Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Un lucru e sigur: Florin Cîțu e de nevindecat

Cătălin Tolontan face în Libertatea un scurt bilanț al ceea ce domnia sa numește gafele comise de Florin Cîțu ca premier. Sînt prezentate declarații alandala, unele contradictorii prin raportare chiar la autorul lor, Florin Cîțu, altele în conflict vădit cu realitatea. Nu puține sînt declarațiile prin care Florin Cîțu încalcă brutal normele statului de drept. Locul de frunte e deținut de faimoasa declarație din Vinerea Verde prin care premierul României a denunțat drept teroriste punerile la îndoială ale măsurilor luate de Guvern în materie de restricții:

„Există o campanie împotriva portului măștii în spațiul public, există o campanie împotriva măsurilor de distanțare și există o campanie împotriva vaccinării. Vă spun că, din punctul meu de vedere, aceste acțiuni sînt similare cu acțiunea unor teroriști, pentru că a zădărnici această acțiune, această activitate a Guvernului, care are ca obiectiv îmbunătățirea sănătății tuturor românilor, este o acțiunea care încearcă să submineze autoritatea statului, fără date.”

Asupra acestei ultime ieșiri din decor a premierului ar trebui să insiste mai mult: semnificațiile declarației sînt mult mai multe decît cea a Gurii care bate c…l. Peste tot în lume, ajunsă la exasperare după un an și ceva de restricții, populația iese în stradă pentru a protesta împotriva a ceea ce se profilează drept eternizarea încălcării drepturilor individuale. A fost și la noi o manifestare de stradă, fără prea mare ecou. Mașinăria Presei miluite a batjocorit-o scoțînd din tezaurul de clișee imbecile acuzații precum punerea la îndoială a sănătății oamenilor. Că aceste mișcări de protest din stradă, dar mai ales campaniile de pe rețele sociale, sînt atacate de ziariști mi se pare normal. Libertatea de expresie în numele căreia alți ziariști cer să nu fie cenzurați cînd contestă măsurile dă dreptul să se exprime și celor care cîntă măsurile de restricție.

În cazul declarației cu teroriștii e însă vorba de premierul României. Florin Cîțu e, înainte de toate, premierul României. Un premier care nu e tehnocrat, ci reprezentant al unui partid, Partidul Național Liberal. Un partid care, cel puțin pînă nu demult, s-a afirmat pe scena postdecembristă drept un apărător al libertăților individuale, între care se numără și libertatea de a protesta împotriva deciziilor Puterii. Declarația iresponsabilă a lui Florin Cîțu devine astfel și poziția iresponsabilă a unui partid de Guvernămînt. Zicerea lui Florin Cîțu, care vine în prelungirea unuia dintre cele mai penibile spectacole oferite de presa locală, cel al transformării în breaking news a venirii premierului pe jos în cadrul acțiunii publicitare numite Vinerea verde, e un act de agresiune al Puterii față de cetățenii care se bucură de dreptul democratic de a contesta deciziile la nivel înalt. Nu-i exclus ca ea să pregătească terenul pentru OUG prin care să se îngrădească libertatea de expresie în chestiunea Pandemiei și a Vaccinării.

În perioada Pandemiei, prin acel instrument obscur numit Grupul de Comunicare Strategică, au fost interzise site-uri. Site-uri care nu spuneau atunci altceva decît ceea ce ulterior s-a dovedit a fi adevărat.
Puneau la îndoială exagerarea pericolului pandemiei; puneau la îndoială deciziile aberante ale autorităților noastre.
Nu exclud posibilitatea ca acolo, în cazanele cu ciorbă de lobodă ale regimului Klaus Iohannis, să se pregătească decizii de limitare a libertății de expresie, cu deosebire pe internet.

Cătălin Tolotan, jurnalistul de la Libertatea, pune aceste declarații ale lui Florin Cîțu pe seama unei lipse de supraveghere a premierului din partea aparatului guvernamental și a unei lipse de asistență, dacă se poate spune așa, în aparițiile publice din partea partidului căruia îi aparține. Declarațiile lui Florin Cîțu, care deja pot umple un capitol al Istoriei gogomăniilor spuse cu ochii larg deschiși, sînt explicate de Cătălin Tolontan prin faptul că Florin Cîțu e lăsat în plata Domnului de o mașinărie care ar trebui să-l controleze și chiar să-l îndrume.

Cătălin Tolontan e aici delicat.
Mult mai delicat ca în alte cazuri.
Sigur că premierul trebuie să beneficieze, înainte de a deschide gura, de o mașinărie care să controleze ce are de gînd să spună; o mașinărie care să-l tragă de mînecă după ce a făcut o gafă. Florin Cîțu e lider PNL. Ar fi normal ca PNL-ul să-i pună la dispoziție mașinăria sa de comunicare publică.
Eu însă nu cred că în cazul lui Florin Cîțu e vorba de stîngăcii ale mașinăriei guvernamentale sau ale mașinăriei de partid de comunicare.

Am mai spus-o, o s-o spun și o s-o spun cît timp Florin Cîțu va fi premier:
Florin Cîțu este cel mai prost politician din ultimii 30 de ani. A fi prost politician nu înseamnă a fi prost ca om, nu înseamnă a fi prost ca bărbat, nu înseamnă a fi prost purtător de ghete, sau a fi prost conducător autor. Politica e un domeniu în care pentru a te manifesta trebuie să ai un minim talent. Lui Florin Cîțu îi lipsește acest talent. Pentru că în talentul de politician intră și ceea ce am putea numi autocorectarea. Orice funcționar public, și dacă este doar secretarul unui Consiliu local dintr-un sat pierdut în creierul munților, își dă seama, totuși, cînd bate cîmpii, și se corectează. Florin Cîțu trebuie să aibă feed-back-ul declarațiilor sale. Create nu de alții, ci de el însuși sub semnul autocontrolului tipic lucidității. La Cibernetică am învățat despre retroacțiunea negativă, definitorie pentru sistemele cibernetice. Omul este un sistem cibernetic. În momentul în care întinde mîna și dă de flacără, își retrage mîna, se autocorectează. Pădurea este un sistem cu retroacțiune pozitivă, un sistem rigid. Cînd ia foc un copac, următorul copac nu-l blochează în arderea sa, ci ia și el foc, și amplifică incendiul la nivel de pădure.

Așa este și Florin Cîțu:
Pe măsură ce înaintează în funcția de premier, el nu-și corectează slăbiciunile, ci le amplifică.

Cel mai bun exemplul îl reprezintă dicția catastrofală. În discursul public, Florin Cîțu hăpăie cuvintele. Ai impresia că multe dintre el îl frig și fără să-și dea seama le înghite nemestecate, ca să scape de ele. Poate fi un defect din naștere, poate fi un defect din educație. Indiferent de cauză pentru un premier, defectul e catastrofal. Premierul, ca politician, trebuie să stîrnească emoții. Cum să stîrnească emoții Florin Cîțu dacă, în absența unei subtitrări a discursurilor sale, toți cei care-l ascultă nu pricep ce spune? Un politician de minimă inteligență și-ar da seama și fără să i se atragă atenția că vorbește prost, și atunci ar încerca să se corecteze. Are în fața sa exemplul lui Demostene.
Florin Cîțu nu încearcă să se corecteze. El soarbe mai departe cuvintele.

Un alt nărav a lui Florin Cîțu e plăcerea evidentă de a spune tot ce-i trece prin cap la un anume moment, fără a se gândi la consecințe și chiar fără a-și da seama că spune o nerozie supraponderală. Înainte de a deveni ministru de Finanțe ajunsese faimos în România prin postările sale că-l urmăresc extratereștrii și că agenți KGB se uită pe fereastră dacă el mănîncă ciorbă sau supă la restaurant. Tot în acea perioadă s-a remarcat prin postările sale violente, isterice, pe Facebook împotriva Partidului Social Democrat. A continuat această politică și după ce a ajuns ministrul de Finanțe. A continuat această politică de declarații delirante, rod al absenței minimului autocontrol, și după ce-a ajuns premier.

Faptul că el merge înainte poate avea două explicații:

  1. E de nevindecat, deci indiferent ce i s-ar spune și indiferent ce s-ar întîmpla, și dacă cineva l-ar prinde și i-ar pune botniță, el tot ar continua să vorbească prin botniță și să spună prostii, pentru că aceasta este personalitatea lui, un politician prost.
  2. Există și posibilitatea ca Florin Cîțu să nu aibă imaginea dezastrului pe care-l reprezintă vorbele sale puse în atmosfera mediatică a țării. Asta deoarece nu există mișcări de protest împotriva neghiobiilor cu tichie pe care le spune, iar presa, în marea ei, majoritate îl tratează cu deosebită amabilitate.

Însă un lucru este sigur: Florin Cîțu e de nevindecat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Un lucru e sigur: Florin Cîțu e de nevindecat”

  • Citu, Iohannis, Orban, Barna, Ciolacu sint o imagine a acestei tari…tupeu, incompetenta, indiferenta, obraznicie, prostie plus viclenie…ce pretentii sa ai?….lumea buna a plecat…au ramas ciurucurile…

  • Nu ma mai uimeste nimic. Daca ar ateriza extraterestrii in curtea din spatele casei,n-as avea nicio reactie, poate doar as striga la ei”ba, nu calca pe iarba ca n-ai udat-o tu, auzi?valea de aici ca-mi strici florile”, asa am ajuns in gindire si simtiri. Cit priveste ce se intimpla azi, prostia n-are frontiere, e internationala.De vreo 25 de ani tot scriam pe site-ul TVR-ului, erau multi comentatori acolo pina au schimbat site-ul si l-au facut enervant, da’ aia care comentau acolo nu spuneau prostii,multe „spuse” s-au dovedit a fi reale. Am spus si repet, boala controlului si sindromul „capra vecinului” nu sint „boli” romanesti, sint „boli importate”.Cel mai clar se vede dupa ’89 cum politicienii isi dau cu stingu’ in dreptu’ si isi imagineaza ca prostia trece neobservata sau tupeul cu care se prezinta in fata alegatorului, o sa-l intimideze pe alegator. Idiotul de politician,indiferent din ce tara de pe planeta asta ar fi el, isi imagineaza ca odata ales,devine zeu, nu intelege ca in realitate a cerut cu spume la gura sa devina SERVITORUL,SLUJITORUL celor ce l-au votat.Idiotul de politician nu-si intelege pozitia in societatea care l-a „ales” si confunda privilegiile cu drepturi. Daca politicianul are „drepturi” apai de ce le incalca pe ale mele??????PArodia covid e o acoperire pt trilioanele care se invirt intre anumiti banditi,in toata perioada asta de restrictii, unii au devenit putrezi de bogatie, in timp ce mimiarde de oameni n-au cu ce-si hrani copiii, dar de asta nu face nimeni tam-tam,media se ocupa de scandaluri ieftine gen ce rahat mai maninca cite-o „casa regala”, citi copii merg flaminzi la culcare, nu conteaza,cresc ei, nu asa?Da, cresc, da’ cum cresc?Cu sechele grave, probleme de sanatate fizica si psihica, deci daca te-ai putea uita in viitor, ce generatii se dezvolta incepind din prima zi de carantina, si pina in prezent si-n viitor???? A sa din gura e simplu, a face ceva concret e mai greu. Strainii din asa zisele tari „civilizate” fac jocul marilor bogatani, ca sa domine tari gen Romanie, le trebuie talimbi, prosti si proaste usor de santajat si usor de manipulat,in functii cheie. De aia nu ai pe cine sa pui stampila cind votezi, pt ca-s sustinuti doar aia „dezirabili”, adica aia care odata ajunsi in scaun, executa cu „da sa traiti” si nu-si folosesc propriu creier (de care nu dispun oricum, ca daca ar avea vreo urma de asa ceva, s-ar gindi inainte s aintre in joc).Intelegeti odata ca in strainatate competenta nu conteaza, conteaza pila,prietenia si tupeul.O sa fiti uimiti sa aflati ca, de exemplu, directori in aviatie in strainatate n-au nici liceul terminat. Se importa forta de munca, saracind tari ca Romania unde se punea pret pe educatie.Unul care e educat si in plus stie ce face si nu-l poti prosti cum vrei, e considerat „periculos”, e denigrat si dat deoparte prin mijloace mirshave,sint preferate momiile si tutele. Pot sa va dau exemple concrete cu nume de companii si persoane da’ cui ii pasa, ei merg inainte. Asa a ajuns un Citu, un herr, un orban,o turcan s.a.m.d. in functiile pe care le au.Sint persoane fara coloana vertebrala, sint in pozitia „cap plecat” permanent,nu-i vedeti cum pupa-n cur UE-ul,hamerolacii si pe oricine ii trateaza cu superioritate?Astia ai nostri nu pricep ca fiecare tara ar trebui sa fie cu a masii, fiecare tara sa-si vada de cetatenii ei in pace si liniste.Libertatile de care dispuneam inainte de’89 s-au dus pe apa Simbetei, VIZIBIL, imediat dupa Dec’89.Incetisor da’ sigur, uite unde s-a ajuns: pandelii si teatru ieftin, trilioane invirtite de citiva in numele binelui meu si-al tau si-al altora ca noi.Scopul a fost sa scuture livezile de tot ce s-a putut si sa puna oamenii cu botu’ pe labe sa nu poata nimeni sa le ceara socoteala.Una e sa fi sarac si de groaza saraciei faci ce ti se spune, si alta e sa fi pe picioarele tale, sa nu depinzi de nimeni si sa-i iei pe toti la intrebari si la trei pazeste.As scrie si mai mult, da’ cred ca deja am spus destule,cine o citi pe aici, sper sa inteleaga „dedesupturile”si de unde se trage pandelia,covideala sau pe romaneste o gripa nenorocita ridicata in rang de catre o adunatura de neghiobi usor de controlat si usor de manipulat, citu fiind unul dintre cei ce sint doriti in frunte, tocmai pt ca n-are nimic de oferit intelectual vorbind, da’ executa fara sa zica pis si in acelasi timp distrage atentia oamenilor spre lucruri neimportante, unul dintre ele ar fi si felul cum vorbeste de parca striveste basini intre dinti…si pe mine ma irita cum vorbeste asta, da’ inteleg ca de aia e si pe cai mari in prezent, pina o sa gaseasca strainii alt prost sa-l puna in fata in timp ce trilioanele sint trimise in toate punctele cardinale la cine trebuie….

  • deci…cu pastila.

    ‘marea criza dupa coronavirus’
    asa ceva nu exista. ambele se vor suprapune. ba chiar si mai si, se vor naste noi crize. plenare, evident, ca si revolutia mondiala tot plenara e. iar acestea se vor suprapune, deasemenea, peste celelalte.

    socoteala de acasa e una, in targ ea se mai schimba.
    Civilizatia e Antinatura. insa pina sa ajunga asa, ea naste reactiuni.
    Natura va reactiona! c
    caz in care crizele vor fi catalizate.
    prin urmare orice socoteala va fi redefinita in functie de reactiunile Naturii. ( reactiunile Naturii nu sint actiuni, ci nonactiuni, indiferent cum arata ele corecteaza traiectoria Civilizatiei catre o manifestare Anti!, antiNatura ) cel care conteaza e ‘planul’ Naturii, nu ‘socotelile de acasa’, pentru ca in mod absolut se ‘misca’ Natura, nu Civilizatia…

    prin urmare de pandemie nu vom scapa, momentan, iar aceasta criza va intra in armonie cu celelalte, toate participind la…Metamorfoza civilizatiei, procesul putind fi asimilat cu o revolutie mondiala.

    • atunci cind in lumea mare se da un nou Start, tocmai ce s-a d :mrgreen: in Competitia…care conteaza in mod absolut, toti competitorii se afla aliniati in fata aceleiasi linie de start. ei…sint egali, mai nainte sa fie ei insisi.
      insa…se manifesta si povestea despre care ati amintit, cea cu tramvaiul. tras de cai sau autonom. prin urmare, cu toate ca…toti! sint egali in fata liniei de Start, unii nu pricep ce se intampla, consumand energia intr o poveste expirata.

      pentru ca Metamorfoza ne indreapta catre o lume in care inteligenta Artificiala e cea care defineste natura…artificiala a Civilizatiei, investitiile care nu sint indreptate catre produse deja expirate sint exclusiv cele care au legatura, chiar ombilicala, cu Inteligenta Artificiala.
      abia energia canalizata astfel e consumata cu rost!, indiferent cit de abrupt e muntele care trebuie urcat. in cazul invatamantului, o investitie sanatoasa e cea care indreapta sistemul de invatamant catre profesorul-IA.
      iar asta e asa si nu altfel pe cit de asa si nu altfel e faptul ca una e Natura si fix alta e Civilizatia, adica Antinatura.

      pe cind investitiile care sustin Metamorfoza sint de folos…in metropole, investitiile care pastreaza armonia cu Natura se pot manifesta exclusiv in clasicele sate ( satele moderne, adica noile sate, fiind chiar…metropolele ). mai simplu spus, investitiile…la sate tre sa vizeze exclusiv manifestari naturale, la limita, spre ex, medicina ar trebui sa se indrepte spre medicina traditionala, populara, indiferent cit de abrup arata muntele care trebuie urcat.

      Maestre, vad ca pasta cu Revolutia Mondiala, despre care io iti tot spun, tot spun…tot spun, n-o iei in seama. Atunci…pasta cu Metamorfoza, o iei?:)))

      • Metamorfoza va permite manifestarea superpozitiilor ‘satului’, si doar a acestora, caz in care viitor mai au doar satele autonome si metropolele autonome. ( asta fiind tot ca aia care zice ca distributia antinormala, care se manifesta pe vremurile astea, va pastra viabile exclusiv extremele, fie dreapta, fie stanga, pe mijloc mai ramanad doar…neantul )

        unele sate au progresat cam mult. e vremea sa revina la origine.
        unele orase au ramas de caruta. e vremea sa se predea…metropolelor. orice oras care nu are potentialul de a deveni metropola autonoma e lipsit de viitor.

  • Ce l-a recomandat pe Catu ca premier…”vocea si talentul” ? Nu !!!…sigur „calitatile” descrise in articol de dvs maestre. Unde mai gasesti asa „specialisti” unul si unul ? Ca la noi la nimenea.

  • Din pacate este vina vremurilor pe care le traim. Vremurile alterate duc la guverne „alterate”. Probabil va mai dura pana cand un Tepes va apare in Romania noastra. Personal sunt dezamagit de cum merg lucrurile, ma bucur insa ca nu sunt singurul care nu vrea sa ia de bun tot ce se serveste in planul coloraturii politice de la noi.

  • „O masinarie care ar trebuie sa-l controleze si chiar sa-l indrume” ?! Care ? De unde? Cine din in gasca de sfertodocti ? Incompetentul Sica care e in campaie electorala pentru sefia partidului in lupta cu incoerentul Vasilica zis „atac la leu” ? Dati un exemplu de un ministru care nu abereaza. Uitand ca vine dupa administratia penelista asta-i guvernul lui „ce catastofa am gasit”,”o sa”. Au trecut trei luni si nu se vede nimic nici ciolanul nu au reusit sa-l imparta mai sunt ceva zgarciuri nerepartizate. La primaria Capitalei dupa sase luni Nicusor,ce diminutiv de bascalie, n-a reusit sa rezolve un semafor, vorba d-lui Cristoiu, el inca „da-i si lupta” cu Firea. Un trib de incompetenti tare-n gura la criticat buni de nimic la constructie. Probabil ca cine i-a adus la putere nu s-a pus de acord cum trebuie impartita prada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *