Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Și femeile au contribuit la menținerea societății abuziv patriarhale

E posibil ca societatea românească să fie una dintre cele mai proaste societăți din lumea (europeană) contemporană. Acest lucru nu are nimic de a face cu dezvoltarea economică, venitul pe cap de locuitor, sărăcie versus bogăție. În baza observațiilor mele, are de a face cu ‘poor personal judgement’ la scară mare, cu parenting-ul și fundația pe care o pun părinții, școala și societatea copiilor, prin natura și calitatea relațiilor, dinamica puterii cu P mare și p mic. Și, nu în ultimul rând, are de a face cu rolul rezervat de societate femeii, cu stereotipiile și prejudecățile care lucrează agresiv, în carne vie, cu complicitatea și consimțământul femeilor, la scara largă.

Da, femeile lucrează, au loc de muncă, se pot afirma socio-profesional, pot câștiga bine. Nu despre aceste aspecte e vorba, ci despre tipul de societate, construit pe niște tipare de relații de putere între oameni: bărbați și femei, bărbați între ei și femeile ca grup, familii și clanuri poziționate pe scara ierarhică a puterii socio-economice. Această societate e de tip patriarhal, fără doar și poate. Cu un super-ego de ‘Părinte’ (depozitarul normelor, valorilor, regulior) crescut ca o caracatiță cu brațe uriașe, din care se ramifică mereu alte brațe, societatea românească nu e interesată de ordinea și echilibrul social (adică de lege și drepturi stabilite prin lege), ci de impunerea propriei voințe și a propriilor dorințe egoiste, multe din acestea scăpând controlului rațional, al good judgementului și al Bunului Simț.

Părintele moralizator e folosit și abuzat (mai ales de bărbați, dar și de femei) pentru interese egoiste, acumularea de putere spre a fi exercitată asupra celor percepuți a fi inferiori sau care trebuie ‘controlați, formați’ de cei care au mai multă ‘experiență’ și, zic ei, informație. În virtutea stereotipiilor patriarhale, cei mai în vârstă și capul familiei știu mai multe, la fel si Șeful (bossul).
Și femeile au contribuit la menținerea societății abuziv patriarhale. Se acceptă abuzul, sau femeile se acomodează abuzului, într-o mult prea mare proporție, ținându-și dușmanul (abuzatorul) aproape. De aici, confuzia și supunerea fățarnică, nu slugarnicia, ci o variantă feminină de ticăloșiei, din interes, așa zisa supraviețuire. Sexualitatea și sentimentele sunt moneda de schimb. Nu avem încotro. Nu putem face altfel. Dacă ar fi bărbați, ar putea ‘spune unele lucruri’, ar putea confrunta deschis abuzatorul. Dacă au bărbați, ele nu văd, nu aud, nu miros. „Nu sunt acasă, sunt pe drum, nu știu nimic. Soțul știe.”

Orice zice bărbatul, va fi bine. Linia lui de acțiune, decizie e urmată, crezută, necontestată. Gândirea e dureroasă. Aflarea unor adevăruri, la fel. Femeia Copil, irațională sau dincolo de Adevăr, un pseudo-mister cultivat în societatea excesiv patriarhală. ‘Urmarea’ ticăloșilor tâmpește și urâțește la greu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Și femeile au contribuit la menținerea societății abuziv patriarhale”

  • ‘impunerea propriei voințe și a propriilor dorințe’

    dorinta, asemenea unui lant, poate fi si din aur. insa tot lant ramane.

    dorinta poate sau nu poate fi impusa, insa implinirea dorintei e implacabila.

    nu poti spune…Doresc!, …si dupaia sa spui ca…nu impun dorinta, ca asa ceva nu exista. dorinta, odata dorita, se implineste negresit. poate chiar in ultima clipire a veacurilor, insa se implineste in mod implacabil.

    dorind, impui dorinte. i le impui Realitatii, iar aceasta le va cuprinde, peste o vreme…

    din dorinta in dorinta se cizeleaza Femeia,
    din dorinta in dorinta se cizeleaza Barbatul.
    din Femeie si Barbat in Femeie si Barbat se cizeleaza Omul, a carui Esenta e SI, din ‘Yin SI Yang’

  • Da ,de acord,faza e ca femeilor din Romania le place(spre deosebire de cele mai de la Vest,care vor mai mult sa fie independente financiar de barbati,si depun eforturi pentru asta,chiar intra in competitie cu barbatii in acest scop),sa fie intretinute financiar de catre barbati(reminiscenta a otomanismului multisecular ce a dominat aceasta zona si a influentei islamice exercitata de otomani secole de a randul in zona noastra).Practic in fondul nostru cultural,barbatul intretine femeia financiar,in schimb femeia trebuie sa ofere barbatului supunere totala,si sa nu „macane” la abuzuri de orice fel,asta e pretul pe care femeia il plateste pentru faptul ca este intretinuta de barbat.De fapt este un model cultural,in aceasta parte de Europa,model preluat din cultura islamica.Femeile din zona noastra considera ca e mai usor pentru ele sa se complaca in a fi niste intretinute de barbati,decat sa si ia destinul in maini si sa lupte pentru demnitatea lor,independenta financiara,si chiar pentru respectul barbatilor precum suratele lor din Occident.Si asta chiar daca barbatii care le intretin,le trateaza precum niste proprietati,le umilesc,le bat,le inseala si le abuzeaza,si cand se plictisesc de ele le inlocuiesc cu altele mai tinere si mai aratoase.Insa femeile noastre se complac cu statutul de intretinute(nu conteaza ca ma abuzeaza cata vreme ma intretine si imi da bani),crezand in mod eronat si ca barbatul le va intretine toata viata,insa barbatul se mai poate si plictisi,si pe banii lui poate alege altceva.Dar damezelor le place sa se complaca in starea asta.Asta e,greaua mostenire otomano-islamico-fanariota este greu de sters din noi(nici regalitatea,nici comunistii si nici capitalismul liberal nu o sterg din patrimoniul nostru ancestral). 😐 😐 😐

    • ce e aia societate?
      …daca vrei sa pui mana pe ea, fix cind s o apuci!…ea s a mai departat cu un pas.
      si fix cind o termini de definit, ea isi schimba definitia.
      acest ȘI e si esenta societatii, prin urmare nu societatea evolueaza, ci ȘI- ul…se cizeleaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *