Pe măsură ce înaintez în vizionarea serialului Cover Affairs (2010-2014) conștientizez lecțiile pe care realizatorii au vrut să ni le ofere nouă, celor care știm de CIA doar din filme. Pînă acum, pînă la episodul 8, am reținut următoarele lecții, primite de Annie și, prin intermediul ei, de spectatori:
a. Un adevărat agent își folosește întreaga viață personală, inclusiv cea sentimentală, pentru Agenție. Episodul 7 tratează preocuparea CIA față de hackeri. Prin asta înțelegînd aducerea răilor de partea sa și nu lichidarea lor. În fața Agenției se înalță pericolul întruchipat de Natașa Petrova, o rusoaică rebelă, vag definită politico- moral, chiar dacă ea se crede o rebelă antisistem la modul planetar și nu național. Ea realizează un cod pe baza căruia hackerii pot produce pagube uriașe siguranței naționale a SUA. Pentru a pune mîna pe cod, Agenția îi dă misiune de îndeplinit lui Augie, un fost lucrător de teren, orb după un accident din Irak, bărbat cu mare succes la femei, indiferent că acestea sînt sau nu agente CIA. Natașa i-a fost iubită pe vremuri. Augie reia relația, dar nu se descifrează dacă o face în calitate de bărbat sau de agent. El se culcă cu Natașa în tren (trenurile americane sînt bune la așa ceva, mă mir că ai noștri n-au cumpărat deja vreo sută de bucăți), dar îi ia și codul, evident dat de ea, beată de amor ca o curcă.
A manipulat-o Augie pe fosta iubită pentru a pune mîna pe cod?
Sau dimpotrivă a trăit o relație sinceră cu ea, în hotarele căreia își îndeplinește misiunea?
Întrebată, Juan, șefa lui Augie, ea însăși cu o viață sentimentală tumultoasă (e măritată cu șeful ei), răspunde că planurile se amestecă fără ca agentul sau agenta să știe.
Un alt serial Divizia Berlin evidențiază același adevăr. O agentă se culcă pe bune, sincer pasionată, cu un politician, fără a uita însă că era în plină operațiune de racolare a respectivului.
b. Serialul dezvăluie cazuri de lucrători CIA plecați din Agenție fie pentru a se ocupa de pescuit amator, fie pentru a lucra pe cont propriu. Motivul divorțului e dat de nemulțumirea respectivilor că Agenția preferă să lucreze cu răii, decît să-i lichideze. Un agent de mare forță descoperă că Agenția nu numai că-l face scăpat pe asasinul iubitei sale, și ea agent CIA de teren, dar mai mult îl trece de partea sa. Agentul se vede obligat să lucreze acum cu asasinul iubitei. E aici o altă lecție despre CIA pusă la dispoziția noastră de serial. Activitatea CIA stă sub semnul cinismului. Agenția scoate din calcul emoțiile.
c. Un adevărat agent nu-și face o cauză personală dintr-o operațiune. Lucrul pe teren o pune pe Annie în situația de a intra în relații emoționale cu diferite persoane. Indiferent de nivelul de trăire emoțională atins de relația cu persoana respectivă, aceasta din urmă trebuie tratată de agent ca o mobilă de bucătărie. Agentul nu trebuie să sufere dacă femeia cu care a intrat la ordin în relație amoroasă e lichidată, nici nu trebuie să se supere dacă o persoană e abandonată de CIA după ce a fost folosită în chip periculos.
Bun, ne-am lămurit ce este un adevărat agent de informații. Nu însă și ce este un adevărat ziarist. Care nu poate fi unul ce nici măcar nu știe numele corect al persoanei celebre despre care vorbește. Exemplu recent: „Doru Popovici” – nume rostit de vreo patru-cinci ori la rând – in loc de… David Popovici! A se vedea/auzi un anume jurnal video, din 1 august curent.