Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Și de-ar fi să piară lumea, Iohannis vrea ca românii să se încoloneze și să voteze PNL

În obișnuita conferință de presă de miercuri seara, președintele Klaus Iohannis a devenit mult mai prietenos cu noul coronavirus, și mai virulent cu PSD și s-a erijat în purtător de cuvânt al PNL. „PNL este motorul schimbării, PSD este, dacă putem să spunem așa, promotorul politicii toxice, pe care o vedem și în parlament și pe care nu ne-o dorim noi și nici românii”, a spus președintele.
Alina Manolache de la Libertatea l-a întrebat: „Dezbaterea de aseară dintre Donald Trump și Joe Biden a fost apreciată negativ, dezaprobată aproape în unanimitate de întreaga lume și de presa mondială ca fiind caracterizată de un discurs al urii și al dezbinării, mai ales în contextul în care trăim la nivel mondial o criză sanitară și una a democrației. Dacă analizăm campania electorală pentru locale din România, putem să sesizăm pe alocuri un discurs radical de excludere, venit cam de la toți actorii politici și nu numai. Şi permiteţi-mi să vă dau două citate scurte. Unul al dumneavoastră: «Pentru PSD nu contează că sute de români au murit. Pentru PSD a fost important să creeze o criză pentru ca să aibă pentru ce critica guvernul.» Vă dau și un citat,pentru echilibru, al lui Marcel Ciolacu, la adresa liberalilor: «Cea mai mare crimă pe care o comiteți zi de zi este să nu testați populația, să vă bateți joc de români. Da, voi sunteți criminali». În consecință, luând în considerare și discursul radical al celor de la PSD, evident, dar acum vă întreb pe dumneavoastră: considerați că ați contribuit într-o mică măsură la o încredere din ce în ce mai scăzută a românilor în politicieni și în democrație printr-un astfel de discurs?”
Klaus Iohannis a răspuns că el informează populația: „Nu, dar eu cred că prin ceea ce spun public, acum mai nou, mai des, contribui la o mai bună informare și la o mai bună înțelegere a politicii din partea românilor şi sunt convins că toată lumea – și cei care m-au votat și cei care nu m-au votat – au înțeles că lucrurile pe care le spun, le spun în interesul public și că sunt președintele tuturor românilor”.

Xenia Croitoru de la Antena3 l-a întrebat: „Aţi vorbit puţin mai devreme despre importanța alegerilor parlamentare. În contextul în care de Paște ați recomandat românilor să stea acasă și să nu iasă pentru a nu se infecta cu coronavirus, pentru alegerile locale le-aţi recomandat românilor să iasă în număr cât mai mare la vot, dar cu măsurile de siguranță, pentru luna decembrie, când vor avea loc alegerile parlamentare, ce le recomandaţi românilor în contextul în care vorbim despre două evenimente importante, alegerile parlamentare, dar vor urma și sărbătorile de Crăciun?”
Președintele: „Eu recomand tuturor să respecte toate măsurile, mai ales acelea simple pe care le tot repet: mască, distanță, igienă și atunci împreună vom reuși să îngrădim răspândirea acestei pandemii. Însă, trebuie să recunoaștem, evoluția este fluidă, adică trebuie să vedem de la o zi la alta cum evoluează pandemia. Avem prea puține informații încă și oamenii de știință, medicii, experții cercetează cum se evaluează situația pandemiei, cum poate fi tratată, prevenită și așa mai departe. Însă, trebuie să recunoaștem în același timp că acum, la sfârșitul anului, știm totuși mult mai multe despre pandemie, despre virus, despre posibile tratamente decât am știut, de exemplu, de Paște. Ca atare, în acest moment, experții spun că alegerile sunt posibile dacă respectăm toate normele prescrise. Până atunci, mai este mult, observăm, convingem oamenii să fie atenți și dacă totul merge bine atunci, cu siguranță, putem să avem alegeri parlamentare la fel cum am avut alegeri locale, sper fără circul aferent de renumărare a voturilor și fără furtișaguri sau posibile furtișaguri. Iar în ce privește sărbătorile de iarnă, care vin clar, vom avea sărbătorile de Crăciun, de Anul Nou, nu cred că virusul va dispărea până atunci şi atunci recomand tuturor românilor să își planifice sărbătorile în așa fel încât să se întâlnească cu relativ puțină lume, să nu meargă în locuri aglomerate, să păstreze distanța, masca și să fie precauți. Şi Crăciunul se poate sărbători cu precauție”.

Klaus Iohannis merge joi la Consiliul European. Miercuri a apărut un raport al Comisiei Europene privind statul de drept. Ungaria și Polonia acuză că oficialii europeni recurg la șantaj și condiționează acordarea de fonduri de statul de drept. Întrebat dacă va susține acest lucru, condiționarea finanțării, Iohannis a răspuns că da: „Sunt de acord ca fondurile europene să fie condiționate de respectarea statului de drept. Cum se poate face acest lucru? Sigur, prin analiză, prin studiu, prin vot, în final, iar inițiativele unor alte state membre de a înființa institute, prefer să nu le comentez”.

Președintele a recunoscut că nu a fost nevoie să se testeze pentru că el este precaut: „Nu m-am testat fiindcă nu am fost în contact cu nicio persoană bolnavă. Testările se fac atunci când există o bănuială că ar fi o posibilă contaminare. Eu port masca la toate întâlnirile, după cum vedeți păstrez distanța și nu numai în cadrul conferințelor de presă, ci și la oricare alte întâlniri și evit participarea la evenimente aglomerate, evit total participarea la evenimente aglomerate”.

La final, cu greu s-a abținut, ca pe lângă tradiționalul îndemn „spălați-vă pe mîini”, să nu adauge și „votați PNL”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Și de-ar fi să piară lumea, Iohannis vrea ca românii să se încoloneze și să voteze PNL”

  • Am guvernul meu,am serviciile mele secrete,am justitia mea,urmeaza parlamentul meu,curtea mea constitutionala,avocatul poporului meu si gata,noapte buna popor roman imbecil,am sperat ca te-ai lecuit de dictatura dar nu iti place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *