Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Un american specialist în strategie ne spune de ce a fost luată cu asalt, în decembrie 1989, tocmai clădirea CC al PCR

În 1968, se tipărea la Harvard University Press, Cambridge, cartea Coup dʼÉtat. A Practical Handbook. Într-o traducere mai liberă, am putea-o intitula: Lovitura de stat – ghid practic. Autorul e un american specialist în strategie, pe numele lui Edward N. Luttwak, născut în 1942 la Arad. Despre loviturile de stat existau, la ora tipăririi americanului, două lucrări celebre: Considerații politice asupra loviturii de stat, publicată de Gabriel Naudé la finele secolului al XVII-lea, și Tehnica loviturii de stat, semnată de Curzio Malaparte în 1931. Dincolo de noile considerații, rod al acumulărilor dintre 1931 și 1938, cartea lui Edward N. Luttwak vine cu o idee năstrușnică: un manual despre cum se dă o lovitură de stat. Autorul își asumă ipostaza de Doctor Honoris Causa în cum se răstoarnă un guvern prin forță. Iată-l la tablă, explicînd militarilor din sală (generali, colonei, locotenenți chiar, depinde de nivelul de dezvoltare al țării) cum se prepară o lovitură de stat! Elevii sînt militari. Autorul crede că trebuie ținut cont de nivelul lor de inteligență. Drept urmare, manualul apelează și la scheme, desenate cît mai simplu, pentru ca penițele celor din bănci să nu se poticnească și să se strîmbe. Cronologia executării practice a loviturii de stat e transcrisă sub forma unui tabel.

Volumul lui Edward N. Luttwak a apărut în 1968. Cu două decenii înaintea răsturnării lui Ceaușescu. A fost o lovitură de stat, cum susțin unii? Și dacă da, autorii l-au citit pe Edward N. Luttwak? La prima întrebare aș răspunde: Da. Pentru a doua, mi-aș îngădui o anume șovăială. Nu cred, totuși, că autorii s-au inspirat din vreo carte ascunsă într-o bibliotecă. Sînt convins c-au acționat din instinct. Cu toate acestea, cîteva din întîmplările momentului românesc din decembrie 1989 par a fi inspirate din manualul americanului.

Autorul sesizează astfel că o lovitură de stat e mult înlesnită de existența unei mașinării birocratice perfecte. Cu cît sistemul e mai rigid în piramidalitatea sa, cu atît e mai ușoară lovitura de stat. Țările democratice se definesc printr-o anume dispersie a puterii. Sistemul e alcătuit din părți care acționează separat. Ca să cucerești puterea, trebuie să iei la rînd fiecare nod al complicatei țesături. Sistemele totalitare sînt mult mai simple. Ajunge să pui mîna pe manetele închise în centrul de comandă, pentru ca, automat, să ia la dispoziție întreaga mașinărie a țării. Cu un uriaș huruit, fără a tresări măcar, sistemul de roți dințate, preluat de mîinile tale, funcționează mai departe. Puțin îi pasă că undeva, sus, s-a schimbat degetul de pe buton. Armata birocratică își vede de treburile sale. Cu aceeași osîrdie cu care huruia pentru stăpînii anteriori:

„În rotițele delicate și vitale ale organizării interioare a statului – forțele armate, poliția și serviciile de securitate – toate aceste reglementări sînt stabilite după principii mult mai stricte și aplicate cu o disciplină mult mai severă. Rezultă de aici că ansamblul serviciilor de stat constituie într-o anumită măsură o veritabilă mașină care, în mod normal, se va comporta după reguli aproape automatice, și, în consecință, ușor de prevăzut.

O lovitură de stat se va efectua, deci, profitînd de acest comportament aproape mecanic, în două faze: în timpul opearției, deoarece lovitura de stat utilizează rotițele administrației de stat pentru a prelua principalele leviere de comandă, și după operație, pentru că valoarea acestor leviere ține în mod precis de faptul că statul este în realitate o mașină”.

Să ne întoarcem la România lui decembrie 1989. Ce vom constata? O mașinărie birocratică, tipică sistemului totalitar, ușor de luat din mîinile unora și trecut în mîinile altora. S-a bătut monedă pe teza Revoluției. Dacă ne gîndim însă bine, evenimentele decisive s-au petrecut la București. Restul țării s-a mulțumit să urmărească la televizor așa-zisa revoltă spontană.

Capitolul „Pregătirea loviturii de stat” are un paragraf special dedicat „Edificiilor publice” pe care trebuie să le ocupe noua putere. Sînt menționate mai întîi, clădirile cheie pentru controlul mașinăriei birocratice. Surprinzător însă, printre clădirile vizitate se numără și cele în care nu se află nici o manetă. E vorba de edificiile simbol, cele ce trec în ochii populației ca întruchipînd Puterea. Ceva în genul Palatului de Iarnă din Petrograd, în care a tras, pe cît de simbolic, pe atît de inutil, legendarul crucișător Aurora. Sau Bastilia, luată cu asalt de dragul unui spectacol hollywoodian:

„Există totuși în țările vizate anumite edificii simbolice care pot juca un mare rol în faza de tranziție atît de crucială a loviturii noastre de stat: sînt cele a căror posedare de către o tabără sau alta va fi considerată ca un semnal pentru masele populare și pentru grosul birocrației, în perioada confuză cînd nu se știe cine este la putere. Devenind stăpîni acestor simboluri, ne vom asigura concursul nehotărîților. Pentru aceasta, oricît de inutile ar părea din punct de vedere material, aceste edificii trebuie neapărat cucerite datorită marii lor valori simbolice.

Astfel, în timpul loviturii de stat, care în 1966, a provocat în Ghana căderea regimului lui NʼKrumah, conjurații, foarte eficaci și dotați cu simț practic, au judecat necesar să ia cu asalt rezidența prezidențială – palatul Etendard – deși în el nu se aflau nici NʼKrumah în persoană, nici material tehnic important. Ei au înțeles că posedarea acestui simbol, deși vid prin excelență, era esențial pentru a asigura susținerea maselor ppulare din Accra, căci acestea asociau strîns puterea politică cu acest edificiu în care președintele o exersase pînă atunci. Din fericire, prin natura acestor simboluri, nu există decît una sau două clădiri de acest gen a căror preluare este pentru noi de o obligativitate imperativă”.

Ce s-a întîmplat în România lui decembrie 1989? Au fost luate cu asalt nu atît edificiile puterii efective, cît mai ales edificiile puterii simbolice: sediile Comitetului Central și cele ale Comitetelor județene de partid. În multe dintre ele mulțimea n-a găsit decît pixuri, mape de birou goale, fișete pustii. Și cu toate acestea, cucerirea lor a jucat un rol esențial în realizarea loviturii. Populația a fost convinsă că vechea putere a fost răsturnată. Nu de alta, dar clădirile sale simbol erau acum în mîinile altora.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Un american specialist în strategie ne spune de ce a fost luată cu asalt, în decembrie 1989, tocmai clădirea CC al PCR”

  • Buna seara Maestre,
    Colaborationismul are state traditionale in Romania, iar castigatorii loviturii de stat din Decembrie 1989 exact pe asta s*au bazat pe colaborationisti, sau turnatori, sau securisti sau informatori sau orice alt ceva, insa din punct de vedere al legii termenul corect este de TRADATORI.
    S a mizat exact pe acest model fanariot al tradatorului de tara autohton si asteptarile colonialistilor straini nu le-au fost inselate asteptarile, conditii in care dupa Decembrie 1989 Romania a devenit un teren propice pentru experiment sociale, economice, un adevarat cobai pentru colonialismul international. Au fost demolate efectiv sectoare industriale fara a se pune nimic in loc, au for varate pe gat tot felul de credite pentru consum care nu au nici o relevanta concreta pe zona de investitii, etc.
    Iar daca veti face o analiza la rece, echidistanta o sa constatati ca Romania este in cea mai rusinoasa stare de sub-dezvoltare din toata Europa, in care desi avem cele mai bune resurse naturale, in fata colonialismului, proprietarul de drept -adica poporul roman nu se alege cu mai nimic, pentru ca companiile concesionare platesc preturi derizorii prin intermediul tradatorilor – politicienii nostri patrioti, iar statul roman a pierdut orice control in domeniu.
    In anul 2016 capitalul strarn externaliza in tarile de origine profituri de 100 de milioane de euro pe zi inainte de FISCALIZARE, adica o medie cuprinsa intre 30 si 40 de miliarde euro pe an.
    Nici un singur euro cent din banii trimisi in strainate, odata trimisi in strainate nu se mai intorc in economie, sunt definitiv pierduti, iremediabil. Pierderi ireversibile. Nu ca furturile capitalurilor straine sunt mai rele decat ale romanilor, insa banii furati de romani mai raman prin economia, in timp ce banii fruati de straini sunt pierduti iremediabil.
    Si de aceia cand acum se discuta Bugetul de stat pentru anul 2022 si de unde sa se procure resursele financiare, aparitiile lui FLORIN CATZU pentru protejarea sau interzicerea oricarei initiative de impozitare a capitalului strain te face sa te intrebi daca acest lider politic este patriot si sustine binele concetatenilor sai sau pur si simplu este pe statul de plata al unei astfel de corporatii multinationale.

  • Am dormit prost si m-am sculat cu fata la cearshaf, cred ca am avut un cosmar ceva…nu de alta, da’ azi dimineata, adica inca de az’ noapte cind m-am trezit cu fata-n cearshaf, am avut limpede in cap noua mascarada care ni se joaca…asta cu pandelia si covidu’ ticalos,parshivu’ asta nesimtit care-si schimba tulpinile si sarmanele fabrici de vaccinuri trebuie sa munceasca in schimburi sa tina pasu’ cu ticalosu’ s.a.m.d….stiti telenovela…sper sa nu „ruleze” ca „The Tonight Show” de 66 de ani si inca sa continue sa fie produs, „Guiding Light” s-a produs 72 de ani da’ pina la urma tot s-au oprit….asa ca telenovela „covid versus vaccinare” (sau impreuna), vad ca e inca la inceput, se ruleaza doar de 2 ani si scriitorii si producatorii spectacolului asta, vad ca au prins slabiciunile publicului si s-au apucat sa mai schimbe la scenariu’, da’ tot in forta vor sa mearga inainte cu imaginatia lor oleaca dereglata, si vad ca pe linga scriitori, personalul auxiliar se adapteaza din mers si au vazut in asta o oportunitate de a se afirma si a fi promovati…E clar „cosmaru'” pina aici? Ca acu’ ajung la „subect”…Avem ministru nou, nenea Rafila, care ridea de tataru(e un episod la tuca show pe tema asta, atunci mi-am dat seama ca nici nea rafila nu-i mai breaz.Ce mi-e tataru, ce mi-e rafila, diferenta e in cit de bine si-au ales cuvintele, da-n rest, „ambi-amindoi” sint varza)…Deci, avem ministru nou, care a lasat impresia c-o sa-l calce pe dinti pe cacarafat.Nu s-a intimplat si nici nu se va intimpla, harapu’ e bine infipt si sustinut de la distanta…In cosmaru’ asta de azi noapte,ma tot intrebam, „ma, de ce-ar vrea nea rafilla sa se bage in asa rahat, daca el e medic bun cum lasa unii sa se plimbe vorba, si cind stie ca nici un ministru n-a rezistat mult, birocratia a devenit infecta, justitiari ca jucatoarea de baschet deabea asteapta sa te prinda la cotitura cu ceva, sistemul de sanatate e zob si in 31 de ani nimeni n-a schimbat un bec, totu’ s-a dus la clinicile private, pe fata, sau pe shest, sa nu-mi zica nimeni ca fonduri de la stat n-au ajuns la privat, ca nu-i cred…deci de ce-ar vrea rafila sa fie ministru?Pai,el e si reprezentantul Romaniei la OMS, sau cam asa ceva…ca sa ajunga sa aiba acolo un post baban, trebuie sa-si pregateasca CV-u’ care sa arate, printre altele, si faptul ca a ocupat o functie importanta…ce functie ar fi mai importanta pt un medic, daca nu „ministru la sanatate” in tara lui?Unde mai sus de atit ar putea ajunge in tara lui?Va e clara „pictura” pina aici”?Buuuun…deci dupa ce-a luat postu’, a aparut cu cacarafat, cacarafat a pufait si nechezat, da’ de dat deoparte n-a fost.Apoi rafila a lasat tonu’ din ce in ce mai jos, a schimbat tactica si „directia”…De ce? pai ca sa-si atinca scopul final, nu trebuie sa se puna de-a latu’ cu nimeni, indiferent cine e…nu mai e vorba de cunoscutele „pile si relatii” ca inainte de’89, moda vestica zice ca trebuie sa-ti creezi o „retzea” de oameni care sa te cunoasca si care sa te placa si care sa vorbeasca frumos de tine, sa te sustina cind ai sa le-o ceri sa te sustina…Intelegeti mersul?Daca da, uite aici vine lovitura sub centura…Daca rafila nu v-a sta mult pe postul de ministru al sanatatii, atunci cine ar fi urmatorul?Ghici? Uite raspunsul: nea colonelu’ Gheorghiztiiiii, care cind a aparut era pierdut in spatiu, timid,nu stia sa minta si nu-i venea usr sa improvizeze, ba mai mult, nici capshoru’ nu-l ajuta si se incurca singur in propria logica. Mai nou, nea colonelu’ a devenit foarte sigur pe el, sustine vaccinarea mai abitir decit pot sa descriu eu, apare in emisiuni cu masca, raspunde la intrebari dupa un monolog scris de colaboratorii care-l sustin din culise,recita monologu’ ala cu cifre si procente de zici ca si stie ce vrobeste, se mai incurca un pic la puncte si virgule, le cam sare in vorbire, da’ asta nu i se poate reprosa, nu i s-a dat timp suficient pt repetitii…A aparut la emisiunea sorinei matei,alta pupaza si asta, si nea colonelu a dat din el de ziceai ca da interviu de angajare…Deci acum, pasul urmator ar fi ca herr ciolhanis sa-i dea o decoratie pt lupta neinfricata cu covidu’ si pt campania incununata de succes cu vaccinarea, ce mai victorieeeeee, apoi dupa ce-l decoreaza, va prelua ministerul sanatatii unde i se va transmite cind si ce trebuie sa faca…o sa tot fie „ajutat” ba de doftoru’ cercel, ba de cacarafat, ba de rafila,poate si jurma tincu, nu cred sa-l amestece nimeni pe „pisiatru” diaconu, ala le da planurile peste cap ca-i dus cu capu’, da’ ma rog, cei importanti au fost enumerati….E, de „strategia” asta ce spuneti?Asta la ce categorie de lovitutii intra?Am dreptate ca e un cosmar????Ma duc inapoi in pat si am sa ma rasucesc cu fata in sus si ma mai dau jos odata, poate imi revin…

    • Când stați cu nasu-n pernă, eu spun că priviți spre România și-o vedeți mai limpede ca noi, iar când visați se prea poate să visați chiar realitatea din România! Și Iohannis așteaptă ”coleți” la Bruxelles după ce nu mai e Președinte! Laura Kovesi, că tot e ca un tanc, a făcut prima pârtie! Deci funcțiile importante din România sunt pe post de catapulte! N-avem nicio putere în a schimba ceva!

  • @Domnu’ Cristoiu,

    N-a luat nimeni „cu asalt” CC-ul, ci smecherii l-au abandonat si l-au „predat” fraierilor, iar apoi s-au mutat in Casa Poporului… 🙂
    Pe dracu’ nu-l poti identifica uitandu-te la hainele cu care e imbracat, ci-l poti identifica doar dupa ideile pe care le are in cap. De-asta cei care fug de dracu’ dau adesea de mama-sa, fiindca in loc sa respinga ideile si legile absurde, le accepta ca fiind „necesare” si „justificate”.
    Nemtii nu s-au trezit din „vraja” pana cand nu s-au trezit intre ruine. Iar azi dovedesc ca n-au invatat nimic din propria lor istorie.
    Si-atunci ce sa ne miram de romani?…

  • Maestre, nu cred că cineva a citit cartea lui Luttwak.
    La noi a fost ceva atât de primitiv, de barbar că probabil a îngrozit occidentul.
    Pur și simplu Ceaușescu a fost capturat. A fost luat din CC și lăsat singur pe un câmp.
    Toate legăturile cu armata și securitatea i-au fost tăiate.
    Apoi l-au luat din câmp și l-au executat, de ne-a șocat pe toți.
    Toată treaba a fost făcută de o mână de oameni.
    Nicu Ceaușescu a fost prins și el. I-au înfipt un cuțit în burtă și a fost întemnițat fără motiv.
    Între timp, eșalonul doi de comuniști au preluat armata și securitatea.
    Asta a fost tot.
    Șah-mat la Rege.
    Evident că în toată acestă acțiune de preluare a puterii nu a lipsit Coana Justiție – ramura militară, care s-a străduit, obedientă cum o știm, să-și ofere serviciile livrând o spoială de proces.
    (păcat că rudele lui Ceaușescu nu au cerut o redeschidere a Procesului.
    Dar probabil și-au spus că nu au cu cine, fiindcă perversa Coană Justiție a rămas la fel).

    • Trebuie să recunoaștem că România în epoca lui Ceaușescu a avut cea mai mare dezvoltare.
      Proiectele mari de țară inițiate de Ceaușescu și relizate într-un ritm susținut au ridicat acestă țară.
      Plus că a oferit, printr-un sistem extins de învățământ, șanse egale pentru toți, indiferent că un copil se năștea în vârful muntelui sau în vastul Bărăgan. Dacă un copil era dornic să învețe pleca cu papornița spre internatele de la liceu sau căminele de la facultate.
      Cu toate că s-a dărâmat tot ce a făcut el, tot mai beneficiem de ce a rămas cum ar fi sistemul energetic pe care-l folosim și azi.
      Evident că și ăsta a rămas la nivel de anii 90 fiindcă nici un politician nu a mai fost interesat de dezvoltarea țării.
      Toți președinții după 90 s-au dovedit doar avizi de putere și bani.
      Indolența lor față de țară ar trebui să ne pună serios pe gânduri.
      Eu propun doar un singur mandat de președinte, un mandat de maximum 4 ani, fiindcă oricum nu sunt buni de nimic, măcar să nu se lăfăie degeaba la Cotroceni 10 ani și să mai încalce și Constituția ca Iohannis.

      • Acu e o modă nouă, nu mai băgăm bani în dezvoltare ca Ceaușescu, băgăm miliarde în armament cu toate că s-a dovedit că e cea mai proastă afacere și sunt țări care au falimentat din ațiunea asta cu înarmarea.
        Plus că susținem ditamai instiuții de forță. Aștia sunt bugetari de lux fiindcă nu le dăm doar salarii ci și echipamente scumpe, instrucție, îmbrăcăminte, popotă etc.
        Se pare că cifra lor ar fi undeva peste 200.000 (armată cam 90.000, SRI peste 30.000, poliția-internele peste 100.000 plus STS, SPP și ăștia câteva zeci de mii).
        Ceaușescu ar fi invidios că el avea doar 10.000 de securiști și informatori.
        Iar bugerul e mic, fiindcă și capitalul românesc este mic.
        Practic se acoperă aceste sume din împrumuturi.
        Și mai dau vina pe pensionari! Când de fapt militarizarea excesivă a statului provoacă aceste găuri negre.
        Dar asta-i noua politică a lui Iohannis și tot e nemulțumit de aruncă cu paltonul pe capotă!

  • char si acest blog, Maestre, se va lipi de una din Extreme, alta varianta nu exista:
    ori de Natura, ori de AntiNatura.
    ( cu specificatia ca Natura accepta…din definitie! manifestarea Artificialului, pe cind tendinta Artificialului e de a fi Mandru, adica de a declara ca plenar incompatibila orice manifestare a Naturalului )

  • edificiile puterii simbolice sint luate cu asalt si de data asta, pe vremea Marii Revolutii, nu e altfel:)

    atata tot ca, pentru ca acum cea vizata e chiar Natura, ‘edificiile simbolice’ sint…datinile, traditiile si obiceiurile…din Batrani.

    doar stati si priviti ( ca oricum animic nu e de Facut pe vremea Marii Revolutii, ci eventual de Nonactionat:)) ) cum acestea sint supuse unei presiuni capabile sa le crape plenar ( daca nu sint sadite in Inima )

  • de ce nu s-o putea vorbi la prezent despre revolutii, ci doar la trecut?!:))
    aia din 89..s-a dus, e pa!,
    cu Marea Revolutie, asta care e in desfasurare, vom face la fel? :))

    aia din 89 pesemne ca a fost dinamizata de oameni si avea un plan in spate,
    asta de acum, Marea Revolutie, se! dinamizeaza singurica, …n-ai ce sa-i mai faci, odata ce a porinit la vale:))
    macar pentru ca… se!, ar trebui sa trezeasac ceva interes,
    …totusi:))), ca nu i de colea ca orice actiune a omului, oricit de mareata ar fi ea, sa fie infasurata de- o alta, nonactiune, …din afara sistemului, care isi implineste Proiectul folosindu-se exclusiv de ‘actiunile’ oamenilor:)…

  • unii n-au inteles nici azi Revolutia din 89,
    altii nu pricep azi Marea Revolutie care se desfasoara de-o vreme, pacilea, pe planeta asta.

    nu cumva n-o pricep pentru ca n-u pus la indoiala revolutia din 89?,
    deci nu pun la indoiala nici marea revolutie, ca s-au invatat sa nu faca asta, caz in care nu pot ajunge la concluzia ca…nu crapa, deci ca ea se manifesta? :))

  • Marea Revolutie,
    care face din Pace, din Verdele Curcubeului ( si din Verdele Bradului de Craciun:))) ) o Extrema,
    pailalta Extrema definind-o ca fiind fix Artificialul,
    ( doctrina Artificialului fiind Doctrina Anti!, adica doctrina care sta la temelia AntiNaturii )
    rade din radacina toaaate sistemele sociale existente si…inradacineaza alte sisteme sociale, Noi-Noute, plenar noi.

    in frunte cu sistemul politic ( care si-a cintat de ingropaciune fix atunci cind a reactionat, primul!, plenar, in fata unei nonactiuni ( numita virus ), cz in care se aplica povestea cu ‘razboiul mondial’, care e pierdut de cel care-l incepe:)), deci si ‘sistemul politic’ actual va iesi plenar din joc, de data asta, ca el e cel care a inceput Revolutia mondiala, Marea revolutie, cu o Reactiune ( ceva ultradeosebit!, si care face din Marea Revolutie o…revolutie, ca daca ar fi inceput cu o Actiune, ar fi fost vorba despre un Razboi Mondial, nu despre Revolutia Mondiala )

    deci… ce se stie deja despre politicienii care conduc lumea azi este ca ei, tot adunind impotriva lor dusmani de moarte, vor iesi plenar din joc, de la conducerea statelor, de la conducerea lumii mari. cu ce vor fi inlocuiti? cum cu ce?! cu politicianul-matematic, ba chiar cu politicianul-Matematic:)),
    in fapt cu Inteligenta Artificila.

    unii zic ca asta se va intimpla…peste o caruta de ani, insa io zic ca, pentru ca anii, azi, trec cu viteza luminii:))), de povestea asta ocupindu-se chiar computerul cuantic, salturile tehnologice care ar fi durat ani, mii de ani, sute de mii de ani, milioane de ani, devin posibile in ‘timpul lui Planck’,
    deci…cauta se prea poate sa fie o…simpla posetuta, in care incap maxim citiva ani…clasici:))), ca…ce mai e Timpul in ziua de azi:)), pe vremea cind in ‘timpul lui Planck’ pot fi indesati miliarde de ani?!:)))

  • vaccinisti…antivaccinisti

    sa stiti ca printre antivaccinisti se afla si unii vaccinati…la zi. deci…iata!, nu despre antivaccinisti e vorba, ca…cum sa fie vorba despre ei, daca ei sint vaccinati cu tot felul de vaccinuri?!:)))

    antivaccinistii sint, de fapt, cei care se opun maltratarii Naturii. se opun…din instinct!
    ei, din vaccinul asta au inteles o chestie: ca…e altfel:)), iar ce au simtit e ca e altfel decat Natura:))

    iti mai amintesti, Maestre, cind ziceam ceva despre actualul sistemul politic, care e mort, dar inca n-a aflat?:))
    si ca un nou sistem politic se va manifesta pe aceste coordonate si doar pe aceste coordonate? :
    -proNatura
    -antiNatura
    sau, mai simplu:
    Natural
    Artificial?

    pai…despre asta e vorba si cu Vaccinistii si Antivaccinistii. povestile astea doua se vor metamorfoza in…definitia noului sistem politic:
    Artificial, caz in care Stiintele, in frunte cu Inteligenta Artificiala vor face si vor drege,
    si
    Natura, in care…Bunul-Simt e cel care face si drege:)))

    mai simplu de atat nu se poate. ori esti la brat cu Natura, ori te plasezi de partea Artificialului, apucindu-te, spre ex, sa-i dai Naturii…comenzi!:))))

    oamenii momentan reactioneaza din instinct, insa vor ajunge sa si cunoasca alegerea, in curind, caz in care pe piata Lumii Mari radicalizarea va deveni plenara, distributia gaussiana se face praf si pulbere, toti, dar toti!, lipindu se de extreme, ‘pe mijloc’ nemairamanad nici tipenie de om, pentru ca ‘mijlocul’ dispare din poveste, odata ce ‘mijlocul’, adica Natura, devine el insusi unul din…capete, una din extreme.

    Maestre, daca se schimba ea, distributia gaussiana, cum sa mai fie in pas cu vremurile cei care studiaza vremurile cu distributia gaussiana la cingatoare?!:)))
    la vremuri noi…ochelari noi, iar la vremuri noi-noute,…alti ochi, direct!, Maestre:)))

  • …cu jurnalul video.
    e tare de tot. :))

    Maestre, politicienii habar n-au ca pe piata au aparut ‘alegatorii dusmani de moarte’, …asta e o specie noua de alegator.
    iar ea e formata din cetatenii care s-au vaccinat insa nu doreau sa faca asta.
    dar de vaccinat s-au vaccinat, fiind convinsi ca-si fac un rau fundamental. insa au preferat sa-si faca vaccinul…ca sa poata merge la munca si sa aiba ce le da de mancare copiilor.
    insa….de uitat astia n-o sa uite…cit or trai!, ca unii, politicieni, i-au obligat sa faca ceva ce nu doreau…in mod fundamental! sa faca.

    astfel tocmai s-a nascut o specie nou-nouta de alegatori: dusmanii de moarte ai politicienilor.

    daca le spui asta…politicienilor cel mai probabil o sa i apuce risul:))), ca politicienii cam habar n-au ca vremurile pe care le traiesc sint…Vremurile Marii Revolutii ( care e o manifestare singulara pe o planeta )

    nici nu stiu, politicienii, citi dusmani de moarte si-au tras, pe viata!, atunci cind au apasat mai tare decat poporul dadea semne ca doreste, pe pedala vaccinarii cu japca.
    dar…o sa fale:))

  • Acum vedem transpunerea in practica a idealurilor occidentale ale „agenturilor straine”. Romania devine o tara de tranzit, cu o industrie iluzorie, competitiva doar prin uzinele Dacia, agricultura si zootehnie cvasi inexistente, resurse naturale instrainate, lipsita de independenta energetica, invatamant de toate gradele alterat de programe curriculare aiuritoare dar este condusa de niste neica nimeni, politicieni analfabeti functional care alearga doar dupa ciolan. Am ajuns mai rau decat o colonie. X, Y mare putere au ajuns sa dicteze unei foste tari bogate si independente din toate punctele de vedere diverse directive una mai shuie ca alta! Boli create in laborator si leacuri experimentale sunt testate pe oamenii slab de inger… Din medicii dedicati profesiei au ramas doar cativa si aia huliti de fostii lor studenti, unul mai slab pregatit ca altul. Dupa 32 de ani romanii au ramas cu praful si pulberea. Este parerea mea personala si sa ma contrazica cine vrea ca doar asa e democratic. 😯

  • ?? Trădători s-au găsit, au fost în joc sute de miliarde de dolari. Au fost omorâți cetățeni nevinovați. Vinovații apar la TV invitați de onoare. Numai Bunul Dumnezeu știe ce va face cu ei.

  • Cred ca uitati elementul cheie cind vine vorba de lovituri de stat. Nicio lovitura de stat, oriunde in lume, nu poate avea succes fara tradare din interior. Atita timp cit n-ai tradatori, n-ai lovitura de stat, ca n-ai cum s-o pui la cale si nici cum sa aplici planul in cazul in care ai reusit sa ai un plan(sub forma de tabel sau desenat cu batzu pe nisip…). Ca prosti care sa puna botu’ la manipulari si racolari, momeli fel si fel, bani mai ales, din astia exista; apoi mai e si categoria de isterici retarzi cum sint hunii, vi-l amintiti pe cretinul ala de Tokes in ’89, popa ala nenorocit si necredincios? Deci fara tradare din interior, e greu sa faci ce vrei, mai ales ca nimeni din afara nu ar stii detalii,”mizilicuri” cheie care pot determina intr-un fel sau altul soarta loviturii…ar trebui inteles cit valoreaza un tradator pt un dusman si cit pret ar trebui pus pe loialitate. Va mai amintiti filmul „Columna”, pt mine a fost un film de neuitat,cred ca l-am vazut de vreo 8 ori…Ilarion Ciobanu il juca pe Gerula, Gheorghe Dinica il juca pe tradator, pe Bastus…m-au impresionat mai multe scene, cel mai mult mi-au placut scenele cu Ilarion Ciobanu; ce m-a impresionat peste masura, a fost modul cum au fost gindite scenele cu felul cum Gerula ii educa pe baieti, dupa ce Decebal fusese ucis… sacrificiile pe care le-a facut ca sa-i creasca sa fie puternici, cinstiti, curajosi, felul cum vorbea si se purta cu ei, desi dur, facea parte din educatia pe care Gerula considera ca e de datoria lui s-o dea copiilor…apoi scena in care Ilarion Ciobanu intreaba pe baietii pe care-i crescuse si-i invatase sa lupte si sa supravietuiasca,de ce nu „joaca”, de ce nu danseaza cu el, (e o scena cind copiii, ajunsi mari, merg intr-o lupta din care se intorc victoriosi cu sacii de aur pe care grupul de daci care ramasesera la vatra si traiau sub sulitza romanilor, il duceau la Roma ca tribut), iar Gerula se bucura, si danseaza pe sacii cu aur si-i intreaba „voi de ce nu jucati?”…raspunsul fiind”nu stim”…copilaria furata de o „simpla”tradare…copii care in loc sa fie copii, au invatat de mici arta supravietuirii si a luptelor…tot filmul e presarat cu pilde si lucruri spuse chiar pe fata, o fi fost propaganda la greu in filmul asta pt vremea aia, dar mie mi-a placut mult cum a fost realizat si gindit…imi amintesc cum Gerula le spunea copiilor: „de obicei luptatorii prosti sint si lasi”, apoi felul cum l-a pedepsit pe tradatorul Bastus, jucat super de Gheorghe Dinica…Am dat ca exemplu acest film, pt ca mi se pare potrivit cind vine vorba de tradare, tradatori, lovituri de stat…Fara Bastus, unde ar fi fost Dacia la vremea aceea?Cum s-ar fi derulat istoria noastra daca Decebal ar fi continuat sa conduca?In ’89 la fel…se spun verzi si uscate, adevarul fiind ascuns pe undeva,de aflat nu-l va afla nimeni vreodata, cred ca s-au amestecat rau intentiile de atunci, interesele nu mai spun, cred ca era deruta mare din multe puncte de vedere, iar unele lucruri spuse in direct la TV in momentele din Decembrie ’89, azi s-au trecut sub tacere,se difuzeaza doar imagini cu harmalaia din centrul Bucurestiului, tancurile, steagul cu gaura, gargari si minciuni…Totul a inceput de la tokes, acest nenorocit a reusit sa atraga de partea lui fraieri care sa-l sustina si sa faca scut pt el, sau sa pice cu el sau in locul lui. Cum i-a reusit mirlania asta de nedescris, si-a schimbat imediat atitudinea, a devenit insuportabil, de-o aroganta si-o nesimtire cum rar iti imaginezi ca poti vedea intr-un popa. Deci fara Tokes in’89 care ar fi fost deznodamintul?Mi-e greu sa cred ca nu l-au lucrat pe nea Nicu si cu ajutorul „apropiatilor” de atunci…e imposibil sa omori un om, sa-l impusti in zi sfinta de Craciun, dupa o inscenare ordinara numita”proces”,fara tradatori care s-au simtit siguri pe ei atunci, mai ales ca nici unul dintre aia care au participat la procesul ala inscenat, nu s-a remarcat vreodata prin nimic pozitiv, iar de curaj nici nu poate fi vorba. Deci revin la ideea cu care am pornit: fara tradare din interior, nimeni,nici localnicii unei tari,nici shmecherii straini, n-ar stii ce sa faca si ce sa ocupe ca sa creeze o anume imagine dorita in momentele critice ale actiunii lor.
    Ati dat citatul acela cu lovitura din Ghana…nu cred ca se potriveste cu ce a fost la noi, gindirea celor nascuti in Africa,in tari cum e Ghana, e diferita de a restului lumii. Autorul mai degraba da exemplul acesta, pt ca in hamerica, tot ce e in afara ei, e un fel de Africa…pt ei nu conteaza decit ei, restul lumii e o apa si-un pamint….o mare Africa. Nu cred ca a inteles chestia cu „edificii simbolice”…”conjuratii” n-au atacat palatul acela pt ca era un simbol, ci pt ca-n mintea lor acolo traia conducatorul ce trebuia eliminat, era primul loc in care ar fi trebuit cautat si scos din joc…Amerolacii astia au un fel de-a prezenta fel si fel de idei, da’ nu stiu cum fac ei ca tot la stilul Hollywood ajung…In plus, in tari cum e Ghana, pina si copiii de 7 ani poarta o arma si sint pusi sa faca paza si sa verifice acte pe drumuri unice,n-ai cum sa ajungi la anumite destinatii decit pe drumuri unice, fara optiuni din care sa alegi…au fost si situatii in care acesti copii , soldatei in miniatura, au impuscat oameni degeaba, pur si simplu bazat pe ideea ca apara „obiectivul”…asta nu e film, asta e realitate. Ins firsit, „masinarie birocratica” mai mare decit in democratie, nu cred sa existe. In democratie se incearca sa-ti creeze iluzia ca esti liber si in siguranta, adevarul fiind ca ti se inlesneste modul in care sa platesti taxe, sa-ti obtii carnetul de sofer, sa inscrii copiii la scoala, sa-ti faci cumparaturi, s.a.m.d., dar cind vine vorba de a rezolva o nedreptate, de a cere ajutor autoritatilor, e, aici incepe sirba…iar ca sa te lupti cu cineva din sistem, bine infipt in scaun, ca sa-l dai deoparte e misiune sinucigasa, sistemul fiind facut atit de incilcit, ca cel mai bine e sa nu ajungi sa te lupti indiferent de adevar, motiv, dreptate…asa ca birocratia e foarte raspindita pe toata planeta, iti dai seama de ea cind ai cea mai mare nevoie…birocratia nu a fost inventata in tari ca Romania de dinainte de’89, asta vine din vest unde shmecherii au separat totul de asa natura ca ei sa fie protejati indiferent de situatie, iar tu sa te lupti cu morile de vint ca la ei n-ai sa reusesti sa ajungi…Asta e ce se vede azi si-n Romania, la toate nivelele, Shparlament, guvern, cotroceni, primarii, peste tot…incearca s-o dai afara pe nebuna de la sectorul 1…de citi timp se lupta unii s-o dea afara?Ea tot acolo e si tot de abuzuri e preocupata si ironii ieftine….era posibil asa ceva inainte de ’89????Eu zic ca NU, acum cu democratia totul e posibil, pt ca sistemul a fost copiat din vest, si cind vine vorba de a-si acoperi dosurile puturoase, romanii sint inventivi si vin si cu masuri in plus la care altii nu sau gindit….problema in final fiind ca te poti arde cu propriile arme, daca cistiga niste alegeri una ca asta de la sectorul 1, nu o mai poti schimba pina nu vin alegerile urmatoare…Deci cine a inventat birocratia?Eu zic ca vestul…
    In sfirsit, m-am lungit iar, sper sa-mi scuzati ideile handra-landra…mie mi se par clare, da’ nu stau sa citesc…scuze daca pare ca am batut cimpii.Numai bine.

    • @ideile dumneavoastră generează alte idei…
      1. Tare mi-e teamă că tot ce-a profețit Ceaușescu în cele câteva minute cât a durat simulacru de proces se va adeveri în totalitate! Eu, când am urmărit secvențele și execuția, era să mă cert cu soțul meu, care susținea că ce se întâmplă e odios, că asta nu mai e justiție! Vedeți, masele nu vedeau latura cât Everestul de injustiție. Priveam cu toții printr-un geam afumat, ca la eclipsele de soare, și vedeam doar ce ne satisfăcea pe moment: că am scăpat de Ceaușescu. Ne-au trebuit ani de zile să ne dăm seama cât de greșit judecam evenimentele. Mult timp am reflectat și la ce a scris atunci un jurnalist francez despre ”Revoluția Română din 89”: ”Ion Iliescu e pe scenă și în spatele cortinei se bea șampanie!”. Cam asta e cu ”Revoluțiile”/”Loviturile de Stat” spontane!
      2. Legat de diferențele enorme de structură dintre popoare – fapt care conduce la a nu exista o rețetă unică pentru declanșarea unei revoluții – mi-am adus aminte de un banc care circula pe vremea lui Nea Nicu. Fidel Castro le cere imperativ cubanezilor să termine cu dansul și să treacă la muncă, iar cubanezii i-au răspuns pe ritmul unui dans celebru cubanez: ”Samba sim, trabalho não” (”Samba da, muncă nu!”). Dansul face muzica!

      • Sotul dvs avea dreptate. Tataie n-a fost niciodata membru PCR, nu i-a pasat de asa ceva, zicea ca asta e”rahat imputit”…ridea de secretara de partid care venea la colectiv sa le tina teoria chibritului la „tzaranii” care munceau vara la cimp. Tataia zicea de ea ca e atit de proasta ca nu stie sa deosebeasca bobu’ de griu de ala de secara…tataia a avut pamint mostenit o parte, alta cumparata de el. I s-a luat din pamint usurel incepind de prin anii ’50-’60.In ’80 i s-a luat si ultima bucata de pe un deal unde avea o vie de poveste, nu am mai vazut struguri din acelasi soi nicaieri…A fost atit de suparat ca de cite ori ii zicea primarul sa vina la colectiv ca vine”tovarasha activista” nu stiu ce sa le spuna, intii scuipa cu scirba, apoi o injura de toti stramosii si neamurile viitoare,si-l trimitea pe primar la plimbare. E, cu toate astea,cind au difuzat imaginile cu executia, m-a socat teribil reactia pe care a avut-o tataie, plingea in hohote,nu-l vazusem in viata mea sa verse o lacrima, nici cind si-a ingropat fratele mai mic…a zis acelasi lucru, asta nu-i judecata, asta e asasinat, asa ceva nu se face…singele cere singe…o sa platim toti cu virf si indesat si copii nostri o sa plateasca pt asa crima. Era deja foarte batrin, trecuse prin razboi, a fost pe front, povestea multe intimplari de pe vremea razboiului, cum a fost una, alta…atunci in Decembrie ’89 a recunoscut”semnele” tradarii insa nu s-a gindit niciodata ca se poate preta cineva la asasinat.Zicea „am vazut multe tatule, da’ ce e azi e iad, n-o sa fie bine la nimeni in viitor. Razboiu’ alor tineri, o sa fie mai greu decit ce-am trait noi astia batrini”…si uite unde sintem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *