Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Turcii şi bizantii – două Galerii la marele meci numit Asediul Constantinopolului

Membrii Galeriilor îi strigă pe cei din teren

Momentul a fost descris în istorii, în eseuri, în romane. Dintre romane cel mai puternic în această relatare mi se pare Amanţii din Bizanţ de filandezul Mika Waltari, apărut în 1952 la Helsinki. Personajul narator, Ioannis Anghelos, din aristocraţia bizantină, povesteşte că „am alergat şi eu împreună cu mulţimea pînă la colina Acropole“.

Ca la un meci decisiv, cei de pe ziduri recunosc pe cei din teren şi le strigă numele. Cei din teren le fac semne menite a demonstra că au luat notă de prezenţa galeriei:
„Grecii adunaţi pe ziduri au început să strige într-un singur glas: Phlaktanellas! Phlaktanellas! Şi strigătul s-a răspîndit de îndată în tot oraşul. Cineva îl recunoscuse pe căpitanul corăbiei bizantine de transport. Această navă plecase cu trimişii Împăratului spre Sicilia înainte de asediu pentru a cumpăra grîu. Bărbatul pîntecos, pe care-l chema Phlaktanellas, rîdea arătînd cu barda însîngerată din mînă spre arcaşii de pe gabia catargului, care-i ţinteau pe turci“.

Avatarurile luptei sînt trăite de Galeria bizantină cu forţa dată oricărui chibiţ de gîndul că echipa din teren îl reprezintă.

Cînd vîntul de Sud cade şi cele patru corăbii se opresc „grecii au amuţit. Iar pe ţărmul Bosforului, dincolo de zidurile Perei, s-au auzit strigătele victorioase ale turcilor, repetînd la infinit numele lui Alah“.

Momentul confruntării dintre cele patru nave, „ca o adevărată fortăreaţă“ şi flota otomană e urmărit de ambele galerii mai ceva decît loviturile de la 11 metri dintr-o finală încheiată cu scor egal.

„Băteau clopotele în tot oraşul. Tunurile turcilor încetaseră să mai tragă asupra zidurilor. Cu răsuflarea tăiată de emoţie, şi de o parte şi de alta, toţi aşteptau să vadă cum se va sfîrşi lupta“.

La orice meci, tensiunea din rîndurile spectatorilor, atinge în anumite clipe devastarea interioară. Deşi cu pînzele sleite, „cu o încetineală de necrezut, deget cu deget, fortăreaţa plutitoare a înaintat contra curentului, doar cu ajutorul vîslelor, spre lanţ“.

În rîndurile celor de pe ziduri, starea sufletească atinge paroxismul: „Nemaiputînd suporta tensiunea acestei teribile aşteptări, grecii de pe zidul maritim şi de pe vîrfurile colinei au căzut în genunchi şi au început să se roage. Superioritatea numerică a turcilor era înspăimîntătoare. Cu furie şi curaj, cu forţe mereu proaspete, galerele turcilor au reînceput atacul. Glasul amiralului turc răsuna dogit şi pe obrajii lui şiroia sîngele. Soldaţi cu capetele înfăşurate în turbane cădeau în mare, dar pumnii lor tăiaţi continuau să rămînă încleştaţi de bastingajele corăbilor creştine.
Cu o teamă crescîndă, de pe zidurile şi locurile unde se aflau, grecii îngenuncheaţi se închinau şi strigau: Panaghia! Panaghia! Sfîntă Fecioară, apără-ne oraşul!“

Cînd, urmare a revenirii vîntului, corăbiile sînt împinse spre Lanţ, „grecii Constantinopolului au urlat triumfător, de s-a cutremurat cerul“.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3 4

4 comentarii pentru articolul „Turcii şi bizantii – două Galerii la marele meci numit Asediul Constantinopolului”

  • eliminarea totala a prescriptilor si taxelor de timbru………!!!!!!!!!!! acestea ingradesc dreptul si accesul la justitie !!!!!!!!!!!!!

  • M-ati blocat vreo 2 minute pt ca m-am gandit la Vintila Corbul, abia dupa ce s-au rotit de vreo doua ori rotitele-n cap am vazut continuarea: ültima citadela a crestinismului din sud-estul Europei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *