Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Și dacă Florin Cîțu e împins să candideze la șefia PNL de chiar Ludovic Orban?

Ultimele zile ale săptămînii destinate de Dumnezeu statului cu deștu-n gură, au fost rezervate de site-uri „bătăliei din PNL”. Nu întîmplător am pus între ghilimele sintagma, tocită de atîta frecventare, deoarece în realitate nu e vorba de nici o bătălie. Putem vorbi mai degrabă de o comedie decît de o bătălie, chiar dacă există riscul unei rime involuntare.

Despre ce-i vorba în articolele cu pricina, iscate desigur din pustiul de întîmplări și evenimente definitoriu pentru finele de săptămînă?
Anul acesta e programat să aibă loc Congresul de alegere a președintelui PNL. Programat prin Statut ca moment obligatoriu, asemenea ieșirii Cucului într-o pendulă de epocă. Anul acesta, spun, deoarece nu se știe nici acum cînd va avea loc și cum va avea loc. Din punct de vedere statutar trebuia să se petreacă în iunie. Ludovic Orban susține însă că, din cauza Pandemiei, pentru a evita un scrutin pe Internet sau pe Facebook, el, congresul, trebuie amînat pentru septembrie.

La Congres, cel care-și dispută șefia PNL este Ludovic Orban. Pînă nu demult, Ludovic Orban părea a fi scutit de efortul unei bătălii. La orizont nu se contura nici un concurent. În ultima vreme, din dosul perdelelor se ițește persoana unui concurent. Un concurent la postul de președinte al PNL. La cel de dat cu gura Ludovic Orban are de mult un contracandidat: Rareș Bogdan. Gruparea lui Rareș Bogdan, susținută mai mult sau mai puțin discret de Palatul Cotroceni, îl împinge în față, ca purtător de flamură împotriva lui Ludovic Orban pe Florin Cîțu, actualmente premier, zis și Cîțu-Mîțu.

Întrebările imbecile puse de fătuce și guguștiuci invitaților Tv sînt două:
Candidați la Președinția țării?
Candidați la șefia PNL?

Confruntat cu a doua întrebare – Florin Cîțu n-a zis nici Nu, nici Da. Din expresia feței, pentru că și dacă ar fi spus Da, și dacă ar fi spus Nu, noi n-am fi înțeles, deoarece el suge cuvintele, s-a priceput c-ar vrea să candideze. E deocamdată în faza surîsului echivoc. Nu va trece mult și va spune da cu toată gura din dotare. Indiferent că va candida sau nu, el e proclamat de presă drept adversarul lui Ludovic Orban la șefia PNL. Și analizele din urmă se desfășoară pe pagini întregi în chestiunea ce șanse are Florin Cîțu, ce șanse are Ludovic Orban. Despre Ludovic Orban se vorbește că își asigură susținerea oficială a organizaților din țară și se trec în revistă organizațiile care și-au anunțat susținerea, și cele care încă nu, iar despre Florin Cîțu se spune că se apropie de primari și că și el, la rîndul lui, duce o bătălie subterană pentru a fi șef al PNL.

Putem vorbi de o luptă, între Ludovic Orban și Florin Cîțu?
Putem vorbi dacă sîntem proștii lui Brucan.

A vorbi de o confruntare reală între Florin Cîțu și Ludovic Orban ar însemna să-l luăm în serios pe Florin Cîțu la șefia PNL. Florin Cîțu e o persoană completamente ridicolă și-n fruntea guvernului. El a fost pus de Klaus Iohannis, pentru că avea nevoie de un premier mai prost decît el. A fost susținut de Ludovic Orban, pentru că Ludovic Orban avea și el nevoie de un premier PNL mai prost decît el. Cei doi șefi, și cel de la Cotroceni, și cel de la Camera Deputaților, au văzut în Florin Cîțu ceea ce acesta și este. Un Muțunache de cîrpă, care nu le-ar face în veci concurență.

Să ne imaginăm ce-ar fi însemnat un alt premier decît Florin Cîțu. El i-ar ar fi eclipsat rapid atît pe Ludovic Orban, cît și pe Klaus Iohannis. Au trecut, iată, trei luni de la investire și Florin Cîțu n-a reușit să eclipseze pe nimeni. Nici măcar pe el însuși. Cum să credem că i-ar trece cuiva prin cap în PNL să-l voteze pe Florin Cîțu? Nici lui Rareș Bogdan nu-i trece. Îl invocă însă pe Florin Cîțu în lipsă de altceva mai bun.

În aceste condiții nu cred că există un concurent mai placul lui Ludovic Orban decît Florin Cîțu. Sînt dispus chiar să suspectez că Florin Cîțu este împins să candideze împotriva lui de chiar Ludovic Orban.
Și motivele ar fi următoarele:

  1. Ludovic Orban stăpînește deplin PNL. Știu că acceptă telefoane și de la primarul ultimului cătun la orice oră din zi și din noapte. Cunoaște mașinăria acestui partid și o poate conduce și prin somnul din zori, cel mai dulce. Florin Cîțu e un adaos la PNL. Nu putem vorbi de un lider PNL. A fost pus, repet, premier din nevoia ca în fruntea guvernului să fie un om mai prost politician decît Ludovic Orban și decît Klaus Iohannis. Nu putem vorbi de liderul PNL Florin Cîțu nici în glumă.
  2. Ludovic Orban este infinit mai bun în politică decît Florin Cîțu. Putem să avem multe obiecții și multe mustrări, multe critici la adresa lui Ludovic Orban, dar nu-i putem nega talentul de politician.
  3. Ludovic Orban vrea să fie pus din nou președinte al PNL. El se confruntă în această bătălie cu intrigile Palatului Cotroceni, tipice tuturor președinților din mandatul post-decembrist, care și-au creat o camarilă. Camarilă care a intrat în conflict cu camarila premierului. Purtătorul de cuvînt al grupării cotroceniste este Rareș Bogdan, indiscutabil. Problema e pentru Ludovic Orban ca nu cumva această grupare să-și asume un contracandidat serios. Asta înseamnă un lider PNL cu puternic sprijin real în PNL, un politician veritabil, un actor mediatic ieșit din comun.

Florin Cîțu nu e nimic din acestea. În consecință, ipostaza sa de concurent, deocamdată singur la șefia PNL, sprijinit de adversarii lui Ludovic Orban, nu poate decît să-i convină lui Ludovic Orban. În felul acesta se ocupă locul unui concurent adevărat și, mai mult, se discreditează ideea de contracandidat a lui Ludovic Orban. Iar Ludovic Orban, din această confruntare, crește de la o zi la alta. Pentru că dacă-l compari pe Ludovic Orban cu un lider PNL autentic pălește cît de cît; dacă-l compari cu Florin Cîțu, strălucește.

Nu am dovezi că Ludovic Orban e cel care trage sforile pentru ca Florin Cîțu, în neghiobia lui funciară, să se angajeze în bătălia pentru șefia PNL. Probabil că în jurul lui Florin Cîțu sînt tot felul de personaje care-l conving ce mare lider politic e el, îl conving ce mare vorbitor e, și ce bărbat frumos este. Și poate că aceste persoane sînt manipulate de Ludovic Orban. Nu știu dacă e așa. Știu însă sigur că desemnarea lui Florin Cîțu drept principal concurent la șefia PNL este formula ideală pentru Ludovic Orban de a fi reales cu ovații la congresul despre care nu știm cînd va avea loc.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Și dacă Florin Cîțu e împins să candideze la șefia PNL de chiar Ludovic Orban?”

  • D-le Cristoiu bunica mea imi povestea despre un fost boier din copilaria ei care mergea numai cu trasura si era mereu imbracat cu vesminte scumpe din strainatate. Boierul era tare fudul si ii placea sa fie laudat, bunica mea imi spunea ca atunci cand il vedea il lauda, ii spunea ce bine arata si primea intodeauna bomboane de la el, avea ochii calzi cand povestea de bomboane.
    Boierul din satul nostru locuia intr-o casa mare cu ograda plina cu vite, o casa aflata pe varful dealului care era plina de servitori, printre care erau si multe june bucuroase sa fie acolo. Imi spunea bunica ca le-ar fi dat bucuroasa cu sapa in cap atunci cand se intorcea de la sapa de pe pamantul boierului, dar ii era frica ca o omoara in bataie potera.
    El avea recolte bogate si numai bunatati, erau multe pamanturi si livezi, ogoare cultivate cu grau, porumb, cartofi si ovaz pentru cai si avea multe animale, cirezi de vite, oi si porci.
    In casa boierului din satul nostru erau multe petreceri luxoase si printre invitati se aflau boieri straini care erau necunoscuti in sat, erau prezenti inbogatiti ai vremii cu scolile facute in lume, multi ofiteri si functionari ai vremii, mari artisti si cunoscute artiste ale vremii despre care imi spunea bunica ca ii sorbea din ochi de frumosi ce erau.
    La masa bogata a boierului serveau nenumarate feluri de mancare, aperitive, ciorbe, fripturi, multe bauturi fine, sampanie, icre negre, prajituri si torturi uriase. Erau petreceri la care toti erau ghiftuiti si nimeni nu pleca fara cadouri scumpe, toti plecau fericiti si multumiti la casele lor.
    Din pacate pentru el a venit o seceta mare si o foamete cumplita, multe vite au murit de foame si recoltele au disparut. Boierul nostru s-a ramolit, a inbatranit si a fost nevoit sa vanda din pamant ca sa-si plateasca din datorii, boierii straini, ofiterii, functionarii, fostii prietenii, toti ghiftuitii de la petreceri l-au parasit si l-au uitat. Averea boierului nostru i s-a injumatatit si apoi s-a pierdut, copii i-au ramas prin lume, l-au uitat si nu s-au mai intors sa-l ajute cand avea mai mare nevoie de ei. Ei au uitat cat de mult bine le-a facut si ce infumurati erau inainte, toate artistele erau ciorchine dupa ei la petrecerile boierului nostru, imi spunea bunica Domne ce nesimtiti erau!
    Casa cea mare a ramas goala si ograda fara vite, servitorii, junele au plecat si petrecerile s-au tinut tot mai rar, iar atunci cand s-au tinut nu s-a mai servit sampanie, au disparut icrele negre si cadourile scumpe. Artistii si artistele frumoase n-au mai venit si boierul mostru parea trist si insingurat. Printre invitatii erau multi badarani fara de scoala imbracati saracaciosi si fara trasura. Boierul s-a stins si casa cea mare nu mai exista, bunica care era miloasa imi spunea ca ea a continuat sa il laude pe boier cand il intalnea si ca a primit in continuare bomboane de la el.

  • distributia gaussiana isi schimba definitia, din normala devenind anti,
    caz in care pe mijloc nu mai ramane nici tipenie,
    caz in care nu numai ca, in sistemul politic, viabile vor mai fi doar extremele, faza cu…calea de mijloc disparind, brusc, in neant,
    insa aceste extreme se vor suprapune si peste Natural si Artificial, pe Natura si Antinatura, pe Inima si pe Minte. mai simplu, extreme!, insa in exprimare plenara, in cazul acestei civilizatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *