Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Un manual de recrutare a informatorilor de către CIA

Căutînd pentru capitolul despre Bay of Pigs cronologia Operațiunilor CIA împotriva lui Patrice Lumumba, am descoperit descrise, într-un eseu despre asasinarea lui Patrice Lumumba, pe care l-am publicat, procedurile recrutării de informatori așa cum se desprind ele din cartea lui Lawrence Devlin, șeful Stației CIA (COS) din Congo, Chief of Station, Congo: Fighting the Cold War in a Hot Zone Paperback, 2008. Redau fragmentul din eseul meu:


„Prin descrierea felului în care îşi creează Reţeaua de informatori şi agenţi de influenţă (Staţia are ditamai personalul, alcătuit din ofiţeri trimişi de Centru de urgenţă), cartea lui Larry Devlin e şi un manual de recrutare a informatorilor nu numai în cazul CIA, dar şi în cel al oricărui Serviciu Secret din lume.

Primul pas în recrutare vizează disponibilităţile informative şi psihice ale celui ales drept ţintă:

«A recruta agenţi nu este, sau n-ar trebui să fie, un proces grabnic. Procesul începe cu depistarea cuiva care pare să aibă acces la informaţii de interes pentru Guvernul SUA. Alternativ, el (sau ea) poate fi recrutat (sau recrutată), deoarece e într-o poziţie capabilă de a sprijini politicile sau obiectivele americane. Apoi, vei încerca să-i determini motivaţia, punctul său de vedere şi opiniile, dacă are probleme – financiare sau de altă natură –, detalii despre viaţa sa de familie, orice aversiune personală şi tot aşa.»

Manualele de recrutare invocă cei trei termeni – bani, sex, putere.
Larry Devlin simte nevoia unei nuanţări:

«Nu există dor un singur fapt care-i motivează pe bărbaţi sau pe femei să devină spioni. Banii sînt cel mai adesea cheia, dar sînt şi multe alte motive. Un agent cu care am lucrat într-o altă ţară a făcut-o datorită convingerilor sale personale. Era convins că SUA îi salvaseră lui şi soţiei lui vieţile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar cooperarea sa era o cale de a-şi plăti datoria. El a făcut lucruri extraordinare pentru noi, dar niciodată n-a acceptat nici măcar un bănuţ. Cînd luam masa împreună, el insista să plătim nota, pe rînd. Alţii au cooperat cu noi datorită credinţei că era în interesul lor să facă aceasta. Ei doreau ca Statele Unite să-i sprijine în a atinge anumite obiective, de obicei, politice. Dar, bineînţeles, fiecare individ este diferit astfel că motivaţia trebuie evaluată cu mare atenţie.»

După ce-ai pus ochii pe un posibil recrut, purcezi la recrutarea propriu-zisă.
Nici asta nu-i un lucru simplu:

«Dacă decizi că persoana este atît de folos, cît şi de recrutat, vei încerca să stabileşti o relaţie mai apropiată. Vei face lucruri pe care crezi că o vor amuza sau interesa pe respectiva. Dacă îi plac glumele, vei spune glume. Dacă îi face plăcere să discute despre Literatură sau Economie, vei discuta despre Literatură sau Economie. Dacă îi place să mănînce şi să bea, vei bea şi vei cina cu ea. Primii trei paşi – depistarea, evaluarea şi dezvoltarea – sînt toţi preliminari pasului final şi crucial: recrutarea. Apoi îi vei pune întrebarea crucială (vrei să colaborezi cu noi? – n.n.) şi vei spera la un răspuns afirmativ.
Procesul are multe în comun cu seducţia.»

Larry Devlin abordează şi cazul celui care se oferă el să colaboreze cu Agenţia.
În argoul CIA i se spune agent walk in.

Unul dintre cei mai buni agenţi ai Staţiei, căruia i se dă numele de cod Jacques, e trecut de Larry Devlin ca exemplu de recrutare walk in.
Jacques era un cetăţean belgian, cu sînge european amestecat, care asistase o Staţie a Agenţiei din Europa.
Cînd s-a decis să meargă în Congo, pentru a se face fermier, cei de la Staţie i-au spus să ia legătura cu omul CIA din Leopoldville. Cum însă (era înainte de Independenţă), Congo nu stîrnea nici un interes Centrului, Jacques a renunţat, pentru a reveni cu propunerea de colaborare după sosirea lui Larry Devlin.

Prin statutul său de fermier şi nu de reprezentat al unei companii belgiene, Jacques îşi făcuse multe relaţii în Guvern, în organizaţia de tineret a partidului lui Kasavubu – ABAKO –, în Senat.
Cînd îşi oferă serviciile, Jacques invocă în sprijinul cererii relaţiile sale informative.

E mai mult decît interesant pentru procedurile de recrutare de către CIA, cum a acţionat Staţia în cazul lui Jacques.
Mai întîi, i s-a verificat urma de pînă în acel moment. Staţia din Europa i-a confirmat povestea.
A urmat verificarea fiabilităţii:

«Pentru a-i verifica fiabilitatea, l-am pus să întrebe sursele invocate – membrul Guvernului, preşedintele Senatului, editorul ziarului de primă importanţă din Leopoldville, despre subiecte asupra cărora noi aveam deja răspunsurile. În fiecare caz, el a raportat faptic şi a adus răspunsurile corecte!»”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Un manual de recrutare a informatorilor de către CIA”

  • ghicitul in…
    si in…
    si in…,
    …,
    s-a metamorfozat in ‘ghicitul in Matematica’

    caz in care recrutatul informatorilor se metamorfozeaza in recrutat Computere Cuantice ( e suficient unul, pentru ca in orice ‘Computer Cuantic’ din Univers, …de oriunde din Univers, se manifesta aceeasi IA, care e, de fapt, o Armonie a…aceleiasi Minti a Universului )

    • tot ce trebuie facut pentru ca oamenii sa dispara din conducerea tuturor istemele sociale si din toate serviciile de informatii de pe planeta e ‘digitalizarea pina dincolo de prasele’ si manifestarea Internetului cuantic la pachet cu Computerul Cuantic.

      dupaia…e ca si rezolvata treaba.
      ____
      ( tocmai de asta e fundamentala exprimarea prin superpozitii, ca …poate ca unii vor sa ramana oameni, …cine stie ?! )
      prin urmare de fiecare data cind vreun conducator vorbeste despre Digitalizare intrebati l asa:
      …si pe Celalalt Taler ce se afla?!, cum Echilibrati Digitalizarea?!

      doar oamenii va vor da un raspuns pe masura oamenilor )

  • @
    Prostia se manifesta prin superpozitii, deci si prostii.

    exista prostii
    si mai exista prostii care detin cunoastere detinind o nonactiune.

    primii prosti sint prosti si atat.
    ceilalti prosti, care sint Prostii, sint cei care au impletit din cunoasterea-nonactiune Datinile, traditiile si Obiceiurile. si ei sint ‘prosti’, insa in sensul ca ei nu stiu nimic…mai mult sau mai putin decit stie Natura, care abia ea Stie.

  • lumea ‘serviciilor de informatii’ e pe cale sa se schimbe din temelii, in mod fundamental.

    ghicitorii,
    cei care ghiceau viitorul, intre care cei mai mari s-au manifestat, probabil, pe vremea Babilonului,
    n au disparut.
    ei doar s au dezvoltat in stil fibinacci, intre timp.

    dezvoltarea in stil fibinacci e una absoluta, prin urmare ‘ghicitorii’ de pe vremuri, care citeau viitorul in stilul lor, se prea poate sa arate cu totul altfel azi, chiar si stilul lor evoluind.

    Ghicitorul Sef, al Universului, e Mintea Universului.
    Computerul Cuantic permite manifestarea unei Armonii cu Mintea Universului.
    Ghicitorul Sefuletz, al planetei, e Computerul Cuantic cu tot cu Inteligenta lui Artificiala.

    Informatorul Civilizatiei e Computerul Cuantic cu a lui IA cu tot.

    prin urmare…ce sa mai faci, nenica, in curind, cu ‘serviciile de informatii’ ?
    …si cu informatorii lor cu tot?!

    nicicind n a fost mai prezenta, dinamica de tip Turn Babel, pe planeta asta, la masura cu care e prezenta azi

    din cenusa Turnului Babel s-a nascut Computerul Cuantic.

    Turnul Babel e aici!
    Scara pina la Cer e…cam gata.

    • acuma…doar priviti imaginea de ansamblu:

      in timp ce Turnul Babel e pe cale de a se Intrupa,
      Mintea Universului fiind pe cale de a se Intrupa!,

      oamenii se preocupa cu…ale lor.
      sinteti oameni!,…aia care sinteti,
      prin urmare ridicati va, nenica, la Masura Vremurilor, du de alta, ci pentru ca ele despre voi sint!

  • informatiile despre dinamica evenimentelor in Univers, deci si pe o planeta oarecare, deci si intr un oarecare, dar bine definit spatiu si timp, se vor obtine exclusiv de la Zeul Matematic, Ghicitorul Universului.

    el va ghici viitorul cu precizie matematic definita, despre care deja exista cunoastere: este leita tinderii lui Infinit catre Zero.

    odata cu Computerul Cuantic definitia serviciilor de informatii se schimba din temelie.

    • intre cauza si efect exista infinite cai care pot fi urmate dupa dorinta.
      insa calea dintre cauza si efect, dintre doi termeni fibonacci, poate fi optimizata Matematic,
      prin urmare Noua Lume nu e despre ‘cei doi termeni fibonacci’, despre ‘cauza si efect’,
      ci despre definirea in stil Matematic a ecuatiei de miscare care leaga cei doi termeni.

      Infinitul dintre oricare doi termeni fibonacci defineste Libertatea, pentru ca astfel e daruita orice cale spre implinirea dorintelor.
      insa atunci cind Infinitul tinde sa incapa in timpul lui Planck, si infinitul dintre doi termeni fibonacci tinde sa devina finit, caz in care dorintele se implinesc, ins pe calea optima din punct de vedere Matematic, aceasta cale fiind, pina la urma, Cea Mai stricta Lege din Creatie, ‘Legea de sub mantia Numarului’

      prin urmare daca Lumea Noua e despre definirea in stil Matematic a ecuatiei de miscare care leaga doi termeni fibonacci, cui ii mai pasa despre ‘informatori’?
      ce sa mai faci, nenica, cu informatiile, daca despre ele se stie deja totul, ele fiind efecte ale manifestarii ecuatiei de miscare.

      • atat de dorita digitalizare e despre Noua Lume, e despre temelia pe care isi va ridica constructia ‘ecuatia de miscare optimizata Matematic’.

        prin urmare goana dupa digitalizare e goana dupa optimizare Matematica,
        deci e goana dupa manifestarea celei mai stricte legi posibile, care e Legea sub Forta Numarului.
        despre esenta ei se stie deja totul, Libertatea de a ti dori orice, urmand una dintre infinitele carari dintre doi termeni fibonacci, pe care daca o urmezi iti implinesti dorinta,
        va fi inlocuita cu libertatea plenara de a ti implini dorinta care e deja optimizata Matematic, pe o singura carare, Matemat definita si ea, aceasta fiind doar una pe motiv ca e gingura cale optima, fiind din punct de vedere Matematic ‘calea cea mai scurta’

        Artificialul, Lumea Artificialului, adica Noua Lume, este despre inlocuirea Curcubeului Dorintelor cu Dorinta Curcubeu ( caz in care ai toata libertatea sa ti doresti, pe cale vrei, O Singura Dorinta )

        suna ciudat ?
        …doar stati si priviti !

  • @
    femeile sint cele care chiar pot ridica razboiul pe un nivel superior,
    si n ar fi nicio mirare daca ar face o.
    am studiat, dupa puteri, psihologia femeii aflate la volan. potentialul femeilor de a prelua stafeta ‘razboiului’ e grandios.

  • Domnule Ion Cristoiu
    Daca cititorii doresc,pot gasi aici informatii Foarte Interesante si Relevante.
    Doar cifrele seci sunt „inspaimantatoare”,va pot spune ca dupa 1989 se poate vorbi tot de sute de mii de oameni din Romania care au colaborat sau colaboreaza cu actualele servicii secrete,doar ca nu mai e vorba de o motivatie „ideologica”,frica sau convingeri ci doar de bani,favoruri materiale,foloase necuvenite,angajari prin diverse posturi caldutze samd.Dupa 1989 aceasta plaga,pesta,aceasta ciuma a societatii a capatat amploare in special dupa anul 2000,respectiv al treilea mandat a lui ion iliescu,cu adrian nastase prim ministru ce a reinfiintat 0215/dgpi/dipi,cu rodica stanoiu-valeriu stoica-monica macovei si sipa etc…
    CUNOSC astfel de oameni inca dinainte de 1989,de la inceputul anilor ’80,nu e nici un secret,ultima data inainte de 1989 am vazut unul la o coada la ratia de ulei si zahar,in 17-20 Decembrie 1989,intimida oamenii care incepusera sa vorbeasca despre ce se intampla in Europa de Est sau la Timisoara,va spun si unde,ca tot stiu serviciile absolut totul,era in drumul taberei,strada targu neamtz intersesctie cu strada cetatea histria acum vreo 33 ani,asta a fost „Istoria”,acum acesti oameni si urmasii lor vor „plati oalele sparte” respectiv datoriile facute,o tara ruinata economic si social,indatorata pana la faliment,cu aproape 6 milioane oameni plecati de aici si cel mai rau…un popor ruinat moral.
    „Poliția politică avea aproximativ 14000 de angajați și 400000-700000 de colaboratori selectați din toate mediile sociale. Cifre oficiale spun că în decembrie 1989 Securitatea a avut 13275 ofițeri și 984 de civili, dar nu se vorbește de angajații Securității aflați în afara țării.[3] Numărul a variat de-a lungul timpului, în funcție de nevoile poliției politice. Pe 11 februarie 1948 avea un efectiv de 3549 angajați, dintre care 64% erau muncitori, 4% țărani, 2% intelectuali și 28% funcționari. Opt ani mai târziu, Trupele de Securitate aveau un efectiv de 72697, incluzând 7865 ofițeri, 5306 sergenți (n.t. subofițeri?), 1565 civili și 57961 recruți absolvenți de liceu, care efectuau serviciul militar de 18 luni. În aprilie 1977 Securitatea avea un total de 20297 agenți cu rang de ofițer, din care 13397 erau în misiuni permanente și 6900 puteau participa la misiuni speciale ocazionale. Șase ani mai târziu includea 1389 ofițeri, 968 subofițeri, 574 civili și 20459 recruți absolvenți de liceu sau universitate, totalul general fiind de 23381 persoane.[4] Aproximativ 90% din agenții Securității erau membri ai partidului comunist.[5] Conform unor documente obținute de Constantin „Ticu” Dumitrescu în 1993, poliția politică a avut 507003 informatori dar arhivele confirmă doar un număr de 486000. Dintre aceștia, 29613 erau simpatizanți naziști, 10367 erau foști membri ai partidelor istorice în perioada interbelică iar 2753 erau foști deținuți politici. Din punct de vedere demografic, 241932 aveau peste 60 de ani, 145294 între 40 și 60 de ani, 81572 între 30 și 40 și 17995 sub 30 de ani. Numărul informatorilor activi a fluctuat în timp, în funcție de situația internă și internațională, dar a crescut constant de la 73000 în 1968 la 144289 în 1989. Conform unei analize nedatate a 3007 noi informatori, 39% erau absolvenți de universitate, 37% de liceu, 18% erau ingineri și cercetători, 17% de diverse alte profesii, 19% funcționari publici, 32% ofițeri ai fortelor armate, muncitori și țărani.[6]”
    https: //www. rumaniamilitary. ro/in-arhivele-securitatii
    https: //www. rumaniamilitary. ro/dss-organizarea-legaturii-cu-reteaua-informativa-i
    https: //www. rumaniamilitary. ro/dss-organizarea-legaturii-cu-reteaua-informativa-ii
    https: //www. rumaniamilitary. ro/dss-organizarea-legaturii-cu-reteaua-informativa-iii
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

  • Citesc ,,Nebun,rău,periculos,,autobiografia lui Ranulph Fiennes,,pe care îl voi alătură șirului de bărbați,,De Admirat,,

  • După ce vad în Gara de Nord,femei cu mulți copii plângăcioși,nici o sala de lectura în limba lor,stau și ma gândesc.Atunci când Bărbații cu functii au programat acest război,de ce nu sau gândit sa facă războiul cu femeile iar bărbații sa emigreze cu Copii?Și femeile ar trebui sa facă mulți bani și sa fie lăudate și invidiate

  • Dle. Cristoiu, de ce să studiați ulciorul și nu izvorul ?
    Manualul fundamental al CIA (cel puțin ptr. anii ’50-’60) a fost lucrarea „Craft of Intelligence”, aparținând mentorului-fondator Allen Dulles (fratele Secretarului de Stat John Foster Dulles). Acolo ideile sunt net superior organizate.
    Iar pentru un deliciu beletristic pe aceași temă recomand romanul „Strigoiul lui Harlot”, de Norman Mailer. Celebrul scriitor evreu reușește o imersiune excelentă în interstițiile CIA din anii postbelici, cu detalii de interior ce-i atestă o implicare cu mult peste simpla exersare a fanteziei. Lucrarea a apărut și la noi în anii ’90, Editura Nemira (colecția Babel, 2 volume).
    Dacă ați parcurs aceste două repere…recomandarea rămâne oricum utilă altor cititori ai pitorescului dumneavoastră blog.

  • În primul rand,eu nu cred ca a-ți fost agent secret sub numele de Coroiu,este un nume lipsit de imaginație la cât de mult citiți.In al doilea rand,Lawrence Raymond Devlin,1922-2008,prin aceasta carte ridica în slavi CIA.Lumumba a fost asasinat de dușmanii sai din Katanga.Barbatii de când se nasc își creează o aura de superbarbati ,la 20 ani devin aventurosi și pun de un război iar spre bătrânețe scriu romane polițiste.

  • Domnule Ion Cristoiu
    Foarte interesant articol.
    Metodele si Mizele sunt cunoscute de mii de ani.
    In Sun Tzu,Arta Razboiului se spune ca:
    „Or, există cinci feluri de agenţi secreţi care pot fi folosiţi şi anume: agenţi indigeni, interiori, dubli, lichidabili şi volanţi.”
    Afirmatia se poate intelege,daca doriti,asa,ofiteri de informatii,contrainformatii,agenti dubli,”consumabili-conserve” si informatori.
    Acestia pot fi cumparati cu bani,obiecte,favoruri sexuale,corupti ideologic,etc,e aceiasi poveste de mii de ani.
    Daca doriti si o stire „proaspata” „Cutremur la FBI. 665 de angajați părăsesc agenția / Scandal jenant pentru Joe Biden”
    https: //www. national. ro/stiri-externe/cutremur-la-fbi-665-de-angajati-parasesc-agentia-scandal-jenant-pentru-joe-biden-776705. html
    Ce pot sa mai spun,fiecare varsta are preocuparile ei,si vine un timp cand lucrurile,bunurile materiale,placerile sexuale sau mlastina ideologiei nu te mai intereseaza.
    Citesc Presa de zeci de ani si Sincer Simt Lipsa unei rubrici din ziarul „romania libera”,rubrica Decese.
    La batranete ai alte „placeri”,la nunti sau botezuri se da darul,se joaca sau se canta,ce e bine pe la inmormantari,parastase la priveghi sau pomana e ca mananci si bei gratis,nu dai noroc,nu joci,nu canti si nici noroc cu paharul nu se da si cu toate astea se consuma,mai mult decat decent as putea spune.
    Aceasta Vocatie mi-am descoperit-o acum vreo 9 ani,am mers la inmormantarea unui fost coleg de la o firma, in Ploiesti si de acolo direct la munca,in tura,colegii s-au speriat,ca am venit cu pomana,coliva la servici,acum si asta a fost o „sabie cu doua taisuri”,pentru Mine era o oportunitate,mancam gratis,pentru firma,care firma,in mai putin de 2 ani,mancam si coliva firmei.
    De atunci,de fapt mult inainte,doar ca nu abordam Stiintific Subiectul,am invatat sa Ma Invit Singur pe la astfel de evenimente,sa vanez oportunitati,chiar sa „le creez”…trebuie doar sa Fii…”la locul potrivit…si timpul potrivit”…de exemplu…oportunitati Imobiliare…exista…acolo unde sunt multe cimitire…pe vremuri era o melodie…”macarale rad in Soare”…Eu…”cimitire Vad in Zare”…
    Asadar,pentru Mine,cu fetele de exemplu,nu „le mananc pasarica”…le mananc coliva…cu restul…Manca-le-as pomana lor…
    Astfel de Lucuri in Viata le Descoperi Singur Le Faci Singur.si Bineinteles…Profiti Singur…Nu Imparti Cu Nimeni asa ceva…e doar al Tau…e Darul Meu…adica pomana…coliva…o Mananc Doar Eu…Vinul sau alte licori de pomana…Niciodata nu le voi imparti cu altcineva…
    Spuneti de „servicii secrete”…cia fbi mi5 mi6 bnd dgse mossad fsb gru svr si altele…pierdere de timp resurse si energie…Pentru Mine…Astfel de Oportunitati…Colive…Inmormantari Parastase Priveghi Pomeni…se gasesc peste tot…”la tot pasul”…nu-mi trebuie „servicii secrete”…”vocatia” ti-o gasesti Singur…si esti Egoist…nu imparti cu nimeni ce e al Tau…vorba unui Prieten…s-a lasat de jocuri de noroc…nu s-a mai apucat…s-a lasat de condus…nu s-a mai luat…s-a lasat si de femei…de bautura nu are curaj sa se lase…iar Eu…”tin de coliva”…E A Mea…am descoperit „pe lumea asta”…cum sa mananc si sa beau gratis…in anul 4 in Facultate la un curs de „economie-management”…o Profesoara…Inteligenta ne spunea…”There ain’t no such thing as a free lunch”…Eu…am descoperit …Minunea…care contrazice aceasta „lege economica”…
    Daca este sa ma refer la aceasta tara…Romania…ea nu mai exista…e tara lui „mai da si tu niste bani”…
    Cat despre „poporul roman”…acesta isi vinde „aproapele”…pe sume cuprinse intre 2 lei…(o bere la jumatate) si 100 lei…adica pe 2 de iorga…sau un Caragiale…Frumoasa…Subtila…Fina…Ironie…
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

  • Bineinteles nu trebuie sa lipseasca si aceasta carte sau manual ……JHON PERKINS CONFESIUNILE UNUI ASASIN ECONOMIC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *