Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Un nou moment vesel din aplicarea noilor măsuri luate de Guvern

Sub titlul Noile măsuri luate de Guvern țin de Apocalipsa funcționărească, semnalam în ediția din 26 martie 2021 a cristoiublog.ro că măsurile luate de autorități pentru a contracara extinderea Pandemiei, „sînt ceea ce poporul numește o frecție la un picior de lemn”.

Eficiența măsurilor de restricție, așa cum a dovedit-o experiența de pînă acum – scriam în comentariu – „depinde de conștiința populației că numai respectîndu-le se va limita contagiunea (…). Istoria ne doveeește că nici o măsură decisă de autorități n-are eficiență dacă populația trebuie să le respecte nu din convingerea că astfel evită un pericol, ci din teroarea sancțiunilor impuse de autorități”.

Joi seara Guvernul a hotărît o serie de noi restricții impuse Populației în lupta împotriva noului val de Coronavirus. Aceste măsuri au fost comunicate românilor joi seara, la ora 20.00, într-o conferință de presă extraordinară ținută la sediul Guvernului. Pentru Guvern era prilejul de a da românilor semnalul de îngrijorare uriașă provocată de Pericol, astfel încît măsurile să fie respectate de bună voie și nu de teama sancțiunilor.

A reușit Guvernul să transmită acest semnal?
Evident, nu.

Principalul vinovat de asta a fost premierul Florin Cîțu lipsit de minima inteligență politică în stare să-i justifice măcar șefia unui cătun. Premierul s-a lansat, în Declarația de presă, într-o idilizare de tip Ceaușescu a realității. Totul era frumos ca într-o carte poștală de la Dunăre la Tisa. Cum să crezi așadar că măsurile luate de Guvern sînt rodul conștiinței că Pericolul asediază Cetatea?

Hotărîrea Guvernului a fost dată publicității joi seara.
A doua zi, vineri, 26 martie 2021, la ora 14.00, Florin Cîțu a postat pe Facebook acest text:

„Precizări referitoare la Hotărîrea CNSU privind noile măsuri
Astăzi se va publica hotărîrea în Monitorul Oficial, însă, avînd în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziție să se pregătească, am avut o discuție cu domnul Arafat și am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie.”

Să lăsăm la o parte faptul că Facebook-ul, fie el și al lui Florin Cîțu nu e Monitorul Oficial. Vineri în București, patronii de restaurante au fost anunțați de secretare, ospătărițe sau chiar de neveste că măsurile de restricție se aplică abia de duminică. De unde știți? au întrebat patronii. S-a dat în Monitorul Oficial? A făcut premierul o declarație de presă?
– Nu, a scris pe Facebook.
Și acum ce să facă românii? Să-i urmărească zi și noapte Facebook-ul lui Florin Cîțu?

Să ne oprim asupra efectului produs de această decizie asupra luării în serios a măsurilor.
Joi seara, măsurile au fost anunțate sub semnul alarmei că Virusul ia cu asalt Cetatea.
Vineri, după-amiază, se anunță că aplicarea măsurilor se amînă pînă duminică, 28 martie 2021.

Ce înseamnă asta?
Că Pericolul nu e atît de mare cît îl presupun măsurile.
Sau poate că Virusul, citind Facebook-ul lui Florin Cîțu și-a zis să se retragă din România pînă duminică dimineața?

Florin Cîțu a motivat amînarea prin grija față de operatorii economici.
Da, operatorii au nevoie de un răgaz pentru a se pregăti de aplicarea măsurilor. Acest adevăr elementar nu se știa însă joi seara, cînd s-au decis măsurile?

Vineri dimineața, sindicaliștii de la Metrou au blocat circulația trenurilor în ceea ce ei au numit Protest spontan. Încetarea lucrului fără declararea grevei, dar mai ales ocuparea metroului, s-au constituit într-o formidabilă sfidare a Guvernului.
Dacă adăugăm și afectarea călătorilor, avem imaginea unui moment postdecembrist de o gravitate ieșită din comun.

În aceste condiții nu putem decît să rămînem cu gura căscată la acest comunicat emis de Jandarmeria Capitalei:

„Jandarmeria Capitalei a aplicat, pînă în prezent, 23 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 125.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor privind organizarea de adunări publice în spaţii închise, aşa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, desfăşurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 şi nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Citești și simți nevoia să-ți faci cruce!
Asta dacă nu te bufnește rîsul de-ți dau lacrimile și nu mai vezi literele. La acțiunea în forță a Sindicatului, jandarmii bucureșteni n-au avut altceva mai bun de făcut decît să coboare în subteran și să sancționeze pe protestatari, pentru că nu au purtat măști și au încălcat măsurile de restricție împotriva pandemiei. Dacă raportăm acțiunea Jandarmilor la gravitatea momentului din subteranul metroului remarcăm ușor ridicolul absolut al întîmplării. Chiar dacă aprecierea de teroristă din zicerile lui Drulă de la Transporturi mi se pare exagerată, putem considera acțiunea Sindicatului ca una la care trebuie să se răspundă de către autorități cu maximă seriozitate. A răspunde la această acțiune prin trimiterea unor jandarmi ca să îi sancționeze pe cei din subteran că nu poartă mască și că nu păstrează distanța Socială e o decizie de o rară stupizenie. E ca și cum în plină tensiune creată de luarea unor ostatici de către persoane înarmate în Centrul unui Oraș Poliția ar anunța c-au fost date sancțiuni contravenționale pentru că teroriștii au blocat circulația.
Prin această acțiune a Jandarmilor Capitalei, s-a dat o nouă lovitură de imagine sancționării pentru nerespectarea măsurilor de protecție.

N.B. Observam în numărul anterior că Guvernul pariază în lupta împotriva Pandemiei pe ceea ce el crede a fi spaima românilor de sancțiuni. Dincolo de aroganța imbecilă presupusă de o asemenea politică, rămîne ineficiența atmosferei de spaimă față de năpustirile polițienești. Că Guvernul lui Florin Cîțu vrea să asigure respectarea măsurilor prin declanșarea binecunoscutelor campanii de luare cu asalt a populației, după modelul hoardelor mongole asupra orașelor din calea lor, ne dezvăluie măsura paranoică anunțată de prefectul de Prahova, Cristian Ionescu, membru al Camarilei lui Ludovic Orban din PNL, pentru weekend:

„La acţiunea de control ce va avea loc în acest weekend vor participa peste 400 de angajaţi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Gruparea de Jandarmi Mobilă «Matei Basarab», Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Prahova, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Teritorial de stat pentru Controlul în Transportul Rutier.”

Așadar, asupra stațiunilor de pe Valea Prahovei se va năpusti o hoardă de controlori din nu mai puțin de 9 instituții.
Lipsește Brigada Antitero de la SRI!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Un nou moment vesel din aplicarea noilor măsuri luate de Guvern”

  • Dle Cristoiu,lasati teatrul ieftin.Toata presa v-ati vandut sufletul diavolului.Stiu ca o sa ma cenzurati ca asa e la presa „libera” stiu ca macar ma veti citi si apoi va veti privi in oglinda.Asa sa ne ajute Dumnezeu.

  • Este vorba de circulatia metroului.Ceva se-ntampla la publicare nu intra corect comentariu.

  • Dna Adriana Petrescu in comentariul meu m-am referit la afirmatia dumneavoastra.Multumesc.

  • Dle Cristoiu ca intotdeauna minunat comentariul dumneavoastra multumim.
    Dna Adriana Petrescu aveti dreptate.Poate tocmai de aceea,cum spuneti dumneavoastra, trebuie „umblat” si aici…(vorba ceea : pe ici pe colo prin punctele esentiale) de ce sa ramana ceva „neatins” nu ?

  • Cat de inepte,ilogice, nebunesti sunt masurile:
    Daca eu plec cu masina de la Pitesti la Baia Mare sa cumpar palinca si slana (alta activitate neesentiala, sa imi cumpar costum popular), trec prin zeci de localitati! Nu este interzis nu?
    De unde stiu eu care localitate este in carantina si care nu?
    Imi fac traseul si verific fiecare satuc prin care trec? Si verific si rata de infectare! Sa nu ma prinda scenariul rosu pe drum.
    Sa spunem ca psihopat cum sunt, sa nu incalc legea lui Citu verific fiecare comuna! Asta gasesc! Dar fiecare sat aferent comunei …..
    Parerea mea este ca gasca asta are un IQ sub 50 sau sunt matoi cand iau decizii! Cred ca Arafat s-a apucat de baut!

    • Absurditatea masurilor e una stiuta si controlata/intentionata. Nu va lasati pacaliti de aparente. Se testeaza gradul de supunere al populatiilor din toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *