Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Turistul modern străbate totul în goană, fără să încerce o clipă trăirea autentică. El nu călătoreşte, fuge

În literatură e ca-n amor. Femeia inimii îţi jură că eşti primul cu care-şi înşală bărbatul. Fireşte că nu-i aşa. Au mai fost şi alţii. Dar asta n-are importanţă. Important e că te iubeşte. Și mai ales că tu te răsfeţi o clipă în iluzia de a fi primul. În literatură, depeni deseori o opinie încîntat că-i o noutate absolută. Pentru a-ţi da seama, după aceea, că a mai fost şi altora amantă. Pe sub o asemenea lege a trecut şi subsemnatul. Cartea mea de călătorii, Lumea văzută de un român rupt în fund, s-a vrut o luare în răspăr a maladiei care e turismul modern. Vîrît într-un grup, ca oaia într-o turmă, călătorul e dus de colo pînă colo în autocare elegante. Programul său nu e unul al sufletului. Îl stabileşte deseori, cu calculatorul, firma de turism. Principiul fundamental rămîne cel al grabei de om hămesit. Lucrurile, priveliştile nu sînt văzute, ci bifate. Totul e un iureş ameţitor. N-ai timp sufleteşte să-ţi asumi un apus de soare. Costă şi, mai ales, trebuie să urci în autocar. Nu de alta, dar grupul riscă să piardă masa. Implicit, aşadar, pledam pentru o altfel de călătorie. O călătorie tradiţională, organizată de sufletul tău şi nu de o firmă de turism. O călătorie în care totul să-ţi aparţină: mersul pe jos, privirile lăsate să-şi facă de cap, timpul de popas. Credeam, cînd am scris cartea, că eram primul condeier zbîrlit împotriva turismului americanizat, împotriva trecerii printre privelişti ca gîsca prin apă. La cîtva timp după apariţia cărţii, mi-am dat seama, nu fără ruşine, că mă lăudasem prosteşte. Aveam un înaintaş. Și încă unul mare, mare de tot: Mihail Sadoveanu.

Drumuri, a treisprezecea poveste de la Bradul Strîmb, e o capodoperă de ironie la adresa turismului americanizat. Autorul ia drept exemplu un traseu: mînăstirile din ţinutul Neamţ. Călătoria asta poate fi făcută în două feluri: modern, ca în 1943, cînd apare volumul Poveştile de la Bradu Strîmb, sau tradiţional, cum îi place lui Sadoveanu. Excursia modernă stă sub semnul gîfîielii. Într-o jumătate de zi dai gata Neamţu, Văratic, Agapia, şi-ţi mai rămîne timp şi pentru un prînz copios:

„Astăzi mijloacele de locomoţie rapide înlesnesc vizitarea frumoaselor ctitorii Neamţu, Văratic şi Agapia, într-o jumătate de zi. Călătorii trebuie să vîre în această jumătate de zi – şi fac asta cu plăcere – ora prelungită a unui prînz copios. După ce văd cu cea mai mare grabă tot ce este de văzut şi leapădă tot ceea ce le-ar putea cere o sforţare a picioarelor proprii, salută mai mult cu entuziasm decît cu regret peisagiile istorice şi schimbă într-un ceas orizontul, căci numai la Vatra Dornei pot găsi un hotel bun şi, de la Vatra Dornei, trebuie să ia, a doua zi, Valea Bistriţei în sus la Cîrlibaba- Prislop-Sighet, munţii Maramureşului, caleidoscop accelerat din care, după ce automobilul a înregistrat un circuit de o mie de km, nu-ţi mai rămîne decît o viziune convenţională şi fumurie“.

Scriitorul crede că formula e de import. Americanii, zice el, au introdus în lumea călătoriilor un element definitoriu: viteza. Se ia un traseu şi se împarte în puncte. Fiecărui moment i se atribuie un timp limitat. Americanul, grăbit din naştere, poate încheia călătoria mulţumit: a vizitat tot ce scrie în ghid că trebuie vizitat:

„Cercetînd acum cîţiva ani muzeele şi pinacotecile olandeze, cu popasuri îndelungi şi întreruperi necesare, am aflat de la un localnic, om cultivat şi inteligent, că metoda aceasta de a vedea mult şi repede au introdus-o în Europa americanii. Împărţind Europa în tranşe, orînduindu-şi expediţiile în chip strict, în anumite zile şi între anumite trenuri, călătorii de peste ocean negreşit nu puteau acorda marilor pinacoteci de pictură flamandă şi olandeză decît un timp minimal. Acei cîţiva kilometri de galerii, în care stau una lîngă alta capodoperile veacurilor, trebuiau totuşi realizaţi; deci era necesară o viteză de record. Astfel, grupele americane vizitau fără să vadă. Moda şi practica aceasta a oamenilor grăbiţi s-a introdus şi în ţara noastră. Se observă deci şi la noi spectacolul bizar al unor tipi care nu cunosc hărnicia decît în această ipostază, realizînd distanţe fără scop.“

Pentru a satiriza cea de a doua formulă, Sadoveanu apelează la un dialog cu un posibil adept al americanismului în turism. El, scriitorul, împătimit al călătoriei tradiţionale, strămoşeşti, se preface, viclean, că-i dă sfaturi celui pornit într-o excursie americanizată pe la mănăstiri. Conştient că respectivul nu-l va asculta, scriitorul îl avertizează, de exemplu, că la Neamţu se ajunge cu mare dificultate. Bogăţia priveliştii răscumpără însă hurducăturile maşinii prin gropile tipic româneşti, devenite bun naţional:

„Nu ştiu cum ai să ajungi la Neamţu, căci drumurile scumpei noastre patrii sînt din ce în ce mai puţin bune. Nu le-aş dori excelente decît ca să nu ne sfărîmăm oasele la trecerea gropilor şi ca să nu ne muşcăm limba; să putem avea ochii deschişi ca să vedem, şi limba nedureroasă ca să putem lăuda perspectivele. După ce treci de pădurea de la Moţca, faimoasă odinioară prin bandele de hoţi care instalaseră vamă la acel drum mare, se deschide lumina din valea Moldovei, şi munţii sub văe de ceaţă se apropie. Treci podul de la Timişeşti; ai impresia că aerul s-a subţiat: satele iau tonuri de acuarelă; copiii au mai multă sprinteneală; femeile au pus pe ele culori mai vii şi par mai tinere.“

Trăirea peisajului cere popas îndelungat. Sadoveanu ştie însă că-şi bate gura de pomană. Turistul modern străbate totul în goană, fără să încerce o clipă trăirea autentică. El nu călătoreşte, fuge.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

32 comentarii pentru articolul „Turistul modern străbate totul în goană, fără să încerce o clipă trăirea autentică. El nu călătoreşte, fuge”

  • Sunt întrutotul de acord cu cele scrise de dumneavoastră, Maestre,dar mulți dintre noi au probleme cu oasele, nu au nici permis de conducere și nici bani prea mulți să explroeze pe cont propriu zone frumoase și minunate de pe întreg globul pământesc, plăcute ochiului omenesc ! Cu toate acestea , nu am să uit niciodată un răsărit sau un apus de soare, savurate în tot timpul necesar din lume , la țară, la munte sau la mare , în copilăria ,în vacanțele sau în concediile mele și nici excursiile de ” Ziua Echipei „făcute de compania la care am lucrat ,care durau cel puțin două zile și erau organizate din timp și cu mult cap ,în așa fel încât fiecare participant să se poată bucura în voie de toate splendorile naturii și ale obiectivelor turistice vizitate ! Din fericire, nu am avut ghinionul unor excursii scurte făcute în grabă și nici nu mi-aș dori acest lucru vreodată ! Superbe și grăitoare în acest sens sunt pasajele citate din opera lui Sadoveanu ! Vă mulțumim pentru un editorial de excepție ,superb, foarte frumos și foarte interesant, Maestre Ion Cristoiu !

  • „Descoperirea experimentală tocmai anunțată a unui tetraneutron de către un grup internațional condus de cercetători de la Universitatea Tehnică din Darmstadt din Germania deschide porți pentru noi cercetări și ar putea duce la o mai bună înțelegere a modului în care este alcătuit universul.” (physorg)

    mai intai e Matricea, mai apoi…Recunoastem 🙂

    Matricea e acolo unde a fost scris Legamantul, spre ex. adica in Curcubeu. Dinamica Curcubeului povesteste despre Dinamica Matricii Universului, despre Dinamica Oului Absolut

    3,4,5-6-9,8,7
    Cer-PACE-Pamant

    Cerul cu a lui Balanta, 3-4-5
    Pamantul cu a lui Balanta, 9-8-7
    4, exprimare a Pluralului, care Desavarsit e 6, e Reazemul Cerului
    8, exprimare a Pluralului, care Desavarsit e 6, e Reazemul Pamantului
    Pacea, care e 6, e Reazemul Absolut, care echilibreaza Reazemele Relative, 4 respectiv 8.

    prin urmare…iata Talerele Matricii Universului:
    3,5,9,7
    _______________
    :))))
    deci sint patru. deci…descopeririea cu pricina e un soi de…iar! am dat peste Matricea Universului:)))))
    pai…e de Bun-Simt, asa-i? :)))
    ( prin urmare povestea cercetatorilor este despre ceea ce nu se vede in experimentul lor:)), ceea ce se vede fiind un Efect a ‘ceea ce nu se vede’.
    in Dinamica Universului mai intai e Cerul si dupaia Pamantul, mai intai e Efectul si dupaia e Cauza :)) )

    • Bai cretinule, ce dracu tot vii pe-aici cu tembelismele tale?…du-te in mortii ma-tii de cretin la balamuc….

      • Pe acest blog comentariile sint moderate. Prin urmare cel care ma injura atat de deosebit e Maestrul, nu dvs 🙂
        Aia e.

        • @online
          curcubeu…..online….negru e absenta luminii….a oricarei culori…si paradoxal…..albul e combinatia tuturor culorilor…..jur ca din cap spun prostiile astea fara nici un fel de sursa din care citesc…..asadar…..infrarosii sunt un pic sub spectrul vizibil…..urmeaza rosu….verdele…pentru care sistemul vizual uman e cel mai adaptat,,,sensibil….550nm(nanometri lungime de unda)…..albastru….by the way….sau nota bene….mi se pare daca imi aduc aminte ca din rosu verde albastru obtii orice alta culoare vizibila…rgb-red-green-blue…ultraviolete….si tot asa….”lumina” e tot radiatie….unde electromagnetice…..acum….mai e ceva…frecventa de fuziune a sistemului vizual uman….46 hz…peste care omul nu mai percepe cadre sacadate,,,,ci in mod continuu…cinema-tv la 50 hz…te-ai prins….unele animalute vad un pic mai mult….adica spre infrarosu….similar sistemul auditiv…nici nu mai tin minte….parca 20 hz…16.000 hz….unele animalute insa „aud” si infrasunete adica sub 20 hz si ultrasunete adica peste 16.000-20.000 hz…..
          O Zi Frumoasa!!!

          • intunericul e esenta luminii, tot asa cum nemiscarea e esenta miscarii

            Lumina Lumii este Caldura
            cea care Lumineaza este Caldura Sufleteasca, in fapt Caldura Cerului. ( exista si Caldura Pamantului, aia care se simte acum prin Italia, spre ex )

          • Intunericul este…Frigul, adica Fiul Mintii Superpozitia ‘singurica-singirea’.
            Intunericul este lipsa Inimii.

        • Comenteaza la articol dobitocule, nu umple spatiul cu timpeniile tale….fa-ti blogu tau si masturbeaza-te semidoct intelectual acolo cit vrei….

          • pesemne ca esti un turistul modern, care străbate blogul în goană, fără să încerce o clipă trăirea autentică.

            nu-l călătoristi, ci il fugaresti.

            pesemne ca daia fuge si el de tine :))
            insa nu mereu, din cite mi dau seama 🙂

      • @Unu
        ce cautati voi aici…..ip….geoip,,,,bine astea sunt pentru gugustiuci…..sunteti foarte viteji….in loc sa fiti pe front in linia intai sa serviti patria voi serviti ca niste popotari respectabili gustarica dimineata….Arhiva Operativa…..sunteti Documentati Informativ..Sa Se Stie Ca Se Stie….la ce nivel de detaliu….de granularitate….nume prenume adrese sotii copii functii um masini….astea cibernetice sunt asa…..ATENTIUNE…..
        Sat Deagu, nr. 120-Ion Oprișor…..DG Securitate Economica din cadrul SRI…..locotenent colonel Alexandra Cerasela Pana….Florian Coldea, alaturi de Lorena Coldea, la parada militara de 1 decembrie Dorina, mama Lorenei, plangea in birou te-ai PRINS…..SA NU MAI CITESC PE AICI….”cretin tembelism”….despre „morti mama dracu”….la Fratele La Subsol nu e „balamuc”….Acolo nu misca nimeni,nu comenteaza nimeni,doar se executa fara sa se cranceaca discute sau comenteze.SUNT INFORMATI DEJA.
        ATAT

        • Dupa poza de cretinoid imi dau seama ce hram porti…acelasi sfat: comenteaza la articol, fii concis, nu bate cimpii…din respect pt dl Cristoiu, nu-i utiliza blogu cu securisme sau tembelisme….altfel la balamuc linga amicu online…

          • @Unu
            domnule unu….amicul online e o doamna…cat despre dumneata….nu merita sa comentez asa ceva,nu se face,nu face sens……strict referitor la Articol….Dl Ion Cristoiu Spune ceva Foarte Interesant…aveti prea mult…nu mai reusiti sa apreciati ce aveti…..Asadar iti voi spune ce m-a invatat Bunica Mea….Nu-i Putin Sa Nu Se Ajunga Si Mult Sa Nu Se Termine.
            O seara placuta fara permanenta.

          • De acord cu dvs. 1000%.

          • domnule Ionuț, ce Editor folositi, ca trecind in diagonala peste softul lui recunosc citeva scheme logice, chiar daca ele sint mai elaborate. va intreb pentru ca nu i stiu numele, daia.

        • „nu merita”…”nu face sens” sa comentezi…atunci de ce-ai simtit nevoia sa comentezi ?

      • @unu: Respirăm cuvinte, dar nu din acestea.

        • nu pe toate drumurile pot intalni un cort au unui Maestru unde sa fiu injurat…ca la usa cortului :), asa ca experienta e deosebita 🙂

          • „Injurat” sau „injurata”…ca e o diferenta stii?

          • reasambeaza l pe Adam si vezi ce ti iese

          • @Online….va raspund dumneavoastra Doamna…..avei@online si online a scris pe 25/06/2022 la 20:35….adica aveti 2 clone…de fapt una
            Bun….va pasioneaza ce folosesc…..o jucarie hp,,,,cu 8 mac address si 8 ip-uri….de la MUNCA…..si cum ar veni….fortinet…fortigate….logic….virtual…segmentare 80 biti sau bytes….oricum nu trece nimic…..adica mai degraba va dau numarul de telefon….uite…unul din cele 3…0726.246.905…..ASADAR……un MESH FIZIC pe TREI RETELE si UN MESH LOGIC PE 8×27 RETELE…..asa GLUMITZA….incercati un ransoware…in gluma…bineinteles…..doar vedeti ca v-ati expus…..
            TOATE BUNE SUPERPOZITII SI PROMI !!!

        • Atunci „respira” si-n alta parte.Poate dai de „cuvinte” de alt fel.

          • Mi-ai furat numele. Chiar iti place sa fii clona mea? 🙂 Ai mai multa grija ce-ti doresti.

          • Domnule ION CRISTOIU
            Nu-mi permit sa va spun Maestre……Sunteti Decanul De Varsta Si Intelepciune al presei de aici……
            Despre aceste „elemente dusmanoase si inamice”…….niste ….elemente….les elements…..stiu si ce filme vizioneaza copiii lor…..’
            Imi Cer Scuze,,,,,Iertare……stiam……
            Pai cam atat….11 ip-uri cu 11 mac-uri….si segmentare pe 80 octeti….Inca O Data….Imi Cer iertare……
            Toata Stima!!!

          • Cine ti-a furat ma numele? Intelegi semnificatia semnului „@”?

          • @promi a scris pe 26/06/2022 la 22:43
            poate am niste „securisti” care ma informeaza cand „miscati”
            ai spus ceva…sau de fapt ce doreai sa spui…dar semnificatia,,,,,# & ( * ,,,,etc o cunosti,,,,,bun…sunt caractere speciale….asci code….dar cate sunt…128 sau 255….de ce 128…..2*7….2*8-1….ideea e simpla….cand discuti un subiect,,,,sa stii ce vorbesti…..pe vremea aia atat duceau procesoarele…erau pe maxim 8 biti…dar surpriza….ti58 c cu procesor pe 4 biti calcula pana la 10*99 10*-99,,,facea si integrale,,,matrici aoleu…sa iti spun ceva si mai frumos….existau procesoare si pe un bit…..tot masina touring e….se si programau…. in 1 si 0…adica sub limbaj de asamblare….acolo e PROGRAMARE…..
            Acum….codul morse il cunosti…..ai facut morse…..modulatie in amplitudine faza frecventa timp…..intelegi ceva…..
            pai cam atat….deocamdata gandeste-te de ce am vazut postarea ta la fix vreo 3 minute….stai linistit….nu ma informeaza nimeni…doar anticipez putin niste „comportamente”……bun inteleg gradati….ce nu inteleg….dedublarea personalitatii si lasitate

  • Calatoria se exprima prin superpozitii,
    la una participi cu Cerul care esti, la ailalta cu Pamantul care esti.
    Insa Calatoria care chiar conteaza pesemne ca incepe atunci cind ea e o ‘nemiscare’, adica atunci cind… te asterni intre superpozitii si…le privesti cu egala consideratie, zambind 🙂
    :))

  • Sanatate dle Cristoiu.
    fiind cu uleiuri si essentialuri…iata ma s
    Ascult in paraleu pe scamatoarea Josephine de la Gold.fm …ce ziceti de tinara radioasa?
    E ceva de capul dinsei?
    Nu de Alta da e surprinzator de ….hmmm….
    Da …nu e Florentica…nu e Marcela…da asaa e cam suspect de buna.
    Sa nu uit …felicitari cu admiterea MAIei Sandu
    In statut de candidate la aderare…
    Eu inca sper degeaba cca poate isi revin la sentimenturi Mai bine …nu repede…Putin cite Putin
    …pt ca altfel se vor reintoarce la matuska lor ca gubernie…deci canci Garda …canci onoare
    E tare Josefina….
    Da asa per total e bine ….conserve…mmmmm

  • Ieri ați spus că nu dă lumea sfaturi la recenzii așa încât azi m-am conformat cerințelor.
    O călătorie cu sufletul e programată din timp. Se marchează locurile istorice, se aleg și se rezervă cazările. De preferat circuitelor turistice comerciale sunt cele făcute cu avionul până într-un punct convenabil ales, apoi se închiriază un autoturism parcurgându-se cele mai impresionante trasee până la punctele de interes la care te deplasezi în tihnă fără să te toace la cap un ghid plictisit care cu puțin ghinion bate și câmpii cu grație.
    Culmea este că circuitele organizate individual deși sunt mai aglomerate, dpv informațional sunt mai bogate; unele, în funcție de zona traversată, sunt și spectaculoase, iar prețul final este mult sub cel cu care ai achiziționa numai 1/4 dintr-un traseu pus la dispoziție de o ag.de turism.

  • Murray Head – One Night In Bangkok
    pentru
    „One night in Bangkok and the world’s your oyster The bars are temples but the pearls ain’t free You’ll find a god in every golden cloister And if you’re lucky then the god’s a she”
    cica i-au dat cu interdictie in Thailanda,
    cica acolo esti norocos daca zeitza e femeie……..

    -tsunami.ul din Indonezia,banda aceh 2004
    l-a surprins pe fostul cancelar Helmut Kohl:
    facea mult spa intr-un penthouse.
    Helmut Kohl
    (1930–2017)
    (indonezia e langa thailanda)

  • Poanta-i veche,prostu-i nou.
    (mama prostilor e mereu gravida
    chit ca insheala au ba)
    -cine ar iesi din hotel/resort la ora ASTA????????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *