Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Seiful global de semințe din Svalbard, garanția că viața va fi posibilă și după Apocalipsă

Imaginați-vă o lume schimbată pentru totdeauna de un dezastru natural masiv: Populația Pământului devastată, infrastructura sa distrusă, sursele de hrană decimate. Misiunea unui singur supraviețuitor: să reconstruiască.

Într-un astfel de scenariu apocaliptic inspirat de Hollywood, unde se duce un erou? Intră în Svalbard Global Seed Vault din Norvegia, ultima rezistență a umanității împotriva unei crize alimentare globale. Acest ,,seif” este o instalație de depozitare a semințelor pe termen lung, construită pentru a rezista testului timpului și provocării dezastrelor naturale sau provocate de om. În întreaga lume, peste 1 700 de bănci de gene dețin colecții de culturi alimentare pentru a le păstra în siguranță, însă multe dintre acestea sunt vulnerabile, expuse nu numai la catastrofe naturale și războaie, ci și la dezastre care pot fi evitate, cum ar fi lipsa de finanțare sau un management defectuos. Ceva la fel de banal ca un congelator care nu funcționează bine poate distruge o întreagă colecție. Iar pierderea unui soi de cultură este la fel de ireversibilă ca și dispariția unui dinozaur, a unui animal sau a oricărei forme de viață. Recunoașterea vulnerabilității băncilor de gene din lume a fost cea care a generat ideea de a crea un seif global de semințe, care să servească drept depozit de rezervă. Scopul seifului este de a stoca duplicate (copii de rezervă) ale mostrelor de semințe din colecțiile de culturi din lume.

Permafrostul și roca groasă asigură faptul că probele de semințe vor rămâne înghețate chiar și fără energie electrică. Seiful este polița de asigurare supremă pentru aprovizionarea cu alimente a lumii, oferind opțiuni pentru generațiile viitoare pentru a depăși provocările legate de schimbările climatice și de creșterea populației. Acesta va asigura milioane de semințe reprezentând toate soiurile importante de culturi disponibile în prezent în lume. Este ultima soluție de rezervă. Seiful se află într-o locație ideală pentru depozitarea semințelor pe termen lung, din mai multe motive, fie ele de ordin financiar, climatic, militar. Seiful de semințe are capacitatea de a stoca 4,5 milioane de soiuri de culturi. Fiecare soi va conține în medie 500 de semințe, astfel încât în Seif pot fi stocate maximum 2,5 miliarde de semințe. În prezent, Seiful deține peste 1.000.000 de mostre, provenind din aproape toate țările din lume. De la varietăți unice ale principalelor alimente de bază africane și asiatice, cum ar fi porumbul, orezul, grâul, mazărea și sorgul, până la varietăți europene și sud-americane de vinete, salată verde, orz și cartofi. De fapt, Seiful deține deja cea mai diversă colecție de semințe de culturi alimentare din lume. Obiectivul principal al Seifului este de a proteja cât mai mult material genetic unic al culturilor din lume, evitând în același timp duplicarea inutilă. Va dura câțiva ani pentru a fi asamblat, deoarece unele bănci genetice trebuie mai întâi să multiplice stocurile de semințe, iar alte semințe trebuie regenerate înainte de a putea fi expediate în Svalbard.

Pentru depozitarea optimă a semințelor este necesară o temperatură de -18ºC, sunt împachetate și sigilate în ambalaje personalizate din folie de aluminiu în trei straturi. Ambalajele sunt sigilate în cutii și depozitate pe rafturi în interiorul seifului. Temperatura scăzută și nivelul scăzut de umiditate din interiorul seifului asigură o activitate metabolică redusă, menținând semințele viabile pentru perioade lungi de timp. Persoanele care vor depozita materialul vor face acest lucru în conformitate cu legislația națională și internațională. Seiful de semințe va accepta să primească numai semințe care sunt partajate în cadrul sistemului multilateral sau în temeiul articolului 15 din Tratatul Internațional sau semințe care provin din țara deponentului. Fiecare țară sau instituție va continua să dețină și să controleze accesul la semințele pe care le-a depus. Sistemul ,,Black Box” presupune că depozitarul este singurul care poate retrage semințele și deschide cutiile. Dragi cititori, încă un lucru interesant este reprezentat de faptul că  Seiful menține un nivel ridicat de securitate, în ciuda armamentului aparent învechit. Acesta este apărat de gărzi înarmate, echipate cu puști vechi de 80 de ani.

Povestea din spatele puștilor purtate de gardienii seifului este fascinantă, datând din timpul ocupației naziste a Norvegiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Norvegia a fost ocupată de sute de mii de soldați germani în timpul războiului. Când Germania s-a predat, armata norvegiană a intrat în posesia unei mari părți din echipamentele și armele de calibru mic ale fostului ocupant. Printre acestea se numărau aproape o jumătate de milion de puști Mauser K98k. Armata norvegiană a recondiționat aproximativ 200.000 de puști, înlocuind puștile Krag-Jørgensensens îmbătrânite. Acum se pare că puștile au fost din nou puse în funcțiune pentru a proteja seiful din Svalbard. Acțiunea cu bolț a puștii este potrivită pentru a face față frigului extrem, iar cartușul său este suficient de puternic pentru a face față unui urs polar.

Gărzile înarmate ale seifului nu protejează Seiful împotriva hoților de semințe, ci împotriva amenințării urșilor polari care, de asemenea, locuiesc pe insula Spitsbergen.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Seiful global de semințe din Svalbard, garanția că viața va fi posibilă și după Apocalipsă”

  • Daca mai ne vaccineaza astia mult, in ciuda evidentelor ca unde s-a vaccinat la greu, acolo s-a prelungit ticneala cu Covrigu, nu cred ca va mai fi cazul sa umble cineva la semintele alea. Nu va mai fi nevoie. Nu de alta da’ paianjenii sau care dreaq ne vor urma nu cred ca vor manca seminte!

  • Istoria Planetei noastre este plina de Apocalipse,insa Planeta merge mai departe de peste 4 miliarde de ani fara sa se sinchiseasca.Noi Oamenii putem disparea precum dinozaurii.Vom fi repede inlocuiti de alte civilizatii.Cred ca nu suntem nici prima si nici ultima civilizatie care a vietuit pe Terra.Cine stie cate civilizatii au fost pe Terra inaintea noastra,care s au dezvoltat ,au creat tehnologie,s au autodistrus,sau au plecat in Univers sa descopere noi lumi(dupa ce au descoperit secretul calatoriilor interstelare,poate).Cine stie.Iar in decursul milioanelor de ani cine stie ce civilizatii ne vor succeda.Delfinii,caracatitele,poate chiar specii de insecte stau la coada sa ne ia locul in cazul nefericit in care ne vom autodistruge,sau in cazul fericit in care vom deveni intelepti si vom invata sa calatorim spre stele.In orice caz Planeta nu se sinchiseste de noi,a mai”vazut” unii ca noi,si va mai vedea,odata cu trecerea eonilor(zeci,sute de mii sau milioane de ani).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *