Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Stâlpul libertății, boneta frigiană și Rebeliunea Whisky-ului

Un banal stâlp de lemn sau, uneori, o lance ori o suliță, încununate de către o bonetă a libertății, de cele mai multe ori o bonetă frigiană. Așa arăta un stâlp al libertății. Simbolul își are originea în perioada imediat următoare asasinării dictatorului roman Iulius Cezar de către un grup de conspiratori (eveniment urmat de Războiul civil al eliberatorilor (43-42 î.Hr.), care a fost declanșat de cel de-al doilea triumvirat pentru a răzbuna asasinarea lui Iulius Caesar. Războiul a fost purtat de forțele lui Marc Antoniu și Octavian (membrii celui de-al Doilea Triumvirat) împotriva forțelor asasinilor lui Caesar, conduse de Marcus Junius Brutus și Gaius Cassius Longinus, numiți și Liberatores. Conspiratorii au fost înfrânți de Triumviri în bătălia de la Philippi, din octombrie 42 î.Hr., și s-au sinucis. Brutus avea să se sinucidă și el după a doua parte a bătăliei în Roma, în anul 44 î.Hr. Imediat după uciderea lui Cezar, asasinii, sau Liberatores, așa cum se intitulau, au străbătut străzile cu armele lor însângerate ridicate, unul dintre ei purtând un pileus (un acoperământ pentru cap, în această circumstanță se sublinia ideea de sclav eliberat) pe vârful unei sulițe. Gestul simboliza faptul că poporul roman fusese eliberat de sub conducerea lui Cezar, despre care asasinii susțineau că devenise un tiran, deoarece depășise autoritatea Senatului și astfel trădase Republica. În prezent, stâlpul libertății poate fi văzut pe stema Argentinei. De-a lungul veacurilor, boneta frigiană a fost purtată cu mândrie și de către olandezi, francezi, americani, englezi. Tot referitor la boneta frigiană, pe Columna lui Traian, monument ridicat pentru a comemora războaiele epice ale lui Traian cu dacii (101-102 și 105-106 d.Hr.), căciula frigiană împodobește capetele războinicilor daci. În plus, prizonierul care îl însoțește pe Traian, în monumentala statuie de trei metri înălțime a lui Traian din orașul antic Laodiceea, poartă o căciulă frigiană.

Rebeliunea whisky-ului din anul 1794 a fost o premieră pentru statul american. De ce? Ei bine, aceasta revoltă a oferit noului guvern american prima ocazie de a stabili autoritatea federală prin mijloace militare în interiorul granițelor statelor, când oficialii s-au deplasat în vestul Pennsylvaniei pentru a înăbuși o revoltă a coloniștilor care se răzvrăteau împotriva taxei pe alcool. Demn de precizat este și faptul că Alexander Hamilton, secretarul Trezoreriei, a fost cel care propusese acciza (adoptată de Congres în 1791, prima taxă națională de venituri interne) pentru a strânge bani pentru datoria națională și pentru a afirma puterea guvernului național. Micii agricultori din zona rurală distilau (și consumau) whisky, care era mai ușor de transportat și de vândut decât grâul (care era sursa sa). Era o monedă informală și un mijloc de subzistență. Distilatorii au rezistat impozitului atacându-i (adesea împroșcând cu smoală și pene) pe ofițerii federali ai fiscului care încercau să îl colecteze. Aplicarea legislației a declanșat ceea ce părea a fi o rebeliune organizată, iar în luna iulie a anului 1794, aproximativ 500 de oameni înarmați au atacat și incendiat casa inspectorului fiscal regional, după ce un grup mai mic fusese respins în ziua precedentă. În luna următoare, președintele George Washington a emis o proclamație autorizată de Congres prin care le ordona rebelilor să se întoarcă acasă și chema miliția din Pennsylvania și din trei state vecine (New Jersey, Maryland și Virginia). După negocieri nereușite cu comitetul format din 15 membri care îi reprezentau pe rebeli (din care făcea parte și legislatorul anti-federalist din Pennsylvania și ulterior secretarul american al Trezoreriei, Albert Gallatin), administrația de la Washington a ordonat trimiterea a aproximativ 13.000 de soldați în zonă, însă revoluționarii au dat bir cu fugiții și nu a urmat nicio bătălie. Trupele au ocupat regiunea, iar unii dintre rebeli au fost judecați, însă cei doi condamnați pentru trădare au fost ulterior grațiați de către președinte. Mai multe detalii: https://www.britannica.com/event/Whiskey-Rebellion


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Stâlpul libertății, boneta frigiană și Rebeliunea Whisky-ului”

  • Boneta frigiană, mascota Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2024, de la Paris. Pentru mine este asociata cu cruzimea si
    ticalosia = Rvolutia franceza 1789.

  • Căciula frigiană : cei trei magi din Basilica di Sant’ Apollinare Nuovo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *