Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Talibanii și bogăția lor neștiută

Militanții talibani din Afganistan au devenit mai bogați și mai puternici de când regimul lor islamic fundamentalist a fost răsturnat de forțele americane în anul 2001. În anul fiscal care s-a încheiat în martie 2020, talibanii ar fi obținut venituri de 1,6 miliarde de dolari, potrivit mollahului Yaqoob, fiul răposatului lider spiritual taliban mollah Mohammad Omar, care a dezvăluit sursele de venit ale talibanilor într-un raport confidențial comandat de NATO și obținut ulterior de Radio Free Europe/Radio Liberty. În comparație, guvernul afgan a adus 5,55 miliarde de dolari în aceeași perioadă. Guvernul se află acum în negocieri de pace cu talibanii, încercând să pună capăt insurecției veche de 19 ani. Afganistanul a reprezentat aproximativ 84% din producția globală de opiu în ultimii cinci ani, potrivit World Drug Report 2020 al Națiunilor Unite. O mare parte din aceste profituri ilicite din droguri merg către talibani, care gestionează opiul în zonele aflate sub controlul lor. Grupul impune o taxă de 10% pe fiecare verigă din lanțul de producție a drogurilor, potrivit unui raport din anul 2008 al Afghanistan Research and Evaluation Unit, o organizație de cercetare independentă din Kabul. Aceasta include fermierii afgani care cultivă macul, principalul ingredient al opiului, laboratoarele care îl transformă în drog și comercianții care scot produsul final din țară.

Extragerea minereului de fier, a marmurei, cuprului, aurului, zincului și a altor metale și minerale de pământuri rare în zona muntoasă a Afganistanului este o afacere din ce în ce mai profitabilă pentru talibani. Atât operațiunile de extracție a mineralelor la scară mică, cât și marile companii miniere afgane plătesc militanți talibani pentru a le permite să își mențină afacerile în funcțiune. Cei care nu plătesc s-au confruntat cu amenințări cu moartea. Potrivit Comisiei talibane pentru pietre și mine, Da Dabaro Comisyoon, grupul câștigă 400 de milioane de dolari pe an din minerit. NATO estimează această cifră ca fiind mai mare, la 464 de milioane de dolari, în creștere de la doar 35 de milioane de dolari în anul 2016. Precum un guvern, talibanii impozitează oamenii și industriile din Afganistanul aflat sub controlul lor. Ei eliberează chiar și chitanțe oficiale de plată a impozitelor. Printre industriile „impozitate” se numără exploatările miniere, mass-media, telecomunicațiile și proiectele de dezvoltare finanțate prin ajutor internațional. Șoferii sunt, de asemenea, taxați pentru utilizarea autostrăzilor din regiunile controlate de talibani, iar comercianții plătesc pentru dreptul de a face afaceri.

Grupul impune, de asemenea, o formă tradițională islamică de impozitare numită „ushr”, care reprezintă o taxă de 10% pe recolta unui fermier și „zakat”, o taxă de 2,5% pe avere. Potrivit mollahului Yaqoob, veniturile din impozite, care pot fi considerate, de asemenea, extorcare, aduc aproximativ 160 de milioane de dolari anual.

Mullahul Abdul Salam Hanafi, un reprezentant al mișcării talibane afgane, participă la sesiunea de deschidere a negocierilor de pace dintre guvernul afgan și talibani la Doha, Qatar, la 12 septembrie 2020. Fotografie de arhivă EPA-EFE


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Talibanii și bogăția lor neștiută”

  • Mi-e greu sa cred ca in Afganistan sunt autostrazi.Au drumuri nationale si de centura.

    • ,,O coloană mixtă de autovehicule româno-afgană, care efectua o misiune pe autostrada A1, Kandahar-Kabul, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat.
      Nu vă faceţi griji pentru militarul roman rănit în acest incident, a fost dus la spital şi e în afara oricărui pericol. Cuvântul cheie din acest comunicat al MApN este “autostrada A1”.
      S-ar părea că București-Pitești are un tiz în Afganistan, între Kandahar şi Kabul. De pe Wikipedia am aflat că această autostradă are 483 de kilometri, unind cele două mari oraşe ale Afganistanului. Nu e singura, ci face parte dintr-un drum circular foarte lung, ce trece prin toată ţara. De exemplu între Kandahar şi Herat este o autostradă de 557 kilometri.
      Cam ce imagine are Afganistanul? Deşert, sărăcie, copii murdari, haine ponosite, munţi, peşteri, capre şi mult război. Eh, la autostrăzi ne bat de ne sună apa în cap.”

  • Atunci cand America nu are dusmani ii fabrica.Precum curcanii, intai ii pune la ingrasat apoi ii sacrifica.Vezi Ceausescu,Saddam,Gadaffi,ISIS.Cu talibanii nu le-a iesit ca astia sunt sefii prafurilor care gadila nasurile occidentalilor.

  • They live the american dream.Cine? Talibanii desigur.Visul american devine visul taliban.

  • Congratulation USA,modelul american de succes 😆 😆 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *