România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Slugărnicia românească față de Stăpînii de la Moscova

Fiecare dintre membrii Conducerii de la Bucureşti se zbate să se pună bine cu Stăpînii de la Moscova. Asta dă naştere la complicaţii, mai ales cînd în URSS stăpînii sînt trecători. Chiar şi Stăpînul absolut, Stalin, e răsturnat de pe soclu, deși doar după ce a murit.

Le Plenara Comitetului Central al PMR din n 30 noiembrie – 5 decembrie 1961, a cărei Stenogramă a fost tipărită sub forma unui prim volum din Dosarul Ana Pauker la Nemira în 2006, selecția și editarea documentelor, studiu introductiv și note: Elis Neagoe-Pleșa, Liviu Pleșa. Cuvânt înainte acad. Florin Constantiniu, București, Editura Nemira, 2006, din nevoia de a-i mai arde una lui Iosif Chişinevski, Dej se amuză de beleaua în care a intrat fostul său coleg de şefie în strădania de a se da bine pe lîngă unul dintre stăpînii de la Moscova: Lavrenti Beria.

În toiul uneia dintre mesele înscrise de tovarăşii sovietici printre îndatoririle de onoare ale revoluţionarului de profesie, Vasile Luca i-ar fi zis – potrivit lui Dej – tovarăşului Lavrenti Beria să-i permită să-i traducă în româneşte o carte de a acestuia dinainte de război.

Dej susţine că nu Beria ar fi scris-o.
Mă rog! susţine asta în 1961, la opt ani după ce Beria fusese împuşcat.
Să-l fi văzut în 1951!
Ar fi avut curajul să spună aşa ceva despre Tovarăşul Lavrenti Beria?!

Tovarăşul Lavrenti Beria, ce să zică la o asemenea rugăminte?! Ca orice ins trecut pe coperta unei cărţi îşi simţea alintat orgoliul de autor.
Întors acasă, Vasile Luca pune pe cineva să traducă volumul şi, după ce se iscăleşte ca autor al versiunii româneşti, îl dă la cules. Cei de la Editura politică, după ce-l citesc, intră în fibrilaţie. Printre duşmanii poporului demascaţi de cartea lui Beria se numără şi Serghei Ivanovici Kavtaradze, atotputernicul ambasador la Bucureşti al Rusiei Sovietice între 1945- 1952. Înainte de război, cînd apăruse cartea lui Beria, Kavtaradze fusese un timp duşman al poporului. Se reabilitase însă între timp şi acum, cînd Vasile Luca intenționa să publice în România cartea lui Beria, era ditamai ambasadorul la București.

La Plenara din 1961, Dej povesteşte că Vasile Luca, lovit de disperare, a venit să-i ceară sfatul. Dej i-ar fi spus să-l întrebe pe autor dacă poate scoate numele lui Kavtardze. A întrebat pe filiera NKVD şi i s-a răspuns, tot pe filieră, că-l poate omite pe ambasadorul sovietic din lista cu duşmanii poporului.

Cartea apare, în fine.
Dar aşa cum remarcă Dej, moare Stalin, la Kremlin se declanşează bătălia pentru Putere. Hruşciov şi Malenkov se unesc împotriva lui Beria, îl demit şi-l împuşcă. Ba nu, îl împuşcă mai întîi şi după aia îl demit.

Istoriseşte Gheorghiu-Dej nu fără un anume umor, ivit din bunul simţ sfidat de lucrul nelalocul lui:

„Nu trece mult, moare Stalin, nu trece mult, este arestat Beria, cunoaşteţi ce s-a spus în leghătură cu el, a aflat şi Chişinevschi, înaintea tuturor. Vine a treia oară, val-vîrtej, la mine în birou. Nenorocire, ce fac, ce fac cu Beria? Păi, dracu te-a pus s-o traduci. Mureai şi piereai din lipsa lucrării, a operei asta a lui Beria. Na, opera lui Beria! Ce caraghios! Totuşi, se mai găseşte pe la unul, pe la altul, poate, nu ştiu, cine ţine mult la Beria probabil o au şi astăzi amintire. (rîsete în sală)

Trage Dej concluzia pe spuza proprie:

„Acest episod caracterizează bine esenţa slugarnică, carieristă, a lui Iosif Chişinevschi“.

Poate că aşa e în ce-l priveşte pe Iosif Chişinevschi.
Nu mă pronunţ, dat fiind că fiu de ţăran din Găgești fiind, n-am avut onoarea să-l cunosc pe Iosif Chişinevschi nici măcar ca privitor de portrete oficiale.
Eu cred însă că episodul caracterizează bine esenţa raporturilor dintre Stăpînii de la Bucureşti şi stăpînii acestor Stăpîni aflaţi la Moscova.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Slugărnicia românească față de Stăpînii de la Moscova”

 • Constantinescu Valentin-Ionut
  „Surse neoficiale spun că în acest moment relația de parteneriat este atât de strânsă, încât serverul de la Cotroceni cu informații Top Secret venite de la servicii are o conexiune directă la calculatorul NSA (Agenția de Securitate Națională a SUA) . Adica ce insemna asta…ca serviciile romanesti de informatii sunt complet inutile si total aservite oricaror alte interese in afara de cele romanesti….
  Scurt si la obiect.”
  Ingrozitor ! Vom mai fi vreodata independenti ? Nu ne indreptam spre disolutie statala ?
  In orice caz , avem aici una dintre explicatiile vietii mizerabile pe care o duc romanii . „Retrocedarile”. „Privatizarile „. „Reforma „.”Statul de drept „. „Dimocrasi ”
  Fereste-ma , Doamne de prieteni !

  • @nae girimea
   Pai…sa vedem ce zice „legea”…concluziile…Singuri…ca tot sunt „papagal”…am intrat si in Ciurel sts in anul 2000…cat despre statia de la Cheia…de cand aveam 1 an mergeam pe acolo si am poze…adica sunt nascut in Noiembrie 1975 iar aia a fost data in folosinta/exploatare/inaugurata in Octombrie 1976…un fel de „0 day virus”….Toate Bune!!!
   „LEGE Nr. 92 din 24 iulie 1996 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale
   Anexa 1
   LISTA
   utilizatorilor reţelelor de telecomunicaţii speciale
   1. Parlamentul României.
   2. Preşedinţia României.
   3. Guvernul României.
   4. Instituţiile care desfăşoară activităţi în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice.
   5. Administraţia publică centrala şi locală.
   6. Autoritatea judecătorească:
   – Curtea Suprema de Justiţie
   – Ministerul Public
   – Consiliul Superior al Magistraturii.
   7. Curtea de Conturi.
   8. Curtea Constituţională.
   9. Organele de conducere din cadrul organismelor guvernamentale şi al unor organisme neguvernamentale de interes naţional.”

  • N-ai vazut? Nici nu s-a incheiat bine referendumul si datele oficiale colectate din ROMANIA nu au fost anuntate de INS ci de CIA:

   https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/cia-romania-urca-pe-locul-2-mondial-in-clasamentul-ratei-mortalitatii-ministrul-firea-un-declin-demografic-fara-precedent-2035387

   Absolut jenant. Si ne mai mira ca 3 milioane de romani s-au ascuns de recenzori sau au incuiat usile si portile la venirea acestora.

  • @nae girimea: „are o conexiune directă la calculatorul NSA” = gluma tehnica.

   • @promi
    Asta a scris un ziarist…asa inteleg ei…daca iti spun Tehnic…cate echipamente de core si access network sunt implicate intr-un banal apel telefonic sau la transmiterea unui sms…Tehnic…am incercat Eu sa explic…poate nu v-ati prins…am zis…americanii…adica five eye…usa uk new zeeland australia and canada…germany and italy…but also france…sunt „vedete’ politicienii romani…sunt dati „la mancare” securistilor din cel putin 8 tari…

    • @Valentin: nu am stiut ca a citat dintr-un text al tau, scuze. E normal ca information sharing sa existe intre tari din acelasi tratat, e public, nu prea inteleg de ce ne plangem. Ref ultimul tau comentariu: pe partea de IT, decat sa faca asa cum e in servicii publice, mai bine nu ar face nimic.

 • Domnule Ion Cristoiu
  Strict Actual Si Referitor La Subiectul Articolului Doar Un Pic Generalizat „Slugărnicia românească față de Stăpîni”
  Am postat pe ziare.com,despre care brat spune ca ieri a avut 800 si ceva de mii de vizite si tocmai am fost cenzurat/stearsa postarea.
  Inseamna ca doare destul de rau.Va mai pot oferi niste detalii.
  Voi posta integral la Dvs si voi Explica un pic.
  ………………Surse neoficiale spun că în acest moment relația de parteneriat este atât de strânsă, încât serverul de la Cotroceni cu informații Top Secret venite de la servicii are o conexiune directă la calculatorul NSA (Agenția de Securitate Națională a SUA)………………
  Adica ce insemna asta…ca serviciile romanesti de informatii sunt complet inutile si total aservite oricaror alte interese in afara de cele romanesti….
  Scurt si la obiect.Clar si limpede.Adica pentru un copil de 7 ani e evident si nu mai necesita comentarii.
  Puteti Spune Ca Un Jurnalist Cu 55 Ani Experienta:E O Aberatie.O Minciuna.Un Zvon.Si Eu As Proceda La Fel.
  Pai atunci sa va aduc si argumentele tehnice.
  Va spun si pe unde „curg” informatiile si comunicatiile.
  De la Cotroceni…acestea ajung la Ciurel sts…de acolo prin frumoasele cartiere Crangasi si Baneasa ajung la NxData Point Of Interconnection Bucuresti si mai departe Ploiesti avand ca destinatie Statia De Sol Cheia DRTV.Acolo Exista Nod Intelsat-Eutelsat Pentru Europa De Est.Informatiile pleaca direct la „satelit” upload/upstream…ca pe download/downstream am priceput ca vine ceva revista presei pe care o citesc si EU…De Ce Asa??? Pare Ciudat…de ce nu ar folosi o conexiune prin fibra optica…sau ceva mult mai simplu,ieftin si usor realizabil.Pai Raspunsul E Naucitor De Simplu.Prima Data:se foloseste o conexiune satelitara deoarece scapa din start de problema jurisdictiei,sa explice altora ce se transporta prin acele circuite etc…A Doua Oara:Se folosesc sateliti Guvernamentali…Intelsat…Eutelsat sau Altceva….Nu sateliti comerciali…din motive lesne de inteles…nu ofera explicatii…nici criptare nu prea trebuie…A Treia Oara:sunt folosite companii de stat sau in care statul e actionar….SNR Radiocom Rartel dar si straini…Telespazzio…dormund…germany…italy…Acum…Daca Tot Pare O Aberatie ce am povestit….Un Ultim Argument…Ca sunt bagati Toti….De Ce Acea Statie De Sol Cheia DRTV are Tripla REDUNDANTA…adica 4 CONEXIUNI DE EMISIE SI RECEPTIE SEPARATE(unitatile militare au o conexiune de rezerva,poate marele stat major sa aiba asa ceva iar operatori cu MILIOANE de abonati…isi permit o astfel de conexiune Mesh…pentru 2-3 noduri de retea din 5.000 sau 6.000 de noduri sa spunem) a.prin satelit(sunt cel putin 3 legaturi active separate prin satelit in acelasi timp) b.3 Conexiuni Prin Fibra Optica De La 2 Operatori si tot in acelasi timp….
  Daca Tot Nu E Suficient…va pot spune si Oameni…care lucreaza sau au lucrat in „proiectelul” asta…nu doar firme sau detalii tehnice…
  https: //t. me /onciu/1684
  „adrian onciu
  DEEP STATE ȘI PATRIOȚII / Serviciile secrete sunt esențiale în buna funcționare a oricărui stat. Avem multe, foarte bine plătite și puternice în raport cu cetățeanul și celelalte instituții. Anumiți membri ai serviciilor fac parte din Deep State (aka Statul Paralel).
  Din moment ce serviciile, în special SRI și SIE, au contribuții majore în chestiuni ce țin de ”siguranța națională”, românii au fost instruiți să creadă că orice gest venit în sprijinul acestor instituții reprezintă un act patriotic, binevenit. De la sine înțeles.
  Dacă între Securitate și Partidul Comunist s-a dat o luptă vizibilă pentru putere înainte de 1989, Revoluția a marcat o cotitură. Securitatea a controlat din ce în ce mai tare partidul-moștenitor (PSD), iar ulterior întreaga scenă politică. Atât în Parlament, cât și în guvern și alte instituții-cheie, promovează și rămân în funcții cu preponderență oameni bine ancorați în Servicii. Fie că sunt colaboratori sau ofițeri sub acoperire.
  Generalul Coldea a fost exponentul tipic al ideii de Stat Paralel. Un personaj foarte puternic, influent în toate mediile, capabil să determine politici de stat în mod netransparent. Capabil să-i aresteze și să-i suprime pe adversari. Prin decizii luate în spatele scenei, fără știința opiniei publice sau a funcționarilor aleși ori numiți. În paranteză fie spus, se presupune că oameni ca generalul Coldea ar trebui să se descurce cu salariul de câteva mii de euro, însă adesea se implică în combinații sulfuroase cu mediul de afaceri.
  Să discutăm concret. România are un parteneriat strategic cu Statele Unite, care implică și o foarte strânsă colaborare a serviciilor secrete. De altfel, ele au colaborat excelent și în campania anti-teroristă din Orientul Mijlociu. Acolo s-au cimentat relații la nivel personal. Toate sursele și rețelele României construite de Securitatea lui Ceaușescu au fost puse la dispoziția Pentagonului. Casa Albă a apreciat gestul (cum altfel?!).
  Surse neoficiale spun că în acest moment relația de parteneriat este atât de strânsă, încât serverul de la Cotroceni cu informații Top Secret venite de la servicii are o conexiune directă la calculatorul NSA (Agenția de Securitate Națională a SUA). În sens invers, către România, probabil că circulă doar o succintă revistă a presei americane, întocmită de purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden.
  Și acum vine întrebarea de 1.000 de puncte: cum ar trebui să reacționeze serviciile noastre secrete (aka Deep State) atunci când constată că partenerul strategic greșește fatal? Atunci când constată că administrația Biden derapează grav, își urmărește strict propriile interese și determină colapsul UE, deci implicit al României?
  Mass-media MSM pretinde că ar trebui să închidem ochii și să mergem mai departe. Interesul național nu poate fi altul decât interesul partenerului strategic. Suntem frați de cruce. Am semnat un document, facem parte din NATO, deci nu putem ”dezerta”. Mergem cu capul înainte.
  Oare mai este un act de patriotism să susținem serviciile secrete atunci când ele sunt subordonate altui interes decât cel național? Când sunt înțesate de indivizi conectați cu rețeaua Soros și care urmăresc fără crâcnire directivele de la Davos?
  Sunt convins că există adevărați patrioți chiar și în așa-numitul Deep State. Însă puterea rămâne la Cotroceni. Cât timp Iohannis numește șefii serviciilor secrete, nimeni nu mișcă în front. Rămânem angrenați în războiul aproape sinucigaș cu dușmanul de la răsărit. Rămânem deciși să suportăm durerea facturilor de la iarnă și a probabilului colaps economic, în speranța că rușii vor fi învinși. Și Ordinea Liberală va triumfa.
  Poate că a venit timpul unei mici revoluții din interior. Din interiorul Deep State mă refer.
  t.me/onciu /1684 4.8Kviews adrian onciu,edited Aug 30 at 10:27”
  Toata Stima Maestre Ion Cristoiu !!!
  Valentin-Ionut Constantinescu

  • @
   inca nu s a pomenit ca un cap al balaurului sa bage divort, insa speranta moare ultima,…creca.

   • @Online
    uite daca vrei si „detalii tehnice generale”….
    http: //wikimapia. org/10467656/ro/Centrul-de-Comunica%C5%A3ii-Spa%C5%A3iale-Cheia
    http: //wikimapia. org/211238/ro/Serviciul-de-Telecomunicatii-Speciale
    Ca amanunt „picant”…pilonul de la sts are 214 metri mi se pare si lift pana la 130 sau 140 metri.
    Duminica Frumoasa Online!!!
    vali
    🙂

    • …nu ma pasioneaza:)

    • multumesc, asemenea!!!

    • Viata Frumoasa Vali !!!

     • @online a scris pe 04/09/2022 la 20:32
      sunt dezamagit…adica…pe vremuri erau securisti de buna calitate…ii stiu si pe aia de acum 40 ani…acum…numai elemente de proasta factura…”online”…scrie vali cu litere mic…foloseste tot timpul cu oricine emotionicons…si mai e ceva…are o „personalitate intunecata”…ideal sa comunic cu o astfel de Persoana…acum cu „!!!”…asta folosesc Eu…daca tot sunteti niste embrioni nereusiti de sigmund freud cu introspectii si alte asemenea nimicuri…
      SERIOS….”Viata Frumoasa”…Nu Intra In Sfera Mea De Preocupari…Va Explic Si De Ce…
      1.Am Cunoscut Sportivi De Performanta…dupa 10-15-20 Ani De Sport…Sportul Era Un Mod De Viata….
      2.Am Cunoscut „Tocilari”…in Generala…Liceu…Facultate…Au Devenit Cercetatori…A Devenit Un Mod De Viata…
      3.Am Cunoscut Oameni…Tataie…Muncea De La 14 Ani Iar La 70 Ani In Comunism Mergea Inca La Munca….In Agricultura…Asa Traia…
      4.Acum Eu.Nu Am Avut O Viata Frumoasa.Poate Pana la 8-10 Ani.De 37-39 Ani.Cam Rau.M-am Obisnuit Asa.A Devenit Un Mod De Viata
      Urez altora seara frumoasa…zi frumoasa..weekend placut…NU MIE
      Seara Frumoasa!!!

     • esti bun/buna, insa inca te mai poti imbunatatii in sensul asta:)
      🙂 era in urare, l ai incurcat cu !!!, care e ticul lui promi, nu al tau :)))
      urarea era de ramas bun, ce i drept exprimata cuprinzator :))
      esti simpatic/a, nimic de zis… 🙂

     • @online: „ticul lui promi” ? 🙂 😛 ❓ 😛

     • @Constantinescu Valentin-Ionut:
      Vali, pentru punctul 4: imi pare foarte rau sa aud si sunt convins ca nu te incalzeste cu nimic, dar sa stii ca majoritatea celor care stam constant pe aici suntem in aceeasi situatie. (sporadicii nu, duplicatele si triplicatele nu 🙂 ). Sa speram ca trece, toate trec.
      Cu stima!

  • @
   o revolutie in tara asta, in orice domeniu, incepe cu o revolutie in sanul serviciilor de informatii, mai exact cu o metamorfoza, astfel, din tradatori ei devenind patrioti.
   pe cit de probabila e revolutia asta, fix pe atat sint si toate celelalte procese naturale de primenire proprii ecuatiei de miscare a natiei.

   • cu serviciile de informatii e simpla treaba. e…cristal!
    ori sint Painea si Vinul neamului, ori Dracul natiei.

 • Superba Scriere.
  Toata Stima Maestre Ion Cristoiu !!!
  Valentin-Ionut Constantinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *