Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Toți candidații joacă în opereta veselă: Să ne facem că vrem să-i luăm lui Klaus Iohannis locul la Cotroceni

Luni, 23 august 2019, Coaliția PSD-ALDE s-a destrămat.
A doua zi, marți, 24 august 2019, după ședința de guvern, miniștrii ALDE au demisionat din Guvern.
Criza politică se declanșase.

Președintele României a fost gîndit de Constituția din 1990 ca ultimul stîlp al stabilității în clipele cînd confruntarea politică atinge paroxismul. Prin statut, echidistant, deasupra cotonogelii politice interne, președintele are datoria, impusă de interesul național, de a interveni imediat ce o Criză politică riscă să afecteze buna administrare a țării.
Klaus Iohannis nu mai e de un an și ceva președintele României. E candidatul declarat la prezidențiale al unui partid, al unui singur partid de pe scena politică, PNL. Ipostaza asta îl pune în conflict nu numai cu partidul de la guvernare, dar și cu celelalte partide de Opoziție. Cum să credem că Klaus Iohannis servește măcar interesele Dreptei cînd el servește doar interesele unui singur partid: PNL?

Dar chiar și în aceste condiții, ne-am fi așteptat ca președintele în exercițiu să intervină imediat ce s-a stîrnit Criza. Era de datoria sa de arbitru al bătăliei politice dintre partide. Era de datoria sa în ipostaza de forță căreia Constituția îi dă prerogativa de a semna schimbările din cadrul Guvernului.

Klaus Iohannis a intervenit abia miercuri, după amiază, printr-o intervenție înregistrată. Caracterul violent electoral al discursului anti Guvern a sărit imediat în ochi. Nici asta nu e noutate. De un an și ceva, Klaus Iohannis, cînd nu doarme, se rățoiește la Guvern. Se rățoiește doar, pentru că interesul său electoral e ca Guvernul PSD să nu cadă, să-și ducă crucea mult timp de acum încolo, pentru ca la anul localele și parlamentarele să aducă o victorie copleșitoare a Dreptei.

Noutatea a fost dată de această întîrziere în Declarația sa de presă despre Criză.
De ce a amînat Klaus Iohannis atîta timp intervenția despre Criza politică?
Răspunsul ni-l dă finalul Statementului:

„Doar votul românilor poate configura o nouă majoritate care să pună în practică viziunea pe care și eu, dar și mulți alți oameni de bună credință, pro-europeni, pro-occidentali, susținători ai democrației și statului de drept, o sprijinim.

Indiferent, însă, de situația politică internă, România rămâne o țară stabilă, o democrație consolidată, cu multe instituții încă puternice și eficiente, cu o economie privată funcțională și dinamică, cu o societate civilă implicată și activă.

Românii sunt dinamici, reacționează și își cer drepturile, iar clasa politică trebuie să reacționeze corect și normal, pentru a pune în aplicare votul românilor.

Da, avem nevoie de o majoritate politică largă, pro-europeană, cu care să relansăm România, care să asigure o bună guvernare și să susțină lupta anticorupție. Avem nevoie de o resetare a statului în ansamblu.

Dar nimic dintre toate acestea nu se poate realiza fără sprijinul, implicarea și participarea cetățenilor României.

De aceea, dragi români, contez pe votul vostru, fiindcă doar împreună putem să construim România normală!”

Președintele se referă la votul românilor ca singurul în stare să aducă o nouă majoritate, care majoritate pune în practică viziunea pe care el o are despre România.
Klaus Iohannis e președinte de cinci ani.
A dibuit cineva vreun moment de frămîntare a sa pentru concretizarea în realitate a viziuni proeuropene, prooccidentală asupra României?
Eu unul n-am dibuit.
O fi avut-o, poate, în drumul cu alai de la București la Sibiu și invers, străbătut cu alaiul Gărzii pretoriene a lui Pahonțu.
Noi însă n-am aflat nici măcar o așchie din această viziune.

Votul pentru o majoritate va fi abia la anul, în decembrie 2020, cînd vor avea loc parlamentarele.
Klaus Iohannis invocă votul românilor, ba chiar declară că el contează pe un asemenea vot.
Să fi încurcat Klaus Iohannis calendarele?
Să se fi trezit din somn și, confuz, cum e omul în astfel de clipe, o fi crezut că sîntem în august 2020, cu puțin înaintea parlamentarelor, și nu în august 2019, cu puțin înaintea prezidențialelor?
Nici vorbă.
Klaus Iohannis s-a referit la votul din noiembrie 2019, la votul de la prezidențiale și a cerut românilor să-l voteze, pentru că „doar împreună putem să construim România normală!”

Cine circulă pe Valea Prahovei și e încă liniștit, deoarece nu știe ce-l așteaptă la Comarnic, va vedea, de o parte și de alta a șoselei, spînzurat pe panouri uriașe chipul președintelui în exercițiu. E într-un fel o treabă bună. Reamintește celor care circulă pe Valea Prahovei un chip pe care mulți l-au uitat, deși de undeva îl știu și drept urmare se întreabă intrigați, Unde am mai văzut eu fața asta? Portretul e însoțit de sloganul România normală. Un slogan care se regăsește în finalul Discursului de miercuri, 28 august 2019.

Aceste panouri au apărut abia miercuri dimineață.
Ați înțeles de ce și-a amînat Klaus Iohannis intervenția în chestiunea Crizei?
A așteptat ca PNL-ul să-i bată în țăruși de ciment sloganul România normală!
O șmecherie electorală ieftină nedemnă nu doar de un președinte, dar și de candidatul principalului partid de Opoziței.

În cursa pentru Cotroceni s-au înscris și candidați despre care putem crede că s-au înscris ca să cîștige: Viorica Dăncilă, Dan Barna, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu.
Cu excepția Vioricăi Dăncilă aceșt candidați nu beneficiază de avantajele funcției. Care funcție dă președintelui, premierului posibilitatea de a-și folosit prerogativele pentru a face campanie electorală.

Îndemnul electoral de fi votat, citarea Sloganului electoral de către candidatul care deține funcția de președinte, trebuia să stîrnească imediat reacția violentă a celorlați candidați.
Nici unul n-a zis nimic.
Ba da, a zis ceva Paleologu.
El a protestat împotriva folosirii funcției pentru campania electorală.
S-a referit la Viorica Dăncilă.
Doamne ferește să se fi referit la Klaus Iohannis!

De regulă toți candidații într-o campanie pentru prezidențiale îl atacă pe candidatul care e președinte în exercițiu.
E cel mai vizibil.
E cel mai puternic.
E cel mai de atacat, deoarece în la Putere fiind, are multe deficiențe văzute de tot electoratul.

De ce nu e atacat Klaus Iohannis de ceilalți candidați?
Pentru că toți candidații joacă în opereta veselă, veselă, pentru că-i românească la modul absolut:
Să ne facem că vrem să-i luăm lui Klaus Iohannis locul.
Cu grijă, totuși, să nu creadă Klaus Iohannis că vrem de adevăratelea!

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Toți candidații joacă în opereta veselă: Să ne facem că vrem să-i luăm lui Klaus Iohannis locul la Cotroceni”

 • Dupa cum a hotarat recent psd, presedintele va fi hotarat nu de vot, ci va fi diktat de militarii de la STS. Asa ca titlul gandului de azi devine axiomă…
  Platiti taxele la stat, sa se adune banii de vot pt 3 zile in diaspora, cele 36 milioane de euro plus rectificarea previzibila.
  Platiti taxe de zor cei care ati cerut discriminarea cetatenilor romani autohtoni pe criteriul solicitarii de M*** – psd vegheaza cu intelepciune cheltuirea lor.
  Si nu mai intrebati ca fraierii unde sunt spitalele si autostrazile.

 • Non combat pina la alegeri . Ce o fi dupa alegeri ? Intr-o varianta inalt probabila , Johannis dupa castigarea alegerilor isi va lua un concediu de 5 ani , nu-l va mai interesa Justitia , Guvernul , Partidele , etc si nemaiajutind astfel adversarii PSD . Urmarea ar fi caderea la alegeri a PNL si USR ,urmind o prioada de nederanjare reciproca intre PSD si Johannis .
  Exista si varianta putin probabila ca Johanis sa se activeze si sa ajute PNL si USR. Va puteti imagina asa ceva cind lui nu-i va mai iesi nimic din „activare „? Nu-mi vine a crede !

 • INDEPENDENTUL pe care il tot anunt se numeste Marian Bataiosu si a intrat de azi in lupta pentru scaunul de la Cotroceni sub sloganul ROMANIA FRUMOASA. Vrea revizuirea Constitutiei si ca Romania sa devina republica prezidentiala, buget pentru armata de 5%, reconciliere nationala, pregatirea Romaniei pentru destramarea UE si disparitia Euro, increstinarea statului roman. El urmareste sa faca din Romania Regatul lui Dumezeu si din Bucuresti Noul Ierusalim. De asemenea, sustine ca Romania trebuie sa-si asume misiunea pentru reincrestinarea lumii si rolul de conducator al Uniunii Statelor Crestine, al carei guvern sa aiba sediul la Bucuresti.
  Fiind cu adevarat un INDEPENDENT, ar fi cam singurul capabil de resetarea Romaniei.
  Nu are cont pe FB, dar are un site.

 • De ce nu-mi publicati comentariul ? Este indecent, cumva ?!?

 • Mi-e greu sa cred ca Dancila este înteleasa cu Iohannis si ca, în acelasi timp, face declaratii foarte dure la adresa lui.
  Si daca nu va câstiga Iohannis?

  • Ati stiut ca exista o candidata la presedintie din partea unui partid, PPU, partidul lui Dan Voiculescu? Eu am aflat acum. Se numeste Ramona Ioana Bruynseels, este blonda si a afirmat ca România este partenera cu Rusia în cadrul NATO si ca românii ar trebui sa faca exercitii militare împreuna cu rusii. Eu cred ca toanta lui Voiculescu este singura care nu face blat cu Iohannis. 😆

   • Ada, nu te fortza prea tare. Barna a facut aceeasi declaratie despre China. Pe orma si-a retras-o ca a primit un telefon. Astia-s candidatii la presedintie. Niste mormoloci ghidatzi prin telefoane. Inclusiv dulapul pt haine iohanis

   • Pentru neprihanita si pacifista de acu fo 2 zile, esti destul de bitchy… 🙂

    • Eu vorbeam despre „neprihanirea” si „pacifismul” majoritatii românilor, nu despre mine. Zi-mi tu ceva de bine despre madama cu pricina, daca esti mai putin „bitchy” decât mine. Si mai zi-mi daca Nikola este nume de fata sau de baiat.

     • Aha, got it…eu n-am ce sa zic, pt ca nu sustineam ideea cu pacifismul ci dimpotriva.
      Nikola e nume masculin: la sarbi, croati, aromani, etc..
      Eu l-am imprumutat de la Tesla, al carui fan sunt.

     • Am citit mai demult despre Tesla si ceea ce mi-a ramas în memorie este ca a fost un geniu si ca nu stiu care firma americana l-a tras în piept si nu i-a platit o gramada de bani pe care i datora. Bine Nikola, pa. Mai vorbim.

 • N-ati auzit că presedinte va iesi ANONIMUL lui multi vad putini cunosc (pricep) !!!

 • Maestre, in cursa s-a inscris si Marian Bataiosu, al carui slogan e Romania Frumoasa. Daca cineva va putea schimba Romania, el este. Bataiosu vede increstinarea statului roman ca singura solutie pentru resetarea Romaniei. Are un proiect de tara foarte indraznet, el militand pentru renasterea morala si spirituala a poporului roman si asumarea de catre Romania a misiunii de reincrestinare a lumii. Planul lui e ca sa transforme Romania in Regatul lui Dumnezeu, Civitas Dei, iar Bucurestiul in Noul Ierusalim si sediu al Uniunii Statelor Crestine. Fiind un bataios, considera ca bugetul alocat armatei sa urce pana la 5% din PIB pentru a deveni o armata puternica capabila sa refaca Romania Mare. Doreste revizuirea Constitutiei si ca Romania sa devina o republica prezidentiala pentru a evita pe viitor blocajul institutional. El este de parere ca UE se va destrama si ca NATO e nefunctionala in cazul unui conflict cu Rusia si China. Pentru ca nu vede un viitor al Uniunii Europene, el considera ca Romania ar trebui sa se pregateasca pentru momentul cand Euro va disparea si nu sa incerce adoptarea acestei monede. Are un site: bataiosu.ro, dar nu are deocamdata cont de FaceBook. Fiind un candidat cu totul diferit de ceilalti, nu ar strica sa-i luati un interviu, sa vedeti ce si cum gandesti. In trecut, l-ati avut ca invitat intr-o emisiune de la PrimaTV. Si sa nu uit, acum e pictor, chiar foarte talentat.

 • Dar daca s-ar juca si alegatorii de-a boicotul? Cine are mai multe rude, ala va fi ales presedinte. Pe urma va ajusta STS-ul, ca nu cred ca Iohannis sa aiba prea multi veri si nepoti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *