Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Un adevărat mare român: Emil Cioran

Pe 20 iunie 1995 a murit la Paris Emil Cioran.
Evenimentul zilei de sub conducerea mea a acordat momentului atenția cuvenită unui fapt istoric. Miercuri, 21 iunie 1995, ziarul a publicat un grupaj de articole de suprafața unei pagini anunțat de la pagina întîi și purtînt titlul: „Ieri dimineață, la Paris, a încetat din viață Emil Cioran, un român care a intrat în enciclopediile lumii”.

A doua zi, 21 iunie 1995, am semnat pe pagina întîi, comentariul Superbul exemplu Cioran.
Cum s-a întîmplat și cu alte texte de ziar ale subsemnatului, comentariu conținea și multe idei generale, care-l fac valabil și azi, la 27 de ani de la apariție. Drept pentru care îl reproduc pe cristoiublog.ro cu un titlul schimbat și cu unele modificări cum ar eliminarea unor note care țineau de bătălia politică din vara lui 1995:


Întreaga presă franceză din aceste zile a publicat, sub titluri aşezate pe pagina întîi, ample articole despre dispariţia lui Emil Cioran. A fost un bun prilej pentru opinia publică din Franţa şi din întreaga lume de a-şi reaminti Emil Cioran s-a născut şi s-a format în România. A fost, aşadar, un bun prilej pentru a se vorbi în întreaga lume despre ţara noastră. Pentru a se vorbi de bine într-un context în care, în general, se vorbeşte de rău. Ne putem da seama astfel de uriaşele proporţii ale propagandei făcute în favoarea României, a românismului, de personalitatea lui Emil Cioran. O propagandă pe care n-o vor realiza în veci milioanele de dolari pe care puterea de la Bucureşti e gata le pună la bătaie pentru ceea ce ea numeşte imaginea României în lume. Prin tot ce a făcut pentru prestigiul tării noastre pe Glob, pentru afirmarea românismului, Emil Cioran poate fi considerat un mare român. Se ştie însă că marele scriitor a fost extrem de sever cu poporul român. Nu s-a bătut niciodată cu pumnii în piept e român. N-a linguşit poporul român. N-a ridicat în slăvi ieftine istoria patriei sale. A făcut în schimb un lucru mult mai important pentru prestigiul României în lume: a creat o operă uriaşă. A devenit, prin talent şi rîvnă, unul dintre cei mai mari eseişti ai lumii.

Acest superb exemplu dat de Emil Cioran ne demonstrează încă o dată că a fi bun român nu înseamnă a spune vorbe mari despre România, despre trecutul ţării. A fi bun român înseamnă a clădi ceva. În ţară sau aiurea în lume. Acest adevăr trebuie să-I priceapă cei care, în România de azi, se mai lasă încă traşi pe sfoară de demagogia naţionalistă a unor politicieni. Aceşti politicieni o fac pe patrioţii, se bat cu pumnii în piept sînt buni români, spun vorbe mari şi ieftine despre trecutul ţării pentru a putea beneficia de o friptură în plus la un restaurant select. Pentru ei, un Emil Cioran, care n-a linguşit Poporul român, care n-a făcut demagogie naţionalistă, ci şi-a dat viaţa pentru o operă măreaţă, e un trădător.

Tot la fel de bine se ştie Emil Cioran a refuzat toate onorurile pe care i le-a oferit Parisul. Ce scriitor român de azi se poate mîndri cu o asemenea modestie? Priviţi la toţi cei care îi linguşesc pe mai-marii zilei! A fost suficient ca puterea pămînteană să le surîdă, şi ei s-au şi topit de încîntare. A fost suficient să li se promită o funcţie, un privilegiu, şi ei s-au şi apucat de cîntat la poalele Dealului Cotroceni. Emil Cioran a fost în stare refuze onorurile Parisului. Atenţie, nu ale Bucureştiului, ci ale marii capitale culturale a lumii. S-a mulţumit, în plan pămîntesc, cu puţin. Cu minimul necesar pentru a putea scrie. Surîsurile oficiale, fie ele ale politicii, fie ele ale făcătorilor de premii, l-au lăsat rece. A făcut aceasta în virtutea unui adevăr pe care-l ştiu doar marii creatori. pentru un intelectual adevărat funcţiile, privilegiile sociale şi materiale sînt simple deşertăciuni. Importantă, fundamentală e opera. Adică ceea ce rămîne după tine. E un adevăr pe care, în istoria culturii româneşti, l-a ştiut Eminescu. Un alt geniu, al acestei ţări, care a refuzat onorurile pămînteşti. E un adevăr pe care nu-l ştiu pițifelnicii culturali de azi.
Emil Cioran ar trebui fie pentru ei şi pentru alţii asemenea lor un exemplu. Ar trebui…


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

48 comentarii pentru articolul „Un adevărat mare român: Emil Cioran”

 • Superb! Ma refer la unele comentarii.
  Babuinii, urmasi ai Romei, socializeaza schimband „idei” de matematica, fizica si metafizica.

  • @Omul
   extraterestrii mamaligari popotari au venit la bucale sau alte capitale unde au descoperit apa tasnind din perete,asa-i cand iti taie mamica si taticu mamaliga cu ata,pentru un os de ros,bagat la halimos si romulanii sau klignonienii,ca sa ajungi imparat si pe tactu l-ai spanzurat.
   omu,vezi ce fac oamele voastre,ca au inceput sa macane de violuri din baze militare,dar nu facute de voi…voi…aia de furnica si cea de bacterie…

  • Subscriu la fiecare litera si virgula pe care le-ati asternut aici…:)

 • Foarte bun și foarte valoros editorialul dumneavoastră, Maestre Ion Cristoiu ! Nu i-am studiat în detaliu pe Emil Cioran si opera sa , nu pentru că nu am vrut sau nu aș vrea , ci pentru că nu rezonez cu stilul lui, mai degrabă cu cel al lui Mihai Eminescu, marele poet național, numit si poetul nepereche, dar articolul dumneavoastră este superb, absolut minunat, Maestre ! Nu știu de ce vă critică și cine vă critică ,dar ,măcar ar trebui să citească cu atenție cele scrise de dumneavoastră și de Emil Cioran și tot ar înțelege mai bine, că dumneavoastră aveți dreptate Maestre, că puțini au fost scriitorii sau oamenii de cultură români care au arătat în operele lor că o țară și un popor nu vor putea evolua niciodată fără a construi ceva durabil în timp, fie el de natură spirituală, fie de natură materială , fie de amândouă ,sau de oricare altă natură ,dar ceva care să supraviețuiască dincolo de timp și dincolo de micimea ființei noastre omenești , ceva care să încânte și ochiul și sufletele urmașilor noștri ,dar și pe Dumnezeu ca întreg și forță divină universală ,creatoare !

  Unul dintre cei care au susținut acest lucru fără tăgadă a fost Emil Cioran ,personalitate de neegalat a eseismului românesc ! Vă mulțumim ,Maestre Ion Cristoiu ! Felicitări, multe realizări ,mult succes în continuare și toate cele bune vă dorim !

 • s-a vorbit despre Yin.
  ohooo, cite s-au scris si vorbit si gandit!

  s-a vorbit despre Yang.
  ohooo, cite s-au scris si vorbit si gandit!
  ___________________
  s-a vorbit despre nationalism
  ohooo, cite s-au scris si vorbit si gandit!

  s-a vorbit de antinationalism
  ohooo, cite s-u scris si vorbit si gandit!
  ___________________
  s-a vorbit despre unda
  ohooo, cite s-au scris si vorbit si gandit!

  s-a vorbit despre corpuscul
  ohooo, cite s-au scris si vorbit si gandit!
  ___________________
  ___________________
  insa, iata, a venit Vremea, ea e aici, in care se cade sa fie scris si vorbit si gandit despre
  SI-ul dintre Yin si Yang,
  SI-ul dintre Nationalism si Antinationalism
  SI-ul dintre Unda si Corpuscul
  ___________________
  ___________________
  SI-ul dintre Unda si Corpuscul,
  adica A Treia Stare a Unicului Foton,
  care e SI A Treia Stare proprie dinamicii Yin-Yang,
  si care e chiar PACEA, Echilibrul Absolut,
  este in fapt Referinta Absoluta.

  prin urmare Intelepciunea ‘se face’ stand pe Referinta Absoluta,
  (adica pe, spre ex, …’a treia stare a ‘pisicii lui Schrödinger’ :))) )
  pe Reazemul Absolut,
  adica pe cel care Echilibreaza Balanta Cerului si a Pamantului,
  si care e ‘a treia componenta’ a Unicului Foton care se manifesta in Univers,
  deci cea care echilibreaza Nationalismul cu Antinationalismul, Insamantind in Pamant ‘Dinamicile Cerului’, abia astfel nadajduind ca ce rasare e Armonia cu Natura!
  🙂

  • @online
   ceva ceva……se leaga totusi….hai sa fac un mic exercitiu….o mica tema de cercetare….
   cate stari de agregare are materia…pai 4….dar mai e si Energia…solida lichida gazoasa si plasma…in binar ar veni asa…pe 2 biti…
   0_____0 0
   1_____0 1
   2_____1 0
   3_____1 1
   Sunt 4 stari dar numarate pana la 3…..
   Similar „Lumina”…red green blue…rosu verde albastru…Alb(„superpozitiile” tuturor)…Negru…(absenta tuturor)…si avem 5…dar „negru” nu e
   Dar daca facem asa……octave…do re mi fa sol la si do…..tot in binar s-ar numara asa….pe 3 biti…
   0____0 0 0
   1____0 0 1
   2____0 1 0
   3____0 1 1
   4____1 0 0
   5____1 0 1
   6____1 1 0
   7____1 1 1
   Sunt 8 note muzicale….numarate pana la 7….pe trei biti….si muzica e „divina”…..8….inseamna „infinit”….nu-i asa…Zgomot…toate insumate…si liniste…absenta zgomotului….si il avem si pe 9…similar cu 5….adica cu 2 sau 3….ii obtinem si pe 5 si 9…”negandu-i”…si avem…0 1 2 3 4 5 6 7 8 9…..adica 10 cifre….matematica aia clasica…sistemul de numerotatie „indo-arab”…stiu…Cub….Ou…adica Sfera…aia e „perfectiune” chiar si sub forma de „ou”…ca pamantul…turtit la poli….bombat la ecuator…cubul…da la „fix”…volumul…Sfera…4/3 pi r*3….dar pi…infinit…dezimal 3.1415926535….pana la urma….nu e asa greu cu matematica asta…cu numerele astea…
   Pai asta „percepem”…..”unde”….sistem vizual si auditiv….
   Bine cu computerele…..exista pe 1 bit…pe 4 biti…8 biti….16….32….64…dar ele tot in „binar” lucreaza…da nu afirmat negat + – 1 sau 0….
   Seara Buna Online!!!

   • @Vali: luam de exemplu starile de agregare transpuse in binar de tine. Daca operatiile din logica binara nu au nici o samnificatie cand le aplici pe aceste stari, ce sens mai are sa le transpui… Doar simboluri, cred sau imi scapa ceva?

    • @promi
     sunt doar numere scrise in binar pe 2 3 4 5 6 7 8 9 10……128….256 biti….doar,,,numeri mai mult…..2*16…inseamna 65.536 adica poti codifica 65.536 numere sau simboluri….ideea cu 1 si 0 sunt doar 2 stari…da sau nu afirmat negat…ma jucam putin….adica…”masinile” nu lucreaza cu stari „intermediare” sau de „incertitudine”….n-au cum…adica nu stiu…poate au inventat oamenii si n-am aflat noi ceilalti…
     Toate Bune!!!

     • @Vali: Doar te jucai, m-m prins eu, dar mai incet :)))) Stiu ca esti electronist si asteptam o surpriza. Pentru stari intermediare, cum nu, ai chiar o vechitura, nu aveai cum sa scapi sa nu auzi de ea, fuzzy logic. Noutatea e quantum computing, fuzzy logic a ramas doar un subset cam tras de par al QC.

     • atunci cind…tratezi cu egala consideratie cele doua stari,
      1, 0
      te afli intr o stare…deosebita:))

      iata cea de a treia stare:)))))

     • QC foloseste fix starea asta, insa…una dintre superpozitiile ei,
      pentru ca aceasta stare cu totul si cu totul deosebita are ca Superpozitii Adevarul si Antiadevarul
      chici care :))

     • @online: deja le-ai scris intr-o ordine … a zburat egala consideratie. Cum faci totusi :)))) ?

     • Cred ca ar trebui sa ne faca un forum separat, ceva, o pagina fara articol, de ex, doar cu comentarii din astea. :)))))) Online, tu ai trecere la dna Cora, parca? Ce zici de ideea mea absolut geniala de cum sa scape ceilalti de noi? :))))

     • pai…daca a picat asa cum e, de ce sa schimbi ceva in ceea ce e?!:))

      ar putea ca Maestrul sau Cora sa spuna ca…nu discutam la subiect,
      insa…nicio grija, o sa fac eu legatura:))), indiferent despre ce vorbim, ca Universul e un Integ, nu i asa?:)))

      spre ex…cum altfel sa comentezi un articol despre ‘un adevarat mare roman, Emil Cioran’, decit si incercind sa faci filozofie la nivel inalt?:)))

    • @promi si @online
     „vechitura, nu aveai cum sa scapi sa nu auzi de ea, fuzzy logic”….da….”auzisem de ea”….
     Sfânta Evanghelie după Ioan.Capitolul 20.21.Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi.
     Sper ca v-ati lamurit
     Seara Frumoasa!!!

     • SI voua :))
      acuma…fix fix citi sinteti…habar n am!:)))

     • Vali, nu am inteles decat partea cu seara frumoasa, ceea ce iti doresc si eu. 🙂

     • pai…si mie de ce nu mi doresti, domne?!:))))
      chiar asa?!:)))

     • @online: Acum vad. Mai ales tie! 🙂

   • ce faci, descalcesti, matematic, Matematica Cerului, care e Iubirea?, care e ecuatia de miscare a Oului Absolut? :)))

    pai…faza o sa iasa pina la un punct,
    ala fiind Zero,
    care in cazul Iubirii e ‘Totul SI Nimicul’,
    iar in cazul Clonei Iubirii, adica Matematicii, e fix Nimicul:))), deci…Nimic o sa rezulte!:)))

    ‘miscarea catre Infinit’,…care in fapt e tinderea catre Zero, e…perpetua.
    Infinitul n are Duminica, el nu cunoaste Nemiscarea, …din care chiar Miscarea s-a nascut:)
    prin urmare atunci cind ‘se va cere’ Nemiscare, unii se vor Nemisca, iar altii isi vor pierde Temelia, care era fix Miscarea…

    prin urmare e fix asa cum Artificialul isi are Definitia,
    adica e cu SAU,
    caz in care te Misti…cita vreme nu se manifesta Nemiscarea, adica Patria lui SI.
    atunci cind peste Miscare se va asterne Iarna, ea se va intoarce la Origine, in Nemiscare, caz in care …dispare si Punctul de Sprijin al Perpetuei Miscari, care e Infinitul

    Perpetuum Mobile se manifesta prin Superpozitii,
    Perpetuum Mobile SI Perpetuum Immobile
    :))))

   • pai daca Cifrele sint sapte, atunci sunetele sint 7, culorile sint 7, simturile sint 7,
    …Esentele sint ‘cite sapte’
    :))
    le cauti pina ies la numar:)))), mai adaugi, mai tai din ele, ….aia e:))
    ca daca sint sapte, sapte sint!:)))
    _____________
    ‘cele trei cifre’ cu care lucreaza Matematica, adica 1,2,3, sint rezultatul casapirii Sfintei Treimi,
    adica a Oului Absolut…din care s-au nascut chiar Cele Sapte Cifre.

    in Capul celor Sapte Cifre E! Oul Absolut.
    insa…luind barda cuantica si sectionand Sfanta Treime in Componente de sine statatoare, obti Cifra1, Cifra2, Cifra 3
    insa facind asta…ai pus la Indoiala chiar Sfanta Treime, care e Intregul…SI Singularul SI Pluralul(Daruirii )

    1 2 3 4 5 6 7 8 9, Bravo!, …daca asta isi doreste Matematica, sa casapeasca Sfanta Treime, Oul Absolut, insa Adevarul e ca Matematica a casapit Sfinta Treime, facand asta.

    Matematica nu are acces la Zero, care e Totul SI Nimicul, pentru ca ea e cu SAU, caz in care are acces la Totul, doar, adica…il foloseste pe Zero prin…tindere catre Zero, adica printr o neostiota miscare catre Infinit:)))

    • atunci cind Oul Absolut S-a Crapat in El Insusi…au aparut Cifrele,
     prima Cifra, Cifra 3, adica…dupa cum se vede…e fix un ou crapat!:)))

     atunci cind Matematica se apuca sa l Recompuna pe Zero, ea se preocupa cu…inchiderea oului crapat!, adia sa uneasca cele doua emisfere ale Cifrei 3:)))
     insa pentru ca ea e cu SAU, deci doar cu Miscarea, ii ia…Tot Timpul din Creatie…pentru a face asta:)))

     procesul…ultradeosebit care se intampla cu Cifra 3,
     atunci cind ea isi ‘trage’…alt Cap,
     ciopirtind Sfanta Treime,
     astfel aparand Cifrele 1 2 3,
     deci in mod fundamental si Pluralul Acumularii, care e Cifra 2,
     e explicat in ce ai postat la jurnalul video, mai exact:
     ‘Şi femeia era îmbrăcată în purpură şi în stofă stacojie şi împodobită cu aur şi cu pietre scumpe şi cu mărgăritare, având în mână un pahar de aur, plin de urâciunile şi de necurăţiile desfrânării ei.’
     …tot Cifra 3 e, impodobita la fel, insa e plina cu uraciunile si necuratiile desfaranarii ei, pentru ca ea are ‘in ea’ fix…ce a rezultat din felierea cuantica a Sfintei Treimi,
     care E! Intregul, Singularul, Pluralul, cu precizarea ca Pluralul, in acest caz, apare prin Daruirea de sine a Singularului!, deci 2 apare…IN Sinele lui 1

     • @online
      Aici e o discutie teologica….catolicii spun ca Sfanta Treime Sunt Trei….adica 3 „Entitati”….la ortodocsi Sfanta Treime E Unul…dar…e banal de Logic si Simplu…Daca Iisus Hristos a venit pe pamant,,,insemana ca „s-a separat”…cel putin pentru „o vreme” de Tatal Ceresc….Adica online…Pot Fi Si Trei Ca Unul…Dar Pot Fi Si Trei Entitati Separate…Sfanta Treime….
      Seara Frumoasa!!!

     • Creatia e un Intreg :))
      o discutie IN Intreg e…fix asa, in Intreg, prin urmare o ‘discutie teologica’ e legata ombilical de una…spre ex pe tema Matematica SI de oricare alta:)))
      asta e toata faza, ca Oul Absolut E! un INTREG!, deci Sfanta Treime e un Intreg.

      care e pusa la indoiala de Superpozitia Mintii…Mandra, intr atat atat de mandra incat e Plural, Singular, Intreg. daia si e 6 6 6 :)))

     • @
      ‘insemna ca „s-a separat”…cel putin pentru „o vreme” de Tatal Ceresc’

      Creatia a ramas fara Adevar, atunci cind Adevarul s-a Intrupat?
      Hristos e Piatra din Unghi.
      a ramas Unghiul fara Piatra?
      ( atunci cind discutiile aluneca pe teme politice sau religioase, basca sportive:))), ele devin sensibile…:)
      in cazul in care doresti sa continuam, sau doresti sa ne oprim in fata acestei porti, eu nu am nimic impotriva:)

     • @
      ‘Pot Fi Si Trei Ca Unul…Dar Pot Fi Si Trei Entitati Separate’
      bineinteles,…ca doar e cu SI!, in mod absolut :))))

      insa…omul va avea de ales intre acestea,
      or pe una, or pailalta

      de fapt eu despre aceasta alegere tot vorbesc:))

  • Online, „Si”-ul acela e poveste veche si-s pline cartile de el. Doar ca se numeste altfel, iti zic doar ca ghicitoare: incepe cu „V”, are 14 litere in romana si e din aceeasi familie de cuvinte cu vertebra. Si–ul dintre spatiu si timp, de ex, este exact acelasi cu Si-ul dintre unda si corpuscul. Asta e foarte luminos… te-ai prins? Daca nu, iti spun eu, dar numai pt o punga de pufuletI cu ciocolata , asa pt ca azi sunt nesuferit la maximum inmultit cu infinit, nu stiu cum sa acap io de mine :))))

   • @promi
    asta QC…presupun ca e Quality control (QC) adica CTC…Control Tehnic de Calitate…ca la cate abrevieri sunt…adica am gasit si 10 semnificatii pentru o abreviere…
    Seara Frumoasa!!!

    • @vali: Scrisesem deja „quantum computing” in aceeasi fraza, credeam ca e evident. Cu ctc-ul nu le am, inginer nu am fost decat o vacanta, pe urma m- am dus „unde ma regaseam” . (Expresia intre ghilimele e copiata de pe aici :)))

   • @promi
    probabil similar cu clasele de toleranta pentru componente electronice „vechi”…rezistentente…+/- 10 %…+/- 5%…+/- 2.5%…+/- 1.25%….
    Seara Frumoasa!!!

   • ti i dau, cum sa nu, spune mi
    , hai!
    :))

    • stiivce? io raman cu ȘI, matale cu ce scrie n cartile alea:))
     nu ti dau niciun pufuleț :))

    • @promi @online si
     Da…sunt de moda veche…quality control de fapt quantum computing…
     Sistemul internațional de unități(pe scurt Sistemul Internațional)SI…Rezistenta…rezistor…rezistență electrică ohm Ω V A−1 kg m2 A−2 s−3
     Seara Frumoasa!!!

 • Un alt geniu, al acestei ţări, care a refuzat onorurile pămînteşti.

  una e sa le refuzi si cu totul alta treaba e sa nu ti le doresti:)

  daca refuzi, atunci nicio grija, te vei intersecta cu o ispita suficient de capabila incat sa ti puna la indoiala refuzul.
  insa…daca nu ti doresti, …nici ispita nu mai are temelie, punct de sprijin, pe care sa se sprijine in demersul de ‘punere la indoiala’ 🙂

  prin urmare in fruntea tarii ar trebui sa ajunga unul care ‘nu si doreste puterea’, nu unul care refuza puterea:))),
  ca aluia care nu si-o doresteee…ce sa i faci, nenica, insa pe ala care refuza puterea il poti duce in ispite din ce in ce mai potente…pina pica!

 • ‘Importantă, fundamentală e opera. Adică ceea ce rămîne după tine. E un adevăr pe care, în istoria culturii româneşti, l-a ştiut Eminescu.’

  nu prea cred:))
  Eminescu…pur si simplu s-a manifestat!
  si atat.
  atat, insa pur!:)))

  ‘opera’ lui Eminescu este ‘creatia lui Eminescu’?
  nu prea cred.
  este ‘o armonie a Naturii’
  Genialitatea este o Armonie a Naturii, iar ceea ce rezulta din ‘miscarea’ in Armonie cu Natura, a unui oarecare geniu este…un Dar!,
  al Naturii 🙂
  este o Bucurie Intrupata, un Zambet Intrupat:))

  Geniile nu sint creatori. ei…sint un soi de Gura de Izvor. pai ce, gura unui izvor e cea care creaza apa izvorului?:)))
  geniile sint…chivoturi:))), acestia intra in armonie cu Natura, iar armonile pe care astfel le exprima…sint dintr o alta lume, parca:)). asemenea poeziilor lui Eminescu, spre ex…

 • ‘A făcut aceasta în virtutea unui adevăr pe care-l ştiu doar marii creatori. Că pentru un intelectual adevărat funcţiile, privilegiile sociale şi materiale sînt simple deşertăciuni.’

  e na!:)))
  nu prea cred.

  ma intai de toate marii creatori… nu stiu nimic!:)))
  ei sint doar Gura prin care Izvoraste din Absolut…Apa Pura de Izvor.
  deci fix ‘marii creatori’ sint cei care, de fapt, nu creaza nimic!:)))
  ei…doar se manifesta!
  tocmai dasta ‘creatia’ lor nu e o ‘facere’, o ‘actiune’,
  ci o nonactiune, si tocmai deasta ea, ‘creatia’, nu traieste pentru sine,…prin urmare tocmai de asta se exprima…Vesnic:)

  de fapt intotdeauna ‘romanismul’ se va manifesta ca o…demolare:)), nu construire, ca o ‘corectie’, nu ca o ‘cale’,
  in fapt intotdeauna romanismul se va manifesta ca o corectie catre Cale, catre armonia cu Natura!,
  pentru ca romanismul chiara sta si e, o armonie cu Natura.
  o Armonie a Naturii.

 • ‘Tot la fel de bine se ştie că Emil Cioran a refuzat toate onorurile pe care i le-a oferit Parisul. Ce scriitor român de azi se poate mîndri cu o asemenea modestie?’

  :)))))))
  :)))))))))))))))))))
  cum sa te mandresti cu modestia, Maestre?!:))))))))))))))))

 • Nationalismul nu este…o Cauza, pentru care sa lupti,
  el este un Efect!, tocmai daia e si implacabil.
  Nationalismul, in fapt ‘traitul pe limba neamului’, se sadeste in oameni inca dinainte ca ei sa se nasca!:)))
  asta e faza tare de tot :). ce ai sadit acolo…nu pica!:)

 • ‘A făcut în schimb un lucru mult mai important pentru prestigiul României în lume: a creat o operă uriaşă. A devenit, prin talent şi rîvnă, unul dintre cei mai mari eseişti ai lumii.’

  daca a creat ceva, atunci creatia lui va urma ciclul anotimpurilor, prin urmare din ea se va alege Praful, Cenusa, peste o vreme:)
  iar asta e ceva…clar cristal.

  daca s-a manifestat pur si simplu, iar asta a influentat, prin armoniile create, dinamica lumii,
  atunci…aste e altceva, pentru ca ;influenta’ e pina…dincolo de timp, in Taramul Anotimpurilor, deci si al Vesnicei Primaveri 🙂 :)))

 • ‘afirmarea românismului’

  romanismul nu se afirma, el…se manifesta!:)))

  romanismul intotdeauna va fi legat de Armonia cu Natura, despre ‘stiintele naturii’, spre ex ale naturii umane, pentru ca ecuatia de miscare a neamului a fost legata, cu alte si alet anotimpuri in urma, direct de Anotimpurile Naturii 🙂

 • ‘A fi bun român înseamnă a clădi ceva. În ţară sau aiurea în lume.’

  nu prea cred.
  orice facere e o actiune, iar ‘ a fi roman’ e o nonactiune, deci in zicerea dvs se manifesta o contradictie:))

  ce e aia ‘a fi bun roman’? nu e suficient sa spui ‘a fi roman’? pai ce, aia rai, dar romani, nu sint si ei romani?
  :))

  bun SI rau,
  insa roman,
  esti numai si numai daca ecuatia ta de miscare, aia sadita in tine inca de la nasterea ta, e cea a neamului asta.

  ‘a fi roman’ e o stare de bun-simt,…o nonactiune,
  esti asa …si cu asta basta!:))),
  fara sa-ti dai seama ca esti intr un fel anume:))
  asa esti tu!

  cei care propovaduiesc nationalismul sint despre o Actiune care duce catre ‘Bunul-Simt al neamului asta’, or chiar prin definitie, Actiunea nu e o Nonactiune:))), deci propovaduirea nationalismului n are legatura cu Intelepciunea, ba chiar lucreaza in sens invers:))

  e ca si cum o cioara s-ar apuca sa spuna…de ce e e ea cioara!:))))
  e o cioara si cu asta basta!:))), asa e ea!, ecuatia ei de miscare, bunul ei simt, e ‘de cioara’,caz in care…aia e! :))))
  inchipuiti va cum ar fi ca ciorile sa militeze pentru traitul in stilul cioara!:))), adica…sa fie si ele ciori nationaliste :))
  pentru ciori, traitul in stilul cioara este ceva…de Bun-Simt! aia e ecuatia lor de miscare!, scrisa in ele…din gestatie:)

  Bunul-Simt propriu acestui neam si numai si numai lui este…’traitul pe limba neamului’, traitul pe romaneste’ :))
  cum anume vine asta,…povestea e lunga:))

 • Maestre în 1995 Franța încă mai era cât de cât o țară normală. Se comemora sau se celebra după caz elita intelectuală.
  Astăzi Franța a căzut „în hăul corectitudinii politice și al relativismului moral” curente venite din SUA cum zicea într-un interviu Alain Delon.
  Noi, românii, ne-am abandonat de noi. Suntem o cocă inertă modelată cum vor americanii.
  Pur și simplu ne-am vândut sufletele de români.
  O clasă politică normală la cap s-ar desprinde urgent de NATO și UE. Nu ne este bine sub dominația lor.
  Că ne-au luat toate drepturile și resursele nu-i nimic, au mai fost jefuitori ai acestei țări, dar acum ne-au luat generația nouă, o întreagă generație de tineri.
  Cum să mai supraviețuiască România fără urmași și cine să-și mai aducă aminte de Cioran?
  Priviți bine pe cei ce ne conduc destinul, de la Biden la Ursula von der Leyen. Ce vedem la ei?
  Niște oamei goi, goliți de orce este uman, spiritual, intelectulal, rațional.
  Nimic din ce ar trebui să fie natură umană. Nici o scânteie a lui Dumnezeu în ei!
  Aștia vor să devenim ca ei, o masă amorfă de zombi fără suflet.

  • Demult, demult am citit o nuvelă a lui Kafka cred, nu mai știu. Era vorba de un tânăr strălucitor în societate dar care în realitate era o persoană crudă, imorală, perversă.
   El avea o „oglindă a adevărului” și cu cât era mai depravat și mai inuman cu atât oglinda îi deforma trăsăturile și-i arăta adevărata față oribilă.
   O oglindă de aia aș vrea să am și eu ca omenirea să-și vadă cu adevărat conducătorii și să facă ceva să se salveze până nu e prea târziu.

  • De fapt asta vor,pandemiile
   și războiul de aceea au fost declanșate,sa ne supună,sa înăbușe libertatea individului,independența țării,suntem o Tara dependentă de UE,NATO,FMI,care ei hotărăsc ce și cum cu nația și cu Tara noastră,ce și cat sa consumam,de unde,cat sa câștigam,nu ,ei nu te lasa sa mori de foame,poți merge la magazin cu sau fără masca acum,pana la toamna când începe o alta etapa pandemică ,vei putea face un plin de combustibil pe luna din toamna,vei fi liber sa stai in sac de dormit in casa la iarna,nu ,noi nu vom muri ,va muri și dramul de umanitate care exista in noi.Va veni și ceasul plăților când toți care au condus aceasta România spre dezastru vor da socoteala,vor dori sa nu se fi nascut…

  • @Adriana
   Da…Stiu…am citit…ce a spus Alain Delon…Emil Cioran…Petre Tutea…chiar vor ramane in Istorie…Mihai Eminescu…Titu Maiorescu…pe acolo..

   • Vali, te rog, m-ar interesa de ce intai Cioran si pe urma Eminescu (sau Blaga, de exemplu)?

    • @promi
     A fost o greseala nevinovata, Eminescu si Maiorescu La Nivel „Idei” nu prea se inghiteau……unul conservator nationalist…celalalt cu scoala germana…..la fel si Cioran cu Tutea….i-am ascultat la televizor si i-am vazut pe Amandoi….

     • Scuze, Vali, se putea intelege ca primii doi vor ramane in istorie, iar la Eminescu e cu „poate”. Ma uitam ca la masini straine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *