Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Señora, omul acesta a fost vreodată pe mare? (II)

Spune-mi, dragă Nando, în expedițiile alea, marinarii tăi nu s-au îmbolnăvit? Dar spune-mi, purtau mască?
Ce să poarte? Mască? Ba da, s-au îmbolnăvit de diverse boli pe drum, dar nu în asemenea hal încât să contamineze tot echipajul. E atât de frumoasă călătoria pe ape! Cel mai mult mi-a plăcut oceanul acela liniștit, pe care l-am și numit Pacific. Dar deh. Toate au un capăt.


„Magellan a continuat temerara sa călătorie cu trei corăbii, cu avantajul că naviga în apele Pacificului, mai calme decât ale Atlanticului, dar și cu dezavantajul că nu știa cât de nesfârșită este întinderea apelor ce avea să le înfrunte. Primele insule întâlnite în cale li s-au părut o binecuvântare navigatorilor flamânzi și sleiți. Acolo au reușit să-și refacă o parte din proviziile de alimente și apă și chiar să-și permită un răgaz de odihnă printre ospitalierii băștinași. Dar pe mica insulă Mactan (Filipine) s-au pomenit în fața unei populații ostile, al cărei rege, Lapu-Lapu, a dovedit că peste o mie de localnici desculți și goi pot învinge o ceată de 30 războinici încălțați și dotați cu muschete.
Conflictul a început când câțiva spanioli, debarcați pe insulă, au încercat să violeze femeile localnicilor, ceea ce i-a făcut pe aceștia neîndurători. În ziua de 27 aprilie 1521, ei reușesc să-l lovească mortal cu o săgeată otrăvită pe comandantul invadatorilor, Fernando Magellan. Moartea a fost rapidă.”

Așa zice lumea. Nimeni nu știe exact cum a fost. Desigur, am făcut și greșeli. Dar am crezut mereu că din orice situație, fie ea cât de cumplită, vom ieși la liman, vom birui.

Observă că nu-l mai ascult cu același interes și se apropie de computerul meu. Aplecat și sprijinindu-se de un fel de băț lung semănând cu o vâslă, se străduie să deslușească cuvintele de pe ecran. Ce-i asta?, întreb. Seamănă cu o pagaie, îl cunoști pe Patzaichin?

M-ai prins. Aș vrea să-l cunosc, să-i dăruiesc această vâslă primitivă găsită pe o plajă a insulei Mactan, în Filipine. Hai mai bine tradu-mi ce scrie acolo.

Bine. Încep să-i citesc :

Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că le recomandă tuturor oamenilor să poarte masca de protecţie şi în spaţiile deschise, nu doar în interior. „Recomand tuturor oamenilor să poarte mască de protecţie şi în afară, pentru că nu poate decât să-i protejeze şi pe ei şi pe cei cu care intră în contact”, spune el. „E o situaţie care este periculoasă şi care trebuie tratată cu maximă responsabilitate”, a afirmat, miercuri seară, la Digi 24, Nicuşor Dan, vorbind despre situaţia epidemiologică din Capitală. Întrebat care sunt cele mai periculoase locuri pentru bucureşteni, unde se pot infecta, Nicuşor Dan a enumerat pieţele, transportul public când este depăşit ca şi capacitate”.

Fernando Magellan mă oprește din citit și mă întreabă:

Señora , omul acesta a fost vreodată pe mare, pe ocean, a condus vreodată un echipaj sau măcar două, trei caravele, sau carace?

No Señor, nu avea cum. E matematician.

Aaa! exclamă marele navigator și naș al Oceanului Pacific. Băiatul ăsta al vostru trebuia să se ia de mână cu astronomul nostru, cu Rui Faleiro**, un tip foarte pregătit, foarte talentat și în bună măsură fantezist. Hai, citește. Vreau să aud ce mai spune.

 „E foarte important să respectăm acele măsuri elementare pe care ni le tot spune toată lumea de la începutul acestei crize. Să purtăm mască şi recomand ca oamenii să poarte mască şi în afară, nu doar în interiorul spaţiilor închise. E foarte simplu. Eu fac asta de când a început această criză şi nu m-a afectat în niciun fel: ies din casă, îmi pun masca şi o mai dau jos când reintru la mine în casă. Să ne spălăm pe mâini şi să evităm spațiile aglomerate, pe cât posibil”, a declarat Nicuşor Dan.

 Nu puteam să-l iau pe caracele mele, îmi pare rău. E prea fragil.

Întrebat dacă ar trebui să existe obligația ca bucureştenii să poarte masca peste tot, Dan a spus: „Pe această chestiune există nişte normative care au fost date de autorităţile centrale şi care impun portul măştii în spaţiu deschis de la un anumit grad încolo, pe care Bucureştiul nu l-a atins încă. Însă eu, ca recomandare, recomand tuturor oamenilor să poarte mască de protecţie şi în afară, pentru că nu poate decât să-i protejeze şi pe ei şi pe cei cu care intră în contact”.

Tot mai bine e pe punte. Plec. Ne întâlnim (poate) în Vanuatu, sau în Micronezia. Acolo nu există nici urmă de Covid 19. Dar nu merg în decembrie sau aprilie, că sunt uragane. Stau în cabina mea pe nau Victoria până trece vijelia. Adeus !


*https://fampeople.com/cat-antonio-pigafetta

https://www.stiripesurse.ro/covid-19-recomandarile-lui-nicusor-dan_1514123.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Fernando_Magellan

https://ro.wikipedia.org/wiki/Antonio_Pigafetta

https://artsandculture.google.com/asset/incipit-of-the-first-voyage-around-the-world-antonio-pigafetta/kQGKP85Xdgwvsw

https://www.wdl.org/en/item/3082/view/1/13/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Manuel_I_al_Portugaliei

https://ziarullumina.ro/societate/reportaj/istoria-nestiuta-a-mirodeniilor-62780.html

**https://www.wikizero.com/en/Rui_Faleiro

https://ro.wikipedia.org/wiki/Vanuatu

Carol al V-lea (spaniolă Carlos I; daneză Karel V; germană Karl V.; italiană Carlo Quinto; franceză Charles Quint; n. 24 februarie 1500 – d. 21 septembrie 1558) a fost împărat romano-german din 1519, până la abdicarea sa în 1556. A domnit, de asemenea, ca rege al Spaniei, cu titulatura „Carol I”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *