Nicolae Ciucă: Am convenit ca până la soluţionarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul şi să îmi asum în continuare responsabilitatea funcţiei de premier

Socialiștii europeni pun presiune pe Iohannis

Misiunea OSCE care a monitorizat alegerile parlamentare din 6 decembrie a sancţionat implicarea preşedintelui Klaus Iohannis în campanie, de partea PNL. S-a notat că implicarea președintelui este o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamantelor pe care ţările membre OSCE şi le-au luat, pentru a nu amesteca funcţiile şi instituţiile statului în lupta politică.

O săptămână mai târziu, Klaus Iohannis este atenționat și de președintele Internaționalei Socialiste. „Am discutat și obținut sprijinul Președintelui Internaționalei Socialiste, George A Papandreou, pentru PSD și pentru respectarea procesului democratic și al rezultatului alegerilor din Romania”, a anunțat senatorul Titus Corlățean.

Acesta a prezentat documentul trimis de Internaționala Socialistă, în care se arată că „în conformitate cu normele și practicile constituționale din România, partidului (PSD-n.red) ar fi trebuit să i se ofere posibilitatea de a numi un prim-ministru și de a încerca să formeze un guvern”.

Socialiştii îi cer președintelui Klaus Iohannis să fie imparțial: „Conform Constituției României, trebuie să rămână imparțial, să respecte rezultatul alegerilor, permițând PSD să numească un prim-ministru, în loc să impună candidatul la alegerea sa”.

A fost sancționată și implicarea președintelui în campanie.

„Acest lucru vine după intervenția nejustificată a președintelui în campania electorală, în timpul căreia a fost critic față de PSD și a susținut PNL.  Preşedintele a  jucat un rol activ în campanie, a folosit funcția prezidențială într-un mod incompatibil cu standardele internaționale, după cum a menționat misiunea de evaluare electorală a OSCE în raportul său preliminar. Procesul de alegere a următorului guvern al țării trebuie realizat prin negocieri libere între părțile alese în Parlament și fără interferențe din partea președinției și ne așteptăm ca aceste norme democratice să fie respectate. Internaționala socialistă își exprimă solidaritatea cu PSD și cu președintele său, Marcel Ciolacu, și susține eforturile partidului de a forma următorul guvern al României, în conformitate cu voința exprimată democratic a poporului și practicile constituționale ale țării”, se arată în scrisoare.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut „1990- Ce se ascunde dincolo de evenimentele din 13,14 și 15 iunie? ”. Primul volum din seria Ion Cristoiu – istoricul clipei, 1990 – 1996

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog