Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Un nou hei-rup prostesc și inutil: Șo pe ATI

Despre Tragedia de la Piatra Neamț din seara zilei de 14 noiembrie 2020, m-am pronunțat în formulă video: la Jurnalul meu video de pe cristoiublog.ro, la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, de pe Aleph News și în intervențiile prin Skype la emisiunea Mariei Coman și la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu de la Antena 3. De fiecare dată, am comparat cazul de la Spitalul din Piatra Neamț din 14 noiembrie 2020 cu cel de la clubului Colectiv din București din 30 octombrie 2015. Am apelat la această comparație mai întîi pentru a putea semnala două deosebiri fundamentale, care fac din Tragedia de la Piatra Neamț ceva mai cumplit decît tragedia de la Colectiv, deși numărul de victime e mult mai mic:

  1. La Colectiv incendiul a avut loc într-un club privat. Putem spune că o mare parte din responsabilitate a avut-o și nevoia de profit a proprietarilor. La Piatra Neamț incendiul a avut loc la o instituție a statului. Statul român e unicul responsabil pentru morții și răniții de la spital.
  2. La Colectiv incendiul a avut loc într-un loc departe de atenția autorităților. La Piatra Neamț incendiul a avut loc într-o secție de Terapie intensivă unde erau internați bolnavi de Covid19. Secțiile de terapie intensivă (ATI) sînt la ora actuală printre cele mai cunoscute spații din țară. Se vorbește despre ele în presă, în opinia publică, autoritățile invocă de dimineață pînă seara măsurile luate pentru a mări capacitatea de primire la ATI. Însuși președintele României a vorbit despre ATI într-o conferință de presă care a urmat unei ședințe de lucru cu cei responsabili de managerizarea internărilor și tratamentelor la Terapie intensivă.

Despre Tragedia de la Colectiv, cu un accent deosebit pe reacția autorităților de la vremea respectivă, am scris și publicat mai multe comentarii atît pe cristoiublog.ro, cît și în Evenimentul zilei, dat fiind că țineam zilnic două rubrici de radiografie a realităților în mișcare. Preocupat de compararea celor două tragedii, am mers la textele publicate atunci pentru a vedea ce semnalam în legătură cu concluziile trase de autorități din groaznicul accident. Și am descoperit cu acest prilej că în materie de reacții autoritățile par a fi aceleași din anul 2015, anul tragediei de la Colectiv. Par că se referă la Guvernul PSD Victor Ponta. Există și o autoritate care e aceeași atît în octombrie 2015, cît și noiembrie 2020: Președintele Klaus Iohannis.

Astfel comentînd măsurile luate de Guvernul Ponta scriam în data de 1 noiembrie 2015 sub titlul Un nou hei-rup prostesc și inutil: Șo pe cluburi:

„În cadrul deja tradiționalei scenete publicitare din deschiderea ședinței de Guvern de sîmbătă, 31 octombrie 2015, premierul Victor Ponta a anunțat, ca măsură provocată de Tragedia de la Clubul Colectiv controlarea la sînge în toată țara a cluburilor. El s-a adresat astfel lui Gabriel Oprea și Raed Arafat:

«Săptămîna viitoare să veniți rapid cu un plan de verificare în toată țara, pentru că eu cred că nu e un caz izolat, cred că sînt o mulțime de asemenea localuri, baruri, care, dacă le verificăm… Bun, știu că primăria le autorizează, eu vreau să le verificați dumneavoastră că la nevoie noi sîntem cei care intervenim, nu primăria, și vreau să veniți săptămîna viitoare, Ministerul de Interne, exact cu planul cu fiecare asemenea loc în care se întîlnesc oameni și există aceste situații.»

Duminică 15 noiembrie 2020, după Tragedia de la Piatra Neamț, un Comunicat de presă al Guvernului anunța că în cadrul unei întîlniri de lucru a premierului Ludovic Orban cu factori de răspundere:

„S-a decis ca, începînd cu ziua de luni, echipe mixte ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să desfăşoare controale în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale”.

Despre decizia luată de Guvernul Ponta în 31 octombrie 2015 scriam în comentariul din 1 noiembrie 2015:

„Potrivit tradiției naționale, grupe de asalt alcătuite de Autorități vor purcede la verificarea cluburilor, la închiderea și amendarea unora, la avertizarea altora. Cum se întîmplă de obicei în asemenea cazuri, hei- rup-ul va dura puțin. Între timp, vor veni alte emoții colective și Guvernul o va lăsa mai moale cu campania împotriva cluburilor. Măsurile promise vor fi uitate în sertar. Șmecherii care patronează astfel de bombe vor reveni în piață. Dacă li s-a închis clubul, îl vor redeschide sub alt nume.
Așa s-a întîmplat după fiecare tragedie. Pot face aici o lungă listă de hei-rup-isme stîrnite de o Tragedie și rămase fără nici un rezultat în realități.

După tragedia cu autocarul din Muntenegru (23 iunie 2013, 18 morți, 29 de răniți) s-a declanșat hei-rup-ul Șo pe firmele de transport!
A trecut emoția, a trecut și hei-rup-ul, în realitate nu s-a întîmplat nimic. Pînă la o nouă tragedie de acest tip. După Mihăilești s-a declanșat hei-rup-ul Șo pe firmele de transport periculos! După fiecare inundație, se declanșează hei-rup-ul Trebuie să facem îndiguiri!
Hei-rup-ul Șo pe cluburi! e motivat de Victor Ponta ca necesar pentru ca «să evităm pe viitor, dacă e posibil, asemenea tragedii.»

Prin asemenea tragedii se înțeleg cele provocate de un incendiu la un club de noapte lipsit de lucrurile elementare împotriva incendiilor.
E posibil ca după acest Hei-rup să nu se mai repete o tragedie precum cea de la Clubul Colectiv.
Da, dar e posibil să se producă o tragedie din ruperea unui pod plin de mașini prost făcut sau una din ruperea unui baraj sau una din prăbușirea unei construcții aiurea.

După fiecare din aceste tragedii, se vor declanșa hei-rup-uri menite a evita pe viitor astfel de tragedii.
Și cu toate acestea tragediile nu se vor încheia.

Ca să le încheiem ar trebui să ne mutăm într-altă țară.
Într-o țară în care administrarea lucrurilor nu se face prin hei-rup-uri.”

Ar trebui să scriu ceva și despre măsura luată de Guvernul Ludovic Orban de controlare la sînge a secțiilor de Terapie intensivă.
Are însă vreun rost ?
Firește că nu.
Am scris deja despre rezultatul acestei măsuri cu cinci ani în urmă pe 1 noiembrie 2015, cînd am comentat cazul Colectiv.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Un nou hei-rup prostesc și inutil: Șo pe ATI”

  • Covrigu asta parca e masina timpului. Cu ajutorul lui (si al producatorilor), lumea se va intoarce in Evul Mediu si ca civilizatie dar si ca numar de locuitori. Super! Astept cu interes un turnir in spatele blocului. Muahahaha!

  • Tudor Barbu,repede la pastile că te ia dracul,sictir bă idiot neomarxist,marș la căcat

  • Pentru Tudor Bucur,sictir jeg uman ce esti,marș la haznaua labe1 și realitatea WC,Te Caracterizează

  • ‘Great Reset’ in Davos at the forefront of a ‘great deception’ in the free world
    https://www.youtube.com/watch?v=pF_kXE-HXSQ

    Unii jurnalisti stiu pe ce lume sint si chiar spun, spre deosebire de romani care nu stiu de capul lor! Cum este posibil ca un jurnalist, Cristoiu, de peste 70 de ani sa ceara testare pt toti?! Ce stie jurnalistul Cristoiu despre teste? Nimic! Daca citea ar fi aflat ca sint o escrocherie f banoasa pt unii si chiar mai mult decit atit. Testarea nu garanteaza si nu stabileste nimic, cu exceptia indosarierii genetice! Ceva despre priectul E.U. Genom? Nimic, pt ca asta ne este traditia si ne miram ca mereu cade cite ceva peste noi!
    Romania nu are jurnalisti! Toti vorbiti din imaginatie si va faceti scenarii pe care le expuneti cu aerul celui care a aflat chestii pe care nu toti le pot intelege.
    De fapt noi nu avem nimic! Sintem la minus infinit la orice si vad ca ne place!

    • sintem la minus infinit?
      ce tare!
      :))
      pai…minus infinit si plus infinit sint superpozitiile lui…3!:)))))))
      cine e 3?
      pai 3 e 0!:)))))))))), ca zero e ou, iar 3 e..tot ou, dar crapat!, dupa cum se vede:)))
      deci plus infinit si minus infinit sint povesti ale lui Zero, care e totul, nu Nimicul!:)))

      deci dvs…chiar ati vrut sa spuneti ca noi si Oul Absolut…una sintem?:)))))
      ce frumos! 🙂

      • dar…de unde ati stiut ca mai intai e minus infinit si dupaia plus?:))

        • Tu esti exemplul clasit de ghinionist: ai facut pe prostul si ai ramas asa!
          Voi, astia proveniti din familiile de agricultori, sinteti sub orice critica. Nu sint sanse sa depasiti mintea gainilor care va populau dormitoarele!

    • @
      Great Reset, sau cum ii zice, e de fapt Revolutia Mondiala, prima din Istoria Civilizatiilor :), asa ca era clara-cristal, treaba.
      Ea, Revolutia Mondiala, e implacabila, n-ai cum sa scapi de ea!:)),
      pentru ca ea e scrisa in Istoria Viitorului, iar istoria Viitorului e tesuta din dorinte si numai din dorinte dorite si…neimplinite, inca!
      Acuma…daca dorintele alea sint ultradeosebite, aia e!, lumea mare tre sa si schimbe Temeliile, sa poata duce asa dorinte deosebite!
      revolutia Mondiala…cu asta se ocupa, demoleaza temeliile invechite ale lumii mari, insa construieste si unele noi-noute, capabile!, capabile sa implineasca dorintele alea ultradeosebite ( intre care cea mai tare e dorinta de nemurire!:)) )

      deci nu daca Revolutia Mondiala se va manifesta, e intrebarea, ci daca…cei care conduc, insa oamenii in general, iau in seama superpozitiile ei!:), care sint
      ProNatura
      AntiNatura
      care sint tot una cu
      Vesnicia
      Nemurirea
      🙂 :))

  • Un guvern de incompetenti a atras dupa el o multime de nemuret, prieteni, amante si soferi care s-au intrecut in afaceri dubioase cu achizitii discutabile punand tara la pamant dpv economic. Jaf la drumul mare si incompetenta cum rar intalnesti pe planeta.Toti trebuiau sa demisioneze!
    Arafatul s-a ascuns, a uitat de vreo doua zile sa ne mai ameninte in schimb dispune inchiderea judetelor, rand pe rand.
    Numai de stari de urgenta si alerta avem parte urmate de amenintari si restrictii. Acum, dupa tragedia de la P.Neamt urmeaza sa se spele pe maini de raspundere si vor arunca vina pe acarul Paun.
    Ca veni vorba de restrictii in Sibiu. Vad ca se respecta partial ce se s-a impus in tara…slujba s-a desfasurat in biserica evanghelica si nu in exterior ca la bisericile ortodoxe…
    O tara a contrastelor si a unor conducatori ce viseaza doar la alegeri.
    Cei ce au fost internati la ATI in P.Neamt nu vor mai putea vota cu nimeni…Au fost internati sa se faca bine si nu sa fie incinerati de vii fara a se putea apara…Dumnezeu sa ii aibe in paza Lui!

  • toate sint puse la indoiala, pe lumea asta.
    toate, la modul absolut. la un moment dat chiar la modul absolut.

    astfel puse la indoiala, fiind, crapa.

    si acuma…vine Mintea si…se gandeste ce si cum sa faca, astfel incat in urma punerii la indoiala, la un moment dat chiar plenara, ‘toate’ sa nu crape.

    insa Mintea, singura, se dovedeste neputincioasa, la un moment dat,
    daia incepe sa fie nevoie si de Inima.

    Inima face ceva unic: in fata punerii la indoiala plenare se pune pe sine insasi stavilar,
    astfel manifestindu-se daruirea de sine plenara.
    facind asta, ea, tot ea,
    Inima,
    devine din subiect al punerii la indoiala in stil plenar
    o ‘lipsita de indoieli’! 🙂
    pentru ca doar ‘lipsa de indoiala’ se poate opune ‘punerii la indoiala’,
    nu ‘certitudinea’.

    in fata oricarei ‘certitudini’, ‘punerea la indoiala’ va cistiga lupta,
    insa in fata ‘lipsei de indoiala’ o va pierde vesnic.
    ___
    Rezumat:
    in cazul nostru, al felului cum Natia se comporta in fata ‘punerii la indoiala’,
    noi nu folosim nici Mintea…dar nici Inima.

    pe noi, Neamul, pur si simplu nu ne intereseaza ‘punerea la indoiala’!

    noi construim ‘certitudini’.

    intre care EU e cea dintai.

    insa…fix cind EU se manifesta, chiar EU e pus la indoiala.
    si…se stie, EU e imaginea din Oglinda a ‘daruirii de sine’, adica e fix ‘acumularea’,
    de unde rezulta ca Eu e calea catre Neant.
    iar asta si pentru ca Perpetuum Mobile Absolut functioneaza chiar pe principiul…’daruirii de sine’,
    ‘acumularea’ care l asambleaza pe EU fiind nimic altceva decit un Anti(Perpetuum Mobile Absolut),
    chestia asta fiind, in cazul Civilizatiei, chiar Referinta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *