Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Traseism nu înseamnă simpla trecere dintr-un partid într-altul

Trecerea peste noapte la PNL a senatoarei PSD Roxana Pațurcă a reaprins discuția națională despre traseism, ca despre un cancer al vieții politice postdecembriste. S-a luat aminte la atacurile angajate de parlamentara PSD-istă la adresa Guvernului Orban, a PNL cu puțin timp înainte de a se descoperi urmașă a lui Ionel Brătianu. Cum în aceeași perioadă PNL a racolat zeci de primari PSD momindu-i cu bacșișurile de care dispune Guvernul, s-au auzit în spațiul public nu numai deplîngeri ale PSD-izării PNL, dar și denunțări tari ale fenomenului zis traseism, în perioada interbelică poreclit aviatorism.

Ca de obicei în presa noastră dezbaterea n-a limpezit nimic, fenomenul fiind abordat de pe baricadele aruncatului cu pătlăgele stricate în adversari și nu de pe pozițiile despicării firului în patru.
Găsesc de cuviință că traseismul are nevoie de o limpezire conceptuală.

La noi în postdecembrism se consideră traseism trecerea unui politician, de regulă parlamentar, de la un partid la altul.
Însă simpla trecere de la un partid la altul nu poate fi acuzată de traseism sau aviatorism politic, așa cum i se spunea în interbelic. Se poate trece dintr-un partid într-altul și fără a risca etichetarea asta, infamantă în postdecembrism. În serialul Borgen, în care continui să văd o succesiune de lecții de politică în democrație, trei parlamentari din Partidul Moderaților din Danemarca demisionează din partid, funcționează un timp ca independenți, după care se înscriu într-un partid nou înființat, Partidul Noii Democrați. Parcursul e tipic unui traseist de la noi. În prima fază, devenirea ca independent, apoi înscrierea în alt partid. Numai că respectivii – din film – sînt departe de suspiciunea de traseiști. Noul Partid ia naștere ca rezultat al nemulțumirii unor lideri față de politica angajată de Jacob Kruse, succesorul lui Birgitte Nyborg la șefia partidului. Decisă să revină în politică, dar și convinsă de nemulțumiții din formațiune, Birgitte candidează la șefia Partidului Moderaților, fostul ei partid. Pierde, și atunci înființează, într-un gest curajos, posibil în Danemarca, nu însă în România, un nou partid, Noii Democrați. Temelia pe care se ridică noul partid:
Ca membru al Coaliției de guvernare dominant Laburistă, Partidul Moderaților s-a abătut primejdios de la programul său inițial, apropiindu-se de Laburiști. Picătura care umple paharul, dar nu-l sparge, e votul dat în Parlament unei legi laburiste de întărire a controlului în materie de imigrație. Liderii care merg cu Birgitte sînt conștienți că deplasarea asta spre Dreapta nu e acceptată de electoratul Partidului. Ne confruntăm astfel cu o noutate față de vechiturile românești. Liderii partidelor sînt cu ochii holbați pe tresăririle propriului electorat. Asta deoarece bătălia politică are drept prefață identificarea electoratului căruia ar urma să i se adreseze partidul. După identificare, pe parcursul activității partidului, mai ales cînd se află la putere, grija față de ce spune și ce simte propriul electorat rămâne axa politicii duse de conducere. Dacă șefii partidului o iau razna, alți lideri prind să bombăne în cadrul intern. Dacă bombănitul lor nu e luat în seamă urmează plecarea din partid și înscrierea într-unul nou, precum Noii Democrați, făurit tocmai din nemulțumirea față de direcția în care merge partidul. Pot fi suspectați cei trei lideri Moderați de traseism? Firește că nu. Traseismul, cel puțin în România, înseamnă trecerea într-un partid opus partidului mamă și mai ales trecerea fără motiv ideologic. În 2019 și în 2020, au plecat din PSD pentru a se înscrie în PNL, partid dușman al PSD, cu o politică net diferită de cea de Stînga, presupusă PSD, două senatoare:
Elena Hărătău și Roxana Pațurcă.

Amîndouă n-au dat nici un semn de nemulțumire față de direcția politică a conducerii PSD. Nici una n-a semnalat într-un anume moment o apropiere de convingeri față de PNL. Mai mult, amîndouă s-au remarcat chiar în perioada premergătoare saltului ca adversare înverșunate ale PNL. Una dintre ele – Elena Hărătău – a atins performanța în materie de traseism:
Cu o zi înaintea votului în favoarea PNL ea a trimis presei un pamflet violent împotriva Guvernului PNL.

Să zicem că respectivele n-au avut curaj să se ridice public împotriva conducerii PSD. Da, dar după Marea Trecere la PNL puteau, mai mult, aveau obligația, să se explice în fața opinie publice. Să țină o conferință de presă, să acorde un interviu lămuritor sau măcar să scrie pe Facebook cîteva rînduri. Trecerea n-are nici azi o explicație din partea celor două. Manevra a fost făcută pe furiș, cu ochii în pământ, semn al conștiinței că gestul lor ține de culise, de altceva decît de despărțirea ideologică.

Traseismul asta înseamnă în primul rînd.
Trecerea într-un alt partid din interese rău mirositoare.

În ultimii ani s-a înregistrat fenomenul trecerii de la PSD la ProRomânia. Nu-l putem suspecta o clipă de traseism. Trecerea s-a făcut după ce respectivii și-au exprimat conflictul cu șefii PSD. ProRomânia e un partid apropiat ca doctrină de PSD. Nu e vorba, ca în cazul celor două senatoare, de un zbor peste mări și țări, ci de un pas făcut peste hotarele PSD. Cazul ProRomânia amintește uimitor de cel al Noilor Democrați din Borgen. Ca și acolo, noul partid a fost înființat de un fost lider al partidului. Ca și acolo, noul partid se vrea rezultatul nemulțumirii unor lideri față de abaterile conducerii PSD de la programul de temelie al partidului.

Traseismul definește astfel un moment de oportunism în politică. El aparține politicii postdecembriste, vechi, politică responsabilă de tot mai marele dezgust al cetățenilor cinstiți față de întreaga clasă politică. Asta nu înseamnă că trebuie să condamnăm drept traseism părăsirea unui partid pentru un altul, existent deja sau pe cale de a se înființa.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii