Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Un document românesc uitat: Siebenbürgen

După Dezastrul de la Stalingrad, Regimul Mareșal Ion Antonescu se orientează spre recuperarea Transilvaniei, luate României prin Diktatul de la Viena.
Una dintre componentele marii operațiuni viza și cunoașterea de către nemți a situației reale a Transilvaniei.
În acest scop, sub conducerea lui C.C. Giurescu se editează de ministerul Propagandei, în două volume, una dintre capodoperele tipăriturilor românești:
Lucrarea Siebenbürgen (Transilvania).
Primul volum prezintă Transilvania în general. Al doilea ce-au făcut românii în Transilvania după Marea Unire.

Nume celebre ale culturii române semnează în această carte ( așa cum se vede din fotografiile cuprinsului) pentru a prezenta Transilvania publicului german.
Din nenorocire nu numai că lucrarea, însumînd 700 de pagini, n-a fost niciodată tradusă în românește, dar mai mult ea e practic necunoscută generațiilor de azi.
Am găsit-o la BAR și am reprodus pentru dvs mai multe pagini din cartea în speranța că voi oferi cititorilor un inestimabil document istoric.
De observat că potrivit dedicației, cartea a fost trimisă la BAR de însuși C. C. Giurescu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *