Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Ultimul Război American. Pacea este o afacere periculoasă

De mai mult de o lună, comunicarea publică despre situația din Ucraina s-a făcut exclusiv pe principiile propagandei de război, mult diferită față de propaganda obișnuită. Rechiziționarea televiziunilor de știri de către Regimul militar Iohannis, cenzurarea și autocenzurarea au făcut ca publicului să i se ofere doar produsele PSYOP. Pe plan mondial au apărut și voci care, cu argumente, spun și altceva decît propaganda de război. La rubrica Războiul, dincolo de propaganda de război, cristoiublog.ro va găzdui puncte de vedere din lume, dar și din România care se supun numai și numai Datoriei de a spune Adevărul.

(Sursa: Facebook Ana Iordănescu)

Când Roma nu a mai avut forța pentru a impune Legea romană (Pax Romana), a ales să propage „dezordinea romană”, în numele supraviețuirii. Mai mult, Imperiul Roman de Răsărit a ridicat această strategie la rang de politică imperială pentru a-și proteja frontierele – dacă Imperiul nu putea guverna frontierele, alegerea a fost să le facă neguvernabile, imposibil de guvernat, deci fără miză se a fi cucerite.

Statele Unite ale Americii, un imperiu informal, au preluat această strategie, dar au modificat-o – dacă în cazul romanilor, era o tehnică defensivă, folosită în interiorul teritoriului, în cazul Americii a devenit totalmente ofensivă, conflictele generate fiind externe homeland-ului. Caracteristic imperiilor în declin, profitând de poziția geografică izolată și sigură, în intimitatea celor două oceane, aprinde conflicte în întreaga lume, de cele mai multe ori în proximitatea adversarilor și astfel se poziționează ca o oază de stabilitate și securitate, atrăgând fluxurile financiare din întreaga lume. În concluzie, guvernarea prin haos și război este deosebit de profitabilă pentru SUA: își hrănește complexul industrial militar, generând piață pentru armament, dar și pentru restul companiilor americane, își slăbește adversarii, nevoiți să își consume resurse importante pentru a purta războaie induse care produc adeseori și instabilitate internă și, cel mai important, SUA își poate proteja produsul său de export cel mai valoros – petro/dolarul. Problema cea mai mare este că acest joc nu este o formulă win-win, ci una lose-lose, miza nu este ca SUA să nu piardă, ci să piardă mai puțin decât adversarii. Profesorul Mearshimmer observa că SUA creează haos și distrugere și din teama ca pacea și dezvoltarea economică să nu ajute la întărirea unei alte puteri, capabile să îi conteste hegemonia. Inevitabilul s-a produs, iar după treizeci de ani de unipolaritate incontestabilă, China și Rusia bat la ușa Americii cu propunerea unei ordini mondiale multipolare-plăcinta trebuie împărțită! America, aflată în faza de declin accentuat, elitele sale, mai precis, au aplicat și intern această tehnică a haosului (mișcările BLM), dar, de principiu, criza internă se exportă către alte țări.
În acest context, Ucraina nu are decât un rol marginal. Să lăsăm emoția să inunde discursurile analiștilor „profesioniști” și să avem puterea să verbalizăm evidența-morții și distrugerea Ucrainei, pe cât de tragice, pe atât de irelevante sunt în tabloul general al acestui Ultim Război American. Eliberarea țării și lupta ei pentru suveranitate/popor sunt invenții ale aparatului de propagandă de la Washington, la fel de reale precum soldatul care a mers două zile cu un glonț în inimă, fetița care a apăsat frâna, deși în picior avea un glonț al dușmanul rus sau pilotul-minune care a doborât toată flota de avioane rusești. Oamenii au nevoie de mit și de excepțional, iar propaganda hrănește această foame a omului-modern, cu individualitate castrată, identitate incertă și păgân, autoexclus de la creștinism pe motiv de modă. Le vinde o apartenență, o suprapunere cu o cauză și ei cumpără, dovadă stă puzderia de conturi cu steagul Ucrainei la profil. Formă fără fond, cei mai mulți habar nu au unde este Ucraina pe hartă.
Prăbușirea URSS, în 1991, a închis un ciclu istoric – pentru prima dată în ultimii 500 de ani, nicio țară europeană (imperiu) nu era o putere globală. Întregul sistem de relații internaționale a devenit oglinda acestei hegemonii americane – instituții internaționale (FMI, Banca Mondială, ONU) și controlul informațiilor (presa, rețele sociale). Rezultatul? Invazia Irakului sub un pretext fals, deci o nesocotire fățișă a sistemul de securitate internațional, Libia, Iugoslavia, Afganistan, toate aceste agresiuni au fost posibile, permise și nesancționate. Se știe acum că intenția lui Gaddafi era să formeze Uniunea Statelor Africane, cu o monedă unică, dinarul libian, cuplat la aur, înlocuind atât dolarul ca monedă de referință, inclusiv pentru țările africane francofone dependente de francul francez. Țările NATO au reacționat pentru „reinstaurarea democrației” și înlăturarea dictatorului, în special Franța și SUA. Distrugerea Libiei continuă și azi, la zece ani de la înlăturarea lui Gaddafi, țara fiind neguvernabilă, un tărâm pierdut, captiv al unui război civil perpetuu. Lui Saddam Hussein i s-au inventat arme de distrugere în masă. Coincidența, numai coincidența, face ca și acesta să fi cochetat cu vânzarea petrolului în altă monedă decât dolarul. Sistemul de legi internaționale este aliniat principiilor westafaliene (doctrina egalității suverane, indiferent de statut și de putere, orice stat are aceleași drepturi, o utopie pe care cele două războaie mondiale au spulberat-o), cel puțin în teorie, căci în practică nu se aplică și Americii, care, împreuna cu aliații europeni, pot invada și schimba orice regim neprietenos, de preferință în țări cu resurse bogate. Monopolul le-a aparținut până în februarie 2024, când Rusia a invadat Ucraina. Brusc, dreptul internațional bazat pe respectarea suveranității a redevenit relevant. Sigur, nu se poate legitima invazia Ucrainei prin intervențiile din trecut ale SUA/NATO („Rusia are voie să atace Ucraina pentru că și Afganistanul a fost invadat”), dar trebuie acceptată necesitatea schimbării acestui set de relații internaționale, altfel vom plonja într-o perioadă de volatilitate totală cu o singură normă: legea junglei. Dubla măsură este o politică nesăbuită, asta dacă nu dorim o ordine internațională care să fie un fel de Cosa Nostra, unde conduce o singură familie. Nu știi niciodată când apare un nou derbedeu în oraș, suficient de puternic pentru a o provocare…
Dintre toate tipurile de analiză a crizei din Ucraina, cel mai inadecvat mi se pare cel al perspectivei morale. Dacă ne referim la politicieni, abordarea în cheie morală sau moralistă a crizei ucraineano-rusă te duce într-o fundătură, compromisul celor doi beligeranți devine imposibil. Întrebarea corectă nu este, în opinia mea, cine este eroul și cine este ticălosul, pentru că accentuarea acestei judecăți duce la perpetuarea războiului până la anihilarea unei părți, de preferință a celui rău. Dar dacă acesta este de neînvins, a celui atacat (eroul..) deci, iată, perspectiva morală în astfel de situații este nu numai contraproductivă, dar și profund stupidă. Întrebarea corectă este cine câștigă, iar în funcție de răspuns (realist, nu propagandistic), trebuie acționat. Este probabil un sindrom al epocii noastre ca, în același timp, să existe în poziții-cheie atât de multe personaje care nu înțeleg nimic din nimic, cu atât mai puțin esența relațiilor dintre state.

În absența unor principii general acceptate și aplicate, pentru state există interese și cam atât. Lord Emerson ne-a avertizat în privința asta: „O națiune nu are inamici permanenți, nici prieteni permanenți, ci numai interese permanente”. Și, ca în orice confruntare/negociere, contează atuurile pe care le deții-leverage – da, exact ca în filmele cu mafioți… Cei mai puțin vigilenți (eufemism) etichetează drept propagandă rusească cel mai puternic argument inventat de la începutul timpurilor – puterea. Poate ați uitat, dar în anii ’80 cei mai buni prieteni ai SUA erau Irakul și Afganistanul. Evident, nu mai sunt.
În concluzie, Ucraina este, din punctul de vedere al strategiei americane de maximizare a a haosului, business as usual. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a recunoscut că pregătesc acest moment încă din 2014. În acest scop au fost finanțate și antrenate acele batalioane n@ziste, știți, cele care nu există. Antrenate pentru a fi ulterior integrate în Garda Națională și în structurile de conducere, pentru o corectă difuzare a virusului banderist. În același scop se trimit arme, ajutoare, bani, orice este necesar pentru a prelungi acest război. Moscova trebuie slăbită, nu-i așa? Însuși Lloyd Austin a fluierat în biserică, dezvăluind planului „bunului samaritean”, SUA. O declarație nefericită, o dovadă clară a mediocrității grupării de birocrați instalați la butoanele Washingtonului. După ce vor distruge Ucraina, vor trece la următoare țintă fără nicio reținere de conștiință. Nesăbuința lui Austin, Nuland, Blinken nu poate fi egalată decât cea a lui Boris Johnson, care a îndemnat Ucraina să atace ținte din Rusia, iar în vizita sa la Kiev l-a avertizat pe Zelensky că Vestul nu este pregătit pentru pace. Păi așa se vorbește cu o țară suverană? Nu acest tip de discurs îl face pe dictatorul Putin… dictator? Într-adevăr, pacea nu este dezirabilă. În Belarus, un negociator a fost împușcat, după Istanbul, a apărut masacrul de la Bucha (ați mai auzit ceva?), diverse alte incidente până când toată lumea a înțeles: pacea este o afacere periculoasă! Brusc, criza din Ucraina a devenit cel mai inevitabil război evitabil, iar Zelenski a refuzat negocierea păcii când avea toate atuurile pentru a sfârși, probabil, cu o țară ciuntită și datoare. În afara acestor particularități, nenorocirile obișnuite: crearea unor miliții de rebeli, înarmate, pe modelul Isis și Al Qaeda, inundarea cu arme moderne a pieței negre din Ucraina. Ne putem alinta că toate armele trimise de Vest au fost distruse de ruși, până când primul Javelin doboară o țintă în inima Europei, după care va trebui să luptăm împotriva terorismul alb. Speranțele pentru reconstruirea Ucrainei ar trebui să fie temperate, în ciuda calculelor febrile care se fac. În Afganistan s-au cheltuit 2000 de miliarde dolari și n-aș paria că la Kabul este lapte și miere. Cu riscul de a mă repeta, sumele imense vărsate în Ucraina nu sunt decât o operațiune de spălare de bani, scoși din buzunarele americanilor și europenilor, numiți conspirativ, contribuabili, și mutarea lor în buzunare mai acomodate cu bani mulți – elitele occidentale, că nu ne putem permite să îi numim oligarhi. Căi bătătorite…
Dacă Ucraina este un „dosar”obișnuit , de ce consumă atâta cerneală? Pentru că este business as usual până când nu mai este. Un șoc pentru sistem administrat de americani pentru a profita de haos? Da, desigur. Dar ultimul în această formulă. Beneficiară directă a sistemului globalizat pe care ea l-a creat, America are o mare problemă. Dacă această globalizare va continua în formula sa extinsă, SUA își va pierde puterea de influență în fața Chinei. Nu are resursele Rusiei, nici comerțul extins al Chinei, singurul său avantaj (major) este dolarul, ca monedă de referință. China își extinde proiectul gigantic Belt and Road (Noul Drum al Mătăsii), iar înlocuirea dolarului cu alte monede este o chestiune de timp. Nu poți invada toate țările din acest proiect, la fel cum ai invadat Libia, nu? Deci, ce faci? Distrugi sistemul, aplicându-i un șoc, și îl reduci la limitele sale vestice în fruntea căruia îți poți păstra sfera de influență. Țările convocate de Lloyd Austin la Rammstein reprezintă limitele noii influente americane, acei 12% din comunitatea globală. Dacă vă amintiți, la începutul războiului, Larry Fink, CEO Al fondului BlockRock, a declarat că globalizarea a luat sfârșit. Cine este BlockRock? Alături de Vanguard și de alte câteva fonduri, băieții care stăpânesc lumea. La propriu, cu acte, nu este metaforă. Tot la începutul crizei, Arabia Saudită a început să experimenteze probleme în comunicarea cu Joe Biden, în sensul că a refuzat să îi răspundă acestuia la telefon. Târgul era așa: SUA furnizează apărare și securitate Arabiei Saudite, iar sauditii garantează dolarul. China va plăti Arabiei Saudite în yuani, India va utiliza rupia și rubla în relațiile de schimb cu Rusia. Ce putem spune? Cuplajul a intrat pe fir… Probabil că atunci când te joci prea mult cu sancțiunile și blochezi Iranul, Venezuela și Rusia în același timp, nu poți câștiga. Dar, adevărata lovitură dată dolarului a venit de la Washington. Furați de euforia momentului, birocrații americani au înghețat rezervele în valută ale Rusiei. O captură importantă, 300 miliarde, dar Rusia nu este Afganistanul. Toate țările au privit cu atenție momentul și au înțeles: rezervele în valută (dolari și euro), aflate în bănci occidentale, pot fi oricând confiscate dacă SUA dorește. No deal zone, deci… Iată de ce SUA are nevoie să distrugă sistemul, urmând să își hrănească puterea din canibalizarea Europei (UE). Aliați obedienți, aceștia au ales suicidul: dezindustrializarea Germaniei, dar nu numai, toată Uniunea, acceptarea condiției de clienți captivi ai energiei scumpe vândută de SUA sau clienți SUA, distrugerea monedei euro pentru a susține dolarul. Nu cumpărăm de la Rusia, dar cumpărăm gaz lichefiat de la Qatar? Pentru că, desigur, Qatarul nu sponsorizează terorismul jihadist, ci niscai biblioteci… Când tu, Germania, ai ministru de Externe pe Annalena Baerbock, care într-o lume normală nu ar trebui să conducă altceva în afara mașinii de spălat, orice este posibil. Absolut orice. Ce urmează pentru Europa? Inflație record, prețuri mari la energie, șomaj, probleme cu valul de refugiați ucraineni. Deci, principalii perdanți ai acestei crize ucrainene suntem noi, europenii, mai ales că, spre deosebire de perioada Războiului Rece, Rusia a decis să nu mai lupte cu SUA pentru Europa. Asia sună mult mai interesant, la Moscova existând un puternic curent de opinie în acest sens. Creștinismul, umbra lui Petru cel Mare, visul celei de-a treia Romă, fascinația elitelor rusești pentru Europa sunt tot atâtea argumente pentru continuarea unei relații, însă virulența campaniei împotriva Rusiei și a rușilor va face foarte dificilă normalizarea acestei legături. În discursul din 9 mai, Putin nu a nominalizat la capitolul inamici SUA, ci statele NATO, deci țările europene.
Un continent prăbușit sub greutatea propriei prostii. Într-o întorsătură hidoasă a vremurilor, acest continent oportunist a ales să își rescrie istoria. Eliberat de f@scism și cu prețul celor 27 de milioane de morți ai URSS, deci și ruși , alege să mistifice istoria. Cancelarul Germaniei ne anunță că vom învinge și acum, ca și în 9 mai 1945. Incredibil! Noi vom învinge din nou? Noi, adică  Germania? Nu, putem să îi detestăm pe ruși, să îl batjocorim pe Putin, dar încercarea Germaniei de a arunca vina SA pe Rusia, nu are voie să treacă neobservată. Germania hitleristă a fost învinsă, iar 75% din pierderile germane au fost cauzate pe Frontul de Est. Morții cei mai mulți i-a dat Europa de Est, iar drept mulțumire este pe punctul de a fi sacrificată încă o dată. La fel de sinistră este confiscarea victoriei de către Ucraina, prin declarațiile năucitoare ale lui Zelenski. Se bate monedă pe pactul Ribbentrop- Molotov. Da, așa este, un acord al iadului. Dar este o memorie selectivă. Hai să vorbim și de trădarea poloneză, care au intrat în Cehoslovacia, de crimele banderiștilor ucraineni, de sprijinul acordat lui Hitler de către serviciile britanice, în anii ’30, acesta fiind văzut ca o soluție împotriva URSS, de banii veniți de peste Ocean către Germania n@zistă.
Un continent al vendetelor etnice, și nu numai, în Balcani. Un continent care și-a anulat moștenirea: filozofia greacă, dreptul roman și creștinismul, alegând progresismul bizar făcut de proști pentru proști. Declarațiile Papei nu sunt apreciate decât în limita desfășurătorului neo-marxist. Kirill al Moscovei trebuie sancționat. Cine hotărăște? Marea Preoteasă Ursula? Cea care ne sfătuia să nu mai spunem mamei „mamă”, ci „părinte 1”? Cea care, nealeasă, a decis că a sărbători Crăciunul sau Paștele este greșit și neinclusiv? Ei bine, dacă asta este noua Europă, nu știu dacă trebuie salvată. Pentru că este imbecilă și ticăloasă, rămasă blocată în același dispreț pentru estici, slavi, ortodocși, tradiționaliști. Rusia a înțeles, iar discursul lui Putin s-a adresat exclusiv acelei părți din America rămase raționale. Răspunsul a venit printr-un text al lui Richard Haas, președintele CFR (Consiliul Relații Externe), în care se reitera nevoia de dialog cu Rusia, reevaluarea acuzațiilor de crime de război lansate de Zelenski. În plus, textul îl certa pe Lloyd Austin, șeful Pentagonului, pentru declarațiile nesăbuite în privința distrugerii Rusiei. Și parcă nici ideea de schimbare a regimului de la Moscova nu este oportună. Nu că nu-i o idee bună, dar nu e momentul. O palmă pentru istericii de serviciu. Declarațiile lui Macron sunt în aceeași notă – Nu umiliți Rusia! Sigur că Macron se aliniază președintelui CFR, în fond, răspund aceluiași număr de telefon. O schimbare a tonului. De ce? Pentru că Rusia câștigă în Ucraina, iar șansele să se piardă definitiv într-un război de uzură sunt din ce în ce mai mici și, probabil, un semnal pentru deschiderea unor negocieri nepublice – despre laboratoare, Hunter și cine mai știe ce. Ucraina, caz singular în istoria negocierilor, va sfârși lipsită de litoral, deci de orice putere economică, și bogățiile Donbasului. Astfel în Marea Neagră vor sta Rusia și Turcia, iar Europa vorbește despre sexul îngerilor. România? Interesul României? Ce interes poate avea o provincie îndepărtată a coloniei europene? Poate că, înainte de a ne teme de ruși, ar trebui să ne temen de Ucraina.. După ce Ucraina a fost anunțată, ieri, că va intra în UE în câțiva ani, Kuleba a răspuns că nu poate accepta o astfel de decizie. Și? Și a redus gazele rusești care trec prin Ucraina către Europa cu o treime…Nu este șantaj, este luptă pentru libertate.
Ar exista o soluție pentru a contracara acest joc cu haosul maximizat al Americii? Da, teoretic. Să arunci în foc mai multe zone și cu așa o violență astfel încât SUA să nu mai aibă timpul necesar să culeagă beneficiile șocului sistematic. Un exemplu – America de Sud. Sau să creezi interese divergente între SUA și Japonia sau între SUA și Germania. Strict teoretic. Breșa o reprezintă energia, atât Japonia cât și Germania nefiind independente energetic. Dar nu o desprindere treptată de la furnizare, ci una rapidă. Din motive care îmi scapă (!), Rusia nu dorește, deși poate, să administreze acest șoc sistemului. În tot acest timp, ochiul Dragonului privește și învață din greșelile Rusiei. Dacă va invada Taiwanul, China va începe în forță. Blocarea aprovizionării cu apă și energie, comunicații tăiate, anihilarea completă a adversarului, bombardarea instituțiilor oficiale, eliminarea conducerii actuale, no Zelenski cu ochi oblici.. . Umanitatea Moscovei și încercarea de limitare a pierderilor civile costă.
Martin Armstrong, un cunoscut economist, ne avertizează că toate statele își doresc un război generalizat pentru a ascunde deficitele imense, prăbușirea sistemelor de pensii nesustenabile, inflația năucitoare, generată de tipărirea de hârtii în timpul pandemiei pentru a promova lockdown uri fără beneficii, gândite de idioți monumentali precum Bill Geiț. Și poate și efectele adverse ale vaccinului. Vom vedea. Varianta aceasta ar explica paginile lipsă din scenariu.
În timp ce harța mondială atingea înălțimi record, Statele Unite și Rusia au făcut schimb de prizonieri. Un american la schimb cu un rus. Deci, Războiul Rece 2.0 a început. În fond, ce sunt țările, dacă nu niște colonii ale unei mafii transcontinentale?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Ultimul Război American. Pacea este o afacere periculoasă”

  • A rezistat postarea asta pe facebook? ❓
    Cenzorii lui Zukenberg dorm la tastatura! :mrgreen:
    Felicitari pentru preluarea articolului.

  • Exceptional

  • Pacea este o afacere periculoasă

    tare de tot, vorba asta.
    de ce?
    pai pentru ca Metamorfoza, Marea Eevolutie e un proces perpetuu, el se intinde pina la Infinit, iar cum Marea Revolutie e ‘desavarsirea Razboiului Mondial’ rezulta ca Metamorfoza e un
    razboi perpetuu’, in esenta.

    prin urmare…numa’ pace sa nu faca Lumea Mare pe vremurile astea, pentru ca daca face asta se afla in contradictie cu sine insasi … :)) ( pace…in sens Artificial, evident )
    insa…va face!, acela fiind momentul in care vorba ta va fi inteleasa mai pe de a ntregul 🙂

  • O gura de oxigen și luciditate într-o lume sufocată de manipulare. Iată genul de analiză care trebuie păstrată nu pentru a se prăfui anulată de viitor ci pentru a revela mințile celor care îl vor trăi.

  • Cine profită cel mai mult de acest război și de aceste tensiuni din 2013 încoace? Nu cumva USA…… Și a reînregimentat „aliatii” în spatele lor, a dat Rusia afară din Europa și i-a „calmat” pe nemți! Simplu. Usa înăuntru, Rusia afară și Germania jos! Urmează perioada „reconstrucției” Ucrainei. Cine va câștiga licitațiile pentru lucrările de reconstrucție?! (puteți ghici?) cu ce bani?! Ai cui?! Urmeaza inarmarea Europei pentru contracararea ~amenintarii rusesti~. Cine si unde va produce armele? Cine le va vinde si cine le va cumpara? In ce moneda vor fi tranzactionate? De unde banii respectivi?
    Pentru a supraviețui Imperiul American are nevoie de conflicte. Imperiul nu poate exista pe timp de pace. Dacă nu există adversari îi inventezi, dacă nu există război îl provoci. Să nu uităm că relația dintre Rusia și Europa devenise strânsă. Usa nu putea accepta o asemenea apropiere între Rusia și Europa. Cu o Rusie cuminte integrată în sistemul internațional era greu să mai justifici prezenta ocupația militară a Europei. De aici și necesitatea transformării Rusiei în bau bau, necesitate concretizată în criza ucraineană artificială din 2013, criză care azi a atins apogeul. Usa încalcă însăși regulile pe care ea le a formulat. CAATSA este doar un exemplu. Actul CAATSA este în sine un act de război, de bullying, pe sistem „faci ca mine sau suporți consecințe”. USA nu au nevoie de pace, dacă e pace, Imperiul devine irelevant și inutil și, mai grav, dacă e pace propriul popor american are timp să vadă să se aplece asupra problemelor structurale profunde a societății americane. Germania dorea gazul rusesc nu doar pentru că era ieftin și facil de procurat, ci și pentru a reduce dependența de USA. Acu, fără NS2 Germania e dublu dependentă de USA, militar și energetic, economic. Să nu uitam că după ‘89 trupele de ocupație sovietice s-au retras din Germania, cele americane…..au rămas……

  • Tot ce face Occidentul este sa inarmeze Ucraina si sa prelungeasca razboiul! Iar noi suntem partasi, bagati intr-un razboi care nu are nici sens, nici miza pentru Romania.

    Politicienii si bogatii vor parasi primi Romania la momentul respectiv, la fel cum s-a intamplat si in Ucraina, in timp ce restul populatiei va suferi.

    De altfel actiunile Occidentului au avut ca efect acest razboi: – inarmarea Ucrainei, avansarea NATO la granitele Rusiei, a inchis ochii la abuzurile asupra populatiei rusofone si altor minoritati din Ucraina. Peste 14000 de civili ucisi, conform ONU, fara sa ia nici o masura.

    Iar referitor la extingerea NATO, americanii nu accepta baza militara a Chinei in Insulele Solomon si ameninta ca vor riposta, la 10000 de km de ei, dar au pretentia ca Rusia sa accepte baze NATO la granite. Asta e logica Occidentului, din nefericire :))

  • e…win-win povestea
    toti cei care conteaza, cistiga.
    cei care pierdeau si pina acum…pesemne ca vor pierde mai mult.

    nu pare a fi o ‘dezordine romana’ ofensiva, ci fix un punct de inflexiune,
    Globalizarea, care era Fluxul, e inlocuita de Unificare, care e Refluxul.

    Globalizarea ( la nivel macro ), adica Marele Flux a fost un proces natural, el s-a terminat atunci cind si a consumat potentialul, iar asta era evident inca de cind Trump candida la prezidentiale.
    Unificarea ( la nivel micro ), adica Marele Reflux e tot un proces natural, iar el e sinonim cu retragerea apelor, prin urmare asistam la un proces invers Globalizarii. daca pina acum era ‘de bine’ sa te extinzi pe alte meleaguri, de acum e ‘de bine’ sa te intorci acasa.

    America stie ca Globalizarea si a consumat potentialul, asa ca a facut stanga sau dreapta…una din astea doua, imprejur, si…e, iata!, in sensul Marelui Reflux, beneficiind de energia acestuia.
    insa…de ce sa nu se hraneasca, pina una alta, tot pe principiul…vaselor comunicante?!, caz in care tocma ce si defineste un nou astfel de sistem, care, in principiu, foloseste ue ca donator de potential.
    caz in care toate celelalte conexiuni, care ar fi pastrat activ potentialul unor scurgeri de energie in ambele sensuri, au fost si inca sint sectionate cu o brutalitate care are o singura tinta, sectionarea sa fie plenara.
    daia ‘miscarea’ la nivel global se va gripa in curind, urmand sa se miste in sensul…potentialului, adica al Marelui Reflux.

    deci cum sa piarda sua, daca ea foloseste ‘cistigul pe care Rusia il vede’, pentru a-si genera ‘propriului castig’?!
    deci si Rusia castiga, pentru ca isi implineste propria viziune despre ‘castig’.

    in final se naste Lumea Noua, …fix cum arata ea in Proiect. deci exista un Proiect, iar el tocmai devine Realitate. prin urmare exista si Proiectanti, prin urmare intre proiectanti exista o singura realitate, win-win. toti castiga.

    • Nu știu ce urmează, strategia lose-lose se referă la metodele adoptate de hegemonul american până acum.

    • pe de alta parte, Noua Lume poate fi exclusiv artificiala.
      Asta s a stiut si …se stie, iata, inca de cind a fost definit ca fiind ‘consumat’ potentialul Globaluzarii, acesta fiind ai momentul inceperii Iernii Civilizatiei….mare cit planeta.

      • din Dinamica Anotimpurilor se iese exclusiv prin manifestarea Artificialului.

        Problemele pe care Iarna i le aduce Civilizatiei pot fi reziolvate exclusiv de Inteligenta Artificiala proprie Computerului Cuantic si doar lui.
        Prin urmare cele care sint asteptate sint dinamicile de tip ‘ploi waterloo’

  • O foarte buna analiza. Mulțumim pentru contribuție dar………., mai ales pentru curaj.
    Foarte putini , din ce in ce mai putini si ei, au aceasta verticalitate.

  • Dna Ana Iordanescu…
    Demult nu am citit ceva atit de destept.Si adevarat.
    Nici eu nu as putea scrie ceva atit de genial..
    Si Mai e si cu talent.
    Absolute sinteti formidable.Ne ati luat miaul…chiar si myanmarezului care va saluta.
    Incredibil.Bravo ….merci…chapeau….scufiile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *