Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Solipsismul de turmă

S-au chinuit ceva comuniștii să ne-arate – involuntar, ce-i drept – că nu e bine să cauți omul nou cu lumânarea în butoiul cu pulbere al economiei sugrumate de planurile partidului ori de hachițele vreunui tătuc venal. Se vede însă treaba că, vorba aia, pe de o parte n-au căutat unde trebuie, iar pe de alta omul lor nu era nici nou, nici tocmai al lor. Ca în cazul tuturor ingineriilor sociale, nu s-a reușit decât dezgroparea străvechiului… homo sapiens (sapiens!) pe care-l poartă fiecare dintre noi. Dar de așa natură e condiția umană că printre vremuri se leapădă iute de ce-i e propriu și îmbrățișează lucruri care altminteri ar fi de mare rușine, ca șederea minții, ignorarea primejdiei din ceafă, denigrarea vieții care nu-i stă în fața ochilor și închinăciunea la idoli de tizic. Șchiopătatul ăsta îl îngroapă pe sapiensul nostru sub câte-un om nou tot la câteva decenii, deși până azi rar s-a întâmplat ca îngropăciunea să aibă loc simultan pe scară largă, din Tasmania până-n Nunavut și din Patagonia până-n Hokkaido. Până-și redezgroapă firea, să ne uităm puțin la el.

Omul nou crede că medicina a ridicat speranța de viață de la 40 la 80 de ani într-un secol, prin farmecele ei de nepătruns. E înduioșător să vezi mase de oameni care își imaginează că în urmă cu 2.500 de ani erai bun de îngropat la 40 de ani. E subiect bun pentru stand-up, dar nu are legătură cu adevărul istoric. De fapt, diferența dintre speranța de viață din Grecia de azi și cea dintr-a lui Pericle e de numai… patru războaie și o ciumă. Ca să vedem contribuția reală a medicinei la creșterea speranței de viață trebuie să venim ceva mai încoace, pe la Semmelweis (care a sfârșit în mizerie, la propriu și la figurat, deși omenirea îi datorează un număr enorm de vieți!), Pavlov, Koch și Flemming. Ei și o plăpândă majoritate a celor din tagmă au făcut multe pentru sporirea duratei și calității vieții într-o bună parte din lume, dar nici pe departe totul. O contribuție ceva mai importantă o are înscrierea populației în sindicatele statelor moderne, ceea ce a condus la controlul violenței. Ca să ne facem o idee, ne putem uita la rata omuciderilor de-a lungul ultimelor secole. Dacă rata de astăzi din Italia ar fi fost cea de acum șase veacuri, populația ar fi scăzut (doar din această cauză) cu 40.000, nu cu 500, așa cum se întâmplă azi. Chiar și în țări mai „avansate”, ca Germania și Elveția (luate împreună), am vorbi de 15.000, nu de 700. Și asta fără sinucideri, pogromuri, condamnări sau conflicte extinse. Desigur, calculul pare cinic, dar devine destul de relevant când corelăm speranța de viață cu rata omuciderilor de astăzi, oricum în scădere în ultimele secole, chiar și în țări mai „sălbatice”.

Dar să trăiești nu înseamnă doar să te ferești de gloanțe și pumnale ori să nu dai piept cu ciuma sau holera. Mai ai nevoie și de somn liniștit (care, la rându-i, e ajutat de lipsa de stres, frici, griji etc.), aer curat, apă de băut, hrană, rosturi, speranțe. În epoci glorioase, sindicatele statale mai luminate reușesc să le asigure pe toate, pe alocuri chiar în măsuri îndestulătoare. Se împlinesc dorințe, se nasc nevoi și visuri, viața prinde viteză și libertatea de a face e limitată selectiv (în special pentru cei lipsiți de mijloace), și atunci din rațiuni juridice, nu neapărat morale. Din nefericire, rețeta „pieței libere” nu e viabilă pe termen lung și la scară largă, așa că o bună parte din delicatesele vieții trebuie să fie contrafăcute pentru a da impresia cât mai multor oameni că o duc bine. Doar așa se poate produce mai mult și mai ieftin, „pentru orice buzunar”. În ultimele decenii hrana și băutura ietfine au curmat sau scurtat în lumea occidentală mai multe vieți decât a salvat sau prelungit medicina. Ce-i drept, s-a dovedit că asta a fost și una dintre soluțiile pentru gonflarea industriei farmaceutice, dar asta e altă poveste. Ar fi mai bine să revenim la contrafaceri, pentru a introduce în tabloul general un fenomen care le scapă inginerilor sociali ai zilei.

Diferența dintre ce știe sapiensul nostru nou și ce crede că știe este mai mare ca oricând în istorie. Publică 30.000 de reviste medicale, încă pe atâtea de „științe” (exacte, chipurile!) și milioane bune de articole în fiecare an. Se înțelege, proporția contrafacerilor bate binișor spre 99%. Dar asta nu-l împiedică să creadă orbește în știință. Bine înfofolit în bula lui virtuală, noul sapiens practică solipsismul de turmă, în care ceilalți sunt doar o teorie, pe alocuri infernală. Pare o afirmație paradoxală, cel puțin până când privim mai atent în jur. Sapiensul nostru socializează fără să iasă din casă, salvează planeta făcând turism virtual sau chiar medicină virtuală (în timp ce stăpânii metaversului au garaje pline de mașini clasice și călătoresc fiecare cu propriul avion pentru a discuta despre încălzirea globală), își face injecții ca să nu moară, ignorând complet starea semenilor din preajmă (pe care eventual îi privește ca pe o amenințare), dă vina pentru scumpiri pe oricine n-are nicio legătură cu fenomenul și așteaptă cu înfrigurare mult-promisul calculator cuantic, soluția pentru juisarea perpetuă. Și când te gândești că Hobbes considera că „viața solitară, urâtă, săracă, violentă și scurtă” e cea din afara societății! Ca toate rubedeniile lui din ultimii 12.000 de ani, noul sapiens o să dispară (dacă nu se întâmplă asta, rezultatul cel mai probabil e dispariția speciei umane), lăsând locul celui clasic. Spectacolul ăsta o să fie însă cel mai interesant, întrucât, cel puțin în privința scării actualei inginerii, nu are precedent în istorie.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

34 comentarii pentru articolul „Solipsismul de turmă”

  • Excelent scris. Dureros, dar atat de adevarat ca imi vine sa-l citesc tipand de la fereastra.
    Cine nu intelege, e un fericit, s-o tina tot asa.
    La combinatia „solipsism” si „turma” nu m-as fi gandit nici intr-o mie de ani.

    • Ce-mi scapa mie e de unde atatia ochelari roz pentru 99.999% dintre colegii dvs, intelectuali de diferite profesii.

  • Domnule Zaicu, nu as vrea sa va faca impresia ca vin cu unele comentarii la articolele dumneavoastra, doar ca sa critic. Doresc sa va spun ca îmi exprim parerea doar la autorii pe care-i apreciez si, mai ales acolo unde îmi pare rau ca dumnealor sunt prea încruntati pentru a vedea si câte-o parte (fie ea si particica) pozitiva a ceea ce se intâmpla în lumea în care traim. E trist ca suntem efemeri, e si mai trist ca ne facem „sederea” asta scurta neplacuta prin propriile gânduri negative si negativiste mereu.
    O zi buna sa aveti! 🙂

    • Nu e nicio supărare, doar că nu am întotdeauna vreme pentru lămuriri și discuții, oricât ar fi de incitante. 🙂 Așteptați cu nerăbdare 2025, să pice calculatorul cuantic din cer cu hârzobul, ca în 2010, 2015 și 2020? 🙂 Mult succes! Și îmi pare rău, articolul din Science et vie e și mai de marketing decât primul. O fi fost ea cândva revistă onorabilă, dar e trecută pe stil nou de mult.

      • Eu i-am spus ca la medicina era nevoie de matematica si logica da’ degeaba. Aia tot pe din-afara invata, daca le muti linia cu un rand mai jos, s-au pierdut in ceata precum … Nu mai zic ca cica sunt al dreaq!

        • Serios? Pe DINAFARA? Zeci, sute de mii de pagini?! Habar nu ai pe ce lume traiesti, interesantule. Nici sa vrea, un student la medicina nu are cum sa toceasca, nu i-ar ajunge nici doua vieti sa învete „pe DINAFARA” atâta amar de materie. Mai studiaza problema si nu mai vorbi prostii, daca nu ai vazut niciodata cărțoaiele din care învata medicinistii. Tocilarii nu au sanse sa treca de primul an, ăia se reprofileaza si urmeaza literele sau filozofia. 😳

  • Înca un articol scris de romancierul din dumneavoastra, dar care nu se vrea o pagina de roman. Faceti o combinatie bizara de „chestii” adevarate si „chestii” închipuite pentru a va demonstra parerile proaste despre lumea care va înconjoara, încât, parca ati fi Cib. 😆
    O sa justific un pic aceasta parere.
    Într-un articol anterior, ziceati ca „Nu trebuie să fii medic ca să pricepi că niciun organism viu nu are nevoie de cura cu antibiotice prescrisă de specialist tot la două luni ori că absența unei bucăți din esofag după o operație pe tiroidă nu e tocmai o reușită chirurgicală.”
    Vi se pare, domnule profesor, ba trebuie sa fii medic ca sa pricepi asa ceva. Si înca un medic bine pregatit, pentru ca sunt înca destui medici care prescriu în exces antibiotice atunci când nu este cazul.
    In acest articol, afirmati ca „Diferența dintre ce știe sapiensul nostru nou și ce crede că știe este mai mare ca oricând în istorie. Publică 30.000 de reviste medicale, încă pe atâtea de „științe” (exacte, chipurile!) și milioane bune de articole în fiecare an. Se înțelege, proporția contrafacerilor bate binișor spre 99%.”
    Pe bune, domnule Zaicu? Eu nu prea cred.
    Hiperbole, hiperbole… 🙂

      • geo
        Exact ce-mi doream. Un articol de mare valoare dintro prestigioasa revista stiintifica din Maretzul Hexagon. Ai abonament sau se da moka prin salile de asteptare din policlinicile satesti?

      • … nu se vrea a fi o pagina…

        • Geo
          Draga, daca „specialistii” tai mai fac multe studii si experimente, nu va ramane nimeni sa povesteasca ce succes au avut. N-ar fi mai simplu sa nu ne mai umple cu chimicale si sa nu ne mai streseze cu „studiile” lor si cu experimentele cretine si obligatorii gen mARN? Nu crezi ca lumea a ajuns pana azi si fara consumatorii astia de bani si plini de „realizari”? De ce nu te oferi fratioare sa fii cobai? Promit sa comand o CIFA de beton sa-ti ridic statutie dupa!

          • Bineînteles ca nu-ti pasa ca prin terapia de care se vorbeste în articol au fost si vor fi salvate vietile unor pacienti în stare critica.
            Atitudinea asta de a nega în întregime importanta medicilor si a studiilor medicale face parte si la tine din dorinta de a frapa, exagerând răul planetar. C-așa-i mai interesant, bien sûr. :mrgreen:

          • Geo
            Fratele meu, voi nu sunteti in stare sa tratati o unghie cu micoza, nu stiti ce si cum despre tinitus (eu am asa ceva si toti specialistii se uita la mine precum olteanu’ la girafa), etc si tratati canceru’. Fugi bre cu revistele tale de popularizare si hamesite dupa lovele. In afara de chirurgi care schimba piese ca mecanicii si nici aia din cei mai priceputi, toti clinicienii (ma rog, marea majoritate) sunt praf si cu ochii numai dupa papornite. De juramantu’ lu’ nenea ala din antichitate, s-a vazut cu varf si indesat in p(l)andemie ce v-a putut pielea. Nu va mai spala toata Sena si Dunarea plus Rinu’, never ever!

          • Geo
            Despre Parkinson habar n-aveti cu ce se mananca. Noroc ca au venit pieile rosii cu canepa lor care amelioreaza simptomele, ca daca era dupa studiile voastre savante, era jale! Cu toate tomografele planetei sunteti dezarmati la boala asta iar niste aia cu pene in cap aproape au rezolvat problema. Hai salam de Paris!

          • Geo
            Ati avut o doamna la voi in Micu’ Maghreb care a fumat si a baut pana a dat coltu’ pe la 120 de ani. Cum egzplici bre cioaca asta? Ca dupa voi, omu’ ar trebui sa fie ascet ca sa apuce macar juma’ de suta. Da-n schimb hai sa bagam E-uri si stres si multe medicamente moderne (care fac bine doar la buzunar, buzunaru’ altora, bien sur). Pe vremuri dentistu’ te trata o luna pentru o carie mai naspa si nu-ti cadea plomba decat dupa juma de secol, azi iti da cu fas-fas si dupa o luna, o gasesti (daca) direct in ciorba. Si te mai si costa cat o rata la apartament de patru camere confort sporit. Daca mai vrei, mai am, ohoho!

          • Generalizezi a proasta! Hai ca iar ai reusit sa ma scoti din sarite! :mrgreen:

      • În afară de faptul că o trag pe „cuantic” în sus și-n jos… nu văd nicio informație deosebită în articol. E doar o altă mostră de închinăciune la ce nu intră noaptea-n sat. În rest… e o lume liberă. 🙂

      • Dora, din ce vad e iarasi vorba de „teleportarea” aia intre noduri legate prin fibra optica. Deci daca-s legate e exagerat de mult spus teleportare, chiar poti sa mai spui inca o data „Era o gluma, domnule Zaicu”. 🙂 (nu numai pentru ce am scris, ci si pentru ce sunt nemotivat sa povestesc, pentru ca stiu ca nu intereseaza pe nimeni).

        • Promi, nu-ti pot raspunde. Din cauza „ochelarilor roz”. 🙄

          • Nu-mi raspunde, Dora, dar eu ma gandeam la cei care scriu carti si/sau articole. Comentariile nu se pun, daca s-ar pune as fi primul cu ochelari roz pusi intentionat, cu cateva exceptii, dar asta stii deja. Nu era pentru tine sau pentru altcineva care a comentat aici, imi cer scuze daca ai inteles asa.

          • 😎 🙂

          • Aud din ce in ce mai des tampenii roz la oameni de la care aveam pretentii. Ultima a fost ieri, cand un scriitor spunea ca nu se vor rezolva anumite probleme in sanatate pana cand conducerea nu va fi luata de generatia tanara de medici. Pentru ca medicii formati acum 30 de ani nu ar sti ca sanatatea implica si psihologic si social pe langa biologic. Pe bune, chiar nu stiu? Si chiar ar fi suficient ? Cat e de roz asta ca va fi mai bine dupa ce se pensioneaza ei? Iar moderatorul, tot un om pe care il apreciam foarte mult pentru cultura sa, il confirma.

          • Adevarul se afla întotdeauna undeva la mijloc. Exista destui medici în vârsta cu functii de conducere, care le pun piedici în cariera medicilor mai tineri, lipsindu-i de posibilitatea de a-si demonstra calitatile profesionale, de a avansa si de a aduce îmbunatatiri sistemului medical.
            Pe de alta parte, este la fel de adevarat ca exista si multi medici tineri care au absolvit una dintre facultatile de medicina aparute dupa ’89, unde nu se face scoala la fel de buna ca… la Cluj, de exemplu.
            🙂

  • Tribunele nu există, sunt doar plăsmuiri teoretice. 🙂

    • Se pare ca se joaca cu tribunele goale daca pana acum n-a sosit nici macar o crengutza! 😆 O fi fost decretat deja LD si eu n-am aflat?

  • Cu alte cuvinte „nasol moment, misto coliva”. Sa vedeti acum bețe si pietre ca o sa va vina din tribune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *