Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Soft Power: Papa Francisc în Congo și Sudanul de Sud, italienii în Libia

Liderul Sudanului, Abdel Fattah al-Burhan, a declarat că administrațiile de la Khartoum și de la Addis Abeba sunt „aliniate și de acord” cu privire la barajul etiopian controversat pe Nilul Albastru, baraj pe care factorii de decizie ai Egiptului îl consideră o amenințare. Comentariile lui Burhan au fost făcute în timpul unei întâlniri cu prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed, care se afla într-o vizită de o zi la Khartoum, prima sa vizită de când Burhan a condus o lovitură de stat militară în anul 2021. Barajul a fost sursa unor tensiuni între: Etiopia, Egipt și Sudan, asta încă de la începutul lucrărilor, în anul 2011 (detalii: https://www.africanews.com/2023/01/27/sudan-is-in-agreement-with-ethiopia-over-its-blue-nile-dam/). Articol mai vechi de pe blog, dar relevant: https://www.cristoiublog.ro/apa-cea-mai-valoroasa-resursa-batalia-pentru-nil-continua/.

Gigantul energetic italian Eni a semnat un acord în valoare de 8 miliarde de dolari cu National Oil Corporation, companie de stat libiană, în timp ce premierul Giorgia Meloni a vizitat Tripoli. Guvernele europene se străduiesc să găsească alternative la gazul rusesc încă de când, în urma războiului oficial din Ucraina, livrările au fost reduse la mai puțin de jumătate față de nivelurile de dinainte de război, chestiune ce a dus la creșterea prețurilor la niveluri record și la declanșarea unor subvenții de stat costisitoare pentru a proteja consumatorii. Reprezentanții Eni au declarat că acesta a fost primul proiect major în Libia de la începutul anului 2000 încoace și a implicat dezvoltarea a două câmpuri de gaze offshore (detalii: https://www.africanews.com/2023/01/29/italys-eni-signs-8-billion-gas-deal-as-meloni-visits-libya/).

Câteva mii de persoane au manifestat la Ouagadougou pentru suveranitatea Burkinei Faso și în sprijinul juntei aflate la putere, la câteva zile după confirmarea plecării forțelor franceze din țară până la sfârșitul lunii ianuarie. „Am decis să ne luăm destinul în mână și comunitatea internațională sau oricine altcineva nu ne va putea opri”, a declarat panafricanistul Fatime Nahor N’Gawara. În condițiile în care sentimentele anti-Franța sunt puternice în multe dintre fostele sale colonii din Africa de Vest, factorii de decizie din Paris sunt forțați să-și restrângă tot mai mult sfera de influență din regiunile pe care altădată le-au controlat (mai multe informații: https://www.africanews.com/2023/01/29/burkina-demonstration-for-sovereignty-and-in-support-of-the-junta-in-power/)

Mult așteptata vizită de săptămâna viitoare a Papei în Congo și Sudanul de Sud vine după ce acesta a amânat o călătorie, la sfârșitul anului trecut. Francisc urmează să sosească în capitala congoleză Kinshasa pe data de 31 ianuarie pentru o vizită de trei zile. Când a fost programată, inițial pentru luna iulie, călătoria trebuia să includă o oprire în Goma, capitala regiunii Kivu de Nord. Reprezentanții Vaticanului au renunțat la acea etapă a călătoriei, pe fondul unui nou val de atacuri în anumite părți din Kivu de Nord (mai multe: https://www.africanews.com/2023/01/28/survivors-of-conflict-to-meet-pope-in-dr-congo/).


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *