Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Un cîștigător deja știut al campaniei din PNL: Democrația postdecembristă

Sîmbătă, 25 septembrie 2021, se desfășoară la Romexpo Congresul PNL de alegere a președintelui PNL. S-au înscris în cursă și au rămas doi candidați: Ludovic Orban, președintele în exercițiu al Partidului, care vrea să obțină un al doilea mandat, și Florin Cîțu, premierul României, lansat în bătălie pe 30 mai 2021 spre surprinderea multora și spre stupefacția lui Ludovic Orban.

Surprinderea multora și stupefacția lui Ludovic Orban au o explicație rațională:
PNL e partid de guvernămînt, partidul numărul unu al Coaliției de Centru Dreapta. Deși alegerile parlamentare din decembrie 2020 au fost un eșec pentru PNL-ul condus de Ludovic Orban, nimeni din partid nu i-a reproșat public președintelui PNL c-a ratat victoria și, evident, nimeni nu i-a cerut demisia. Chiar și Klaus Iohannis, deși conștient de eșec, pus pe seama lui Ludovic Orban, a susținut că scrutinul a fost o victorie pentru PNL. În aceste condiții, Ludovic Orban, în chip firesc, s-a fălit cu noul succes al președinției sale. Adăugat de el venirii la putere a PNL în 2019 prin căderea Guvernului PSD (cădere produsă exclusiv de Sistemul instituțiilor de forță, condus de Klaus Iohannis, și nu de abilitățile lui Ludovic Orban), victoria zdrobitoare a lui Klaus Iohannis la prezidențiale (și aceasta rod exclusiv al Sistemului), așa-zisul succes la parlamentare i-a dat temeiul pentru a-și depune candidatura la șefia PNL convins că realegerea la Congres va fi o simplă formalitate.

Lansarea lui Florin Cîțu l-a descumpănit pe Ludovic Orban. După o perioadă în care a tratat de sus această candidatură, lăudînd-o ca semn al democrației din PNL și angajîndu-se că va fi o competiție sub semnul polemicii cordiale, Ludovic Orban și-a dat seama că înscrierea lui Florin Cîțu în cursă e rezultatul unui complot de răsturnare a sa din fruntea PNL prin intermediul Congresului. La puțin timp de la lansarea lui Florin Cîțu am scris că asistăm la al treilea puci de debarcare a lui Ludovic Orban, acum sub înfățișarea unor alegeri interne în PNL. Ludovic Orban și-a dat și el seama că nu e vorba de alegerea unuia dintre cei doi candidați, ci de nealegerea lui, Ludovic Orban, la Congres. Florin Cîțu nu fusese o opțiune întîmplătoare a Grupării reformiste. Premier al României, Florin Cîțu beneficia de toate avantajele celui aflat la putere într-o competiție electorală cu cineva care nu e la Putere. Mult mai important, Ludovic Orban a dibuit că în spatele înscrierii lui Florin Cîțu se află Klaus Iohannis, care nu-l mai voia pe el, Ludovic Orban, în fruntea PNL.

Pentru un altul decît Ludovic Orban aceste date ar fi fost suficiente pentru a renunța la campanie sau măcar pentru a nu o lua în serios, încercînd să-și aranjeze păstrarea funcției de președinte al Camerei Deputaților și după Congres. Pe Ludovic Orban descoperirea complotului condus de Klaus Iohannis nu l-a descurajat, ci, dimpotrivă, l-a întărîtat. Motivele psihologice sînt simple.

Ludovic Orban e președinte al PNL din 2017. Cu un partid aflat la putere, și nu oricum, ci vioara întîi, Ludovic Orban și-a concentrat întreaga personalitate pe credința că nimeni altul nu poate fi președinte al PNL. În postdecembrism, de regulă, președintele în exercițiu al unui partid a pierdut alegerile interne după căderea partidului în Opoziție. Dacă nu demisiona în chip automat (lucru rar în politica românească), adversarii convocau un Congres extraordinar dedicat în exclusivitate eșecului.

În cazul PNL, Congresul n-a fost convocat după alegeri. A rămas să fie ținut la termen.
Considerat normal (inclusiv de adversarii lui Ludovic Orban), Congresul din 25 septembrie 2021 se schița drept un Congres de realegere indiscutabilă a președintelui în exercițiu. Cum să cedeze Ludovic Orban ceva considerat din start un drept al lui, cel de a conduce PNL încă cinci ani?

Un alt motiv de întărîtare l-a constituit candidatul Florin Cîțu.
Florin Cîțu a fost promovat în diferite funcții de Ludovic Orban. Nu pentru competență, ci pentru mediocritatea politică. Ludovic Orban va fi văzut în Florin Cîțu un tehnocrat. Nu cred să fi văzut în Florin Cîțu un om politic și mai ales unul capabil să-l concureze la șefia PNL. Erau toate motivele ca Ludovic Orban să-l considere pe Florin Cîțu în competiția pentru șefia PNL prostul clasei. El, Ludovic Orban, era în partid de 30 de ani, în timp ce Florin Cîțu doar de cîțiva. El, Ludovic Orban, se știa cu fiecare membru mai acătării. Florin Cîțu nu se știa nici măcar cu liderii de filiale. Față de el, Ludovic Orban, premierul era un corp străin în partid. Nu în ultimul rînd, susținerea lui Florin Cîțu de către Gruparea care a pus la cale două puciuri împotriva sa l-a îndîrjit pe Ludovic Orban. Cum adică? s-o fi întrebat el. Îmi puneți un contracandidat pe bune, mie, care aș merita să fiu reales în ovații, după o campanie triumfală!

În 31 mai 2021, postam pe Jurnalul meu video, ca exprimînd părerea mea despre lansarea lui Florin Cîțu, o secvență în care se hîrjoneau doi dulăi. În comentariul care a urmat secvenței spuneam că aceasta ar putea fi semnul video al unei rubrici dedicate confruntării din PNL între Ludovic Orban și Florin Cîțu. E vorba doar de o hîrjoană – ziceam eu. Norocul meu c-am adăugat prudent, „deocamdată”. Asta deoarece ceea ce se anunța o hîrjoană s-a transformat în scurt timp într-un veritabil război civil în PNL.

Despre campania care a durat aproape patru luni s-au scris numai lucruri rele. Războiul civil din PNL a fost comparat cu competiția fadă, mediocră, blegoasă și bălegoasă din USRPLUS, dintre Dacian Cioloș și Dan Barna. Evident, în defavoarea competiției din PNL. Eu însă sînt de altă părere. Comparînd cele două competiții, aș spune că în timp ce întrecerea din PNL a fost un Festival al Democrației, întrecerea din USRPLUS a fost un Festival al Secretomaniei.

Din 1990 am urmărit atent toate campaniile pentru șefii din partide. De departe, cea din PNL din 2021 a fost cea mai democratică.
De regulă în alte partide competiția a fost una de ochii lumii. Președintele în exercițiu a folosit Congresul pentru o realegere a sa (singur candidat) în aplauze, iar campania, cîtă a fost, ca un prilej de Cult al personalității celui care urma să fie ales. Așa s-a întîmplat cu Congresul PSD de realegere a lui Liviu Dragnea. În alte cazuri, cînd s-a schimbat președintele, răsturnarea de situație s-a petrecut doar la Congres și a fost urmarea unor conspirații prin boscheți.

Nici un partid postdecembrist n-a desfășurat timp de aproape 4 luni de zile o competiție dură între candidați, în care fiecare a folosit ceea ce am numi ticăloșiile permise în democrație: scoaterea de dosare, campanii plătite în presă, folosirea pîrghiilor guvernamentale pentru obținerea de voturi.

La o privire mai atentă, se poate susține că nici unul dintre candidați n-a trecut de hotarele democrației. Fiecare a folosit toate ticăloșiile democrației, lucru care se întîmplă în toate democrațiile consolidate, dar n-a sfidat democrația. Cel puțin vizibil, instituțiile statului n-au intervenit pentru a-l scoate din joc pe unul dintre competitori.

Caracterul autentic al competiției, prin angajarea competitorilor într-o bătălie fără milă, păstrarea unui rezultat deschis pînă în ziua votului, transformarea bătăliei interne într-o bătălie la nivel național, fac din campania pentru șefia PNL o victorie a democrației. Așa ar trebui să se desfășoare toate competițiile interne din partidele politice. S-a tot spus că această competiție a afectat, prin dezvăluirile făcute, imaginea PNL. A fost principala acuzație adusă lui Ludovic Orban de Gruparea Florin Cîțu. Dacă partidul rămîne unit după Congres, indiferent de cine va fi ales președinte, PNL iese întărit din acest Război civil. Ca toate cele spuse în campanie, lucrurile rele spuse de taberele în confruntare se vor uita. Nu se va uita însă imaginea PNL de partid viu, marcat de o competiție reală și nu mimată, un partid în care un Congres precum cel de sîmbătă devine eveniment istoric, iar campania de aproape patru luni un eveniment care a eclipsat toate evenimentele interne și internaționale din această perioadă.

Cei care critică Războiul civil din PNL, dînd exemplu de urmat bătălia cu aspect de întrecere socialistă din USRPLUS, bătălie desfășurată departe de ochii opiniei publice, sub forma unei competiții blegoase închise în bula de pe Internet, ar trebui să-și amintească grețoșenia falselor bătălii pentru șefie din alte partide postdecembriste, al căror rezultat se știa cu mult înainte de începerea bătăliei, iar Congresele de alegere nu se deosebeau cu nimic de Congresele de realegere perpetuă a lui Nicolae Ceaușescu.

Campania pentru prezidențialele din 2019 a fost o bătaie de joc la adresa națiunii de competiția simulată pentru președinție. A fost o campanie mediocră, al cărei rezultat se știa din chiar clipa cînd a început bătălia, deoarece era limpede că Sistemul i-a asigurat lui Klaus Iohannis concurentul de care avea nevoie, Viorica Dăncilă, pentru a fi reales președinte dormind.

Campania din PNL a reabilitat în România competiția pentru o șefie la nivel înalt, competiție compromisă de campania din 2019.
E un nou argument că democrația postdecembristă e marele cîștigător al Războiului civil din PNL.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Un cîștigător deja știut al campaniei din PNL: Democrația postdecembristă”

  • Cel mai câştigător pare a fi Ciolacu. Iar imaginea preşedintelui a luat culoare iliesciană.

  • Deși nu am nicio simpatie pentru Orban, dacă el va fi reales ca președinte al PNL, putem aduce în discuție și un fel de victorie a democrației. Dar dacă o să câștige Cîțu, pentru că așa doreste Iohannis, vorbim despre cu totul altceva.
    În vremuri nu prea îndepărtate, într-o asemenea situație, l-ați fi taxat pe Iohannis fără milă… Eu cred că sunteți dator cititorilor dumneavoastră cu niște explicații.

  • Vocea poporului o auzi daca i asculti paia csm 70% care nu voteaza si care considera ca intre Lumea Politicienilor si lumea lor…nu exista intersectie.

  • Credeam ca democratia!:))
    Cum ‘Democratia postdecembrista’ are pe post de definitie un terci greu de definit, daca zic ‘asa e’…sigur am șanse sa nimeresc:)

    ‘partid viu, marcat de o competiție reală și nu mimată’,…insa o competitie in care premiul e ciolanul:))
    era un moment propice redefenirii doctrinare a PNL, insa pe ei i a interesat ciolanul, nu…primenirea, deci nu cum sa se prezinte imbracati…in ton cu moda vremurilor in fata alegatorilor…,

    lumea in care mișuna politicienii e alta decat aia in careb’se misca’ poporul, iar in aceasta lume, adica în Lumea Politicienilor,…vocea poporului nu razbate.

    Insa Lumea Politicienilor..se tot micsoreaza, din ce in ce mai putini ‘straini’ ai acestei lumi, insa cetateni ai …patriei, totusi,…mai dorind sa se prinda in hora lor.

  • Maestre, nu va suparati, va e rau sau faceti misto? Cum adica a castigat democratia postdecembrista? A, poate aveti dreptate. Democratia postdecembrista e cam la fel de calda cum e apa calda din Romania, adica rece. Adica moarta si ingropata. Maestre, in Romania e dictatura si e dictatura pe fata, hai sa nu ne mai dam pe dupa cires. Cand ziceati ca n-au stabilit ambasadele, serviciile si procurorii rezultatele vreunui scrutin d-asta postdecembrist? Ah, nu stiti? Pai nici n-aveti cum, ca nu exista.

  • Domnule Ion Cristoiu, v-aș fi dat dreptate în aprecierea că toată campania din PNL a fost dovada democrației, doar dacă Klaus Iohannis ar fi stat în banca lui. Băgarea bățului prin gard și insinuările președintelui, fie și subliminal, au stricat maioneza democrației din PNL! Chiar dacă va câștiga Florin Cîțu, pierzătorul principal e Președintele țării. Până și cei cu ochii acoperiți au văzut cât de găunos este Klaus Iohannis, care ar trebui să dea acatiste la biserică pentru cei morți de covid. Dacă nu era Pandemia, Iohannis nu mai prindea al doilea mandat pentru că n-ar mai fi putut veni cu sperietoarea că numai ”guvernul meu” poate salva țara și cei care nu mă vor sunt dușmanii poporului.

  • Tot vă legați de Dăncilă. Dăncilă este cu 100 de clase peste Iohannis, dar a fost și ea „împachetată” de secu care a ordonat ziariștilor o propagandă murdară uriașă împotriva ei.
    Și chiar și așa, dacă era bărbat câștiga lejer. Trăim într-o țară de misogini înapoiați.

  • Ca un cunoscut fan a lui Caragiale as pune acest text mai degrabă în domeniul pamfletului/ironiei. Altfel orice alăturare voita a conceptului de democrație cu ceea ce s-a intamplat în aceasta „campanie” este ridicola și mai ales periculoasa. Aceleași ingrediente au fost folosite și când se proclamau victoriile justiției împotriva corupției, adică: dosare scoase din dulapuri, atacuri josnice legate de aspecte ale vieții private. Probabil ca momentan suntem la acest nivel de acceptare al termenului de democrație, dar nicidecum la ea.

  • @Domnu’ Cristoiu,

    „Castigul” democratiei despre care vorbiti i se datoreaza exclusiv lui Ludovic Orban… 🙂

    In capu’ lu’ Johannis, al „echipei castigatoare” si a „sistemului”, nu exista democratie decat de ochii lumii. Cel care crede cu adevarat in democratie este fix Ludovic Orban si de-asta el nu s-a lasat intimidat de jocurile de culise ale smecherilor. A mizat pe solutia democratica, anume, votul secret. Discutiile personale dovedesc asta. Acum ramane doar o singura intrebare la care vom afla raspunsul curand: cata democratie exista de facto in capul PNL-istilor? Daca iese Orban, PNL-istii vor dovedi ca au gandire democratica autentica. Daca iese Cutu’ lu’ Johannis, mie unu’ imi este clar ca PNL-ul e fix ca PCR-ul, unde sefu’ decide ce trebuie sa voteze fiecare membru’ de partid.

    PS. Daca presedinte ar fi fost Catu’ lu’ Johannis, PNL-ul nici n-ar fi intrat in parlament!…

  • Daca asta inseamna democratie pentru PNL, eu sunt efectiv scarbita de acest partid care si-a tradat electoratul.

  • A fost o campanie electorala inutila si f.scumpa facuta pe banii tarii care a scos in evidenta inca odata ca intra oamenii in politica doar pentru vesnica alergare dupa ciolan. Sa guvernezi haotic numai in regim de stare de urgenta ori alerta a fost f.convenabil. S-a cheltuit aiurea, nu se stie unde s-au dus banii, iar populatia a fost adusa sub limita saraciei, cauza tuturor bolilor.

  • In fine am aflat practic ce este democratia:patru luni de balacareala in PNL si in acelasi timp de ignorare a problemelor statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *