Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Tăriceanu – de la omul providențial, la cel mai răsunător eșec. Ce variante poate juca ALDE în viitorul apropiat?

Două rezultate au fost evenimentele – șoc ale alegerilor parlamentare. Primul dintre ele, cu o cotă mai mare de predictibilitate, are în centru intrarea în Parlamentul European a partidului lui Victor Ponta. Cel de-al doilea, complet neașteptat, este eșecul răsunător al partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Marele câștigător al acestui eveniment este unul singur: Klaus Iohannis. Pe parcursul ultimelor 12 luni casele de sondare au testat variantele de candidaturi, cu evoluții dintre care mai diverse. Totuși, singurul scenariu care ar fi dat oareșce bătăi de cap actualului Președinte ar fi fost unul în care Călin Popescu Tăriceanu își consolida creșterea estimată și ar fi devenit candidat unic la Președinție din partea PSD – ALDE.

De altfel, cu puțin  înaintea alegerilor europarlamentare, președintele Senatului își anunță ferm intenția de a candida, în speranța unui anunț comun din partea coaliției de guvernare, imediat după alegerile europarlamentare. Iar cel mai probabil, suplimentar față de asta, în calculele strategului Dorin Marian, chemat în unitatea de luptă pro-Tăriceanu, un astfel de anunț ar fi fost de natură să mobilizeze simpatizanții celui de-al doilea om în stat cu un vot pro ALDE. Doar că, aparent, anunțul a avut efectul advers.

Eșecul răsunător al lui Tăriceanu netezește calea către un nou mandat pentru președintele Iohannis, care acum se vede în situația de a lupta pe un singur front, cel deschis curând de anunțul lui Cioloș și Barna de a avea un candidat propriu la Președinție. Un Tăriceanu puternic ar fi însemnat o ecuație complicată pentru Klaus Iohannis care s-ar fi văzut hărțuit din două direcții diferite, miza fiind un electoral cu valențe comune.

În momentul de față, Tăriceanu are toate caracteristicile unui pierzător care încă nu s-a trezit din loviturile încasate. Dar ce opțiuni are președintele ALDE pentru viitor, căci este evident că se confruntă cu amenințarea extrem de puternică atât de a dispărea complet de pe harta politică, cât și de a pierde în 2020 imunitatea atât de folositoare în  confruntarea cu cererile procurorilor DNA?

1. Tăriceanu păstrează decizia de a nu candida, iar ALDE fuzionează cu PNL

Această soluție este, cumva, cea mai naturală evoluție nu doar pentru ALDE care este încă văzut ca o așchie care a sărit din PNL, dar și pentru oamenii care compun partidul, mulți dintre aceștia fiind liberali nemulțumiți, fugiți către partidul lui Tăriceanu în timpul mandatelor lui Gorghiu și Turcan. Anunțata deja decizie a președintelui ALDE de a nu mai candida ar trebui să vină curând, la pachet, cu numirea unui nou lider care să poată deschide negocierile cu PNL, orgoliul personal, dar și suspiciunile cu care este privit Tăriceanu de către foștii colegi liberalii fiind de natură să blocheze o posibilă apropiere între cele două partide. Mai mult, rămânerea lui Tăriceanu în fruntea ALDE este nenaturală, în orice partid un astfel de eșec având drept consecință demisia președintelui și a echipei care a condus campania.

O fuziune ar scuti ALDE de un  dublu eșec: cel de la prezidențiale – Tăriceanu nemaifiind văzut ca o amenințare reală pentru Klaus Iohannis, dar și de la locale, finalul acestui an aducând o migrare firească a primarilor către partide puternice (fie PNL, fie PSD) în vederea obținerii unei noi candidaturi. Iar în felul acesta ALDE ar rămâne și fără puțina reprezentare din teritoriu – rețeta sigură pentru un nou scrutin ratat.

2. Tăriceanu păstrează decizia de a nu candida, ALDE candidează separat la alegerile locale

Pentru ca acest scenariu să aibă cât de cât o rată de implementare cu succes ar trebui ca ALDE să găsească un candidat viabil pentru prezidențiale, cu notorietate și carismă destul de mari astfel încât să poată acoperi timpul scurt rămas până la alegeri. Lipsa unui candidat și a unui scor rezonabil pentru acesta (peste 10%) ar condamna partidul la desființare. Or, cine ar putea fi acesta? În interiorul partidului nu există cu adevărat un nume care să poată face față unei candidaturi cu o astfel de anvergură – Norica Nicolai fiind invalidată de recentul scrutin, Daniel Chițiou fiind insignifiant în măsurătoarea publică, la fel ca și anostul Andrei Gerea. Singura voce posibilă, care ar avea și un contur public definit ar putea fi Varujan Vosganian. Dacă acesta este însă dispus să își asume o astfel de poziție, cu toate riscurile aferente și, mai ales, dacă electoratul va primi favorabil această candidatură, rămâne de văzut.

3. Tăriceanu candidează  la președinție, ALDE candidează separat la locale

Cu riscul de a confirma porecla de Răzgândeanu, Călin Popescu Tăriceanu poate fi constrâns să facă această mișcare politică în două condiții: fie o eventuală fuziune cu PNL este sortită eșecului, fie păstrează decizia de a candida  separat, dar nu identifică o altă variantă valabilă pentru o candidatură. În această variantă, pentru președintele ALDE nu este decât drum înainte. Un scor dintr-o singură cifră la alegerile prezidențiale l-ar scoate pe acesta din politică în cel mai rușinos mod cu putință și ar arunca ALDE în imposibilitatea de a mai negocia ceva cu oricine.

Ce va decide Tăriceanu și cât va cântări orgoliul său în luarea unei decizii strategice corecte vom vedea cel mai târziu în toamna acestui cand când ALDE va trebui să opteze pentru una dintre variantele de mai sus.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Tăriceanu – de la omul providențial, la cel mai răsunător eșec. Ce variante poate juca ALDE în viitorul apropiat?”

 • Tariceanu e un politician longeviv. Parlamentar, ministru, PM, Președintele Senatului. Dar si longevitatea are o limita.
  Iar PNL e de mult in cădere si probabil se va duce si el.
  Si, dosarul penal al lui Tariceanu si-a îndeplinit misiunea si toată lumea va vedea ceea ce evident, adică ca e prescris.
  Nu se va retrage in glorie, dar nici la Rahova.

 • 1. Geo Teo!
  • Julia este într-adevăr…incredibilă!
  • Ea vorbește (corect este scrie!) detașat pentru că este…o jurnalistă, ci nu un postac cârcotaș ca tine, spre exemplu!
  • Ea, Julia, face parte dintr-un soi de admirație din parte-ți. Că bine, zici.
  Iaca, și eu te admir pt această ultimă zicere. Hi, hi, hiiii!
  • Și, nu!
  Sau, poate da:
  – Julia este rară ca jurnalist…feminin.
  Dar, da!
  – Și BTI este rar ca jurnalist…masculin.
  „Să-i dăm Cezarului ce este al…ai ghicit, n-așa?!
  2. Am votat cu inima deschisă ALDE!
  Ca atare, sper ca în suma cuvintelor enunțate de către Julia, să nu se întâmple…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *