Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Sistemul de sănătate din România, blocat de 3167 de pacienți

Asociațile de pacienți trag semnale de alarmă și spun că toți cei care nu au acces la serviciile de sănătate din cauză că Ministerul Sănătății nu deschide spitalele sunt victime colaterale, mult mai numeroase decât bolnavii infectați cu coronavirus.

„Am început anul 2020 copleșiți de amenințarea unui nou virus și îl vom încheia cel mai probabil sufocați de cancer. În ultimele trei luni, lupta împotriva COVID-19 s-a extins și în spitalele de pneumologie, iar majoritatea pacienților cu suspiciune de cancer pulmonar nu au mai avut acces la bronhoscopii și drept urmare la confirmarea diagnosticului și a unui tratament adecvat care să le salveze viața. Cancerul pulmonar avansează galopant, într-o dinamică similară pandemiei. E un cancer perfid, care, pe fondul crizei din sistemul de sănătate, pare scăpat de sub control. Situația este similară pentru toti pacienții cu suspiciune de cancer, pe toate formele acestei patologii. Dacă nu se acționează rapid și nu se facilitează accesul la diagnostic, vom avea încă un segment numeros de victime colaterale ale unui sistem care s-a dovedit neputincios să lupte pe doua fronturi cu COVID-19 și cu afecțiunile oncologice, iar în cazul deceselor prin cancer, numărul este de ordinul zecilor de mii. Acesta poate fi de fapt al doilea val al pandemiei de COVID-19, pentru care trebuie să ne pregătim cu toții”, se arată într-o scrisoare deschisă a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

În 26 mai, cristoiublog a făcut o solicitare oficială la Ministerul Sănătății în care am solicitat o listă cu toate spitalele suport Covid și numărul pacienților internați în fiecare din ele. Nu au fost puține cazurile în care într-un spital Covid era internat un singur pacient, iar ceilalți locuitori din zonă nu aveau acces nici la spital, dar nici la policlinici.

În 12 iunie, Ministerul Sănătății a răspuns, însă ne-a furnizat informații care puteau fi luate de pe comunicatele Grupului de Comunicare Strategică. Iată răspunsul:

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră transmisă Ministerului Sănătăţii, în care solicită informații cu privire la lista spitalelor suport Covid-19 din țară si despre numărul de pacienți internți în aceste unități, vă comunicăm următoarele:
– Lista cu spitalele suport Covid-19 actualizată se găsește în Anexa nr. 3 a Ordinului nr. 961/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2;

– în ceea ce privește numărul exact de pacienți internați în spitalele suport în conformitate cu raportările din platformă «la această oră», numărul este de 3167 persoane”.

În Scrisoarea deschisă citată mai sus se mai arată că „dacă înainte de pandemie, mureau zilnic 142 de pacienți din patologia oncologică (cf. Globocan 2018), astăzi, cu ce am semnalat anterior, această cifră s-a dublat sau triplat”.

„În România, nimeni nu va răspunde. Cine să se ocupe de pacienții cronici, dacă Ministerul Sănătății nu mai există, ci doar Ministerul Covidului? Opriți acest genocid si deschideți spitalele până nu este prea târziu!”, este strigătul disperat al celor care nu au acces în spitale.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *