Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Statul la pictat ca vaca la muls

Portretul pe picior de plecare

La noi, pe malurile Dîmboviţei, unde sîngele multora conţine substanţiale picături ţigăneşti, îţi ies în cale, pentru a te ispiti cu un pachet de chiloţi vîndut pe sub mînă sau cu ţigări vîrîte în ţară fără vamă, celebrii reprezentanţi ai rasei tuciurii. La Paris, pe malurile Senei, unde tot omul e urmaşul lui Van Gogh ce n-a apucat să se realizeze într-o capodoperă, se ţin după tine, preţ de kilometri întregi, pictorii contracost. Avînd asupra lor, ca nişte poliţişti pistoalele, blocul de desen, ei îţi propun să-ţi facă portretul. Mulţi turişti cad ispitei. De aceea, pretutindeni la Paris vei putea întîlni o scenă pe care, după cîteva zile de plimbat hai-hui, o ştii deja pe de rost: un cetăţean stînd înlemnit pe scaun, amintind de un vilegiaturist ce se bronzează la soarele puţin al unei zile de iarnă, sau de o bucată de marmură pe cale de a deveni statuie, în timp ce, la un pas mai încolo, artistul, imitîndu-şi valoroşii înaintaşi prin bască şi îngîndurare, plimbă creioul sau pensula pe şevalet.

La Santiago de Chile, într-unul din cele mai frecventate locuri ale oraşului, Paseo Humado, am urmărit o tînără care sta la pictat. Ieşise în oraş cu copilul. Pentru ca progenitura să nu dispară de la faţa locului în timp ce ea se lăsa transfigură pe pînză, tînără o ţinea legată de un şnur extensibil. Şi în timp ce mama şedea ţeapănă pe scăunel, ca nu cumva să-i iasă vreo cută, odrasla se învîrtea în jurul ei ca un bărzăune.

Industria portretului făcut în fugă şi-a găsit la Paris chiar şi o organizare. Prostituatele au fost strînse într-un singur cartier: Montmartre. Pictorii şi desenatorii axaţi pe turişti străini şi-au făcut şi ei rost de un spaţiu numai al lor: o jumătate de hectar situat nu departe de Sacré Coeur: „Place du Tertre”. De dimineaţă pînă seara, poţi întîlni aici o lume împărţită în două: o parte care stă la pictat ca vaca la muls şi alta care o pictează pe prima, în care scop se agită întruna cu o pensulă în mînă. Nu ştiu cît se poate cîştiga dintr-o asemenea afacere. Ca şi în cazul mimilor de ocazie, m-am întrebat dacă merită să aştepţi o întreagă zi, cu şevaletul virgin, să-ţi dea un turist, contra portretului luat la subsuoară, preţul unui mic dejun sau chiar al unui prînz. Din punct de vedere financiar, probabil că nu merită. Ar fi fost mult mai rentabil, de exemplu, să speli toaletele. Totuşi aceşti artişti ai portretului făcut pe picior de plecare sînt fericiţi. Înaintaşii lor, săraci şi necunoscuţi în viaţă, dar bogaţi şi glorioşi după moarte, le dau iluzia lucrului făcut în perspectiva posterităţii. E drept, acum cîştigă puţin. Dar după ce vor da ortul popii, vor ajunge însă miliardari. Şi să vezi atunci viaţă!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

2 comentarii pentru articolul „Statul la pictat ca vaca la muls”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *