Liderii coaliției au ajuns, marți seara, la o înțelegere și au semnat un Acord de guvernare

Turist în pandemie. La Praga e recomandat să porți mască, dacă așa te simți mai în siguranță

Ca să scriu aceste câteva rânduri despre Praga a fost greu. Lăsând la o parte procrastinarea, dar să descrii capitala Cehiei în cuvinte cât mai puțin poetice devine o sarcină dificilă. De aceea, nu voi insista cu detaliile turistice ale vizitei acolo. Și ca să stârnesc interesul celor care nu au vizitat locul, mai jos o să las câteva imagini, în acest sens.
Pentru că această mică postare se află sub titlul de „Turist în Pandemie”, am să mă opresc asupra a două sau trei observații legate de Pandemie.

Unu. Nimeni, absolut nimeni, nu a purtat pe stradă mască. Nu vorbesc aici de spațiile deschise, cu puțini oameni. Vorbesc de locurile iconice, unde turiștii se adună în grupuri, cum ar fi Ceasul Vechii Primării sau Podul Carol. Chiar dacă a stat înghesuiți unii lângă alții, nimeni nu a pus masca la gură.

Doi. Extrem de puțini purtau mască în interior. Și suspectez pe cei care o purtau că erau turiști, nicidecum localnici. Am intrat într-un magazin unde era scris ceva în cehă și o imagine cu o mască și mănuși. Am întrebat (în engleză evident; nu cunosc limba cehă, deși slanina și šunka mi-am dat eu seama la ce făcea referire) dacă e obligatoriu să pun masca și mănușile. Răspunsul? „Anunțul e pentru protecția dumneavoastră. Nu e obligatoriu să le puneți. Dacă, în schimb, vă simțiți mai în siguranță să le purtați, puteți să o faceți. Dacă nu, nu”.

Trei. Restaurantele au stat foarte puțin închise. Praga nu rezistă fără acestea deschise. Și da, nici chelnerii nu poartă mască, nici mănuși. Dintr-o discuție informală am înțeles că au purtat undeva la început, puțin timp. După care au renunțat la idee. Pentru o mai bună igienă găsești la fiecare masă gel hidralcoolic. Apropo de igienă, nu am găsit baie de restaurant să fie murdară sau neglijent curățată.

Patru. Muzeele, teatrele, sălile de concerte, toate deschise. Nu știu cum se intră în sălile de spectacole, dar în muzee aceeași regulă: se recomandă purtarea măștii. Și, da, la intrare pun la dispoziție gel hidralcoolic.

Cinci. În mijloacele de transport se recomandă (după cum constatați nu există cuvântul obligatoriu), la fel, purtarea măștii. Dar nimeni nu avea la gură masca. Nici măcar în funicularul plin de turiști care urcă pe dealul Petřín.

Șase. În aceeași discuție informală avută cu un localnic, am aflat cum va fi cu începerea școlii. Elevii vor purta mască doar în pauză. În clasă vor sta fără mască. Am întrebat și de profesori. Mi s-a spus că tot ce au primit părinții ca informare este că toți cei din clasă vor sta fără mască. Prin deducție, și profesorii  ar trebui să stea în clasă fără mască.

Șapte (știu am spus două-trei și am ajuns la șapte, dar asta e ultima observație). Am remarcat atât pe aeroportul Václav Havel cât și în centrul orașului centre de testare Covid. Nu le-aș fi remarcat dacă nu aș fi văzut coada (cu distanțare de siguranță, dar fără măști) din jurul acestora. Mi-au atras atenția și m-am dus să văd de ce înghesuiala. Costul unui test standard PCR era de aproximativ 65 euro (1750 coroane). Testul expres, cu rezultatul în două ore era de 280 euro (7500 coroane), plus un extra de 20 euro dacă se solicita și confirmarea din partea unui medic.

Concluzii. Nimeni în Praga, locuitori sau turiști, nu pare stresat de pandemie. De fapt, tot ce enervează e că nu se revine complet la normal. Turismul încă suferă. Unele hoteluri și aprthoteluri au trebuit să închidă. Cei implicați în zona HoReCa și transporturi sunt de-a binelea iritați că deși au avut cu mult mai puține cazuri decât Italia, Spania sau Franța, anumite măsuri s-au luat la fel, mai ales cele pe plan european (în special cele legate de anularea unor zboruri sau vizite de grupuri). Pe stradă, nimeni nu se ferește de tine dacă nu porți mască, dar nici nu te privește cu răutate sau ironie că o porți. Se merge pe regula: fiecare cu ideea lui. Important e să respecți pe fiecare.

N.B.: Pentru așa numiții hateri care văd în fiecare postare de acest gen un mesaj anti purtarea de mască, vă transmit că vă înșelați. Sunt unul dintre cei care au purtat mască în interior sau în spațiile deschise aglomerate. Dar nu am putut să nu remarc atitudinea relaxată a cehilor în pandemie. La TV nu se vorbește obsesiv de coronavirus. Și atunci când se vorbește, e de fapt o știre. Au și altele pe cap acolo. Se merge mult pe responsabilitatea fiecăruia, chiar și a turistului, cunoscut, de altfel, ca fiind iresponsabil, de felul lui.

Da, nu au atâtea cazuri ca la noi (22 951 până în momentul de față, cu 861 392 teste efectuate). Cu toate că-s mai puțini la număr, și virusul e același. Dar au avut și ei situațiile lor. Când timp de o săptămână, la Praga, din cauza unei petreceri în spațiu închis, cu mult mai mulți oameni decât ar fi trebuit, cazurile de infectare au crescut de patru ori mai mult. Cu calm au depistat fiecare persoană implicată și cei cu care au intrat în contact, au făcut teste, iar tot ce au găsit pozitiv au izolat la domiciliu.

Și, la final, apropo, de purtarea măștii, de săptămâna viitoare va deveni totuși obligatorie purtarea ei. În mijloacele de transport în comun sau private. Nu aș putea să spun de ce de săptămâna viitoare. Nici ei nu știu. Așa li s-a spus.

(Text de Apostol Ninu)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii