Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Sindromul capacului ținut pe oala care fierbe

Din jurnalul Constanței Buzea: „Omul care minte este în stare de orice ticăloșie. Minciuna e semnul unei dezordini interioare, este o infirmitate morală.” (7 ianuarie 1970).
Așa e. Pe linia anti-Genezei, la început a fost minciuna. Și minciuna stătea în sânul omului și  omul era minciuna.

Society is a cesspit. Pentru că e formată din oameni care au câte ceva de ascuns. Societatea românească e bolnavă de minciună, dând pe dinafară de oameni care există ca să ascundă. Exist, deci ascund. Și se ajunge la cesspit. Cu cât ascund mai mult, cu atât mizeria (ascunsă) crește și apare sindromul capacului ținut pe oala care fierbe. Capacul este o analogie pentru forța minciunii care blochează două forțe ale adevărului: scoaterea la suprafață a mizeriei și exprimarea persoanei, în autenticitatea ei. Ambele aceste forțe, care se opun presiunii ‘capacului’ ținut pe oala care fierbe, sunt cicatrice și pot genera transformare, actul creator, nu ca manifestare a creativității printr-o operă de artă, ci ca mod de a exista, în adevăr.

Minciuna se dezvoltă în familii, într-un sistem educativ, prin socializare, unde morala și raportarea la autoritate, la autoritatea supremă, inclusiv la divinitate pun accentul pe evitarea greșelilor (vezi păcatul) care sunt considerate reprobabile, de unde și judecarea omului în raport cu un sistem de referință dualist-antinomic, care-i măsoară greșelile, îl mustră, chiar îl pedepsește ca să învețe să nu mai greșească. Pentru a evita sancțiunile, rușinea, învinuirea, care produc teamă, instinctul natural de a căuta ‘plăcerea’ se dezvoltă fără frână, extrem de facil. Cea mai ușoară modalitate de a căuta plăcerea imaginii de individ moral, respectabil, lăudat, apreciat și ‘iubit’, este prin minciună și ascunderea a ceea ce ești și ce faci. Ești chiar recompensat pentru asta și primești bilet de intrare în societatea oamenilor civilizați. Ca să-și păstreze avantajele, de la cele mai mici la cele mai mari, prins în menghina minciunii – ascunderii, o formă cronică de constipație sufletească, dacă ar fi să descriem sufletul ca un proces digestiv și să-i descriem infirmitatea morală, omul devine capabil de orice ticăloșie. Monstrul de la Caracal? Doar de la Caracal și doar unul? Monștrii se dezvoltă oriunde în leagănul civilizației. România e o pepiniera de potențiali monștrii, în devenire.

În paralel cu minciuna, are loc elogiul familiei, al familiștilor, al părinților care fac sacrificii, pentru cine altcineva decât pentru copii, casă, agoniseală, bunăstare. De multe ori, în paralel cu minciuna, se ridică in slăvi datinile si obiceiurile străbune, tradiția, sau dimpotrivă, progresul, tehnologia, ‘libertatea’ și drepturile omului. În paralel cu minciuna, pe piedestal sunt puși banul și înavuțirea. Totul pentru familie. „Uită-te la familia X-ulescu, cât au construit anul acesta. Și Popeștii, ce oameni gospodari. Vai de capul familiei Mircea.”

Ceea ce rezultă din aplicarea ‘la viață’ a moralei binare, de evitare a pedepsei, a fricii și a judecății sociale, unii o numesc ‘mentalitate’. Aud la tot pasul: „Vai ce mentalitate învechită  e in țara asta! Avem probleme mari la capitolul mentalitate. Sa scăpăm odată de mentalitatea asta!” În paralel, aceeași iți dau sfaturi despre cum să faci trocul, cum să fii diplomat (adică mincinos, să ascunzi, să taci, să nu mai exprimi), pentru a te proteja în țara în care „nu merge nimic iar instituțiile nu funcționează.”

Un efect al patologiei minciunii și a stării de ascundere sunt impotența și frigiditatea, inhibițiile sexuale sau dimpotrivă, reacții la polul opus, destrăbălare fără precedent. Everyone can fuck anyone. Dacă ai nevastă, apăi musai să-ți găsești și amantă. Dă bine, chiar se așteaptă asta de la un bărbat cu statut și ‘potență’. Ei bine, minciuna în relații, ascunderea amantei, amantului, sau ‘oficializarea’ lor publică, prin acceptul partenerului, ascund de fapt o frică de impotență și frigiditate, pe lângă multe alte lucruri. „Să nu cumva să mi-o pierd. Am nevoie. Eu mi-s om special, cu nevoi.”

Ca să-și păstreze amanta, sau să nu afle soțul, să nu-și strice familia și casa, să nu piardă bani sau reputație, majoritatea, vor fi capabili de orice ticăloșie. Dacă ar ști că drumul lor spre impotență e pavat, de la o ticăloșie la alta, poate nu ar făcea-o. Că bărbatul ține la aia a lui.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Sindromul capacului ținut pe oala care fierbe”

  • Diamonds People are better than love. To have around.
    Am vrut să postez Shirley Bassey ‘Diamonds are forever’ lyrics, dar nu m-a lasat blogul, nu stiu de ce.

  • Bravo!??? Bine punctat!

    • De acord cu dv., Monica Simion are darul de a puncta foarte bine atunci când vrea sa îsi sustina ideea, dar mai are un dar. Ea reuseste sa îsi scrie în asa fel articolele, încât sa nu-si lezeze niciodata cu nimic cititorii si, oricât de sumbru ar fi subiectul, sa nu le transmita energia negativa degajata de obicei de disertatii de acest gen. 🙂

    • Mulțumesc, Smarandita.

  • @Monica,

    Personal pot accepta ca sunt mintit dar nu pot accepta sa mi se impuna minciuna drept adevar… 🙂

    • Paul, pai atunci nici nu mai esti mințit, când cel care te minte nu-și impune minciuna ca adevăr. Minciuna încetează acolo, pentru că un om inteligent cu simțul fin realizeaza ce se întâmplă. Iar când nici celălalt nu își impune minciuna ca adevăr, se anulează minciuna. Si atunci se poate decide – oricum s-ar decide- cu intelegere.
      Problema e ca oamenii nu pot avea acele discutii. Ca sunt atât de slabi, cu vieți construite pe ‘imagini Si când alea pică, se strică totul. Asa ca se țin cu dinții de ele și pot ajunge capabili de orice ticăloșie.

      • @Monica,

        Corect, in viata avem de-a face nu doar cu oameni inteleigenti ci si cu „prefectura”. Care nu e musai sa fie barbat. Ideea este ca minciuna poate fi impusa doar pe baza „autoritatii”, oricare ar fi ea. Dar si-n cazul acesta eu imi pastrez mintea intreaga si limpede. Asta e tot „castigul”. Si, zic eu, e suficient de mare… 🙂

  • ce are sula cu prefectura?:)

    • @honestly,

      … prefectura o are atat de mare incat nu mai stie ce sa faca cu ea… 🙂

    • Honestly, sunt niște reguli de aur, scrise și nescrise, între asociați, parteneri de business, relații superiori – subalterni, relații terapeut/medic-pacient. Ca să nu mai spun de cei care sunt colegi de breaslă și fac politica. Dacă sula devine așa de mare de nu stii ce sa faci cu ea, unul pleacă în alt job sau se apuca de sport și îl pune pe celălalt, cu mintea în stiuleti, la punct. Acele reguli de aur sunt cu un rost. Aia care își mai fac si firme comune și se asociază în business, când nu pot fi onești și deschiși public în legătură cu relația lor, sunt fie proști, fie dispuși-predispuși la ticăloșii.

      • habar n-aveam.eu sunt free lancer:)
        oricum n-am inteles.dar ce stiu si bag mana in foc pentru asta,e ca Ticalosia si Minciuna nu merg mana-n mana.deloc!dar asta e un alt topic
        e un teren foarte complicat.sunt 100% de acord cu prezentarea bullshitului din familii.parintele roman e cretin emotional.asa ,ca medie,nu va simtiti lezati.dar ia uite ce vremuri traim…parca ar trebui cumva sa tinem cu dintii de datinile si obiceiurile strabune,ca altfel dam de dracu.parerea mea

  • În final, ai dreptate, Monica. 😆
    .
    „O tânara se confeseaza unei prietene:
    – Aseara, Gigi m-a cerut în casatorie si eu am zis „da”. Întreaga seara mi-a repetat ca sunt frumoasa si inteligenta.
    – În locul tau, îi spuse prietena, eu nu as vrea sa-mi petrec viata alaturi de un mincinos.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *