, l-am întrebat dacă au mai fost depuse și alte moțiuni decît a sa la Congresul de sîmbătă. Mi-a răspuns că e una singură, a lui. ”

Explicam astfel realitatea de la finele lui februarie 2020:

„Pentru a prinde și ei un ciolan baronii locali ar trebui să vină cu o Moțiune. Moțiune înseamnă însă candidat la șefia partidului, concurent al lui Marcel Ciolacu. Baronii nu-și asumă riscul de a găsi un șef de echipă și cu atît mai mult un autor de proiect politic. ”

Pentru Congresul de sîmbătă, drept contracandidat al lui Marcel Ciolacu se anunța Eugen Teodorovici.
De ce nu concurează ?
Pentru că votul pe Moțiune cere o listă.
Și Eugen Teodorovici n-a putut face lista.
Și ca și în februarie 2020, nici un baron local n-a îndrăznit să parieze pe un concurent al lui Marcel Ciolacu.

Va fi o singură Moțiune.
Nu va fi nici o confruntare despre viitorul PSD, despre ce trebuie să facă și să dreagă partidul pentru a fi un autentic partid de Stînga.

După votul pe Moțiuni din martie 1992, FSN s-a spart.
Efectul principiului Cîștigătorul ia totul.

Se va sparge și PSD, după previzibila victorie a lui Marcel Ciolacu?
Nu cred.
Lipsește un Ion Iliescu al PSD-ului de acum.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Se va sparge PSD la fel ca FSN în martie 1992? Nu cred. Lipsește un Ion Iliescu al PSD-ului de acum”

  • Stimate Maestre, o analiza foarte pertinenta, de mare finete, a situatiei din PSD!

  • Pana una alta se sparg in figuri.

  • Stimate Maestre, dar cu CTP cum ramane? Ca ne-a facut idioti pe amandoi!

  • 7

    Presedintele , Orbanii , Raresii , Ciolacii sunt în concediu de antrenment muscular cerebral pz aici .
    Lume , Lume !
    Spatiul Mioritic este sigurul Spatiu cultural unde s-a brevatat „Dusmanul Absolut” al Umanitàtii pntru a fi îndràznit sà afirme
    cà Homo Sapiens a avut istorie si „patria” a fàcut parte din aceastà Istorie . A mai fost unul care a zis cà mai înîi este român .
    (dintrun eseu)

  • Alegerea unui presedinte de partid intr-o colonie. Este un timp pierdut. Este o joaca de copii. Am ascultat cuvantarea, fara de gramatica, a numitului Ciolacu; „vai de capul regelui” (bancul cu nuca strivita de regina intre vulve). Vine si Grindeanu, idiotul din Ardeal, la fel de stresat de limba romana (trebi nu trebuie, etc.). Am plecat din Romania de tina si pulberea PSD si a lui Soros. Vad ca blestemul meu curge la partide si va curge si la Soros. Blestem adevarat este cel al dictatorului. Cum ar arata tara cu Ceausescu la putere si toti lacheii de astazi pe langa el?

  • 6

    Prin prismà Dostoevskianà Petrov este singuul autentic ! Ezitarea lui cu nu ar fi cunoscut , atunci , dacà Securitate infiltrase Contra infrmatiile Armatei se pune pe seama unei slàbiciuni trecàtoare !
    Un alt personaj autentic Dostoevskian este Moniqa Macovei ! Actualul FEMINISM mondial are în tezaurul sàu un prototip ideal : deMONIQ.

  • 5

    Singurul locuitor pe Harata României mai este LIVIU DRAGNEA !
    Calitatea aceasta considerîndu-se infamantà , a fost trmis la Rahova sà mediteze .
    Si ceusescu a avut apàràtori ! Liviu Dragnea a fost decretat „Ràul Absolut” Niciodatà în Istoria acestui teritoriu clasa politicà nu a fost unanimà . Faptul s-a împlinit ! LIVIU DRAGNE A FOST DECLARAT DUSMANUL NUM0RUL 1 AL „TUTULOR” democratilor fals-autentici .

  • 4

    Parodia de astàzi , alegerile în SD amintesc Congresele PCR cu Ceausescu definitiv aleas !
    Acest PSD nu mai reprezintà elecoratul de stânga ! Asa cum nici PNL nu mai reprezintà pe nimeni .! Singurul reprezentant autentic este Petrov ! El ar trebui sà dicteze în ce a fost Romània ! El este un produs autentic dejisto-ceusist !
    El este omul nou trâmbitzat ! Petrov este arhetipal ! Românul care nu mai este român .

  • pe vremurile astea toate definitiile expira.
    prin urmare expira si definitia partidelor politice. …in fapt e deja expirata.
    partidele politice, oricare ar fi ele, ori isi vor redefini Definitia, ori vor disparea.
    si vor disparea fix asa cum dispare orice produs expirat. putind,…adesea.

    si, cum viitorul tarii,…momentan, e legat ombilical de partidele politice, redefinirea Definitiilor partidelor politice e ceva pare a tine de securitatea nationala.
    viata natiei sta in putinta partidelor,… la limita macar a unui partid politic, de a se dovedi capabile sa-si redefineasca propria Definitie, imbracind ‘haina vremurilor’
    ( e adevarat ca si Definitia ‘natiei’ trebuie imbracata in hainele vremurilor, prin urmare o stare de armonie intre aceste definitii s-ar parea ca e ceva de bun-simt, chiar daca armonia vizeaza exclusiv intregul, prin polarizare plenara )

  • Cînd unul din pilonii „democratiei românesti” a fost „politistul politic” Augustin Lazàr , totul este o farsà ! în plinà „democratie” , fostul Procuror General a încàlcat Legea numindo (si renumindo) pe LC Kovesi la Procuratura Generalà dupà ce fusese destituità prin decret prezidential si trimisà la Sibiu ! ! Semn indubitabil cà decizia Presedintelui României esra o glumà de sters picioarele ! S-a vàzut urmarea !

  • 3

    Tot ce este reprezentativ oficial a suferit o operatie de spàlare a creierului ! Este un delict (penal) sà sà spui cà esti român ! Altii au dreptul sà spunà cà sunt nemti sau italieni ! Românilor lis-a amputat acest drept . Ca urmare , nimeni nu mai respectà Constitutia , Hotàrârile Curtii Constitutionale sunt luate la misto (argou!) , opiniile CSM snt persiflate , Parlamentul batjocorit ! Conteazà ce vor muschii mei si catastrofalul Orban

  • 2

    Ati participat zelos la fabricarea unui Ceausescu Bis de càttre profzsionistii dezinformàrii si manipulàrii . Surprinzàtor pentru cineva cu atîtia ani de pressà . Comedia care se joacà astàzi cu
    alegerea conducerii PSD este de un grotesc absolut !

  • 1

    Domnule Cristoiu ,

    este imposibil sà nu fi realizati cà Liviu DRAGNEA a fost linsat de o societate mai mult decît descumpànità ! Toti l-au TRÄDAT pe Liviu Dragnea : proprii companioni de partid si coalitie guvernamentalà , Mass-Media si în final , cu eroarea planificatà a JJustitiei . Sà afirmati cà a condus PSD catastrofal este o insultà adusà unui om împiedecat odios sà se apere . Ati cumis greseala vieti dv . de ziarist .

    • Terminati va cu Dragnea zau,Dragnea a facut terci PSD la intelegere cu Sistemul ,crezand ca astfel Sistemul il iarta si l ia in brate,la final,dupa ce Dragnea a facut praf PSD,in asa fel incat Iohanita sa se poata realege fara probleme,Sistemul l a „rasplatit”,dandu i Teapa Maxima,si trimitandu l la parnaie.Adica ala a facut ce i a zis Sistemul,dar Sistemul si a batut joc de el.Era el marele Roman,asa cum este si Trump,”marele American”,doi circari folositi,Dragnea de catre Sistem si aruncat la gunoi dupa,Trump,la fel ,folosit de kagebistii lui Putin si apoi urmeaza sa fie aruncat tot la buda istoriei.

  • Domnule Ion Cristoiu, ați greșit cu un an o dată istorică! Hei, și? Bine că n-ați greșit secolul! Ziua de azi n-o va ține minte chiar nimeni pentru că PSD-ul nu mai există! E doar o hologramă!

  • Gata! s-a terminat cu PSD-ul.
    Echipa de conducere: Gabriela Firea. Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Olguța Vasilescu, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Daniel Băluță, Vasile Dâncu, Doina Fedorovici, Victor Negrescu. Decebal Făgădău. Ionuț Pucheanu. Dragoș Benea. Claudiu Manda, Titus Corlățean, Laurențiu Nistor.
    Nici că se putea mai rău.
    Se dezic de Dragnea, dar majoritatea din acestă listă au fost puși senatori, primari sau miniștrii exact de Dragnea!

  • Privesc ca outsider acest partid și nu-mi place ce se întâmplă.
    Dacă eram membru de partid votam clar ptr. Teodorovici din o mie de motive.
    În primul rând ptr. pregătirea profesională – Ciolacu a absolvit o facultate la o universitate particulară dubioasă, pe când Teodorovici are studii universitare solide.
    Apoi activitatea fiecăruia, Teodorovici cunoaște foarte bine administrația centrală.
    Rezultatele lui Teodorovici, din punctul de vedere țării, au fost excepționale și când a fost ministru la fondurile europene și ca ministru de finanțe.
    Nu în ultimul rând sănătatea fiecăruia, Ciolacu a leșinat în direct.
    Plus că nu-mi place metoda lui Ciolacu de a pune mâna pe partid.
    De exemplu, Dragnea timp de un an a vorbit cu toți primarii până a fost ales șef de partid. Ciolacu a obligând-o pe Dăncilă să demisioneze și s-a instalat cam cu forța în fruntea partidului.
    PSD ar trebui să fie mai responsabil doarece populația are mari așteptări de la ei.

    • Apropos, mare greșală de imagine cu Vasile Dâncu și Gușă.

      • Cu faza cu Gusa s de acord,ala e mai flexibil ca nuiaua,sare dintr o barca in alta ca puricele,de la un sobolan la altul,evident ca si anvergura politica a lu asta este exact la dimensiunea …puricelui. 😆 😆 😆

  • Nu se va sparge PSD-ul. Traseistii poate isi vor lua zborul. Oricum trebuie sa remarcam ca media de varsta a membrilor de partid a scazut, in partid si-au gasindu-si locul o multime de tineri remarcabili.

  • Dacă după congres, PSD-ul nu se va sparge, este pentru că deja s-a spart. Toți PSD-iștii deștepți la minte, dar slabi la caracter, au părăsit partidul și au trecut deja la PNL.

    Iar PSD-iștii rămași s-au predat cu arme și muniție aripii „Băneasa” din parid, condusă de Marcel Ciolacu. Dacă nu s-au găsit o mână de PSD-iști pentru o listă a celei de-a doua moțiuni, de unde să se găsească o armată care să voteze moțiunea rivală – mai ales într-un format online al congresului, în care nu poți să mobilizezi participanții așa cum poți să o faci la un congres cu participare în persoană.

    Pe de altă parte, PSD-istii cu caracter mai mult (și probabil cu minte mai puțină) sunt deja la pușcărie, sau se pregătesc să se ducă (având dosare în instanța sau aproape de finalizare). Alții, sunt atât de naivi încât să creada că dacă stau cuminți, și nu încurcă planurile băieților, o să îi scape Ciolacu de pușcărie. Minte puțină, după cum spuneam: o să le vină tuturor rândul după cheremul sau nevoile de moment ale șefilor din Băneasa.

    Aici sunt de acord cu Dl Cristoiu: PSD-ul nu mai are un Ion Iliescu. Nici FSB-ul nu mai e ce-a fost odata KGB-ul. Daca am ajuns ca nici rușii să nu mai vrea să aibă nimic de-a face cu noi, înseamnă că ceva se întâmplă de nu știm noi.

    • FSB nu e mai slab ca si KGB ul,uite au pus o maimuta la Casa Alba,care a bagat America n gard,(si n razboi Rece cu Chinejii).Iar ca PSD e in blat cu PNL ,si ca cearta lor e la misto,si ca lucreaza ca fostul USL,sub Iohanita,desi se balacaresc de ochii fraierilor ca sa para certati,asta nu i un secret pentru nimeni.

      • De cand a mazilit o Iohanita pe Codruta,cu mana lui Dragnea si a lui Tudorel,si a trimis o pachet la Europa,DNA nu mai umfla pe nimeni,e liniste in sat,nici macar pe astia de la PSD nu i prea mai deranjeaza nimeni,in afara de faptul ca i mai injura Iohanita si cu Orban,si le mai zic „Ciuma Rosie”,dar mai mult la caterinca,in rest liniste pe toate fronturile,merge si schema de joc 70 30,adica procentul de ciordeala Putere Opozitie,in rest,liniste.

      • FSB ul nu e interesat atat de tare de Romania,e o miza prea mica pentru ei,nu si bat capul cu maruntisuri,aia joaca la nivele inalte,pun umarul la instalarea unor presedinti in SUA,fac jocuri majore in Orientul Mijlociu(Iran si Siria,punand bete in roate hegemoniei Saudite in lumea musulmana,creeaza tensiuni intre SUA si China,intre Europa si SUA,ajuta grupurile de Dreapta si Extrema dreapta Conservatoare din Occident ca sa incurce treaba la maxim prin Occident,isi baga coada in America de Sud,vezi cazul Venezuelei,si multe alte jocuri imbarligacioase).Baietii aia chiar sunt ocupati.

        • Il mai sustin si pe Erdogan sa incurce si el pe la marginea Europei,cu emigrantii lui,si cu reislamizarea Turciei,ca sa dea batai de cap UE,deci baietii Kremlinezi chiar lucreaza ,si nu asa,oricum,serios,cu simt de raspundere,nu asa intr o doara,cum cred unii.Cum spunea Tarul Putin,acu ceva vreme,Rusia nu are granite,Rusia este peste tot (Ca si parere personala si pe la Casa Alba,daca e sa credem gurile rele).

    • Cea mai buna pacaleala a Diavolului este cea ca el nu mai exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *