Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Un moment istoric: Avocatul Poporului al UE investighează secretizarea de către Comisia Europeană a contractelor cu firmele furnizoare de Vaccin împotriva Covid 19

Vineri, 22 ianuarie 2021, Reuters a difuzat sub titlul EU Commission investigated over secrecy of COVID-19 contracts următoarea depeșă:

„Ombudsmanul European a declarat vineri că investighează secretizarea cu care executivul Uniunii Europene se ocupă de contractele de furnizare a vaccinurilor COVID-19.
Uniunea Europeană a plătit în avans aproximativ 2,5 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) pentru a asigura aproape 2,3 miliarde de doze de vaccinuri candidate sau aprobate de la șase companii. Prețurile, condițiile de livrare și alte clauze cheie sunt confidențiale.

«Tocmai am deschis o anchetă asupra refuzului Comisiei de a oferi publicului acces la documente privind achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19», a declarat o purtătoare de cuvânt a Ombudsmanului Uniunii Europene.

Comisia blocului comunitar, care co-administrează alături cu reprezentanții statelor UE discuțiile cu producătorii de vaccinuri, a declarat că confidențialitatea este importantă pentru a permite Uniunii Europene să încheie înțelegeri mai bune cu companiile. Comisia nu a oferit nicio declarație specifică, dar a declarat că va coopera cu Ombudsmanul.

Corporate Europe Observatory, un grup de campanie, a cerut accesul la contractul semnat cu AstraZeneca, primul sigilat de UE, cît și la documentele legate de negocierile privind vaccinurile. Comisia a refuzat prima solicitare și nu s-a decis cu privire la cea de-a doua, a afirmat ombudsmanul.

„Avînd în vedere interesul public semnificativ cu privire la această chestiune, solicit Comisiei să emită, cît mai curînd posibil și cel tîrziu pînă la 11 februarie 2021, o decizie de confirmare cu privire la ambele cereri de acces”, a scris Ombudsmanul într-o scrisoare adresată vineri executivului Uniunii Europene.

Orice cetățean al UE poate face apel la Ombudsman să investigheze o instituție a UE pe motiv de administrare defectuoasă. Cererile de divulgare a documentelor pot fi respinse de instituțiile UE în cazul în care publicarea unor informații este considerată împotriva interesului public.

Ca urmare a presiunilor parlamentarilor UE, la începutul acestei luni, Comisia a făcut publică o versiune redactată a contractului de vaccinare COVID-19 încheiat cu firma germană de biotehnologie CureVac.”

Ombudsmanul European e corespondentul în UE al Avocatului Poporului în România. Declanșarea investigației a fost comentată pe larg în presa europeană printre altele și ca un fapt de senzație:
Ombudsmanul European a avut cutezanța de a intra pe un teritoriu protejat de secrete, dar deja suspectat de mulți cetățeni ai UE, mai ales după ce firmele care produc Vaccin, beneficiare ale unor contracte fabuloase din partea UE, au redus distribuirea dozelor de vaccin încălcînd contractul și mai ales producînd mari probleme statelor membre ale UE angajate total în vaccinare.

La noi, în spațiul moldo-valah, știrea a trecut neobservată. A binevoit s-o pună pe fluxul de informații trimis redacțiilor abonate Agerpres, care s-a mulțumit, totuși, cu traducerea materialului. E și asta ceva, dacă ne gîndim la dezinteresul total al opiniei publice de la noi față de ce se întîmplă dincolo de granițele țării. Reuters a întocmit materialul după ce a văzut pe pagina instituției Ombudsmanului – European Ombudsman – cele două cazuri deschise împotriva UE în chestiunea Vaccinului: 85/2021, deschis vineri, 22 ianuarie 2021, și 86/2021, deschis vineri, 22 ianuarie 2021.

Cu excepția cristoiublog.ro, nici un site, nici o televiziune, nici un blog n-a preluat știrea, oferită mură-n gură de Agerpres. Despre comentarea ei în presă sau despre semnalarea ei de către un partid (AUR, formațiune care se pretinde atentă la miș-maș-urile de la Bruxelles, n-a avut nici o reacție, sigur fiind că habar n-a avut de știre).

La textul postat de Cora Muntean și pe Facebook Renate Weber a scris următorul comentariu:

„Nu e prima dată cînd Emily O’Reilly face anchetă serioasă privind diferite lucruri total nelalocul lor în Comisie. Acum trei-patru ani a găsit niște nereguli uriașe privind felul în care Martin Selmayr a ajuns în 24 de ore din șef de cabinet al lui Junker secretar general adjunct al Comisiei și apoi Secretar general. (Un raport de cîteva sute de pagini, documentat ca la carte.) Alți candidați dispărînd prin miracol (fiind numiți de el în alte poziții importante). În 24 de ore. Junker însuși a rămas tablou, habar neavînd de cel care era de facto conducătorul Comisiei Europene. Și? Nimic. În ciuda susținerii parlamentului european nu s-a întîmplat nimic. Pentru mai puțin de atît miniștri la București au fost investigați de DNA și dați afară ca miniștri. Astăzi Selmayr este ambasadorul UE la Viena.

La cum o știu, ea va face o investigație serioasă! Deși o să fie o problemă dacă nu va primi documente de la Comisie. Vom vedea. Emily O’Reilly trebuie susținută, chiar dacă deranjează. Sau tocmai de aceea!”

Am încredere în judecățile de valoare ale Renatei Weber. De altfel, în aprecierea acțiunii declanșate de Emily O’Reilly își spune cuvîntul și faptul că în această femeie îndrăzneață, care-și ia în serios rolul de avocat al Poporului în cadrul UE, Renate Weber, cel mai bun avocat al Poporului din postdecembrism, se regăsește pe ea, în luarea în serios a funcției, în lupta dusă cu Coaliția de Guvernare, care și-ar dori un Avocat al Poporului dispus să-și fructifice sinecura și prin asta destul de ocupat cu halitul și digestia pentru a mai observa ce miș- maș-uri face Puterea.

Postarea domniei sale la articolul despre investigația declanșată de Ombudsmanul european mi-a atras atenția asupra personajului numit Emily O’Reilly.
Emily O’Reilly e o jurnalistă irlandeză devenită Ombudsman european la 1 octombrie 2013. A lucrat ca jurnalistă pe politic la Irish Press, Sunday Tribune, Sunday Times. A obținut premii precum Jurnalista anului și Femeia jurnalistă a anului. În 2003, pleacă din presă pentru a deveni prima femeie avocat al Poporului în Republica Irlanda.

Acțiunea declanșată de Ombudsmanul european are toate datele pentru a fi un moment istoric. Spre uluirea multora, statele membre UE au dat mandat Comisiei Europene să încheie poate cele mai dubioase contracte din istoria continentului. Semnele că e ceva în neregulă cu aceste contracte s-au văzut mai întîi din secretomania care le înconjoară. Au venit apoi întrebări privind prețul. Cine l-a stabilit și cum l-a stabilit? În ultimele zile suspiciunile că e vorba de o uriașă afacere s-au adîncit în clipa cînd statele UE au început să se confrunte cu scăderea producției de vaccin. Președintele Consiliului European susține c-a bătut cu pumnul în masă amenințînd cu masive represalii. Pe companiile respective, care ar putea cumpăra Comisia Europeană cu președintă cu tot, le doare în cot.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Un moment istoric: Avocatul Poporului al UE investighează secretizarea de către Comisia Europeană a contractelor cu firmele furnizoare de Vaccin împotriva Covid 19”

  • Si ce daca investigheaza? Nu se va întâmpla absolut nimic, oricare va fi rezultatul.
    Pentru cheltuirea unui miliard de euro cu Remdesivirul, antiviral despre care se stia de la început ca nu este mai bun decât Hidroxiclorochina, de ce nu au facut o investigatie?! Nu le-a pasat câtusi de putin ca au existat pacienti care au fost tratati cu Remdesivir într-o faza agresiva a bolii si care nu au avut nicio sansa sa supravietuiasca în urma aplicarii acestui tratament.

    • De unde știau de la început că remdesivirul nu este mai bun decat hidroxiclorochina? Cine le spusese asta?

      • A rezultat din studiul publicat de Gilead, firma americana producatoare. Singurul avantaj ar fi fost ca pacientii care prezentau o forma usoara a bolii, ar fi putut fi externati mai repede în urma tratamentului cu Remdesivir…
        Timp de vreo patru luni, pâna s-a consumat probabil Remdesivirul comandat, mai scump de vreo opt ori decât hidroxiclorochina, nu s-a suflat o vorba, apoi, prin noiembrie s-a constatat în mod oficial ceea ce se stia de la început, si anume ca nu exista dovezi ca acest antiviral ar mari sansele de supravietuire sau ca ar ajuta la evitarea plasarii sub ventilatie artificiala.

  • Reprezentantii tarilor membre se par ca nu si-au pierdut naravul odata ajunsi in functii europene cheie dar sa speram ca ancheta va avea o finalitate spre deosebire de cazul dlui Junker. Cat despre eficacitatea vaccinului si efectele sale adverse pe termen mediu si lung vad ca nu s-a sesizat niciun medic din marele for conducator european.

  • Si mai e un aspect : contractul a fost facut pe doze , nu pe flacoane . Europenii au considerat 5 doze/flacon , producatorul 6 doze /flacon . La acelasi pret , clientul primeste cu 20% mai putine doze . La nivelul UE , pt numarul de doze comandate ineamna vreo 40 mil E de platit in plus .

    • Follow the money…ca sa afli orice vrei sa stii….big fat UE management, Consiliu, parlament, comisie, ministetr europene..hoti la furat din bugetele tarilor EU..EU cea mai mare cacialma politica a erei moderne…ce-i nou?

      • UE bate la fundu’ gol fostul URSS. Stalin & Co erau mici copii pe langa mafiotii parfumati de la UE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *