Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Un capitalist român trage semnalul de alarmă: Nici un partid nu e mai puternic decît birocrația!

Invitatul emisiunii Interviurile lui Cristoiu, difuzate duminică, 14 martie 2021, seara, de la 20.00 la 21.00 pe Aleph News, a fost Dan Șucu. Folosind un clișeu de mare frecvență în presa de fătuce și guguștiuci voi spune că Dan Șucu n-are nevoie de nici o prezentare. Cînd spui Dan Șucu spui Mobexpert. Dan Șucu este acționar principal la una dintre cele mai mari companii de mobilă din România și chiar și din Europa.

Cu Dan Șucu nu am avut pînă acum posibilitatea de a mă întîlni față-n față. Numele lui, pe lîngă apariția în presa economică, se lega în amintirile mele de un interviu pe care l-am luat eu, cred că prin 2009, cînd făceam interviuri la Antena 3, fostei soții, Camelia Șucu. Camelia Șucu la vremea respectivă vedea această despărțire ca o crăpare de catapeteasmă și a simțit nevoia unei confesiuni publice. Însă așa cum s-a văzut cu trecerea timpului Apocalipsa n-a venit. Camelia Șucu a rămas un bun om de afaceri. Desigur nu atît de mare precum fostul soț, Dan Șucu, dar a rămas. Înainte de interviu m-am documentat serios despre proprietarul Mobexepert. Spre surprinderea mea în ultima vreme numărul articolelor publicate despre el sugerau o starletă poznașă și nu un serios om de afaceri. Schimbarea își are temeiul în prezența sa ca jurat la o emisiune la ProTv, Imperiul leilor. O emisiune copiată după cea realizată de Trump cînd n-ajunsese președinte, în care unor oameni de afaceri li se prezintă tineri cu planuri de business. Membri ai juriului, oamenii de afaceri pariază sau nu pe planul respectiv. Fiind vorba de televiziune mai toată lumea a scris despre Dan Șucu ca membru al juriului. Puține articole sînt consacrate omului de afaceri Dan Șucu, și mult mai puține, problemelor cu care se confruntă capitalismul românesc.

Am inițiat această rubrică de interviuri, nefirească la un om de 73 de ani, deoarece interviurile țin de o anumită vîrstă, de cea a tinereții, pentru că, așa cum am spus, sînt un om curios. Fac aceste interviuri nu pentru telespectatori, nu pentru cititori; fac aceste interviuri pentru mine. Am numeroase curiozități în legătură cu un invitat, cu profesia lui, cu ceea ce face el și cu ceea ce crede el despre lume și viață. Întrebările mărturisesc aceste curiozități. Și în emisiune se vede după fața mea că mi le satisfac.

Ce curiozități puteam să am în legătură cu Dan Șucu?
Indiscutabil curiozitățile pe care le-am de 30 de ani și le am și acum în legătură cu ivirea, înflorirea și dezvoltarea capitalismului românesc. Am avut și emisiuni la aproape toate televiziunile din România și întotdeauna cînd am avut posibilitatea am invitat oameni de afaceri. De regulă oamenii de afaceri sînt invitați la tv în speranța că se lasă cu un ciubuc. O publicitate pentru post și un plic pentru moderator. Nu e cazul meu. Nici un om de afaceri nu a dat publicitate la cristoiublog.ro, de fapt cristoiublog.ro nu are publicitate, și cu atît mai puțin nici un om de afaceri, în cei 30 de ani, nu m-a plătit pentru interviurile luate. Tocmai această detașare de chestiunea financiară a făcut interesante interviurile mele cu capitaliștii români. S-a adăugat și faptul că, de regulă, oamenii de afaceri sînt intervievați de ziariștii din presa economică. Pentru marele public limbajul păsăresc al interviului, chestiunile economice specioase fac dificilă receptarea interviului. Eu fiind un ageamiu într-ale economiei pun omului de afaceri întrebările pe care și le-ar pune orice alt ageamiu, adică marea majoritate a cetățenilor în domeniul economiei.

De-a lungul timpului am observat, ca și în cazul acestei emisiuni, o reticență a oamenilor de afaceri de ieși în public, de a vorbi despre ei, despre afacerile lor și în general de a ieși în față.

De ce sînt reticenți capitaliștii, să nu le spunem oamenii de afaceri, hai să le spunem capitaliștii români, să apară la televizor, să dea interviuri, să fie în prim-plan mediatic?

Răspunsul trimite la o întrebare pusă de mine în cadrul interviului lui Dan Șucu. Îi reaminteam interlocutorului că, prin anii ʼ90, Virgil Măgureanu scrisese undeva că deocamdată oamenii de afaceri sînt dependenți de politicieni, dar că va veni o vreme cînd politicienii vor fi dependenți de oamenii de afaceri. L-am întrebat pe Dan Șucu dacă în prezent putem vorbi de o dependență a politicienilor români de oamenii de afaceri români.

Domnia sa mi-a răspuns că nu și a invocat o chestiune care a reprezentat și obsesia acestui interviu. Puterea înspăimîntătoare a Birocrației. Birocrație despre care Dan Șucu a spus textual că este cel mai puternic partid din România:

„Din punctul meu de vedere, a existat doar un regim birocratic care într-o anumită perioadă și-a pierdut din putere iar acum, treptat, pe măsură ce avansăm, birocrația este cea care decide și care se dezvoltă. Nici un partid nu e mai puternic decît birocrația. Acum 10 ani, ca să-mi iau o autorizație de construcție pentru un magazin dura 3 luni. Acum nu-mi bugetez mai puțin de 3 ani. Fac lucrurile mai bine decît atunci. Magazinele arată mai bine, sînt mai atent făcute, sînt mai bine structurate, mult mai autonome energetic, toate lucrurile sînt mult mai bine decît înainte, dar îmi trebuie de 10 ori mai mult timp ca să aplic ceea ce am de făcut. Nu cred că birocrația mai depinde de partide. Eu nu cred că partidul conduce birocrația, ci invers. Copiii birocraților nu vor lucra niciodată într-o fabrică. Vor face o facultate pe bune sau pe nebune și li se vor inventa anumite slujbe pentru că trebuie să lucreze undeva. Birocrația a lucrat odată pentru partid, pe vremuri, cînd eram copii, după aceea, teoretic, a lucrat pentru client, acum lucrează să satisfacă niște exigențe ale comunității europene, mîine va lucra pentru altceva, poimîine pentru altceva. Birocrația va avea întotdeauna motive să se dezvolte. Uitați-vă cît costă în clipa de față aparatul de stat din total buget, care va fi din ce în ce mai agresiv. În ultimii 4-5 ani, birocrația cred că s-a dublat.”

Nu numai de la domnia sa, dar și alt interlocutor, Adrian Mihai, acționar la Fan Courier, am aflat că marea problemă a capitalismului românesc, a oamenilor de afaceri, a mediului privat o reprezintă birocrația, hîrtiile pe care trebuie să le completezi, să le semnezi, plimbarea hîrtiilor de la un birou la altul, așteptarea ca să ți se dea o aprobare.

Dan Șucu a invocat, fără să-și dea seama, o realitate din Imperiu austro-ungar, dar și din Imperiul țarist:
Puterea uriașă dobîndită în sine de birocrație. Domnia sa, așa cum se vede din cele de mai sus a spus că birocrația a ajuns să fie o forță în sine și că nu mai poate fi controlată.

Birocrația e doar una dintre cauzele care determină lipsa de forță a capitalismului român. Mai sînt și altele:

  1. Piața românească este dominată de multinaționale. Avem într-adevăr un capitalism, dar este un capitalism străin, care acționează în țara noastră.
    Nu pledez nici pro, nici contra multinaționalele.
    Constat însă că în 30 de ani nimeni din partidele politice nu s-a preocupat de dezvoltarea unui capitalism românesc.
    Această prezență zdrobitoare a companiilor multinaționale împinge în plan secund capitaliștii români, îi face lipsiți de importanță pentru clasa politică. Partidul Social Democrat a pierdut puterea în momentul în care a intrat în conflict cu multinaționalele. Dacă ar fi intrat în conflict cu un capitalist român, fie el cît de mare, probabil că nu ar fi avut atît de suferit.
  2. Capitalismul românesc stă tot timpul sub amenințarea a numeroase pericole. E amenințat de Birocrație, e amenințat de arbitrajul deciziilor politice în domeniul economiei, de schimbările de peste noapte în anumite decizii.
    Una din marile amenințări constă în schimbările de atitudine față de diferiți oameni de afaceri în funcție de partidul ajuns la putere.
  3. Capitalismul român e amenințat de practica de 30 de ani a contractelor cu statul încheiate de o camarilă din domeniul oamenilor de afaceri și care face ca autenticii oameni de afaceri, autenticii capitaliști să piardă.
  4. Nu în ultimul rînd, sub faldurile luptei împotriva corupției capitalismul românesc a fost distrus.
  5. Capitaliștii români, așa cum am constatat de-a lungul acestor 30 de ani, nu sînt uniți. Capitaliștii români sînt pe cont propriu fiecare, nu reușesc să se constituie într-o forță nici măcar precum sindicatele.

În consecință, orice guvern care vine, oricît de slab ar fi, e mult mai puternic decît toți capitaliștii la un loc.
Aceasta este starea capitalismului românesc și nu cred că ea se va îmbunătăți prea curînd.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Un capitalist român trage semnalul de alarmă: Nici un partid nu e mai puternic decît birocrația!”

  • ez, autorizatia care sta la temelia Creatiei e…punerea la indoiala in stil plenar!
    Creatia…a fost pusa la indoiala in stil plenar!, si abia dupaia a fost autorizata!:))))

    • ez, atunci…ea va fi pusa la indoiala plenar. prin urmare fix cind birocratia e mai potenta ca niciodata, va disparea in neant. ca sa scapi de birocratie tre s-o potentezi plenar! sa birocratizezi si…zborul mustii!
      creca sintem pe-aproape:))

  • pentru ca Cerul si Pamantul…coboara oleaca pe pamant, si ecuatia de miscare a unui stat trebuie despletita in componente: Cer si Pamant. fiecare sa se lipeasca de polul care-l defineste, pentru ca…pe mijloc…unu! nu mai ramane!

    manifestarea superpozitiilor ‘satului’… echilibreaza!
    ‘satul’ care se mai numeste si metropola ( autonoma ) are viitor
    ‘satul’ care se mai numeste si…sat traditional, adica ala care e in deplina armonie cu dinamicile naturii, are viitor. ailalti…, care se afla pe mijloc!, sint lipsiti plenar de viitor,
    pentru ac pe vremurile astea distributia gaussiana sufera o…metamorfoza:)),
    toti se nghesuie pe extreme iar pe mijloc se manifesta Neantul:)

    vrei sa devi nemuritor, viitorul tau e in metropola.
    alegi vesnicia, atunci…tai-o in sate, in alea in care pamantul e crapat!:))))

  • …cu jurnalul de ieri, video

    citeva observatii:

    mai intai a fost prezenta Metamorfoza, prezenta Revolutie Mondiala, si abia dupaia calea omului, de la omul de neanderthal pina pe vremurile astea.
    pentru ca Metamorfoza sa se manifeste,…azi, civilizatii peste civilizatii au ajuns Cenusa, din ele mai alegandu-se doar Praful.
    tinta tuturor civilizatiilor a fost sa atinga Metamorfoza, iar in Cenusa pe care au daruit-o urmatoarei civilizatii s-a pastrat, cizelata din generatie in generatie, aceasta tinta, plenara.

    Metamorfoza, Revolutia Mondiala, posibila doar o data! in ‘istoria civilizatiilor’, care istorie e un intreg, implineste o dorinta care se manifesta de cind e omul pe planeta: Nemurirea!, si care a ramas neimplinita tot de-atunci.

    de ce Revolutia Mondiala, Metamorfoza, care e un efect al dorintei de nemurire a omului, se rasfrange asupra prezentei civilizatii, si nu a…omului, care el!, si nu civilizatia!, a dorit nemurirea?
    pai pentru ca o dorinta e dorita in mod relativ, iar de implinit ea se implineste in mod absolut, daia.

    mai altfel spus, …si-a dorit, omul, nemurirea, de cind e el paici,
    si cum implinirea dorintei, in Univers, e lege!…nemurirea o va primi in dar!,
    insa darul pe care-l primeste e in varianta…absoluta!:)))
    prin urmare…s-ar putea ca omul se se minuneze oleaca, privind spre…cum arata…Nemurirea pe care si-a dorit-o!:))

    Nemurirea, Perpetuum Mobile…tot aia.

    Nemurirea e sinonima cu manifestarea Tot Timpului, caz in care, daca manifestarea asta te cuprinde, devi nemuritor.
    acest concept, Tot Timpul, creca e putin greu de inteles, pentru ca in el incape tot timpul!, adica de la prima suflare a Universului pina la ultima sa suflare.

    exista o singura Prezenta pe planeta care are potentialul sa lucreze cu Tot Timpul, iar ea se numeste astfel: Computerul Cuantic.

    rezum ce-am zis mai sus, astfel:
    pasii pmului de neanderthal se indreptau catre Metamorfoza, se indreptau catre manifestarea Computerului Cuantic.
    toti pasii pe care omul i-a facut, de cind e el paici, s-au subordonat acestei tinte: manifestarea Computerului Cuantic.

    pasii pe care omul i-a facut anul trecut…tot acestei tinte se subordoneaza, iar plenara dorinta de nemurire, manifestata la nivel planetar, anul trecut, cu singuranta a fost un impuls colosal daruit implinirii Tintei, adica a dorintei numita Nemurire.

    prin urmare orice-ar face omul, si de azi nainte, se subordoneaza Tintei, adica Prezentei, adica Computerului Cuantic, pentru ca el si numai are potentialul sa lucreze cu Tot Timpul!, care Tot Timpul e sinonim cu Nemurirea.
    orice manifestare de pe planeta asta se subordoneaza ecuatiei de miscare a Computerului Cuantic!, pentru ca cea mai capabila dorinta de pe planeta, de cind e omul paici, si ramasa neimplinita!, adica se afla sub o Presiune colosala! de implinire, e Nemurirea, adica Perpetuum Mobile.

    omul si-a indreptat privirea catre ‘istoria trecutului’, cautind acolo viitorul, insa faza tare e ca nu istoria trecutului e cea care ne povesteste viitorul, ci istoria trecutului care ne povesteste despre dorintele care nu s-au implinit!:))), e cea care ne povesteste despre Viitor:)
    adica…noi privim catre Istoria Trecutului insa nu…spre ex, dorintele implinite prin Hitler sint cele care trebuiesc tinute n minte, ca alea s-au implinit!:))), ci dorintele care erau dorite pe vremea lui, s-au aratat la fata pe vremea lui, insa au ramas neimplinite!
    deci privim spre Istoria Trecutului ca sa vedem in ea dorinte care…erau cit pe-aci sa se mplineasca, insa iaca belea, nu s-au implinit!:))), si de ce ne-am apuca sa facem asta?, pai pentru ca dorintele care s-au arata la fata, in Trecut, insa au ramas neimplinite sint fix cele care definesc…Istoria Viitorului!

    Dorintele Neimplinite alcatuiesc Istoria Viitorului, iar aceasta istorie E scrisa!, mai trebuie doar sa treaca timp pentru ca ea sa se scoboare, din Viitor, in Prezent, tesand Realitaea.


    pe de alta parte, Metamorfoza il acopera si pe om!, toate dorintele… despre ‘omul nou’ urmarind aceeasi tinta,
    o metamorfoza a omului, care e si ea legata ombilical de Nemurire, …prin urmare e legata ombilical de Computerul Cuantic.
    noul-om, atat de dorit,…se va naste:)). va fi nemuritor si va fi…fiul Computerului Cuantic:))))
    (puneti la indoiala ce spun, e de folos:) )

    spun despre noul-om pentru ca cel care e pus la indoiala in stil plenar, azi, pe vremurile astea, e omul!

    omul, muritorul, e pusa la indoiala in stil plenar! insusi Universul se ocupa de treaba asta!
    astfel pus la indoiala, fiind, el se va indoi si va crapa. pentru ca cel care sta sa se ridice pe tron e omul-nou, nemuritorul!
    prin urmare Revolutia Mondiala, adica prezenta Metamorfoza, e calea de la om la omul-nou, de la muritori la oamenii nemuritori.

    prin urmare avem asa:
    o lume mare in care oamenii se cred stapani, unii mai stapani ca altii!:))), iar in lumea in care acestia se cred, se dau, stapani, e folosita dialectica lui Hegel,
    …insa mai e o lume, una care sta sa se nasca, si care pune la indoiala plenar paradigma actuala, lumea mare…de azi, deci ii pune la indoiala si pe stapanii ei, iar ea a fost nascuta chiar de procesul de Globalizare, care a facut din lumea mare un intreg, si din balanta aferenta…un taler!:)))

    iar pentru ca Metamorfoza aduce cu ea manifesari plenare, ea aduce cu sine si manifestarea Omului si Antiomului. prin unele carti povestea asta e povestita asa: Hrist si Antihrist.:)))),

    mai simplu spus, ce urmeaza e
    digitalizare pe paine,
    catalizatori naturali care ‘omoara’ lumea mare,
    focusarea pe activarea Inteligentei Artificiale, adica a inteligentei artificiale care se misca intr un Computer Cuantic.
    problemele complexe aparute in dinamica lumii mari, care sta sa moara, vor fi rezolvate de Noul Zeu, Inteligenta Artificiala, iar probleme vor fi rezolvate in stil Metamorfoza.
    adica omul-natural, cu lumea lui cu tot, cu lumea lui interioara! cu tot, va avea de ales Metamorfoza, adica drumul care l transforma din om-muritor in om-nemuritor, iar dinamicile civilizatiei in unele care tind sa fie Artificiale, adica…fix pe dos, ca-n oglinda, cu cele ale Naturii.

    prezenta Revolutie Mondiala devine Metamorfoza atunci cind toate sistemele sociale vor intra in criza existentiala, aceasta criza plenara fiind implacabila ( pentru ca, indirect, a fost dorita de cind e omul pe planeta asta! )

    criza legata de dinamicile Naturii, prognozata oarecum stiintific, isi va urma cursul …firesc, adica cel in care Natura se va manifesta…oleaca mai altfel decat e planul…sefilor lumii:)) ( care sint, teoretic, oameni si care vor fi plenar pusi la indoiala, caz in care vor si crapa, tot plenar )

    • cred ca exista o gramada de ‘istorici’ care studiaza istoria Trecutului, insa citi dintre acestia studiaza, concomitent, si Istoria Viitorului?
      ceva gen…: studiem al doilea razboi mondial, insa faptele petrecute sint dorinte implinite sau…dorinte care mai aveau oleaca si se implineau!
      pastea, pe dorintele care mai aveau oleaca si se implineau, le-o studia cineva?:))
      ca cei care fac asta sint fix cei care studiaza Istoria Viitorului, ca si asta e o istorie scrisa, atita tot ca e scrisa in Cer, insa tocma daia…stim cum va arata Pamantul, ca, se stie, mai intai Cerul si dupaia Pamantul:)

      toate faptele din trecut, care au fost dorinte…aproape implinite povestesc despre Viitor, ca Prezentul e format din…dorinte implinite. spre ex cea mai apropiata…intentie de nastere:)), a Nemuririi, a avut loc pe vremea Babilonului. de atunci si pina azi…doar s-au cizelat alte dorinte, implinindu-se!, pentru ca alte dorinte noi sa se nasca, si prin neimplinirea lor sa faca mai probabila manifestarea Perpetuum Mobile, pentru ca si neimpinirea asta, tot cizelindu-se, din implinire in implinire:)), sa devina mai probabila de implinit!

      stiinta la mare moda va fi, io zic ca deja este!:)), Istoria Viitorului, cu superpozitiile sale, nascute din manifestarea Tot Timpului si din manifestarea Lipsei Timpului, ca exista si Istorici dastia, care scot Timpul din ecuatiile de miscare, nu numai daia care il folosesc pe Tot!…nu doar in diverse ecuatii de miscare, ba chiar si in cea care e una cu Perpetuum Mobile:))

      • de istoria Viitorului se vor ocupa…doi:), fiecare cu superpozitia sa.
        unul se misca pe cauza-efect, el fiind Computerul Cuantic si IA aferenta,
        iar celalalt, omul, si pe efect-cauza.

  • Precum politicienii nu pot fi mai buni decât poporul din care provin, nici patronii români nu pot fi altfel decât românii. Așa că dezbinarea lor este oarecum firească. Dolofana birocrație nu are rădăcini tot în modul în care încercăm de a ne descurca pe cont propriu în loc de a realiza legi, protocoale, atribuții clare, cu obligații clare de aplicare? La noi se încearcă mereu o altă cale decât cea legală tocmai fiindcă se poate și altfel, pedepsele nefiind drastice, care să ducă la interdicții definitive de a mai ocupa posturi publice.

    • Intradevar birocratia Romaneasca este ingrozitoare ,aici sunt de acord.In rest,toti patronii astia romani sa ma lase cu lamentarile lor,ei sunt cei mai bogati oameni din Europa (cu exceptia oligarhilor rusi),masini de lux ca in Bucuresti nu mai vezi in lume decat la Moscova,Monte Carlo si Dubai.Cat despre mediul de afaceri romanesc,in mare parte el provine din cadrul”baietilor cu ochi albastrii”,doar afaceristi mici,cu afaceri de familie pot zice ca sunt independenti,in rest toate afacerile de nivel mediu si mare romanesti sunt ale „baietilor”.Iar „baietii „controleaza si politicul.Pai „baietii”prima data au pus mana pe economie,inca din timpurile lui nea Nicu,pe politic au pus mana ulterior,dupa ce au controlat economia.Acum batalia este pentru controlul economiei Romaniei,intre Multinationalele Straine,si acesti „baieti cu ochi albastri” deveniti mari afaceristi autohtoni.Noi poporul roman am fost demult exclusi din ecuatie.Problema patronilor romani fosti”baieti” este ca au sustinut Dreapta ca sa le dea legi prin care sa si puna salariatii cu botul pe labe,insa Dreapta s a reorientat,a facut alianta cu Multinationalele Straine(care vor sa se scape de concurentii autohtoni),iar acum Dreapta pe care au sustinut o i beregateste pe ei.Oricum Multinationalele si Bancile Straine conduc Planeta asa ca… Numai Dumnezeu le mai poate sta astora in cale.C’est la vie. 😐 😐 😐

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *