Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Toate planurile, mai ales în București, la locale dar și în țară vor fi date peste cap de excluderea fără noimă a PMP-ului din orice alianță

Sunt ultimele zile ale lunii lui Cuptor. Mă aflu la sfârșitul programului. Sunt un angajat mărunt asemenea lui Nenea Spirache Necșulescu din Titanic Vals de la biroul nașteri și decesuri. În loc de ziarul Universul am în buzunar revista săptămânală Magazin și după ce închid la birou cobor în stradă așteptând troleibuzul. Sper să am norocul să aibă aer condiționat. Îmi imaginez ce ar fi însemnat să ies de la slujbușoara mea pe la 1900 și să trebuiască să merg cu o birjă în plin soare sau chiar pe jos până spre mahalua căramidarilor. Și așteptând cu pălăria pe cap și cu batista în mană mă gândeam la aerul răcoritor de la Sinaia, orașul meu preferat de la munte. Spre marele meu noroc am parte până în dreptul casei de un aer condiționat care merge pe jumătate. Apoi alerg de grabă spre un microbuz în care fierbi la propriu să ajung în mărginimea capitalei. Aici este bine, umbră mare de la bolta de vie și o cișmea cu apă rece de la fântână. După ce îmi trag sufletul pentru câteva minute sub un duș cobor în curte si deschid televizorul nu înainte de a mânca niște roșii gustoase din grădina proprie.

Când ce să vezi la tv?
Guvernatorul imperiului UE în România, nenea Vodă Șparanghel se adresează iobagilor. Stau și ascult și nu îmi vine să cred. Mă gândesc că soarele arzător prin care am umblat este de vină. După conferința de presă ascult comentariile Maestrului Cristoiu. Având câteva momente de umor legat de fătucă jurnalistă ce aducea aminte de Dama cu Camelii, bolnava de tuberculoză, încet dar sigur simt că îmi revin și realizez că toată conferința de presă fusese adevărată. Pe toate rețelele de socializare, în familie si chiar între vecini nu se vorbește decât despre declarațiile șocante ale președintelui. Lumea este revoltată și se simte asta din comentariile lăsate în online. Și eu cad în această capcană și sunt revoltat. Nu că aș avea ceva treabă cu vreun partid politic pentru ca m-au dezamăgit în acești 30 de ani profund, dar de data asta este altceva. Îmi aduc aminte cum cineva în Germania de după 1933 înfiera pe socialiști făcându-i vinovați alături de evrei pentru dezastrul economic al țării. Au sfârșit în lagăre special făcute pentru politicieni. Nu vreau să deschid imediat o pagina albă și să scriu un articol. Vreau să mai aștept câteva zile să judec limpede și să mă întreb ce este în spatele acestei declarații.

Sâmbătă 1 august mă trezesc cu un tonus bun. Afară este răcoare și se anunță o vreme mai plăcută decât cele fierbinți din timpul săptămânii. Am găsit din punct de vedere mediatic care este problema președintelui. Această problemă este e ca o boală și poartă numele de Marnie Edgar. Vă aduceți aminte cu siguranță de capodopera cinematografică a lui Alfred Hitchcock din 1964. Marnie, acea tânără frumoasă blondă de care se îndrăgostește Mark jucat de Sean Connery are din cauza unei tragedii din copilărie o problemă majoră. Când vede orice obiect de culoare roșie intră într-o criză profundă combinând stările de panică cu delirul. Sunt ferm convins că Vodă Șparanghel suferă exact ca Marnie. Cineva l-a plimbat prin soare și i-a arătat culoarea roșie înainte de conferința de presă. Atunci omul s-a transformat și fără să gândească, deci iată cum îi i-au apărarea, acuză un partid din România că este vinovat de criza sanitară. Exact cum s-a întâmplat când pe 27 februarie 1933 a luat foc parlamentul german. Vinovații s-au găsit imediat și a fost motivul declanșării luptei pentru eliminarea opoziției noului regim. Dacă o persoană sau un grup de persoane ar face acest lucru cred că ar trebui închiși pentru 1000 de ani însă nu cred că este cazul aici. După ce a avut această ieșire în public văzând culoarea roșie în față au început izbucnirile de orgoliu din tabăra adversă.

Eu stând și analizând conferința de presă realizez că de fapt există o strategie foarte bine pusă la punct. Păi ca și la incendierea Reichstag- ului trebuie să avem vinovați. V-am spus ca odată Dragnea plecat și instaurarea Cooperativei nu mai există dușmanul, balaurul de serviciu. A mârâit el la acel interviu de după gratii, dar nu în așa fel să isterizeze populația și să iasă lumea în Piața Victoriei. Apoi s-a căutat în primarul Firea acest dușman

. Însă parcă nu era destul. Și atunci s-a ajuns la învinovățirea socialiștilor de această pandemie. Când ne pregăteam de alegeri anticipate și eram sfătuiți de la Cotroceni să schimbăm canalul tv, febra galbenă fiind la putere. Ce n-a fi dat să fie socialiștii. Dar istoria uneori iți joacă feste. Mizând pe faptul că oamenii uită după câteva luni s-a declanșat operațiunea „PSD vinovat din opoziție pentru dezastrul sanitar”. S-a mai mizat pe ceva. Că aceștia, loviți în orgoliu să îl suspende, să îl muște să dea jos guvernul. Apoi dacă scenariul reușește discursul din toamna lui 2019 poate să fie reluat. Socialiștii cu orice preț dacă rămân pană în 2024 în opoziție câștigă președinția, guvernarea și marile orașe. Dacă vor pica în capcana acestei conferințe de presă vor sfârși tragic. Marea guvernare liberală, a doua din istorie, se dorește a fi realizabilă cat mai repede. Chiar cu prețul unor declarații halucinante. Președintele în lipsa altor lideri ai PNL era obligat să iasă la atac daca vrea să câștige alegerile parlamentare.

Pandemia, stângăcia în relația cu alte forțe de dreapta și oamenii slabi propuși în cabinet au erodat această guvernare mai mult decât în jumătate de mandat. Cu această ocazie se va putea numi și un alt lider al liberalilor și altă echipă. E clar că președintele vrea să împuște mai mulți iepuri. Are cu siguranță aliați pentru acest plan și din rândul socialiștilor. Aceasta cred că este în opinia mea cheia atacului fără precedent al președintelui. Dacă socialiștii vor avea înțelepciune o să vedem în orele următoare. Oare studenții care vor studia această perioadă o să afle că totul a fost pregătit lângă o piscină sau la un berbecuț la proțap la răcoare într-o cabană de munte? Vedem că această Cooperativă este funcțională, dar fostul președinte Traian Băsescu nu vrea să participe sau nu este bine venit. Toate planurile,  mai ales în București,  la locale dar și în țară vor fi date peste cap de excluderea fără noimă a PMP-ului din orice alianță. Nu vrea președintele țării asta sau nu vor cei trei crai din spatele liberalilor, useriștilor și ai Pro România? Adică actualul șef al serviciilor, fostul șef al SRI și actualul ambasador în SUA și fostul prim adjunct. Chiar ajutați bine din interiorul grupării socialiștilor, alegerile în capitală și în țară vor fi câștigate tot de actualii primari. Totul depinde nu de planul încercat la conferința de presă de președinte și care nu exclud că poate să dea roade ci de PMP –ul lui Traian Băsescu și bineînțeles de înțelepciunea actualei opoziții.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *