Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

Un asasinat care rezolvă interese politice majore, atît în SUA, cît și în Iran

Duminică seara, cînd am ajuns la Paris, luînd cunoștință chiar din taxiul luat de la aeroport că greva transportului în comun continuă și acum, după Revelion, am descoperit pe telefon un mesaj:
„Bună seara,
Silviu Prigoană vă deranjează cu o simplă întrebare. Începe războiul iraniano-american? Dacă da, cînd? Dumneavoastră ați mai prezis, și s-a întîmplat cu exactitate, războiul din Irak.”

Sînt sigur că mulți cititori, mai ales dintre cei care știu mai puțin despre experiența mea ca director al postului Realitatea patronat pe Silviu Prigoană, vor fi rămași întrebători în fața acestui mesaj.
Că Silviu Prigoană dădea curs unei preocupări din România lăsată de mine în urmă duminică după-amiază se mai înțelegea. Spre deosebire de Franța, unde conflictul dintre Iran și SUA, iscat prin asasinarea de către Donald Trump a generalului iranian Soleimani, e printre ultimile subiecte ale televiunilor, fie și pentru că dominant, atotputernic e subiectul conflictului social de proporții declanșat de legea pensiilor pe cale de a fi impusă de Macron, România pare a fi mai îngrijorată decît America de perspectiva unui război între Teheran și Washington.
Se înțelegea mai puțin de ce Silviu Prigoană se adresa subsemnatului ca unuia care mai prevăzusem un război angajat de America împotriva unui stat din de pe Glob, Irakul.

Așa cum am mai menționat, una dintre cele mai interesante experiențe din destinul meu de jurnalist a fost conducerea televiziunii Realitatea Tv la doi ani după ce Silviu Prigoană, un nume mai puțin cunoscut pînă atunci în lumea mogulilor, a înființat postul, primul post de știri din România, stîrnind un val de scepticism față de o asemenea inițiativă.

În ianuarie 2003, la propunerea lui Silviu Prigoană, am devenit director al Realității Tv. Spun c-a fost una dintre cele mai interesante experiențe ale mele ca ziarist, deoarece era întîia oară cînd conduceam din punct de vedere editorial un post tv. Cît timp am stat la Realitatea – evident, nu mult, potrivit năravului meu cînd vine vorba de conducerea unei publicații – am învățat multe lucruri despre domeniul tv, în care pînă atunci mă manifestasem doar în calitate de realizator de emisiuni sau de invitat.

Din chiar prima zi, i-am zis lui Silviu Prigoană că Realitatea Tv trebuie să se pregătească de cel de-al doilea Război din Golf, dintre America și Irak, deoarece sută-n sută el va izbucni. Și în 20 martie 2003, Războiul a izbucnit. Astfel că în paralel cu pregătirile Americii de război, Realitatea Tv de sub conducerea mea se pregătea și ea de Război.

Grație acestei pregătiri, Realitatea Tv a adus în presa din România o premieră:
Transmiterea în direct a unui Război.
Ca urmare, Realitatea lui Silviu Prigoană (spun a lui Silviu Prigoană, deoarece fără investițiile speciale ale patronului n-aș fi reușit mare lucru) s-a afirmat ca televiziune de prim rang grație Războiului din Golf.

La acest moment făcea aluzie mesajul lui Silviu Prigoană.
I-am răspuns imediat că nu va fi nici un război, deoarece Iranul nu e Irakul. Și deși în mesaj n-am zis decît atît, am vrut să spun că generalii iranieni nu pot fi cumpărați de americani asemenea generalilor irakieni înainte de începerea Războiului și mai ales că regimul de la Teheran nu e unul de mucava precum era regimul lui Saddam Hussein de la Bagdad.

Acestui argument țin să-i adaug un altul, desprins din scepticismul meu de istoric al clipei.
Asasinarea generalului iranian, o gravă încălcare a dreptului internațional, permisă însă Americii în lumea de azi, în care, ca în întreaga Istorie a omenirii, legile internaționale sînt valabile doar pentru căței, rezolvă interesele politice atît ale conducerii Americii, cît și cele ale conducerii Iranului. Donald Trump se confruntă cu o procedură de impeachment inițiată de democrați în Congres. Desigur, suspendarea depinde de Senat, unde republicanii au majoritatea, dar chiar și pentru Donald Trump, căruia îi lipsește o doagă, doaga care oprește pe un președinte american să conducă lumea în funcție de cum se scarpină noaptea pe Twitter, procedura declanșată e stînjenitoare. Pentru a ieși din încurcătură el a apelat la trucul cel mai ieftin din istoria omenirii, folosit de toți Ștabii loviți de probleme interne:
Stîrnirea mîndriei de a fi membru al unui trib, fie acesta trib pur și simplu sau stat modern.

Prin urmare, așa cum românii ar uita că n-au autostrăzi și că mor cu zile în spitale, dacă președintele Klaus Iohannis i-ar arde o flegmă ungurului Victor Orban, americanii au uitat că președintele Donald Trump a șantajat un alt stat – Ucraina – pentru ca acesta să-l investigheze pe fiul lui Joe Biden. Cei cîțiva rătăciți cu mintea rămași în jurul lui Donald Trump au justificat Operațiunea prin eventualele atacuri pe care generalul iranian ar fi urmat să le pună la cale. Dacă ar fi fost așa, Operațiunea ar fi beneficiat de dezmințirea plauzibilă, folosită de toți președinții americani în cazul unor Operațiuni murdare ale CIA. Ori, din cîte s-a văzut, Donald Trump s-a fălit pe toate canalele cu ordinul de asasinare, lăsînd impresia c-a văzut prea multe westernuri în copilărie.

Deși se spune mai puțin asta, asasinarea a corespuns și unor interese politice ale conducerii de la Teheran. În ultima vreme, ca urmare a sancțiunilor economice americane, dar și a a creșterii cheltuielilor pentru impunerea ca putere regională, Iranul a fost lovit de o gravă criză economică. Și ce mijloc mai bun de a-i face pe cetățenii unui stat să uite de viața cotidiană poate fi altceva decît trezirea vanității naționale? Asasinarea lui Soleimani, un personaj iubit în Iran, a fost percepută de iranieni ca o crimă comisă de America împotriva mîndriei de a fi persan. Pentru ceva timp, răzbunarea față de această crimă va domina viața cotidiană din Iran.

S-a spus și s-a scris că prin scoaterea din joc a generalului America a dat o lovitură grea operațiunilor secrete ale Iranului în regiune. O astfel de susținere nu ia în calcul specificul serviciilor secrete. Acestea sînt puternice prin ele însele și nu prin personalitatea care le conduce. Cu sau fără Soleimani, Iranul va continua să desfășoare operațiuni secrete în regiune, și cu succesul de pînă acum. Deși conducerea Iranului îl bocește pe general, nu putem exclude ipoteza că dispariția unui personaj cu o asemenea popularitate în Iran convine celor din fruntea țării, oameni și ei, atenți la cine i-ar putea concura la iubirea de către popor.

Desigur, conducerea Iranului va pune la cale cîteva operațiuni spectaculoase de răzbunare. Pe cei din România care se neliniștesc la gîndul c-am putea fi și noi vizați, ca aliați ai Americii, trebuie să-i calmăm. O operațiune de răzbunare a Iranului trebuie să beneficieze de un impact mediatic mondial. O operațiune de tip atentat costă. Cine și-ar putea permite s-o comită în România? Nu de alta, dar un atentat terorist în România ar fi pentru autori, interesați de obținerea unui impact mediatic mondial, o categorică pierdere de vreme. Ce impact mondial poate avea un atentat petrecut într-o țară despre care imensa majoritate a opiniei publice de pe glob nu știe nici măcar că există?
Operațiunile de răzbunare nu vor declanșa un război din partea Americii cîtă vreme ele nu vor provoca orgoliul american, deocamdată satisfăcut de laba peste ochi dată Iranului de Donald Trump.

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Un asasinat care rezolvă interese politice majore, atît în SUA, cît și în Iran”

 • Pana la urma si marele trump este de fapt un balon,i am auzit declaratia aseara, de fapt imi da impresia de golanas tare in gura,care iese cu amenintari si bravada,dar care,atunci cand e sa iasa la smardoiala,pe bune,latra doar niste amenintari si mai apoi se cara,a mai facut el asa o parada,cu iz electoral,in scopul de a mai pacali pe unii sa i dea voturile,si sa se dea macho,dar cam atat(pana la urma).Toti ne asteptam ca asta iese la smardoiala dupa atacul cu rachete al persilor,dar de fapt trump a iesit doar sa dea din gura si cam atat.Pana la urma are dreptate si Biden ca asta e doar un incompetent si un papagal(Biden ,ala de care stim cu totii ca l cauta moartea pe acasa,dupa cum zice expresia,in timp ce el candideaza la presedentia SUA,are si el doar vreo 80 de anisori,o nimica toata,un tinerel). :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 • Maestre, așa o s-o ții de-acum înainte, doar cu „articole” din evenimentu’ zilei, ziar a cărui apariție print a fost sistată?
  Și, din când în gând, să ne mai dai și nouă „un semn de mila Măriei Tale”, lăsându-ne să comentăm „in direct”?
  O fi ghine, o fi rău, nuș’ ce să zic!

 • Istorie ascultatà acum cîtiva ani la un post de radio din Uniunea Europeanà :
  În IRAN exista la acea vreme (în anii 208-2009) o lege promulgatà în anii ’90 ai secolului trecut , exista o lege care admitea càsàtoria unui adult cu o minorà de 9(nouà )nani,de care putea divorta cîteva ore mai tîrziu !
  (Surse ; un cetàtean irnian )

 • De ce nu au fost interceptate rachetele trase de forțele iraniene?
  N-au avut un „scut” de genul celui de la Deveselu?
  Sau, pur și simplu, nu s-a vrut acest lucru! ???

  • Sau poate nu au fost in stare,citeam mai devreme un articol,despre esecurile sistemelor patriot,si a altor sisteme defensive ale americanilor,in cazuri de razboi real,pur si simplu,poate sistemele defensive americane,atat de mult laudate,si pe care noi,mioriticii le achizitionam,golindu ne la propriu vistieria,au fost pur si simplu ciuruite de artileria persilor,artilerie de fabricatie sovietica,ruseasca,cum vreti sa-i ziceti(un fleac i-au ciuruit),ca sa citam niste clasici.Let s make america great,asa suna o vorba de stand up comedy,spusa de un maestru neintrecut al genului(nu i nimic,acum se pregateste,dupa 2020 sa preia presedintia peste ocean,mumia lui tutankamon,acum este deshumata,spalata,aranjata,i se pregateste costumul,dar in fine,momentan avem stand up comedy). Cat despre marile scuturi antiracheta americane,rusii au aratat ca au rachete hipersonice capabile sa le sparga,si poate asta au si chinejii,dar ma gandesc ca poate cei de la deveselu se gandesc,cand vorbesc de scutul antiracheta,de vajnicele piepturi eroine ale fetelor traficate de reteaua lui dinca,ma gandesc,astea chiar ca deviaza orice racheta care trece pe acolo,poate in asta consta de fapt scutul antiracheta,mai stii,si astea or fi si „componentele” sale.(probabil asta i raportul pe care l primeste Putin la birou la Moscova,cand i se prezinta raportul despre deveselu,pe care il intocmesc agentii sai).Cine stie? 😆 😆 😆

   • N-ai înțeles, sau poate n-ai vrut, că istoria se repetă, Man?
    Bănuiesc că despre Pearl Harbour ai auzit! Dacă da, ia încearcă să faci o comparație între evenimente, mai puțin … declarația de război!
    Ambele „evenimente” au fost ANUNȚATE, așa că … s-auzim de ghine, că sa nu fie … de rău!

 • După „provocările” de azi noapte, asupra unor baze aeriene americane, din Iraq, tare mă bate gândul că, (nici) de data aceasta Maestrul n-are dreptate, sau cel puțin nu în totalitate !
  Cât despre Prigoană, probabil vrea să știe dacă e „momentul” să vândă Rosal-ul!?!

 • Va salut cu respect!
  Va apreciez articolele,punctele de vedere diferite,interesante…mai aproape de realitate decat ale multor ziaristi(de presa de casa nici nu mai vorbesc).Totusi de data asta va inselati…pentru ca adevarata atentie a guvernului SUA este catre programul nuclear Iranian….si odata inceput conflictul este de la sine inteles ca distrugerea programului Iranian este mai importanta decat toate bazale americane din Irak.

 • Felicitari!

 • Ma gandesc la limba persana veche,aceasta limba a ajutat la descifrarea vechilor texte egiptene,(hieroglife),precum si la descifrarea scrierilor antice sumero babiloniene(texte cuneiforme si nu numai),astfel ca Biblia nu a mai ramas sa fie singura sursa prin care Omenirea a aflat despre istoria antica straveche a orientului mijlociu,ci aceste texte au completat Biblia,aducandu ne lumina asupra istoriei stravechi a civilizatiei straveche a orientului mijlociu.Practic persana veche ne a deschis o mare usa catre trecutul nostru stravechi,si aflarea originilor noastre ca si civilizatie.

 • Ma gandesc la o ipoteza sinistra dar cu iz de adevar,daca cumva atacul asupra ambasadei americane din irak,sa fi fost pus la cale de americani,cu ajutorul unor militii radicale sunnite,americanii fiind in cardasie cu sauditii,marele rival din regiune al iranului,adica de fapt americanii sa si fi atacat singuri ambasada din irak folosind mercenari sunniti,iar mai apoi or fi dat vina pe iran? Poate generalul soleimani asta,fiind seful misiunii de cercetare contrainformativa parca al iranienilor sa fi mirosit porcaria,si s-o fi dus sa raporteze in iran la ayatolah treaba asta,ca astia si-au regizat atentatul,si atunci amerlocii sa l fi lichidat ca sa-i inchida gura sa nu raporteze la teheran ca aia si au atacat singuri ambasada ca sa dea vina pe iran? E doar o ipoteza. Dar mai stii? Se mai si pot regiza lucruri.Ma gandesc si la faza cu petrolierele arse in stramtoarea ormuz cand americanii au spus ca iranienii le au incendiat,iar iranienii au zis ca americanii le au incendiat ca sa dea vina pe iran,si sa aibe pretext de razboi cu iranul.Mai poti sa stii? Cert este ca mie mi se pare ca Trump si sefii lui care l au facut presedinte incearca din rasputeri sa porneasca un razboi cu iranul,asa am impresia,poate nu o fi asa,dar cine stie? Asa par lucrurile la prima vedere.Nu ca as muri de dragul fundamentalistilor aia din iran,in nici un caz nu sunt un simpatizant al astora si al doctrinei lor de ev mediu,in nici un caz,dar parca imi place adevarul,sunt un prea mare fan al adevarului,ca sa inghit brasoave mass media.(Atunci incerc sa formulez ipoteze pentru a mi da seama de adevar,adevarul fara sentimente). ❓ ❓ ❓

 • Trump,se stie este marioneta establismentului militar,printre altele,iar establishmentul militar are nevoie de razboaie pentru a si arata necesitatea,si a si umple cuferele din afaceri cu razboaie,iar ,pentru ca in 2020 exista riscul ca si corporatistii prin marionetele lor democrate sa revina la putere,incearca din rasputeri sa impiedice acest lucru prin orice mijloace,pentru a-si mentine suprematia(deep state ul militar).Este vadit lucrul ca de fapt cei ce conduc america,sefii din spate(deep state ul militar al institutiilor de forta din america) ai marionetei Trump de fapt,fac tot ce pot ca sa lanseze razboiul cu Iranul de fapt,astfel dau drumul la industra enorma de razboi a americii,il fac pe Trump popular(eroul american in lupta cu balaurul islamic),plus ca in cazul unui razboi declarat pot gasi chiar si niste chichite de a suspenda alegerile din toamna de la americani invocand starea de urgenta(stare exceptionala de razboi)mergand chiar pana la impunerea legii militare in america datorita acestui razboi SUA Iran care se poate lungi multi ani de acum inainte,mai ales ca iranienii sunt inventatorii razboiului asimetric.(in istorie iranienii au infrant marele imperiu roman de nenumarate ori, administrandu le romanilor cele mai umilitoare infrangeri,asta ca sa ne ducem in istorie).

 • Nu stiu ce interese rezolva sau nu acest asasinat,ideea ma duce totusi cu gandul la istoria americana a ultimului secol,si mai ales la formarea celor doua deep state uri ale americii,cel corporatist bancar financiar nascut in america odata cu infiintarea rezervei federale(legea care a pus bazele acestei institutii,rezerva federala cand banii statului american,si averea statului american au fost transferati de la statul american catre un consortiu format dintr-un grup de bancheri privati ce administreaza banii americii),precum si in urma aparitiei oligarhiei de pe wall street(noua nobilime financiara americana),si deep state ul militar(complexul militar industral)care a luat nastere pe vremea lui Truman,imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial,prin niste legi date in perioada aceea care au dat foarte multa putere acestui complex,format din industria de aparare,precum si din toate institutiile de forta americane,servicii secrete,armata,Pentagon,CIA(care au devenit mai puternice decat statul american insusi primint puteri aproape nelimitate).Ideea este ca aceste doua deep state uri detin adevarata putere in america,ele controleaza partidele(corporatistii partidul democrat,iar militarii si complexul militar industrial controleaza mai mult partea republicana),aceste deep state uri numesc presedintii in america,i si elimina dupa caz,daca sunt neascultatori,vezi cazurile Kennedy si Nixon,ele controleaza tot in america,care fie vorba,nu a fost si nu este o democratie,democratia in america este doar de fatada,aceste deep state uri lasa doar ca democratia sa fie mimata,se da iluzia ca este democratie,dar,doar asa de fatada,aceste deep state uri controleaza tot in america,ele dicteaza tot ce se intampla acolo,insa ele controleaza totul din umbra,nu pe fata.Aceste doua deep state uri au lucrat in tandem in ultimii 70 de ani,deep state ul militar a aparat prin forta interesele establismentului corporatist,iar establismentul corporatist a ajutat la finantarea din greu a deep state ului militar,care astfel a devenit tot mai puternic.In zilele noastre,incepand de pe vremea lui Bush junior,se pare ca incepe sa apara o oarecare rivalitate intre deep state ul corporatist si cel militar,iar miza este cine dicteaza in america,care este deep state ul mai puternic,cine conduce de fapt,iar rivalitatea intre republicani si democrati asta releva.In 2016 corporatistii (partea civila corporatista) a sustinut-o pe Hillary,iar establismentul militar pe Trump,cei doi nefiind decat doua marionete prapadite ale celor doua establishmente(deep state uri) care se lupta pentru controlul americii.In final,odata cu victoria lui Trump s-a dovedit ca establismentul militar este ceva mai puternic in america,insa establishmentul corporatist civil vrea revansa in 2020.Si acum ajungem la Iran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *