Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

„Tribuna generalilor” – peste 10.000 de militari francezi acuzați de incitare la război civil

„Ora este gravă, Franța este în pericol, pericole mortale o amenință. Noi, cei care, deși în retragere, rămânem soldați ai Franței, nu putem, în circumstanțele actuale, să rămânem indiferenți la soarta frumoasei noastre patrii…”

Așa începe ceea ce se numește, deja, „Tribuna generalilor” și care agită mediile politice, militare, jurnalistice și opinia publică din Franța în asemenea măsură încât a depășit criză sanitară și chiar relaxarea măsurilor de securitate pe care Emmanuel Macron se pregătește să le anunțe.

Adresată președintelui Republicii și guvernului, tribuna în chestiune a fost, inițial, semnată de 20 de generali,100 de înalt-gradați și alți 1000 de ofițeri, subofițeri și militari de rând, dintre care 18 în activitate. Între timp, numărul semnatarilor depășește 10.000, mergând, de asemenea, până la cei mai înalți gradați și se așteaptă o adevărată explozie în momentul în care tribuna va fi deschisă civililor.

„Franța este în descompunere” din cauza islamismului și „hoardelor din periferii”

Iată despre ce este vorba:
La inițiativa generalului Jean-Pierre Fabre-Bernadac, ofițer de carieră și responsabil a sitului Place d’Armes, a fost redactat un apel care a suscitat imediat adeziunea unui număr important de camarazi, cerând „întoarcerea la onoare și datorie a clasei politice”. Scrisoarea a fost publicată în 13 aprilie – data este importantă și am să explic ceva mai departe de ce.

Semnatarii denunță abandonul simbolului sacru înscris pe drapelul francez, „Onoare și Patrie”. „Onoarea noastră ne cere, în acest moment, să denunțăm descompunerea care lovește țară noastră.”

Semnatarii nu se sfiesc să spună că, prin intermediul unui „oarecare anti-rasism” se încearcă crearea unui sentiment de responsabilitate (față de evenimente din istoria Franței) și chiar a unei uri între comunități.

„Azi, unii vorbesc despre rasism, indigenism și de teorii decoloniale, însă prin intermediul acestor termeni, acești partizani ai urii și fanatismului își doresc un război rasial. Disprețuiesc patria noastră, tradițiile, cultura sa și vor să o vadă  dizolvată, smulgându-i trecutul și istoria. Ne-o arată atacând statuile fostelor noastre glorii militare și civile…”

Însă, frazele care au stârnit furtuna sunt mult mai explicite și transgresează „politiquement correct”, care gestionează discursul politic de câteva generații :

„Această descompunere, cu islamismul  și hoardele din periferii, antrenează detașarea unor multiple parcele ale națiunii pentru a le transformă în teritorii supuse  unor dogme contrare Constituției noastre…”

Semnatarii Tribunei prevăd un război civil cu mii de morți

Fraza care va conduce la o represiune radicală a semnatarilor și pe care o voi cita în continuare este interpretată de către unii oameni politici drept incitare la nesupunere și la război civil:

„Dacă nu se face nimic, laxismul va continuă să se propage inexorabil în societate, provocând în final o explozie și intervenția camarazilor noștri activi într-o misiune periculoasă de protecție a valorilor noastre civilizatoare și salvarea compatrioților noștri pe teritoriul național.

Nu mai e timp de tergiversări, altfel cel care va pune capăt acestui haos, care nu încetează să crească va fi un război civil iar morții, pentru care veți fi responsabili, se vor numără cu miile”.

Voi încerca să repun în contextul istoric acest demers, înainte de a detalia polemicile care inflamează societatea franceză în acest moment.

Context istoric și angajamentul Armatei franceze în operațiuni

Armata franceză, spre deosebire de marea majoritate a armatelor lumii, se află în război aproape continuu din 1939 încoace. Al doilea război mondial a continuat cu războaiele de decolonizare (Indochina, din 1945 în 1954, Algeria, din 1954 în 1962, câteva țări africane sau zone izolate de conflict între care, foarte cunoscut, Kolvézy în Congo) urmate de primul război din Irak, Rwanda, războiul din fosta Iugoslavie, Afganistan, Sahel, și, mai recent, Libia, Siria și, din nou, Irak. Franța este, în ultimii 10 de ani, cel mai mare contributor în resurse umane din NATO în lupta împotriva terorismului. În Sahel, zona subsahariană, care atrage mai puțin atenția în România, dar care este, în acest moment, zona de terorism cea mai periculoasă, Franța este națiunea cadru cu principalele trupe angajate permanent.

Așadar, în ultimii 80 de ani militari francezi mor aproape în fiecare zi în teatrele de operațiuni, ceea ce le dă o oarecare legitimitate atunci când vorbesc despre apărarea integrității unei civilizații. În speță, cei 25 de generali care au semnat până în prezent apelul sunt toți militari cu o carieră pe teren, în toate conflictele la care Franța a participat de-a lungul activității lor.

Umbra „puciului generalilor” împotriva lui de Gaulle

Un alt aspect extrem de important, pentru a înțelege agitația pe care o suscită apelul, vine din istorie. În 1961, pe 21 aprilie, a avut loc în Alger un „puci al generalilor” împotriva lui de Gaulle. Intenția lor a fost aceea de a împiedică abandonul a peste un milion de europeni care trăiau de generații pe acel teritoriu și al unor indigeni care se raliaseră Franței. Îngrijorarea lor s-a dovedit justificată atunci când FLN a masacrat peste 160.000 dintre ei în doar câteva luni…Puciul a fost spulberat de legitimiști, dar istoria războiului din Algeria rămâne o rana deschisă.

Or, cei care atacă Tribuna generalilor încearcă să facă o paralelă cu puciul de la Alger, traficand puțin și data la care apelul a fost publicat: 21 aprilie. Or, după cum spuneam, el datează din 13 aprilie.

Terorism, islamism politic, pierderea controlului în mediile radicale

În sfârșit, pentru a reveni la temelia acestui apel, el vine peste o situație care se degradează vertiginos de la o zi la altă. Sunt cunoscute atentatele teroriste care au însângerat Franța în ultimii ani. Atât de dese încât au devenit aproape o rutină. Ultimele – decapitarea profesorului Samuel Paty, a unor credincioși într-o biserica din Nisa și, săptămâna trecută, a unei polițiste în interiorul unui comisariat din Rambouillet – sunt expresia unui oarecare eșec în lupta împotriva terorismului, chiar dacă 150 de atentate au fost dejucate de către serviciile de informații.

Această este, însă, doar partea văzută a aisbergului. În periferiile locuite în principal de către imigranți (de prima, a doua sau a treia generație) s-au instaurat adevărate zone de non-drept. Trafic de droguri, de arme, propaganda unui islam politic radical prin apariția unor moschei și școli religioase clandestine, infiltrarea unor imami trimiși de țările islamiste și care propagă ura față de „păgâni”- toate acestea par să fi fost scăpate din mâna de către poliție, care nu are mijloacele necesare să facă față. Deși se vorbește extrem de puțin în media, există cartiere întregi (la Lyon de exemplu) în care legea care este aplicată este Sharia (legea religioasă).

Comisariate de poliție, atacate cu arme grele și explozivi

Un adevărat război civil care nu își spune încă numele se desfășoară deja în aceste cartiere. Aproape în fiecare zi, polițiștii, atrași în diverse capcane, sunt atacați; unii au fost incendiați în propria mașină, alții au fost înjunghiați sau, înconjurați de hoardele despre care vorbesc semnatarii apelului, măcelăriți.

În Yvelines, regiune unde se află Rambouillet – locul ultimului atac terorist – au avut loc, doar în ultima lună, câteva zeci de agresiuni împotriva polițiștilor. În unele nopți, comisariatele sunt luate cu asalt cu arme grele și grenade, ultimele imagini cu explozibili de război datează de noaptea trecută.

58% din populație susține Tribuna generalilor, 70% se opun sancționării semnatarilor

Emmanuel Macron ne spune de fiecare dată că această situație nu poate continua, că determinarea executivului este totală. Și totuși, câteva zile mai târziu, avem de-a face cu un nou atentat, cu un nou masacru. Populația a ajuns la limita suportabilității.

Acest lucru se vede într-un sondaj de opinie, comandat de LCI, pe un eșantion extrem de larg, referitor la Tribuna generalilor: 58% dintre francezi sunt de acord cu conținutul acesteia; 70% consideră că militarii nu ar trebui sancționați. La doar un an de la alegerile prezidențiale și parlamentare, aceste cifre îngrijorează, evident, executivul care apelează la sancțiuni exemplare împotriva semnatarilor apelului.

Atacarea unui Comisariat de poliție cu mortiere

Evident, a existat o tentativă de recuperare politică imediată. În fapt, ceea ce a atras atenția asupra scrisorii este un tweet al lui Jean-Luc Melenchon (La France Insoumise, stânga extremă) care cerea pedepsirea promotorilor acestui appel „care îndeamnă la război civil și la intervenția armatei în treburile civile”. Marine Le Pen a sărit și ea pe ocazie cerând celor nemulțumiți să i se alăture. Spiritele s-au inflamat și dezbaterile sunt interminabile pe toate canalele de televiziune.

Sfârșitul „politiquement correct”?

Un câștig al acestei emoții colective este acela că se spune, în sfârșit, lucrurilor pe nume. Cum remarcă un jurnalist, „politiquement correct”, care a sufocat discursul public în ultimii 30 de ani,  este pe cale să își dea sufletul. Se spun și se scriu lucruri care ar fi fost de neconceput în urmă cu ceva timp. De asemenea, deși reprezentanții guvernului încearcă să deturneze dezbaterea asupra formei (militarii nu ar avea dreptul să se exprime chiar dacă sunt în rezervă), chestiunea de fond ridicată în această Tribună a intrat în dezbatere și va face parte, în siajul problemelor legate de imigrația clandestină, din campania electorală în care Marine Le Pen este din ce în ce mai bine plasată.

În sfârșit, ceea ce mi s-a părut mie interesant este faptul că mare parte dintre jurnaliștii francezi se apleacă asupra fondului și recunosc realitatea situației descrise în Tribună.

Adaug că în doctrina militară adoptată în urmă cu doar câțiva ani, armata este recunoscută drept “a treia forță de securitate”, după Poliție și Jandarmerie. Acest lucru se poate vedea cu ochiul liber pe toate străzile marilor orașe unde patrule de militari ai operațiunii Santinelle sunt prezente încă de la atentatele de la Charlie Hebdo.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „„Tribuna generalilor” – peste 10.000 de militari francezi acuzați de incitare la război civil”

  • Ca si in ’61 si acum o acțiune fara viitor…

  • Ati uitat sa spuneti ca în Franta, în iunie, vor avea loc alegeri regionale si departamentale, ca în 2022 vor fi prezidentialele si ca absolut tot ce se întâmpla acum are caracter politic din cauza acestor alegeri (pâna si deconfinarea mult asteptata). Ati mai uitat sa spuneti ca o parte din generalii care au semnat scrisoarea deschisa sunt persoane simpatizante ale dreptei extreme si ale Marinei Le Pen. Si ati uitat sa amintiti ca site-ul valeursactuelles pe care-l pastoreste generalul Jean-Pierre Fabre-Bernadac a publicat, ca o continuare a scrisorii deschise, apelul Marinei Le Pen catre generali de a i se alatura.
    Soyez tranquille, Marcela Feraru, prin simpla publicare, „Tribuna generalilor” si-a terminat misiunea, razboiul civil din Franta nu va izbucni pentru ca asa vor razboinicii vopsiti în doritori de pace!

    • Si care e problema ca o parte simpatizeaza pe Le Pen?Scrie un stele ca extrema stanga,Macron si asociatii,e cu ceva mai buna?Perfidia e ca toti globalistii injurati extrema dreapta in timp ce fascismul care face furori in raiul globalismului din Bruxelles, se pregateste sa imparta populatia Europei in vaccinati si dusmanii poporului adica nevaccinatii cu stea galbena in colturi pe piept si fara.Intre stelele alea de pe drapelul albastru ar trebui sa bagata si o zvastica daca sunt sinceri pana la capat.Si colorat in rosu ca doar asta vad in fata ochilor.

      • Corect. Ca tot are drapelul UE stelute galbene. Oare de unde s-or fi inspirat???

      • Problema este ca militarii nu trebuie sa faca politica, prin lege, ei nu au voie sa sustina partidele si nici pe liderii lor. Daca generalii ar fi procedat la fel cu Macron, parerea mea ar fi fost aceeasi.

        • Pai chiar au facut-o (politica) pana azi. Au mers cu Zeus pe sipca iar Franta (aka le petit Maghreb) a luat-o la vale. Acum cred ca nici La Legion nu mai are curajul sa intre prin banlieu, ca e jeleu acolo. Vezi ca in cativa ani nu vei mai putea consulta „frantuzoaice”. Ce zic consult, nici sa le privesti n-o sa mai ai voie la tine in „desert”! Poate vreo camila, ceva!

    • Cu armata in strada si legea martiala de niste ani in vigoare, cu atentate si atacuri la politie ca-n Gaza, mai vrei si desen ca deja sunteti in plin razboi civil? Sau astepti sa-l decreteze Zeus? Muahahahahaaaa!!!

  • La sfarsitul zilei , realitatea invinge . Francezii platesc azi escamotarea indelungata a realitatii sub cuvinte , intr-o expresie mai blanda a limbajului corectitudinii politice . E prea tarziu . Recensamintele francezilor nu cuprind etnie si religie . Si noi facem ceva similar : nu facem cadastrul fiindca ne-am ingrozi daca am vedea care sant stapanii pamantului Romaniei . Cand vom lua si noi atitudine , nu vom mai putea repara nimic . Tot asa ca francezii .

  • Normal ,au deranjat proletariatul maghrebian care se rupe cu munca pe strazile suburbiilor cica se „integreaza” ,mai cu o bomba mai cu cutitele la gatul autohtonilor.Iar slugile neomarxiste in frunte cu Macron se oparesc cu manie proletara.De fapt Franta cauta cu lumanarea de 50 de ani ce i se intampla acum.Propaganda de presa o sa mai mearga o vreme intru prostirea populatiei franceze care a votat ca boii,precum romanii,aceasta caricatura numita presedinte.

  • Franta oricum este 0 ,o anexa a Germaniei,in Europa oricum legea o face binomul Germano-Rus(MerkoPutin),chiar daca pe fata nu o recunosc si se fac ca nu se suporta(doar praf in ochii naivilor).

    • Asta ca sa raspund si la intrebarea unora cum de Romania nu are voie sa treaca Carpatii cu o autostrada,pai daca MerkoPutin s a gandit sa si puna granita pe Carpati intre zona germanica si zona rusa,si asteapta ca Amerlocii sa plece in Indochina sa stea pe capul Chinei,sau poate Amerlocii vor face implozie precum URSS de prea multa supraextindere,si atunci nemtii si rusii vor putea imparti in voie Ucraina(Galitia cu Liovul la Europa si restul la Rusi) si Romania pe Carpati(state artificiale in viziunea astora).Mai se poate sti.Dintre marile Puteri doar SUA si China ar avea interes ca sa mentina Romania intreaga,dar daca astia se vor lupta intre ei intr un nou Razboi Rece,atunci…Naspa.

  • Too little, too late! Pauvre France. Salam aleikum!

    • Sau face parte din constructia unui plan mai mare al Elitelor de a crea un Al Treilea Razboi Mondial care va avea loc intre Crestinii Occidentali si Islam,razboi creat in scopul depopularii unei mari parti a Planetei.Islamul Radical este creat de aceleasi elite din spatele „politically correctness”,se vrea aducerea europenilor si crestinilor occidentali la o asemenea exasperare incat acestia sa voteze lideri cvazinazisti,in timp ce islamul este deasemenea radicalizat.Rezultatul,o conflagratie intre liderii cvasifascisti aparuti in Occidentul exasperat de islamul radical si liderii Islamului radical,o conflagratie care sa duca la miliarde de morti(prin folosirea si a unor arme nucleare,dar intr un numar limitat),si la depopularea planetei.Deasemenea si India(cu o populatie mult prea mare in viziunea unora) se vrea antrenata(de catre Elite) in acest conflict,stiinduse de ura multiseculara intre hindusi si islamici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *