Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Știe Nicușor Dan că în seara victoriei, cînd va ieși din transmisiile în direct, în care a vorbit de salvarea Bucureștiului, îl vor aștepta afară cei cu nota de plată pentru banii dați acum în campania sa?

Grație emisiunii realizate de Cătălina Porumbel la Antena 3 am putut vedea, duminică, 17 august 2020, secvențe de la lansările a trei candidați la primăria Capitalei: a Gabrielei Firea, a lui Traian Băsescu și a lui Nicușor Dan. Pe parcursul intervențiilor mele în emisiune, prin Skype, firește, am făcut cîteva scurte observații despre cele trei lansări, căutînd să mă poziționez, cum am procedat în ultimele decenii cînd au debutat bătăliile electorale, ca un cronicar al celor petrecute de cîmpul pe luptă, evitînd din răsputeri păcatul de a chibițări electoral. La ultimul scrutin am votat pe Nicușor Dan și nu pe Gabriela Firea. Am realizat mai multe interviuri cu Nicușor Dan. Asta era înainte ca el să devină candidat al PNL. E de datoria mea să mă despart de el acum c-a început campania electorală. Din cîteva motive:

1. 

Nicușor Dan nu mai e faimosul independent de partidele politice, luptătorul neînfricat în numele societății civile împotriva exploatării nemiloase a Bucureștiului de șmecherii care roiesc prin budoarele puterii de toate culorile. Acum e candidatul PNL. Al unui partid împotriva căruia s-a ridicat Salvatorul Bucureștiului, Nicușor Dan, pentru că, la fel ca PSD, PNL e un partid vechi, atins de cancerul clientelei politice, al afacerilor grase pe post de proiect de țară. Desigur, Nicușor Dan se vrea independent, susținut doar de PNL. Asta să i-o spună lui Mutu. Nicușor Dan nu e independent. Dacă ar fi fost sprijinit de USR, aș fi zis Treacă de la mine. USR nu s-a dedulcit încă la năravurile partidelor vechi din postdecembrism. Nu cultivă clientela politică, nu promovează oameni după criteriul bătutului semnificativ cu palma peste buzunar, semn că acolo așteaptă bacșișul pentru afacerea pe seama statului. Dacă ar fi rămas susținut doar de USR, Nicușor Dan ar fi meritat sprijinul presei independente. Nicușor Dan, deși pretins independent, e însă candidatul PNL. Chiar dacă n-a ajuns încă să sară cu gura în sprijinul PNL, Nicușor Dan a tăcut și tace în fața unei prestații PNL de partid îmbătrînit în relele postdecembriste. La lansarea de duminică, Nicușor Dan a fost flancat, pentru a se vedea cine-i sînt tutorii, de Ludovic Orban și Dan Barna. Prin asta, Nicușor Dan s-a conturat și mai puternic în ipostaza de candidat al PNL. Și prin asta, de complice tăcut al jafului la care se dedă PNL în numele luptei împotriva Coronavirus, al neghiobiilor comise de Marcel Vela, al semidoctismului funciar al Monicăi Anisie. Nicușor Dan e doctor în Matematică la Paris. Cum poate sta fără să-și astupe urechile ca să n-o audă pe analfabeta de la Educație Națională zicînd Pepsiglas? Cum a putut să tacă la decizia distinsei de a-l da afară pe marele Nicolae Zamfir de la Laserul de la Măgurele pentru că poate pune la dispoziția clientelei PNL contracte babane cu statul? Știu, fanii lui Nicușor Dan îmi vor răspunde că asta e politica în postdecembrism și în istorie. Că pentru a elibera Bucureștiul de Ciuma Roșie e musai să mănînci rahat cu lingurița de argint, invocînd zicala despre frăția cu Dracul pînă treci puntea. O fi așa. Eu însă nu pot să nu remarc prăpastia dintre Nicușor Dan, candidatul PNL de azi, și Nicușor Dan, luptătorul dispus la orice sacrificiu pentru Salvarea Bucureștiului.

2.

Campania lui Nicușor Dan e cea mai scumpă din București. Intrînd într-o zi în clădirea unde activează Mediafax, am dat cu privirea, la intersecție, de un panou cît casa, de pe care se uita la mine un portret gigantic. Nu, nu era portretul lui Liviu Dragnea. Era portretul lui Nicușor Dan. Al celui care pînă mai ieri întruchipa un altfel de a face politică și prin asta un altfel de a face campanie electorală. Panouri cu Nicușor Dan sînt peste tot în București. A fost ideea PNL, partid care s-a infectat de la PSD cu grandomania ciocoiască. Candidatului i s-a pus la dispoziție o echipă de consilieri care costă o avere. Așa e în campanie. Așa e în în politică. În politica veche, împotriva căreia luptase Nicușor Dan. De unde sînt acești bani, mulți bani, vîrîți în campania lui Nicușor Dan, cea mai costisitoare din București? Sînt banii proveniți din jaful sîngeros comis de Guvernul PNL în numele luptei împotriva Pandemiei. La temelia fiecărui panou cu Nicușor Dan stă unul din bacșișurile primite de Guvernul Ludovic Orban pentru contractele suspecte cu afaceriștii din clientela PNL. Cum să sprijin eu, ziarist independent, un candidat care nu se întreabă de unde vin atîția bani pentru ca el să ajungă primar de București? Și nu un candidat aparținînd bordelului politic nonstop care e la noi politica tradițională postdecembristă, ci societății civile autentice, ridicate la luptă în numele omului simplu?

3.

Am băgat de seamă, nu fără uimire, că Nicușor Dan a devenit îndrăgitul a tot mai multe site-uri. În timp ce toți ceilalți pretendenți la primăria Capitalei sînt umpluți de cerneală pe post de rahat zilnic și sistematic, Nicușor Dan e ridicat în slăvi. Tot zilnic și tot sistematic. Nici o observație critică despre campania dusă de candidatul PNL, nici o strîmbătură din nas față de vreo apariție publică a lui Nicușor Dan. Nici măcar ceva în genul Aveți o scamă pe costum, domnule candidat!

Despre lansarea unui candidat presa independentă trebuie să scrie neutru, în stil de cronicar al Clipei, sub semnul adevărului că ziariștii au îmbătrînit cu 30 de ani în observarea și comentarea bătăliilor electorale, toate vecine cu vodevilul și cu scheciul de casă de cultură a sindicatelor. Ce scrie presa despre lansarea de duminică a lui Nicușor Dan? Articole lovite de delirul encomiasticului, precum acesta, apărut pe mai multe site-uri ce se pretind a fi ale presei independente:
Nicușor Dan și-a depus candidatura pentru Primăria Generală: „Este campania bucureștenilor care vor ca administrația să lucreze pentru ei”.

Am vrut să văd cine semnează o asemenea plăcintă poale-n brîu? Surpriză! Reportajul n-are autor. Pe toate site-urile care-l reproduc în stilul copy-paste, scrie la autor Redacția, de parcă întreaga redacție, cu managerul de dezinfectant în frunte, a lucrat la el, într-un efort de operă a întregului popor. Deasupra scrie însă Recomandat de PNL. V-ați prins de șmecherie? E vorba de un text publicitar, întocmit de scribălăii de partid și plătit în regim de publicitate babană de la casieria partidului. De ce nu e așezat deasupra semnul Publicitate, așa cum cer nu numai deontologia, dar și legea? Pentru că semnul Publicitate ar situa articolul în afara presei, așa cum portretul de pe panoul publicitar așează poza în afara artei. Și pentru că un text prezentat drept ceea ce este, o publicitate de partid, e ocolit de cititori, s-a apelat la șmecheria grețoasă a semnului Recomandat de PNL sau, cum am văzut la alte site- uri, Sprijinit de PNL. E ceva asemănător prostituției sub forma însoțitoarelor, care se vrea altceva decît prostituția pur si simplu, de pe Șoseaua de centură.

Cine plătește pentru această publicitate? Cine plătește pentru panourile cît casa? Cine plătește echipa de consultanți? Desigur, candidatul nu se întreabă, pentru că el se ocupă cu spiritualul care e electoralul, nu cu materialul, care sînt paralele. Dacă s-ar întreba, Nicușor Dan ar descoperi că banii sînt ai celor care investesc în el ca viitor primar și prin asta ca viitor semnatar de contracte ale primăriei. Așa cum a făcut marele scriitor Mario Vargas Llosa, care a candidat în 1990 la președinția Peru și care și-a dat seama într-o zi că banii pentru campania sa veneau de la cei care pregăteau deja nota de plată pentru contribuția lor financiară la victoria candidatului. De la oamenii de afaceri care astfel investeau în viitorul președinte al Peru și evident în viitorul semnatar de contracte în numele statului.

Nu-i exclus ca Nicușor Dan să ajungă primar al Bucureștiului.
Cel care a va ocupa fotoliul de primar nu va fi însă Nicușor Dan de la Salvați Bucureștiul.
Va fi Nicușor Dan al celor care-i finanțează campania.

Și cei care îi finanțează campania n-o fac de dragul luptătorului pentru Salvarea Bucureștiului. O fac de dragul buzunarelor lor pregătite să primească înapoi banii investiți acum în candidatul Nicușor Dan. Știe Nicușor Dan că încă din seara victoriei, cînd va ieși din transmisiile în direct, în care a vorbit de salvarea Bucureștiului, îl vor aștepta afară finanțatorii de azi? Cu notele de plată pregătite încă din timpul campaniei.

P.S. Fanii lui Nicușor Dan mi-ar putea spune că așa au făcut și fac toți candidații partidelor postdecembriste mai acătării. Că de ce îl avertizez pe Nicușor Dan despre nota de plată și nu pe Gabriela Firea.

Le răspund:
Pentru că Gabriela Firea n-a pretins niciodată că întruchipează prin tot ce face un altfel de politică în postdecembrism.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Știe Nicușor Dan că în seara victoriei, cînd va ieși din transmisiile în direct, în care a vorbit de salvarea Bucureștiului, îl vor aștepta afară cei cu nota de plată pentru banii dați acum în campania sa?”

  • ŞTIE MĂ! Crezi tu că nu ştie!!!! Mircea Băsescu

  • PNL-ul de azi al lui Ludovic Orban, Nicusor Dan si Arafat-Balonat-si-Rasuflat, asadar PNL-ul de azi nu e altceva decat o ingramadire de scursuri, de lepre, japitze, „cozi de topoare”, javre, satanisti, neo-comunisti, ploconari catre Apus, catre Mecca lor de la Bruxelles…
    Eminescu aveq dpretate si ii definea „foarte frumos” In Glossa. V-o dedic aici in direct pentru destindere (mare a fost Eminescu, mare poet si patriot):
    Vreme trece, vreme vine,
    Toate-s vechi și nouă toate;
    Ce e rău și ce e bine
    Tu te-ntreabă și socoate;
    Nu spera și nu ai teamă,
    Ce e val ca valul trece;
    De te-ndeamnă, de te cheamă,
    Tu rămâi la toate rece.

    Multe trec pe dinainte,
    În auz ne sună multe,
    Cine ține toate minte
    Și ar sta să le asculte?…
    Tu așează-te deoparte,
    Regăsindu-te pe tine,
    Când cu zgomote deșarte
    Vreme trece, vreme vine.

    Nici încline a ei limbă
    Recea cumpăn-a gândirii
    Înspre clipa ce se schimbă
    Pentru masca fericirii,
    Ce din moartea ei se naște
    Și o clipă ține poate;
    Pentru cine o cunoaște
    Toate-s vechi și nouă toate.

    Privitor ca la teatru
    Tu în lume să te-nchipui:
    Joace unul și pe patru,
    Totuși tu ghici-vei chipu-i,
    Și de plânge, de se ceartă,
    Tu în colț petreci în tine
    Și-nțelegi din a lor artă
    Ce e rău și ce e bine.

    Viitorul și trecutul
    Sunt a filei două fețe,
    Vede-n capăt începutul
    Cine știe să le-nvețe;
    Tot ce-a fost ori o să fie
    În prezent le-avem pe toate,
    Dar de-a lor zădărnicie
    Te întreabă și socoate.

    Căci acelorași mijloace
    Se supun câte există,
    Și de mii de ani încoace
    Lumea-i veselă și tristă;
    Alte măști, aceeași piesă,
    Alte guri, aceeași gamă,
    Amăgit atât de-adese
    Nu spera și nu ai teamă.

    Nu spera când vezi mișeii
    La izbândă făcând punte,
    Te-or întrece nătărăii,
    De ai fi cu stea în frunte;
    Teamă n-ai, căta-vor iarăși
    Între dânșii să se plece,
    Nu te prinde lor tovarăș:
    Ce e val, ca valul trece.

    Cu un cântec de sirenă,
    Lumea-ntinde lucii mreje;
    Ca să schimbe-actorii-n scenă,
    Te momește în vârteje;
    Tu pe-alături te strecoară,
    Nu băga nici chiar de seamă,
    Din cărarea ta afară
    De te-ndeamnă, de te cheamă.

    De te-ating, să feri în laturi,
    De hulesc, să taci din gură;
    Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,
    Dacă știi a lor măsură;
    Zică toți ce vor să zică,
    Treacă-n lume cine-o trece;
    Ca să nu-ndrăgești nimică,
    Tu rămâi la toate rece.

    Tu rămâi la toate rece,
    De te-ndeamnă, de te cheamă;
    Ce e val, ca valul trece,
    Nu spera și nu ai teamă;
    Te întreabă și socoate
    Ce e rău și ce e bine;
    Toate-s vechi și nouă toate:
    Vreme trece, vreme vine.

  • Stimate Maestre, ca bine le ziceti si de data asta!

  • Asta e capitalismul.

  • Se vrea o distrugere economica…de catre cei care se imbraca in custume de salvatori dar de fapt sunt cei mai mari tradatori!
    Se va ajunge la foamete intentionata, inflatie fara fund, cresterea impozitelor, si mai apoi ne vor lua totul…precum s-a prezis.
    Intr-o tara bogata, cu pamanturi roditoare, cu rauri suficiente, cu o clima favorabila, in secolul 21 al tehnologiei in care combinele si tractoarele la arat pot merge si merg ca dronele singure pilotate de la distanta, in care pretul combustibilului s-a ieftinit fara precedent la nivel mondial…se va muri de foame „intentionat” tot cu scopul de a ne distruge si a ne termina.
    Se vrea sa disparem prin orice mijloace, vaccine, foametel, crize economice, inglodari in datorii, impozite, hotzii peste hotzii, pana vom si muri!
    Solutia: garzi patriotice cu arme condusi de un alt Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu, Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Vlad Tepes, maresalul Antonescu, regele Carol I. E trist dar singura solutie este scoaterea sabiei din teaca impotriva tradatorilor de tara, si plutonul de excutie.
    Imi pare rau ca nu mai avem patrioti, va vor cerne, si veti muri pe capete!
    Semnat,
    Mircea cel mai Tanar dintre cei mai batrani.

  • ..ceea ce a facut ministra pepsiglas (iata ca dupa ministru grinda, usor daca avem rabdare cu ei, se definesc singuri sarmanii de ei.. saraca..) la laserul de la Magurele, umilind breasla elitelor stintifice (de data asta academicianul Zamfir), sper sa produca doua efecte:

    1) sa zgandareasca suficient de tare clasa asta sociala, a intelectualilor (care este comoda si suficienta, cel mai adesea in globul de cristal) care vor realiza astfel, fara alte iluzii, unde vor duce lucrurile, executantii astia de doua parale – alias ministrii pnl. Trebuie sa avem toti reactie la ofensa asta! (mai ales ca am aflat dedesupturi ale afacerii in emisiunea lui Razvan T – antena 3)

    2) un efect mai profund si mai general in societatea romaneasca, similar cu cel din Ungaria anilor 2000. Atunci cand Dorsoni – premierul ungar al dreptei, facea cam aceiasi politica cu ce face azi Orban. Atunci ungurii au avut o reactie fulminanta, in strada, reactionand la incercarea de a le pune capastru aceiasi stapani care ne incaleca azi pe noi.

  • Și mă rog cine-ți garanteză că o să câștige?
    E adevărat însă că orașul nu are cum să se mai dezvolte deorece nu sunt locuri de muncă. Toată industria înclusiv agricultura și serele care aprovizionau orașul au pierit.
    În prezent este doar centru administrativ, bancar și universitar.
    Dacă te uiți la oferta teatrelor, a operei și a sălilor de expoziții nici măcar centru cultural nu mai este.
    Bătrânul oraș e adormit.
    Veneticii ăștia nevricați de useriști nu au cum să câștige.

  • ‘politica’ si ‘altfel de politica’ au ajuns la acelasi numitor comun.
    prin urmare ‘ ‘politica’ si ‘altfel de politica’ ‘ naste un taler care echilibreaza, ‘punerea la indoiala’ fiind Temelie in Creatie.

    acest taler este… ‘Anti-‘ ‘politica’ si ‘altfel de politica’ ‘ ‘.
    or, teoretic, asta presupune chiar disparitia politicienilor…cu sistemul lor politic cu tot si manifestarea unui alt ‘sistem politic’, in care politicianul-om n-are loc, pentru simplul fapt ca acest nou ‘sistem politic’ ii pune la indoiala fix pe politicieni.

    sistemul politic actual a ajuns o Balta. ( in lumea mare, nu doar la noi )
    un alt sistem politic va face Valuri, iar acesta se opune in stil Anti, actualului sistem politic.

  • Maestre, aveti o parere prea buna despre Nicusor Dan. Ce credeti ca facea el cu organizatia Salvati Bucurestiul? Salva Bucurestiul de dezvoltatorii care nu sareau la cap, atunci cand ii ameninta cu procese.
    Pentru ca la fiecare proiect mai acatarii, sunt o mie de lucruri de care te poti lega sau pe care le poti reclama si, chiar daca nu castigi in instanta, o intarziere de multe luni sau ani, poate baga in faliment investitorul.
    Iar Nicusor a deschis peste 100 de procese care au ca tema anularea autorizatiei de constructie.

  • Lăsați, nu fiți îngrijorați! La Localele din 2024 domnul Nicușor Dan va candida independent, fără sprijinul PNL și al USR, care se vor prăbuși până atunci.

  • Maestre, jos pălăria! Excelent articol!!
    O singură mențiune, ND nu este un îngeraș neprihănit știe exact în ce s-a băgat și câte are de plătit.

  • Chiar credeti ca Nicusor va fi ales primar?! Praful si pulberea vor ramane din marele oras. Finantatorii arunca banii nu pentru un os de ros ci pentru o macelarie…deci maretul matematician impleticit la vorba de altfel va plati cu varf si indesat.
    Pentru bucurestenii interesati de „binefacerile” liberale ar fi bine sa se intereseze de costul vietii (apa rece,Giga calorie,transport local,facilitati acordate de primarie) in municipiile conduse de un primar de aceasta culoare politica inainte de a da vrabia din mana pe cioara de pe gard.
    Interesant este daca alegerile locale si parlamentare vor avea loc si daca va fi suficient „pepsiglas” pentru amenajarea sectiilor de votare. Abia acum isi gasea loc votul prin corespondenta.

    Maestre chiar va propun sa observati si sa prezentati pe youtube cum numai Dvs stiti o culegere de expresii si cuvinte folosite de politicienii zilei; constat de la un timp ca are loc un proces accelerat de schingiuire a limbii romane sau mai bine zis de virusare accelerata pentru a fi in ton cu vremurile.

  • Domnule Cristoiu,
    Nicusor Dan este un ticalos vandut lui Soros George mosit de catre consiliera idiotului national de la Cotroceni. Aceasta ticaloasa, Pralong, a fost lasata in tara de catre Soros in anul 1990; prima ei misiune a fost infiintarea unor teleiziuni private, televiziuni prin care ar fi controlat Romania usor si elegant. IMF, o fundatie din SUA a donat aparatura de televiziune (o panarama de echipament). Individa s-a angajat sa imparta echipamentul (Panasonic) televiziunilor de inceput din: Constanta, Brasov, Oradea, Timisoara si Iasi. A fortat fondatorii acestor televiziuni sa semneze un contract (comodat!!!) prin care se obligau sa cante „Internationala Sorosista”. Eu, am refuzat dur si am bagat-o la orginea ei de evreica maghiara (ca Soros), atitudine care mi-a atras simpatia presedintelui SOTI de la Bucuresti, Dl Stoian, mare om. Restul au semnat ca prostii si au cantat cu Soros. Asa, individei i-a venit usor sa racoleze jigodii din toata tara: Andi Lazescu, Dan Radu si multi altii precum acest ‘Muc cel Mic” Nicusor Dan. Deh, era presedinta Fundatiei pentru o societate deschisa, societate plina de jigodii, blenoragisti, sifilitici si golani. Doamne cat m-am luptat cu aceste scursuri si cu mama scursurilor, care este consiliera idiotului national de la Cotroceni. Iaca, cine vrea sa conduca Bucurestiul. Eu inteleg, ne-am (voi) dat cu americanii, care nu-l inghit pe Soros, dar sa lingi sub fusta pralonga de la soros!? Chiar asa de prost este Iohan de tine spioanca lange el. Mai prosti sunt securistii care o pupa in cur, sau daca sunt prosti poate ca nu stiu. Baietii cascati ochii ca acusi beliti sula si o sa va placa tare. Oricum Tramp va castiga al doilea mandat si vine randul vostru si a ambasadorului sorosist. Multe se vor schimba.

  • Cine își imaginează că Bucureștiul și România, indiferent de partidul de la putere (PNL, PSD, USR, etc.) vor fi altfel decât au fost până acum, trăiește în lumea viselor.

    Cu toate acestea, Nicușor Dan trebuie să câștige și o să câștige primăria Bucureștiului, sprijinit fiind de toată lumea. Nu sunt la fel de sigur ca USR-PNL vor câștiga și toate Consiliile la București. Cel mai bine (adică cel mai rău pentru bucureșteni) ar fi ca PNL+USR să câștige și consiliile, și atunci se vor face bani pe bandă rulantă. Și cu un consiliu PSD se vor face bani, dar fiecare tabără va încerca să paseze pisica (vina) de la unul la altul, fără să fie prinși în flagrant și atunci nu va merge la fel de „ca unsă” mașinăria afacerilor – dar tot se vor face bani.

    Apoi, la generale, tot PNL-USR trebuie să câștige, și probabil că după ce iau Bucureștiul și recrutează suficienți primari din țară, cu putin ajutor electronic, vor câștiga sigur o majoritate.

    Iar după dezastrul guvernării totale a PNL-USR, o sa îi fie deschidă calea lui Ponta către prezidențiale. O alta catastrofă, evident, însă bine nu are cum să fie. Bine nu are voie să fie în România. Dar cam așa se prefigurează lucrurile.

    • Ponta Președinte, Raed Arafat Premier?

      • Nu, Arafat imparat! Na, ca iar mi-a iesit o rima. Mi-e ca de asta scapam mai greu decat de nea Nicu. Cred ca deja e mai vechi decat Isarescu. Oare ala n-o fi gelos pe Comandantu’ actiunii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *