Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Showrunners-ii l-au rescris din nou pe Gheorghe Dincă. Nu mai e Monstrul din Caracal. E un om de treabă care face urît la beție

Am mai scris că lungirea anchetei în Cazul Caracal își are cauza în faptul că showrunners-ii (în traducere, cei care dirijează show-ul, asumîndu-și rolul de scenariști, garanți ai valorii artistice și producători) n-au găsit încă finalul.
Un final care să mulțumească opinia publică.

O opinie publică interesată urieșește de evoluția anchetei, sceptică fundamental în privința variantei oficiale. Ca și în cazul serialelor americane, dependente de rating, dar și de pozițiile luate de diferite ONG-uri, Showrunners-ii Caracal sînt cu ochii pe opinia publică. Personajul principal al serialului e Gheorghe Dincă. El a fost scris și rescris de zeci de ori de la începutul Scandalului. În funcție de starea opiniei publice, dar și de talentul scenariștilor. De fiecare dată se testează dacă o variantă e înghițită sau nu de opinia publică. Dacă nu, se lansează o altă variantă. Operațiunea a avut și are loc atît prin comunicate oficiale, cît și prin scurgeri din dosarul de anchetă. Da, scurgeri din dosarul de anchetă, unul dintre cele mai grave fapte ale acestui Scandal. Deși penală, scurgerea de documente din dosar, repet, documente și nu informații pe surse, nu alarmează conducerea DIICOT, nici CSM, nici SIIJ.

O scurtă trecere în revistă a titlurilor din ziarele ultimelor zile ne arată următoarea paradă:

  • Evenimentul zilei: Soția lui Gheorghe Dincă a rupt tăcerea. Declarații incendiare la DIICOT: „O luase razna”
  • Adevărul: De ce a plecat soţia lui Gheorghe Dincă din Caracal după o lună, deşi a primit-o cu trandafiri roşii. Detaliile primei declaraţii a femeii.
  • Cancan: Soția lui Gheorghe Dincă a dezvăluit ce s-a întîmplat în beciul din casa groazei: „mi-a dat o palmă peste faţă şi…”
  • Antena 3: Cazul Caracal. Soția lui Gheorghe Dincă, în fața procurorilor: „Am observat o schimbare în comportamentul lui. A început să devină violent și vulgar în exprimare din noiembrie 2018”
  • Bugetul.ro: Declarații făcute de soția lui Gheorghe Dincă! „Începuse să consume alcool”
  • ProSport.ro: Fiica lui Gheorghe Dincă a cedat presiunii interogatoriului şi a mărturisit tot! Dezvăluiri şocante ale fetei criminalului din Caracal despre ce se întîmpla în casa bărbatului
  • BZI: Fiica lui Gheorghe Dincă, declarații incredibile: „Avea în mîna o pungă sau plasă de mărime medie, de culoare închisă”
  • ActiveNews: Unul dintre fiii lui Gheorghe Dincă le-a spus procurorilor că nu avea o relație bună cu tatăl său: Eu cînd veneam în România mergeam direct la socrii mei în comuna Deveselu
  • Mediafax: Ediţie specială Marius Tucă Show. Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă: „Dincă spune de Alexandra că au dormit în acelaşi pat, dar nu s-au consumat raporturi sexuale”
  • Gandul.info: Interviu integral. Marius Tucă Show. Bogdan Alexandru, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, despre momentul în care ucigaşul şi-a recunoscut faptele şi cum a reacţionat soţia lui
  • DigiFM: Primul avocat al lui Gheorghe Dincă: inculpatul susține că nu a violat-o pe Alexandra
  • Click: Primul avocat al lui Dincă: «Nu l-am văzut impulsiv. Am avut o comunicare bună»

Aceste titluri sînt date unor materiale care reproduc, scurse din dosar, declarații făcute în fața procurorilor de Gheorghe Dincă și de membrii familiei în primele zile ale anchetei. Unele titluri trimit la o realitate ciudată:
Membrii familiei au luat cu asalt televiziunile de știri pentru a-și prezenta punctul lor de vedere asupra faptelor comise de Gheorghe Dincă. Familiile victimelor au fost împinse în plan secund. Repet, nu e vorba de interviuri luate de televiziunile de știri membrilor familiei lui Gheorghe Dincă pentru a afla adevărul despre cele întîmplate cu cele două fete, ci pentru a le oferi platforma mediatică menită a se face personaje simpatice în fața opiniei publice și prin asta a-l face simpatic și pe Gheorghe Dincă.

La fel de ciudată este și realitatea interviului dat de Alexandru Bogdan la Marius Tucă Show. Primul avocat prin care primul avocat al lui Gheorghe Dincă își amintește brusc după trei săptămîni de la audierea din 28 iulie ce-a zis Dincă procurorilor de la DIICOT Craiova. Ciudată, deoarece Alexandru Bogdan a fost de la debutul Scandalului seară de seară pe televiziuni. Abia acum, după trei săptămîni, el dezvăluie ce a declarat Dincă în 28 iulie 2019. Indiscutabil, Marius Tucă e un jurnalist imbatabil. Mi-e greu să cred că el l-a făcut pe avocat să spună ce n-a spus pînă acum deși a fost vedeta tuturor televiziunilor. Putem suspecta că avocatul a primit misiune să istorisească aceste lucruri abia acum, în cadrul Operației de rescriere a personajului, din care fac parte și incredibilele scurgeri de documente din dosar.

Din Declarațiile prezentate ca scurse din dosar, după opinia mea date presei de către conducerea DIICOT, se conturează un alt Gheorghe Dincă decît cel scris pînă acum de showrunners-ii. Pînă acum, Gheorghe Dincă a fost prezentat ca un criminal în serie, un monstru care răpea fete cinstite, le ducea acasă, le viola și le omora, după care le ardea în butoi. Săptămîni întregi, așa-zis criminaliști, jurnaliști scoși din cămară ca niște conserve expirate, informații date pe surse și burtiere halucinante ale televiziunilor de știri au explicat asasinarea fetelor printr-un comportament de criminal în serie. Monstrul, cum a fost botezat, răpea fetele (fetele, și nu cele două fete, deoarece lui Dincă i se puneau în seamă 20 de victime) pentru a le putea ucide și a le arde. De aici și imaginea de criminal cu sînge rece, care-și joacă pe degete anchetatorii.

La această variantă s-a renunțat.
Se testează o nouă variantă:
Gheorghe Dincă nu mai e Monstrul din Caracal. E un om de treabă care face urît la beție.

Cum e prezentat Dincă în documentele plasate presei de Ssowrunners-i?
Ne răspunde documentul declarația Elenei Dincă, soția lui Dincă, în fața procurorilor DIICOT cu săptămîni în urmă:

„De la data de 24.04.2019 am avut o relaţie foarte bună (normală) cu soţul meu pînă la data de 23.05.2019, când soţul meu a uitat că a spart o damigeană cu vin din beci cu o zi înainte dînd vina pe mine şi reproşîndu-mi acest lucru, moment în care mi-a şi aplicat o palmă în zona feţei. A doua zi, respectiv 25.04.2019, soţul meu şi-a amintit că el spărsese damigeana cu vin, cerîndu-şi scuze.

În data de 25.05.2019, în jurul orelor 18.00 mă aflam în grădina locuinţei împreună cu soţul meu udînd la porumbi, pe întreaga perioadă soţul meu consumînd alcool, respectiv vin şi ţuică. Observînd că ajunsese într-o stare avansată de ebrietate i-am solicitat soţului meu să meargă să se culce, însă acesta a devenit violent, a ridicat o spărtură de ciment de pe sol şi a aruncat-o în semn de supărare într-o caroserie de auto, după care a plecat.”

Imaginea propusă e cea a unui om de treabă, la locul lui, dar care o ia razna cînd se îmbată. Cu țuică și vin. Formula, cu țuică și vin se va regăsi ulterior și în mărturiile unor femei scoase în fața opiniei publice pentru a schița imaginea lui Dincă de om violent din punct de vedere sexual cînd se îmbăta.

De ce le-a omorît Gheorghe Dincă pe cele două fete? Nu din porniri de criminal în serie, de ins care răpește fete pentru a le viola și ucide apoi, ci din greșeală.
Un alt document din dosar plasat de autorități presei – Declarația lui Gheorghe Dincă din 28 iulie 2019, cînd a recunoscut – încearcă să prezinte opiniei publice varianta omului de treabă:

„Am intrat în casă și am deschis ușa și am observat că fata se dezlegase de la pat și umbla legată la picioare, avînd telefonul în mînă”.

Conform declarației, a urmat o altercație, Dincă a plesnit fata și aceasta a căzut lîngă o masă. Dincă a văzut ca nu mai mișcă și că „îi curgea sînge din nas și din urechea dreaptă”:

„Am observat că mișcă un picior ca un spasm… M-am panicat și nu m-am gîndit să chem ambulanța”.

Dincă spune că și-a dat seama că fata a murit, a învelit-o pe Alexandra într-o husă de pat cu elastic și a așezat-o în butoi în picioare;

„Am dat foc la o oră-două după ce am constatat că e moartă”;

Pentru ardere a folosit lemne, cîrpă îmbibată cu motorină, resturi din curte, o pungă cu vaselină și un carton de smoală. „Focul a ars pînă la orele 20”.

La fel s-au petrecut lucrurile și în cazul Luizei.

Alexandru Bogdan merge și mai departe cu îmblînzirea imaginii lui Gheorghe Dincă susținînd că acesta a dormit în pat cu Alexandra fără să-i facă nimic.

N-am nici o îndoială că Gheorghe Dincă așa a declarat în 28 iulie 2019, cînd și-a recunoscut crimele. A încercat prin asta să-și micșoreze pedeapsa la nivelul crimei din accident. N-am nici o îndoială că așa au declarat și membrii familiei. Problema, marea problemă e alta. Aceste documente se află în dosarul anchetei. Pînă acum din dosar n-au apărut documente. Au apărut informații pe surse, dar nu documente. Dincolo de caracterul penal al scurgerii (pentru cei care le dau, nu pentru cei care le publică) apariția acestor documente, singurele din dosar, au menirea de a-l prezenta pe Gheorghe Dincă opiniei publice în postura de om bun care devine rău la beție.

La ce servește această rescriere?

  1. La minimalizarea responsabilității celor care s-au făcut că investighează de a lungul zilei de 25 iulie 2019. Una e să nu intervii în cazul unui monstru, și alta în cazul unui om de treabă,care o ia razna la beție.
  2. Reducerea impactului electoral al Scandalului. Una e ca fetele să fie ucise din greșeală și alta ca ele să fie ucise în cadrul unui ritual de criminal în serie.
  3. Încercarea de reducere a interesului public față de Caz. Una e să fie vorba de un Monstru și alta de un tîmpit care a ucis din greșeală. Crimele coboară la nivelul faptului divers.
  4. Posibilitatea de a-l trimite în judecată sub acuzația de omor din culpă.

Nu știm cum va reacționa opinia publică la această nouă rescriere a personajului Gheorghe Dincă. Știm însă că în funcție de reacția opiniei publice showrunners-ii vor merge mai departe cu imaginea mai nouă a lui Gheorghe Dincă sau vor rescrie o altă imagine.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Showrunners-ii l-au rescris din nou pe Gheorghe Dincă. Nu mai e Monstrul din Caracal. E un om de treabă care face urît la beție”

  • Cernate, chiar esti prost ? Crezi ca sta IC sa scrie gandurile astea intre 8 si 10 seara, ca sa nu rateze cumva evenimentele din ziua respectiva?
    Ba, vezi ca te ¨scufundaseu¨ din ce in ce mai rau.. cum zice tot iubitul tau Base.

  • Maestre, subiectul cu Dinca s-a răcit, nu mai interesează pe nimeni, mai e unul Cumpanasul care își face reclama – in rest doar rumeguș. RIP pentru victime, dar nu mai e de actualitate.

  • Chiar n-aveti altceva de făcut, decât sa credeti asemenea basme ?

  • Mie mi se pare ca traficul de carne vie e patronat de stat prin intermediul diicot, cu stirea sau coordonarea serviciilor secrete. La fel ca si traficul de droguri sau organe. Nu vi se pare suspecta lipsa oricarui comunicat oficial?
    La fel cum marea coruptie pare coordonata de DNA.
    Altfel nu se explica „disparitia” probelor din dosare si eforturile oficiale de musamalizare.
    Si am asa o banuiala ca ruperea coalitiei nu e chiar straina de fenomenul Caracal…

    • Esti un om care gandeste. Avem in fata arhitectura si modul de operare al celei mai puternice si organizate mafii care foloseste logistica si resursele „statului” roman pentru a coordona si controla Retele de droguri, rapiri de minori/minore, prostitutie si recoltare de organe.. Cine ii va aresta pe acestia??

      Astazi am aflat ca sefii politiei pot sta VESNIC pe functie fara sa existe Limitarea mandatului in timp!

  • Maestre, frumos gandul de azi, dar nu ai inregistrat ca tara arede azi in alta parte? Ma asteptam la un comentariu despre ruperea coalitiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *