În așteptarea unor știri mai bune de pe frontul conflictului din Ucraina, asta speră toți oamenii normali la cap, mai zăbovim preț de câteva paragrafe la urmările sale în sport.
Cum disciplina sportivă cea mai populară pe meridianele și paralelele globului terestru este acum fotbalul, vom rămâne pe dreptunghiul de iarbă pentru a consemna ceva memorabil. Pentru asta mergem chiar la englezi, unde a avut loc un meci istoric, și unde au fost consemnate 21 de goluri. Asta e ceva. Eu sunt reporter sportiv de câteva decenii, dar nu am auzit de o partidă în care plasa porții să fie zguduită de 21 de ori.
Liverpool a câștigat la penaltiuri Cupa Ligii Angliei.
În ultimul act al competiției, cormoranii au învins-o pe Chelsea, cu 11-10. Asta după ce scorul a fost alb, 0-0, după 90 de minute de joc regulamentar și cele două reprize de prelungiri.
Singurul care a ratat de la punctul cu var a fost portarul Kepa, introdus special pe teren pentru penaltiuri. Goalkeeperul nu numai că n-a apărat nicio lovitură de la 11 metri, dar a mai și ratat.
Decizia germanului Thomas Tuchel, antrenorul celor învinși, a fost cu atât mai neinspirată cu cât Mendy, titularul din poarta lui Chelsea, a fost cel mai bun jucător de pe teren până la momentul schimbării.
Liverpool și Chelsea au oferit un meci superb, chiar dacă n-am avut goluri în timpul regulamentar și nici în prelungiri.
Cele două formații au marcat, totuși, de trei ori, dar toate reușitele au fost anulate cu VAR pe motiv de offside.
Să vedem acum distribuția în teren la acest meci epocal:
Chelsea: Mendy – Chalobah, Silva, Rudiger – Azpilicueta, Kante, Kovacic, Alonso – Mount, Havertz, Pulisic.
Liverpool: Kelleher – Trent, Matip, van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Keita – Salah, Mane, Diaz.
Spectacolul din templul fotbalului, adică stadionul Wembley a fost urmărit de peste 85.000 de fani, care au trăit salturi de la agonie și extaz, mai ales la cele 21 de lovituri de departajare. Pentru amatorii de exactități, iată și cifra oficială a spectatorilor: 85.512.
Dar să revenim la situația din Ucraina și legătura sa cu sportul.
Miliardarul rus Roman Abramovici a predat „administrarea” clubului de fotbal Chelsea Londra, actuala deținătoare a Ligii Campionilor UEFA, administratorilor fundației sale caritabile, anunță BBC News.
„Pe parcursul celor aproape 20 de ani, de când dețin Chelsea FC, mi-am asumat întotdeauna rolul de conducător al clubului, a cărui sarcină este să ne asigurăm că avem cât mai mult succes astăzi, precum și să construim pentru viitor, jucând, de asemenea, un rol pozitiv în comunitățile noastre. Am luat întotdeauna decizii având în vedere interesul clubului. Eu rămân dedicat acestor valori”, a transmis Abramovici printr-o declarație de presă.
Miliardarul rus a mai spus că le oferă administratorilor fundației caritabile a lui Chelsea administrarea și îngrijirea clubului de fotbal Chelsea FC. „Cred că în prezent ei sunt în cea mai bună poziție pentru a avea grijă de interesele clubului, ale jucătorilor, personalului și fanilor”, a mai precizat Roman Abramovici.
Motivul din spatele mișcării lui Abramovici nu este clar, dar Sky Sports amintește că au existat apeluri din partea parlamentarilor britanici, în această săptămână, conform cărora Abramovici, născut în Rusia, să nu aibă voie să mai conducă clubul Chelsea din cauza presupuselor legături ale sale cu regimul lui Vladimir Putin.
„Guvernul ar trebui să confiște bunurile miliardarului rus Roman Abramovici, patronul echipei de fotbal Chelsea”, a declarat parlamentarul laburist Chris Bryant. Acesta a spus, în fața parlamentarilor de la Londra, că deține un document al Ministerului de Interne, care sugerează că proprietarul clubului de fotbal Chelsea nu ar trebui să își poată stabili sediul în Marea Britanie.
Răspunzându-i deputatului laburist Bryant, ministrul Mark Spencer a declarat că guvernul a luat „măsuri foarte drastice împotriva persoanelor ruse cu afaceri în Marea Britanie care sunt îngrijorătoare”.
Abramovici, care s-a îmbogățit din afaceri cu petrol și gaze în anii ‘90, a devenit proprietarul companiilor care controlează clubul de fotbal Chelsea în 2003 și ar fi fost apropiat de președintele rus Vladimir Putin. Pe lângă faptul că deține clubul Chelsea, miliardarul Abramovici este și principalul proprietar al companiei private de investiții Millhouse LLC.
Mai multe state au impus sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin și a ministrului său de externe în ultimele zile, după ce armata rusă a atacat Ucraina în cursul zilei de joi dimineață la ordinul liderului de la Kremlin.
Să sperăm că vom avea vești mai bune de pe frontul din Ucraina.
-Abramovici este și cel care i-a distrus cariera lu Mutu,
folbalistu drogangiu…….