Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Și eu și Renate Weber nu credem că după Pandemie se va reveni la normalitatea întruchipată de respectarea cu sfințenie a libertăților individuale

Joi, 21 ianuarie 2021, am înregistrat pentru difuzarea pe 24 ianuarie 2021, seara, de la 20 la 21, în cadrul emisiunii Interviurile lui Cristoiu, de pe Aleph News, un interviu cu Avocatul Poporului, Renate Weber. Inițial, am vrut să abordez cu domnia sa, pe lîngă amănuntele de destin (interviurile mele se vor și o radiografie a personalității de care dă seama interlocutorul), și chestiunea de actualitate:
Ambiția Coaliției de Centru Dreapta de a o debarca pe Renate Weber din postul de Avocat al Poporului.

Dacă ar fi să credem zicerilor de pe Facebook ale liderilor PNL, din ambele grupări – și Pro și Contra Orban – principala preocupare a regimului Iohannis de după scrutinul din 6 decembrie 2020 nu e Vaccinarea, răzbirea din Criza economică, inițierea unor minime reforme în administrație, ci revocarea din funcție a Renatei Weber. Pentru a ne face o imagine asupra neghiobiei PNL-ului condus de paharnicul partidului, Ludovic Orban, trebuie să reamintesc că debarcarea Renatei Weber a fost un angajament de campanie al PNL, trecut înaintea angajamentelor de a împînzi România cu autostrăzi, de a transforma planșele din marginea terenurilor virane în ditamai spitalele regionale și de a cheltui pînă la ultimul cent banii care nici acum n-au venit de la Bruxelles.

Renate Weber n-a ținut să insistăm pe acest Proiect de țară al Guvernului de Centru Dreapta – debarcarea domniei sale din postul de Avocat al Poporului – și pentru că erau multe alte lucruri importante de discutat.

Am fost de acord cu această ipoteză de lucru.
Am abordat cu domnia sa printre altele ceea ce eu consider că e marea, neliniștitoarea întrebare, a vremurilor de acum:
După încetarea Pandemiei, omenirea se va întoarce, în materie de respectarea drepturile omului, la normalitatea de dinaintea atacului lansat de Coronavirus?

Renate Weber nu e prăpăstioasă. Nu-i stă în fire să dramatizeze prin exagerarea aspectelor negative realitățile de la noi și din alte părți ale lumii.
În cazul întrebării de mai sus, răspunsul a fost însă marcat de pesimism:

„Din păcate, nu cred că după Pandemie, omenirea va reveni la normalitatea întruchipată de respectarea cu sfințenie a Drepturilor omului”.

Și a continuat cam așa.
Asta deoarece în ultima vreme s-au petrecut sub semnul firescului, al normalului, o serie de lucruri la care înainte de Pandemie nu ne-am fi gîndit, și, dacă un profet cu barbă zbîrlită ne-ar fi spus că se vor petrece, l-am fi privit ca un ins sărit de pe fix.

Unul dintre ele – a menționat Renate Weber – a fost solicitarea ditamai studenților de la Universitatea Harward de a se revoca diplomele lui Ted Cruz și ale altor persoane care au contestat rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 alături de Donald Trump.

Am fost întrutotul de acord cu distinsa interlocutoare. Și în emisiune am invocat multe alte fapte care confirmă teza pesimistă că drepturile omului nu vor mai avea după Pandemie forța strălucitoare de dinainte:

Cenzurarea lui Donald Trump, cultul personalității lui Kamala Harris, atmosfera de lovitură de stat militară în care s-a desfășurat Ceremonia de la Washington, fake news-urile date dinadins de CNN, transformarea într-un dușman al Poporului a persoanei care pune la îndoială vaccinul antiCovid, .

După emisiune, i-am spus Renatei Weber ceea ce nu mi-a trecut prin cap cînd am discutat despre exercițiul planetar de încălcare a drepturilor omului de regimul democratic în numele contracarării Pericolului. Un exercițiu de un succes zdrobitor. O întreagă omenire s-a supus fără să crîcnească, la nivel de oaie bleagă, tuturor interdicțiilor care sfidau libertățile individuale elementare. Pînă la Pandemie, liderii țărilor democratice s-au temut să-și dezvăluie ambițiile autoritariste care stau în personalitatea oricărui politician de teama că oamenii vor reacționa violent la încălcarea drepturilor omului.

Oamenii nu numai că au acceptat toate interdicțiile, dar mai mult s-au manifestat violent nu împotriva Autorităților care au încălcat drepturile omului, ci împotriva celor care au încercat să apere aceste drepturi.

Experiența Renatei Weber din Pandemie dovedește asta. În loc s-o felicite pentru curajul de a le apăra drepturile, mulți români și-au exprimat indignarea față de contestarea la CCR a unor decizii care încălcau libertățile individuale.

Eu cred – și i-am spus asta Renatei Weber după emisiune – că Pandemia a făcut seducător pentru liderii democrațiilor Occidentale modelul chinezesc.
Mai întîi modelul de rezolvare a răspîndirii Coronavirus axat pe interdicții de tip dictatorial.
Apoi modelul de economie capitalistă dezvoltată într-o dictatură.

În istorie respectarea drepturilor individuale a apărut ca o condiție crucială pentru dezvoltarea capitalismului.
Modelul chinezesc a arătat că se poate face capitalism și fără democrație.
Tare mă tem că asta i-a fascinat pe liderii democrațiilor occidentale.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Și eu și Renate Weber nu credem că după Pandemie se va reveni la normalitatea întruchipată de respectarea cu sfințenie a libertăților individuale”

  • Daca tot e ultima oara cand accesez acest site imi permit sa recomand Maestrului Cristoiu sa vizioneze filmul „Operatiunea Monstrul”, drept pentru care sa isi achizitioneze o barca,palarie de paie si o lanseta.Sa il ia cu d-sa si pe Nistorescu.Dnii in cauza isi bat joc in aceste vremuri de 50 de ani de cariera si verticalitate jurnalistica .Si-au vandut onoarea si prestigiul pentru niste ace.Pacat.Nu fiti ingrijorati,ii scapa cenzura Internetului de rusine.

  • Maestre ati promis un interviu cu d-l H. D. Hartmann ca ne putem face o idee din interior cu ce s-a intamplat in USA.

  • Binenteles ca le-a placut dictatura asta. E perfecta.
    La o dictatura militara sau ideologica poti sa protestezi. Chiar si la una religioasa poti sa mai mormai. Si orice protest reprimat naste alte proteste. Dar la o dictatura medicala nu poti face nici o opozitie. Ei pot sa te inchida, pot sa interzica orice meeting si te pot amenda pt orice scrii pe Internet. Si culmea, restul societatii o sa ii aplaude.

  • Din fericire eu cred ca nu e chiar asa. Pe ce ma bazez:
    Am fost in toate Chinele: Singapore( 1996), Hong Kong si Macao( inca colonie portugheza) 1999-2000, Republica Comunista si Taiwan in 2018.Referitor la ultimele, circulatia intre ele mi s-a parut aparent libera.
    Chinezii, desi sunt din ce in ce mai prosperi,nu traiesc in democratie. Nu asa cum o concepem noi.
    Dar au o multime de drepturi, de neconceput pana nu demult. De exemplu de a fi bogati, de a detine firme, actiuni, proprietati. De a calatori si de a se stabili in strainatate. Nu resping o discutie pe teme politice, cum fac cubanezii de exemplu. Argumentul lor este ca, deocamdata societatea chineza nu e pregatita pentru democratia noastra. Asta e o experienta personala, nu am pretentia de a generaliza.
    In ceea ce priveste societatea americana de azi: excesul de prosperitate duce la decadenta.

  • dupa?
    pai hai sa vedem care e faza cu ‘dupa’.

    ‘dupa’, care prsupune manifestarea unui final, nu poate lua in seama alt final decit cel al Revolutiei Mondiale, care acopera plenar orice alta dinamica pe planeta, azi.

    prin urmare:
    dupa Pandemie…inseamna dupa Revolutia Mondiala
    dupa Criza Economica…inseamna dupa Revolutia Mondiala
    dupa Criza Financiara…inseamna dupa Revolutia Mondiala
    dupa Criza Politica…inseamna dupa revolutia Mondiala
    …dupa ce toaaate sistemele sociale vor intra in Criza existentiala se va putea vorbi… si despre ‘dupa’, insa doar in acest sens: dupa Revolutia Mondiala.

    dupa Revolutia Mondiala se vor manifesta Noi Sisteme Sociale.
    aceste Noi Sisteme Sociale redefinesc din temelii toate dinamicile, aruncindu-le la cosul de gunoi pe cele expirate, adica pe astea de acum.
    prin urmare actualele ‘libertati’ sint exclusiv produse expirate.

    definitia ‘libertatii’ nu poate fi alta decit cea care se vede ca fiind de bun-simt prin ochii majoritatii ‘oamenilor’, or, cum spuneati si dvs, …cu oamenii se intampla ceva,…zic eu ultradeosebit!, isi schimba Definitia!, …in sensul ca isi Limpezesc Definitia!,
    chestie unica in Dinamica Civilizatiilor.

    ‘Oamenii nu numai că au acceptat toate interdicțiile, dar mai mult s-au manifestat violent nu împotriva Autorităților care au încălcat drepturile omului, ci împotriva celor care au încercat să apere aceste drepturi.’
    :)), pai despre asta e vorba, mai simplu spus…iata noua Definitie a ‘libertatilor’! :)))
    ea e nascuta din ‘bunul-simt’ al ‘oamenilor’!:)), chiar ‘oamenii’ sint cei care imbratiseaza ‘noua definitie’!:))), acesti oameni, care tind sa devina majoritari…se jura! ca asa arata ‘libertatea’,…noile drepturi ale omului:))

    Rezumat:
    pentru a pricepe ce se intampla pe planeta, in Civilizatia care a devenit, intre timp, Unica!, tre sa iei in calcul ca oamenii se Limpezesc!
    unii se ingramadesc spre Teza
    ailalti se ingramadesc spre Antiteza,
    pe Mijloc nu mai ramane tipenie de om!,

    deci iata ca si cu Sinteza se intampla ceva ultradeosebit!:)), ba chiar si cu ‘distributia gaussiana’ se intampla ceva ultradeosebit:))),
    ca, Limpezindu-se, cealalta superpozitie a ei, ‘distributia antinormala’, devine vedeta vremurilor, care sint chiar Vremuri, nenica!:))

    Bunul-Simt se desparte in superpozitii
    iar asta e, iarasi!, ceva ultradeosebit.
    de ‘bun-simt’ va fi Raul,
    de ‘bun-simt’ va fi Binele.
    unii se vor jura!:))), ca Raul e ‘binele’, iar altii se vor jura! ca Binele e ‘binele’, iar daca ii vei pune pe toti la detectorul de minciuni se va dovedi ca toti spun adevarul!:))))))

    Maestre, pe vremurile astea mai multi ‘oameni’ se uita la Alb si…unii dintre ei se jura! ca ce vad in fata ochilor e Negru tuci!:))), iar ailalti se jura ca ce vad e Alb…ca zapada!:)))
    unii zic ca ailalti sint nebunii, insa ailalti zic ca primii sint cei nebuni!:))))
    una peste alta e haioasa, treaba:)))

    o sa vedeti!, va veti intalni cu oameni pe care ii stiti de o viata si…va vor lasa… masca!:)))

    Maestre, ‘dupa’…se vor manifesta ‘drepturile omului’, nu e niciun dubiu ca se vor manifesta!
    ba…se vor manifesta mai abitir decit s-au manifestat vreodata pe planeta asta!:))),
    insa…insa…insa…cea care s-a metamorfozat, hranindu-se cu ‘ distributia antinormala’ e chiar Definitia ‘drepturilor omului’.
    deci…s-a metamorfozat!:))), n-a fost redefinita cu japca!, nu nu!

    • spre deosebire de dumneavoastra si spre deosebire de Renate Weber,
      eu cred că după Pandemie se va reveni la normalitatea întruchipată de respectarea cu sfințenie a libertăților individuale :)))
      insa…intre timp…’libertatile individuale’ s-au metamorfozat!,
      arata fix pe dos decit aratau cu ceva vreme n urma, nu prea multa :)))))

      • momentan asta se poate observa privindu-i pe cei care,
        privindu-l pe Trump zic asa:
        -unii…Slava lui Dumnezeu c-am scapat de Trump! :)))
        -ailalti…Doaaamne, ai mila de noi!, ca daca Trump a pierdut…va fi jale!:)))
        :))))
        faza tare e ca toti spun ‘adevarul’, insa si ‘adevarul’ are superpozitiile sale, una e absoluta in mod absolut, iar ailalta e absoluta in mod relativ:)))))

        • se Limpezesc superpozitiile ‘omului’, asta e faza, ca se Limpezesc.
          unii ‘oameni’ se vor suprapune peste Minte
          ailalti, ‘oameni’ si ei, se vor suprapune peste inima.

          in mod absolut Teza este Inima, in mod absolut Antiteza fiind Mintea.
          Minte VS Inima!, asta e Esenta Vremurilor. toate Balantele Creatiei se suprapun, din ele mai manifestandu-se doar asta: 4-6-8, care e chiar Povestea clasicului 3-6-9 :))))

          Maestre, videojurnalismul…e si el expirat!:)), pentru vremurile astea doar jurnalismul intergalactic mai poa sa faca fata!:)))))

    • cele doua superpozitii ale ‘omului’,
      care vor se vor manifesta, deja au inceput s-o faca,
      ii desparte pe oameni in doua categorii care nu au intersectie.

      problema Civilizatiei sta fix in oamenii care migreaza catre ea!:))), astia ii fac probleme:)))),
      ca ailalti, care nu sint ai Civilizatiei, ai lumii asteia, aia…n-au nimic impotriva Civilizatiei

  • Imi pare rau dar n-ati inteles un lucru. Nu va exista „dupa pandemie”. Abia au invatat baietii cum se mana turma globala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *