Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Un basm de adormit turiştii: Piaţa de Peşte din Marsilia

„Le Guide de Routard“, secţia Provence, susţine că „pe quai de Belge, la începutul lui Canabiere, în fiecare dimineaţă, de la ora 8, se instalează celebra piaţă de Peşte“.

Ediţia pe care am cumpărat-o eu (chiar de la Marsilia) e datată 2013. Nici o suspiciune, aşadar, c-ar fi vorbit de o apariţie depăşită. Încredinţat că tot ce se scrie se mănîncă, m-am dus la faţa locului cîteva dimineţi la rînd. Piaţa de peşte nu era prea departe de hotelul meu. Cam la vreo 500-600 de metri. Porneam per pedes apostolorum pe la 9 dimineaţa. Străbăteam în pas energic cheiul Vechiului Port. Pe yahturi, trebăluiala era în toi. Unii spălau puntea cu furtunul. Alţii fixau mai bine drapelul. Pe lîngă mine treceau în sus şi-n jos, dînd din coate ritmic, practicanţi de jogging. Un sport la mare modă prin anii 70. Acum a cedat locul aerobicului, zbînţuitului la discoteci şi mersului pe bicicletă. Ca nişte mohicani, adepţii înrăiţi ai acestui sport de fiţe continuă să facă jogging. Îi întrec amatorii de ciclism.

În rest, viaţă obişnuită, normală, cheltuindu-se, generoasă, în miile sale de forme.
Doi inşi niţel copţi se îmbrăţişează cît mai pronunţat ca la o repetiţie cu public.

De fiecare dată după ce-am ajuns la faţa locului, m-am întrebat prin ce e faimoasă Piaţa de peşte din Marsilia. Am stat şi-am privit-o atent dintr-un capăt. M-am dus pînă în celălalt capăt, m-am oprit, m-am răsucit pe călcîie şi-am privit. Am trecut strada şi m-am instalat pe trotuar. Oricît de mult m-am străduit, n-am descoperit nimic ieşit din comun, nimic din ceea ce-ar fi îndreptăţit calificativul acordat de ghiduri cu atîta generozitate. Şi dacă m-aş fi aşezat în cap, tot n-ar fi văzut o piaţă celebră.

Era, indiscutabil, o piaţă obişnuită.
Pe chei, cu spatele la yahturi, nişte cetăţeni şi cetăţene vînd peşte. Peşte adus pînă la mal de bărci cu motor: un fel de camionete ale Mediteranei. E drept sunt peşti mari, unii vii, alţii în comă.
Aşa ceva poţi vedea însă în orice piaţă de peşte din lume.
O fi celebră – m-am gîndit – pentru că se vinde nu numai peşte. Se vinde şi marfă cu iz de turcisme:
CD-uri contrafăcute, bricege, furnici electronice, mărgele, portofele şi ace de cravată.

Şi totuşi, mă încearcă bănuiala că Piaţa are ceva ieşit din comun.
Ceva extraordinar, pentru care şi-a primit binemeritatul loc în ghid.
Probabil că se petrec lucruri deosebite între 8 şi 9.30.
Eu am ajuns de fiecare dată la 9.30!

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *