Într-o campanie de testare pentru COVID-19 a întregii populații, care a început de vineri, 30 octombrie 2020, Slovacia a reușit să-și testeze aproape jumătate din populația țării. Scopul campaniei de testare este acela de a evita carantinarea generală.
Campania cuprinde două etape. Prima s-a desfășurat în acest sfârșit de săptămână iar cea de-a doua în cel următor (6-8 noiembrie 2020), când persoanele testate weekendul acesta vor fi retestate. Testarea este gratuită şi voluntară. Cei care nu doresc să participe la acest program de testare au ca alternative fie să prezinte un test PCR negativ, efectuat la un centru privat, fie să se autoizoleze la domiciliu timp de o săptămână. Sunt scutiți cei care până ieri au fost testați negativ în laboratoarele private și minorii cu vârste sub 10 ani. Operațiunea de testare a populației a fost organizată pe colegii electorale și este condusă de armată, care a mobilizat circa 8.000 de soldați și coordonează fluxul de informații.
Obiectivul autorităţilor de la Bratislava este să testeze 80% din populaţie, în condiţiile în care numărul de infectări a crescut puternic, ajungând la peste 2.000 pe zi, iar ţara vecină, Cehia, este cea mai afectată din Europa. Peste 40.000 de medici, soldaţi, poliţişti şi voluntari au acţionat la cele 5.000 de puncte unde sunt administrate testele de antigen cu rezultat în 30 de minute. Din cei peste 2,5 de milioane de slovaci testaţi (populația Slovaciei este de 5,458 milioane locuitori), 25.850, adică circa 1%, au ieşit pozitivi şi vor fi plasaţi în carantină. Ministrul apărării slovac, Jaroslav Naď, care a oferit toate detaliile despre operațiune, a declarat că nu există alternativă: ori testare în masă, ori restricţii mai dure.
(Știre preluată și prelucrată de la agenția de presă Rador)
pai…clasicul raspuns la intrebarea clasica e…A fi SI a nu fi!
cind o dai cu ‘a nu fi’, apar Reactiunile.
prin urmare in slovacia se vor manifesta reactiuni.