Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Telenovela PNRR: Sînt proști sau se fac?

Partidul Social Democrat a depus o Moțiune simplă împotriva ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. De mult timp, de pe vremea Opoziției nevolnice și isterice la majoritatea zdrobitoare PSD, moțiunile, fie ele simple, fie de cenzură, sînt pretext de spectacol de prost gust. Nici momentul întruchipat de Moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea n-a ieșit din căldarea spectacolului de prost gust. Imitînd Opoziția isterică de pe vremuri, partidul lui Marcel Ciolacu a iscălit o Moțiune care e mai degrabă un pamflet prost postat pe Facebook, decît un document serios. Politicienii Puterii, cei de la USRPLUS îndeosebi, simțindu-se în largul lor cînd e vorba de spectacol mediatic, s-au dat în stambă cu manifestări în genul celei puse cale de Iulian Bulai, care a venit la tribună cu două borcane de pămînt.

Transformarea unui moment de dezbatere parlamentară într-unul de striptease politic a lipsit opinia publică de o abordare serioasă, profundă a ceea ce am putea numi telenovela relației dintre Uniunea Europeană și România în chestiunea Planului de Redresare și Reziliență. O scurtă trecere în revistă a ping-pongului dintre București și Bruxelles cu un document atît de important precum PNRR ne pune în fața unei întrebări despre cei care conduc România ultimului timp: Președinte, premier, ministru Investițiilor și Fondurilor Europene:
Sînt proști sau se fac?

Din cîte se știe, pentru a primi banii repartizați de Uniunea Europeană fiecare stat membru trebuie să întocmească un Plan care, în cele din urmă, va fi luat în discuție de Consiliu pentru a fi aprobat. Abia după aprobarea acestui Plan o țară poate primi banii. Pînă atunci, pînă la votul din Consiliu, fiecare țară trebuie să trimită la Bruxelles un Plan. La început sub formă de draft, apoi sub forma unui document oficial. Plecînd de la premisa că și în rîndul statelor membre sînt neghiobi, Comisia Europeană a instituit o procedură de îndrumare atentă, pînă la nivel de amănunt, a alcătuirii Planului.

Se înțelege că oricărui guvern dintr-o țară membră i-a fost clar imediat după Summitul din 17-18 iulie 2020 care a decis implicarea UE în ieșirea din Pandemie, cam ce trebuie să conțină planul. Din România, la reuniune a fost președintele Klaus Iohannis. Avînd în vedere că vorbește engleza, presupunem c-a înțeles ce vrea Uniunea de la noi în materie de PNRR. Ca urmare n-a surprins pe nimeni că pe 26 noiembrie 2020, Guvernul Ludovic Orban anunță că Planul e gata. Elaborarea documentului a avut loc sub conducerea directă a lui Klaus Iohannis. S-a presupus că de aia a și fost elaborat atît de repede de către Guvern. Premierul și miniștrii responsabili au fost chemați la Cotroceni aproape săptămînal de Klaus Iohannis. Președintele, care știa de la Bruxelles ce trebuie să conțină Planul, i-a îndrumat îndeaproape cum să-l redacteze.

Pe 15 decembrie 2020, Lovitură de teatru:
Comisia Europeană cere Guvernului României să refacă PNRR.

Convinși că Klaus Iohannis, prezent la Summitul din iulie 2020, fusese atent la ce se spusese acolo, chiar dacă multe fuseseră spuse noaptea, cînd el de obicei doarme, am crezut cu toții că alcătuitorii PNRR nu l-au înțeles pe Klaus Iohannis. Chiar dacă profesor la bază, Președintele a avut probleme cu elevii săi de la Guvern în materie de explicare ce și cum să conțină PNRR.

Pe 20 ianuarie 2020, Guvernul România aprobă un Memorandum pentru Refacerea PNRR.
Și refacerea, ca și facerea, au loc sub directa îndrumare a lui Klaus Iohannis.

Pe 17 martie 2021, Klaus Iohannis apare în dîmbul Cotrocenilor, ca o găină pe grămada de gunoi, și cotcodăcește că s-a realizat un nou PNRR.
Miercuri, 7 aprilie 2021, PNRR e trimis la Bruxelles.

Din iunie 2020, cele 30 de miliarde de euro înflăcărează visurile Românilor. Banii de la Bruxelles au fost prezentați de Klaus Iohannis ca un cadou de Moș Crăciun cu care România își va rezolva toate problemele rămase nerezolvate de la Carol I încoace.

Explicabil de ce anunțul privind trimiterea celui de-al doilea PNRR a stîrnit în România un entuziasm amintind de cel provocat pe vremuri de cîștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua.
Gata, și-au zis românii, vin banii de la Bruxelles. Și și-au cumpărat ocheane pentru a vedea cum se descarcă pe aeroporturi sacii cu bani.

Pe 21 aprilie 2021, Guvernul anunță că Bruxellesul a trimis spre refacere și acest al doilea Plan.
Pentru că forma finală trebuie predată pînă pe 30 aprilie 2021, România lui Klaus Iohannis cere Comisiei o păsuire de o lună.

PNRR oficial urmează să fie trimis la Bruxelles pe 31 mai 2021. Normal ar fi fost ca România să ceară păsuirea de a trimite pînă pe 31 mai 2021. Și avînd în vedere că PNRR se face și se reface sub conducerea înțeleaptă a lui Klaus Iohannis era de așteptat ca, urmare a unui hei-rup, PNRR să fie refăcut într-o săptămînă și trimis la Bruxelles pînă pe 7 mai 2021.
Nici vorbă de așa ceva.
Se lucrează la PNRR pînă pe 31 mai 2021, pe la prînz. În fine, cînd mulți se așteptau ca România să depășească data cerută, Guvernul anunță că Planul a fost trimis pe 31 mai 2021, la ora 15.
Un Plan care a fost făcut și refăcut dînd curs indicațiilor de la Bruxelles, de două ori pînă acum.
Gata! și-au zis românii. Acum chiar că vin banii.

Pe 11 iunie 2021, se ivește vestea.
Și acest Plan a fost trimis la refăcut.
România n-a răspuns că în cîteva zile e gata.
A cerut o păsuire de trei luni pentru a reface Planul.

Avem, așadar, următoarea situație:
De aproape un an, de la Bruxelles ni se spune cum să fie făcut PNRR.
Și de un an, ditamai Guvernul face un PNRR cu fundul nu cu capul.

Întrebare e legitimă:
Sînt proști sau se fac?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Telenovela PNRR: Sînt proști sau se fac?”

  • Sa va luminez: sint prosti de bubuie…

  • IV Iasi
    Evacuarea
    Necesitatea evacuarii necombatantilor. Principii.
    B
    Dealtfel , si dl Moscu , care scrie cu asinuitate sub numele Petre Iancu la DW, contemporan cu noi si care referindu-se la recentele evenimente din Israel si teritoriile palestiniene e de accord cu acest principiu :
    “Ani la rând, aceleaşi televiziuni vehiculaseră, dimpreună cu ONG-uri de stânga, mitul unor presupuse ”crime de război” israeliene, deşi armata statului evreu întreprinde demersuri fără egal şi precedent în a avertiza populaţia civilă palestiniană utilizată ca scut uman să evacueze zonele pe care, apărându-se de terorism, israelienii le bombardează”
    [https://adevarul.ro/international/in-lume/cu-voie-politiee-1_60b6496a5163ec4271a72486/index.html ]

    Altfel ,
    “ recentul bombardament de 11 zile din Gaza, care a ucis cel puțin 254 de persoane, inclusiv 66 de copii.” [Prietenia Chino-Israeliană, banii nu au principia , 11/06/2021 | Tiberiu Moldovan , https://www.cristoiublog.ro/prietenia-chino-israeliana-banii-nu-au-principii/ ]

    Se pot intampla insa si lucruri comice :
    “Pe 28 mai, televiziunea Nova a relatat că, la 11 mai, trupe americane au dat buzna într-o fabrică de echipamente pentru rafinarea uleiului de floarea-soarelui, situată în regiunea Plovdiv. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere au arătat şapte militari în uniformă care purtau puşti de asalt… Fabrica se află în imediata apropiere a bazei aeriene Ceşneghirovo, unde avea loc un exerciţiu de amploare.”
    [https://www.hotnews.ro/stiri-international-24830718-incident-bulgaria-militari-americani-dat-buzna-intr-companie-privata-presedintele-tarii-asteapta-ancheta-amanuntita.htm]

  • Domnule Cristoiu se spune ca… CINE SE ASEAMANA SE ADUNA ! … (cu mici exceptii).
    La ce politicieni „de anvergura” avem in zilele noastre nici nu-i de mirare „balbaiala” cu intocmirea PNRR (si apoi nu elevul este „oglinda” profesorului ??? ca doar la examene dupa rezultate se „evalueaza” atat elevul cat si profesorii).
    Cine-si mai aminteste ca pana in 1989 un sudent primea la absolvire repartitia „la locul de munca” in functie de rezultatele obtinute la examene – municipiu,oras,comuna,sat,iar cel care avea numai 10 putea sa-si aleaga ce voia ???? Am spus de multe ori ca asteptarile noastre sunt prea mari,sau…daca toata „frenezia”aceasta este mai mult praf in ochi ca apoi sa hotarasca „altii” cum va fi cu PNRR, vezi doamne s-a depasit termenul ????

  • SUNT.

  • creca nu e cu sau ci cu si, ca inteleptii nu sint prosti, iar pe prosti e de bun-simt sa i lasi sa se arate si fuduli.

  • Baiatul este destept. Stie ca interesul cel mai mare il are UE in aceasta afacere, cu bani imprumutati in numele tarilor proaste care care” pun botul”. Stie de afacere, stie ca prin acest PNRR, cel putin 60% din bani se vor intoarce in tarile destepte care au conceput acest plan, prin cumpararea tehnologiei verde, i IT consultanta. Sigur se va ajunge ca cei de la UE sa faca ei insusi planul, afacerea trebuie sa inceapa.

  • Pai sunt prosti de bubuie,de fapt toata clasa politica romaneasca e o clica de idioti,pai daca nu se mai face scoala in Romania de la comunisti incoace.Avea Comunismul tarele lui multe ,si belele multe dar un lucru era bun atunci,si anume faptul ca se facea scoala serioasa atunci.Daca am vreo nostalgie fata de ceva din acea perioada(eram copilas pe atunci,mititel),atunci este vorba de scoala de atunci.Atunci scoala era scoala,disciplina era disciplina,si profesorul era profesor.

    • Nu golaneala de acum,cand cu doua trei diplome universitare nu te poti angaja nici macar la munca de jos(cu exceptia in care unii au parinti coiosi care fiind ancorati in Sistem isi planteaza progeniturile acolo,chiar daca progeniturile,sau pilele sau amantele nu fac fata la post) pentru ca nu faci fata,ca faci scoala degeaba in ziua de azi(care te pregateste pentru nimic),la care intri bou si iesi vaca,si care nu are nici o legatura cu cerintele pietii muncii.(Aici mai au dreptate si patronii ,ca desi le vin 20-30 de candidati pentru un post,nici unul dintre candidati nu face fata la cerintele postului,si patronii trebuie sa respinga toti candidatii,si nu reusesc sa selecteze pe nimeni,pentru ca ies de la scoli si de la cursuri insuficient pregatiti cu diplome care ar fi bune pentru sters undeva,daca hartia nu ar fi prea tare).Desi unii cu diplomele de tipul asta reusesc destul de bine in viata,insa doar prin pilaraie si proptele de la parintii influenti(ancorati in Sistem) si de la Sistem(acestia devenind intre timp Conducatorii Nostrii cu posturile antamate sau asigurate dinaintea inceperii studiilor).

      • Si nu doar de la private ies asa oamenii ci si la cele de stat ,nici de acolo nu iese cu mare lucru(mai ales in ziua de azi cand si examenele se iau de multe ori pe spert).Si atunci ne mai miram???.Ce 👿 ne mai minunam ,cine si cum conduce tara asta care e vai si amar de ea??? Si atunci??? 😐 😐 😐

  • Cristian Ghinea este un ONG-ist puturos,ce se inchide în cabinet și doarme, cerând să nu fie deranjat ! Pupător al lui Macovei și al cătușelor,trecut apoi deșănțat la puparea lui Basecu ! Profitor al banilor lui Soros, mânuiți de Mungiu-Pipidi ! Apoi cu Sorin Ioniță și Laura Stefan s-au apucat să devalizeze ONG lui Pipidi și au fost dați afară ! Au trecut pe cont propriu la pupat ! Tupeist fara margini,habarnișt,indolent,nepăsător prin vocație,anti-roman,răuvoitor,mincinos notoriu, inconștient și fudul,acest om vrea să facă PNRR pt a salva România !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *